60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Poedel

Poedel hondenras
deel:

De poedel is één van de hondenrassen die tegenwoordig veel te zien is op straat. Er zijn verschillende varianten en in dit artikel ga ik daar op in. De Poedel behoort tot de FCI rasgroep 9: de gezelschapshonden. De poedel heeft voor- en tegenstanders en bij sommige mensen hangt er toch een truttig stigma omheen. Met hun opvallende uiterlijk, dikke en krullerige vacht blijkt de hond toch meer karakter te hebben dan aan de buitenkant misschien doet vermoeden.

Waar komt de Poedel vandaan?

Als je echt even rond gaat snuffelen dan zie je dat de echte oorsprong van de Poedel niet helemaal bekend is. Het is een oud hondenras, die veelvuldig over Europa verdeeld was en veelzijdig werd ingezet. Echter ligt er een belangrijke rasontwikkeling van het ras in Frankrijk. Daar werd hard gewerkt om een rastypische en (egaal)gekleurde hond te krijgen.

De Poedel stamt af van de Barbet. Waar nog veel overeenkomsten in te vinden zijn. De Poedel en Barbet werden meer en meer gescheiden van elkaar.

Hondenras poedel

Waar komt de naam Poedel vandaan?

Er zijn twee theorieën bekend. Qua woordafleiding stamt het Franse woord Caniche (Poedel) af van “Cane” (is eend). Een vrouwelijke eend. Eendenhond dus. Van herkomst werd het ras gebruikt voor het ophalen van vogels rondom het water. Een andere theorie die je hoort is dat het woord Poedel zou verwijzen naar “pudel” wat waterplas betekend. De FCI heeft na veel gepingpong Frankrijk als land van herkomst aangewezen.

Waar komt de naam Poedel vandaan?

Hoe groot is een Poedel?

De Poedel kent vier verschillende maten.

Je hebt de:

  • De grote Poedel, ook bekend als Koningspoedel (schofthoogte: 45-60cm)
  • Middenslagpoedel (schofthooge: 35-45cm)
  • Dwergpoedel (schofthooge: 28-35cm)
  • Toypoedel (schofthooge: kleiner dan 28cm)
Hoe groot is een Poedel?

Hoe zwaar is een Poedel?

  • De grote Poedel, ook bekend als Koningspoedel (gewicht is 20-30 kg)
  • Middenslagpoedel (gewicht is 10-15 kg)
  • Dwergpoedel (gewicht is maximaal 6 kg)
  • Toypoedel (gewicht is maximaal 4 kg)

Welke kleurvarianten kent de Poedel?

Erkend door de FCI:

  • Zilvergrijs
  • Bruin
  • Wit
  • Abrikoos
  • Fawn
  • Zwart

Niet erkende kleuren, maar wel een stamboom:

  • Harlekijn
  • Black & Tan
  • Blauw
  • Crème
Wat is de kleur van de poedel?

Wat voor een vacht heeft de Poedel?

De poedel kan een kroesvacht hebben. Dit is een beharing die wollig is en goed kroest. Het is een dikke vacht met veel beharing van een fijne samenstelling.

De poedel kan ook een koordvacht hebben. Wederom een overvloedige beharing met een fijne samenstelling. Een dichte, wollige vacht met als kenmerk: koordjes van gelijke lengte.

Tegenwoordig is er ook de Franse krulhaar meerkleurig. Hierin vind je alle tweekleurige krullenbollen. Deze mogen ook geshowd worden.

Wat voor een vacht heeft een Poedel?

Vachtonderhoud Poedel

De poedel heeft een vacht die onderhouden moet worden. Met regelmaat naar de trimmer gaan (of zelf trim skills leren met behulp van goede scholing) is dus 1 van de taken die je als eigenaar van een Poedel moet oppakken. De Poedel heeft een hele interessante vacht, omdat je die in elk gewenst model getrimd kan worden.

Bij een showmodel worden er wel een aantal eisen aan gesteld. Een Poedel moet eens in de 6 weken naar een trimmer toe. De vachtverzorging van een poedel is intensief en daardoor ook kostbaarder.

Je ziet bij de Poedel meerdere “coupes” of toiletten (zoals dat wordt genoemd). Voor de show zijn er een paar toiletten toegestaan zoals:

  • Modern
  • Puppy-clip
  • Blote billen (of Continental)
  • T-Clip

De hond kan ook getrimd worden in de volgende toiletten (die niet bij shows worden gebruikt)

  • Teddybeer toilet
  • Leeuwenmodel
  • Engels model
  • Sokken toilet
  • Karakul toilet
  • Puppie model
  • Sportieve toilet
  • Jas en broek
  • Alles naar eigen smaak

Het “blote billen” toilet komt bij de jacht vandaan. De overvloedige vacht maakte dat de vacht veel te zwaar werd door en in het water. De Poedel werd dus getrimd.

Hondenrassen

Welke maat Poedel is het beste?

De keuze voor de juiste maat hond hangt volledig af van wat bij jou past. Het gaat erom welk formaat hond aansluit bij jouw levensstijl en voorkeuren. Grotere honden nemen meer ruimte in en hebben vaak een grotere fysieke uitlaatklep nodig, simpelweg omdat ze meer energie en kracht hebben. Maar vergis je niet: kleinere Poedelvarianten kunnen minstens zoveel energie hebben en een grote behoefte aan beweging.

De voorkeur voor een bepaalde maat is subjectief. Sommige mensen vinden de standaardmaat mooier dan de kleinere formaten, en als je van grote honden houdt, is de Poedel een uitstekende keuze. Het is een veelzijdige hond waarmee je veel verschillende activiteiten kunt ondernemen.

Over het algemeen wordt gezegd dat standaard Poedels wat relaxter zijn, wat je vaker ziet bij grotere honden. Er wordt wel eens gezegd dat hoe kleiner ze zijn hoe nerveuzer je ze ziet.

Dit zijn slechts algemene observaties. Er zijn genoeg standaard Poedels die nerveus zijn en Dwergpoedels die juist heel rustig zijn. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen informatie lezen.

Bezoek de fokker, observeer het nest, de beschikbare pups en ook de ouders. Het karakter van de hond is een basis waarmee je zult moeten werken. Hoewel je veel kunt trainen en verbeteren, blijft het karakter een belangrijke bouwsteen. Voor gedragingen van drukke, hyperactieve, ongedurige en nerveuze aard heb je vaak met meer te maken dan of je een grote of kleine hond neemt.

Een ander punt is hoe honden omgaan met aanraking. Grotere honden kunnen dit vaak beter verdragen. Kleine honden worden vaak gekozen omdat ze “zo lekker knuffelbaar” zijn, maar in de praktijk verdragen ze dit niet altijd even goed.

Wederom gegeneraliseerd, want uiteindelijk bepaalt het individu hoe dit in werkelijkheid uitpakt.

Hondenras Poedel

Een kleinere hond is goedkoper in “onderhoud”

Een kleinere variant is over het algemeen goedkoper in onderhoud. Het klinkt nu bijna alsof we het over een product hebben.

De kosten voor het trimmen zijn lager, je hebt minder voer nodig, en accessoires zijn vaak goedkoper omdat ze kleiner zijn. Tegelijkertijd kan de aanschafprijs hoger uitvallen door de populariteit van, bijvoorbeeld, de Toypoedel, wat de prijs opdrijft.

Een grotere Poedel valt juist op door zijn extravagante, majestueuze en prachtige uitstraling, vooral wanneer deze in een specifieke, verzorgde coupe is getrimd.

Het karakter, de fokker, de lijnen waar de hond uit voortkomt en de veerkracht van de hond speelt uiteindelijk een belangrijke rol in hoe deze zich gedraagt in verschillende ruimtes, situaties en omstandigheden.

Dwergpoedel hondenras

Wat is het karakter van een Poedel?

De Poedel is een atletische, actieve, slimme, vriendelijke, goed trainbare, gevoelige, energieke, (soms ietwat) eigenwijze, grappige hond. De Poedel is een hele veelzijdige hond. Van origine een jachthond. Maar vanwege zijn klassiek uitstraling en leuke karakter kwam hij snel terecht in kringen waar hij de gezelschapshond werd. De Poedel werd/wordt gebruikt als:

  • Blindegeleide hond
  • Drugshond bij de douane
  • Circus hond
  • Reclame hond
  • Hulphond
  • Jachthond
  • Hofhond
  • Smokkelhond
  • Soldaten hond (vijand en gewonden opsporen)

Je kan ook echt verschillende takken met de hond uitvoeren. Want voor zowel behendigheidstraining (agility), hoopers, detectiewerk, speurwerk, assistentiehond (AAI) ingezet worden.

Karakter poedel

Waar kan je een goede Poedel kopen?

Voorkom websites zoals marktplaats. Ik weet het, het is heel verleidelijk. Maar je moet echt wel weten waar je naar moet kijken wil je daar doorheen prikken. Je wilt voorkomen dat je puppy bij een broodfokker of slechte fokker vandaan komt. Een slechte fokker is een fokker die de puppy’s ergens achter in de stal laat opgroeien. Dat is niet de juiste opvoeding om een puppy al in zijn eerste primaire socialisatiefase te laten opgroeien.

Op een goede pup moet je soms even wachten. En dat is het grootste probleem: want heel vaak willen we ‘nu’ een hond.

Je gaat opzoek naar een puppy via een rasvereniging. De Nederlandse rasvereniging voor Poedels bijvoorbeeld. Daarnaast kan het ook helpen om op google opzoek te gaan naar individuele fokkers bijvoorbeeld door te googlen naar: fokkers poedels.

Via de website van Doggo kan je ook al een paar voorbeelden vinden.

Kennels hebben vaak een naam zoals: DizzyBells bijvoorbeeld. Een fokker besteed vaak tijd, aandacht en liefde in zijn naam. Het heeft betekenis. Ik kwam deze fokker tegen: Jewel of the plantain.

Alleen al door zo’n naam en website tegen te komen, is het vertrouwen veel meer gewekt. Dit is een typisch voorbeeld van hoe fokkers naar voren komen.

Verder zou ik zeker fokkers vermijden waarbij het woord “hoeve” in voorkomt. Ik ben in ieder geval direct stukken kritischer. Als daar bij komt dat de fokkers uit België komen dan ben ik zeker genezen.

Ook via Bazoeki kun je al veel vinden voor tijdens je onderzoek.

Ga gewoon niet met de eerste en beste fokker in zee. Ga onderzoeken, stuur berichtjes, invetariseer en ga in gesprek.

Daarnaast kan je ook terecht komen bij goede fokkers buiten de Nederlandse rasvereniging.

Daarnaast zijn er heel veel “hobbyfokkers” die zich niet hebben aangesloten bij de rasvereniging, maar wel goede puppy’s grootbrengen. Het is ook mogelijk om buiten Nederland te kijken naar een goede fokker.

Ook de website puppyplaats is dubieus en vraagt om wat inzicht als het gaat over de juiste fokker er. uitpikken.

Check hier alles over waar je een hond moet aanschaffen.

Waar poedel puppy kopen

Is de Poedel een gezonde hond?

Daar kan je over discussiëren. Dat hangt af van je idee over gezond. Ik zie in de praktijk dat we veel kwaaltjes ook als “normaal” zijn gaan zien. We vinden ontstekingen, allergieën en dat soort kwaaltjes vaak “normaal”. Toch zit daar natuurlijk meer achter. Het belangrijkste begint bij de fokker. Je wilt een fokker die gezonde honden fokt. Die de gezondheid van de pup voorop zet. Je denkt wellicht dat dit de standaard is, maar door de jaren heen zijn we enorm gaan fokken op uiterlijke kenmerken waardoor de kwaliteit van de gezondheid wel wat verloren is gegaan.

Daarnaast hebben we bij de Poedel met nog een ander probleem te maken: een hype. Zeker de dwerg en Toy poedel en alle varianten en mixjes die enorm populair zijn. Dat betekent dat vraag en aanbod uit balans raakt. Dat betekent dat er gesjoemeld wordt. Er zijn ONTZETTEND veel poedels die bij een slechte fokker of broodfokker vandaan komen en dat is een probleem. Dit kan direct zorgen voor (extra) gezondheidsklachten.

Poedel gezond hondenras


Gezondheidsproblemen die je bij een Poedel kan zien zijn:

  • Atopie (omgevingsallergie) = een zeer veelvoorkomend probleem
  • Patella luxatie
  • Verschillende vormen van kanker
  • Ziekte van Addison
  • Ziekte van Cushing
  • Epilepsie
  • Ontsteking uitwendige gehoorgang
  • Diabetes
  • Voortschrijdende verslechtering van netvlies
  • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
  • Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk)

Bron: Rashondenwijzer

Gezondheidsklachten poedel hondenrassen

Is een Poedel druk?

Ja, een poedel kan zeer zeker druk zijn. Enerzijds omdat het gewoon een actieve hond is. Ze kunnen snel in de actiemodus “klaar” staan. Ze zijn graag overal bij en ze hebben gewoon een (soms wat overenthousiast) enthousiast karakter.

Onstuimig, nervositeit, vocaal en enorm springerig zijn, zijn gedragingen die je bij de Poedel ziet terugkomen.

Dit zijn gedragingen die bij alle varianten wel aanwezig kan zijn. Factoren die van invloed zijn is de plek van herkomst van je hond, de voorouders, de stabiliteit van de pup zelf, de veerkracht, de training, de socialisatie van de honden en dat soort punten.

Druk gedrag kent heel veel verschillende onderlagen. Zo zie ik met zeer veel regelmaat dat Poedels last hebben van allergie(ën). Deze allergieën kunnen voor onrust zorgen. Ik zie ook vaak bij Poedels dat de vraag altijd is of er fysieke klachten zijn vanwege onderliggende hulpvragen in het gedrag of dat er gedrag is vanwege fysieke klachten.

Dan kom je bij het kip en het ei verhaal. Je kan je voorstellen dat wanneer er sprake is van een allergie (jeuk, plekjes etc) dit voor externe onrust zorgt zichtbaar in gedrag.

Is een poedel een drukke hond?

Waardoor ontstaat druk gedrag bij een Poedel?

Druk gedrag kent verschillende oorzaken. Denk aan:

Poedel is druk

De stressemmer van de Poedel

Dat brengt mij direct bij een belangrijk punt.

Heel veel honden:

  • Slapen veel te weinig
  • Raken emotioneel gevuld (zonder dat we het door hebben, want gebrek aan kennis over de taal van honden)
  • Worden random losgelaten in een losloopgebied zodat ze “lekker” kunnen spelen
  • Krijgen niet de juiste vorm van socialisatie
  • Hebben onvoldoende mogelijkheden om stress te reguleren
  • Kunnen hun ethologische gedragsbehoefte te weinig of op de juiste manier uiten (snuffelen, graven, kauwen, likken etc)

De stressemmer zorgt er vaak voor dat er gedrag bij je hond zichtbaar wordt omdat de emmer onvoldoende in balans is. De stressemmer is nooit het daadwerkelijke probleem. Het probleem is natuurlijk: wat vult de emmer? Daar begint je hulpvraag.

Maar: een balans in de stressemmer van je Poedel kan je de helft aan hulpvragen schelen. De Poedel is een gevoelige, goed trainbare hond met daardoor vaak een kleiner emmertje. Voor je het weet zitten ze vol en zit jij met die hond die:

Stressemmer Poedel hondenrassen

Kan een Poedel goed alleen zijn?

Goed alleen kunnen zijn is een gevolg van een veilige hechting, een hond die goed zijn stress kan reguleren en een positieve emotie ervaart tegenover het alleen zijn. Daar begint je basis. Een ontspannen hond. Als dat je bodem is: dan kan je gaan bouwen om je hond alleen te laten leren zijn.

De Poedel is een hond die zeer connect met zijn mens. Daar fokken we ze op. Daar vinden we ze ook vaak heel erg leuk om. Dat kan dus betekenen dat het extra moeilijk is om weer te onthechten. Daarom is dit een vaardigheid (het alleen laten zijn) die je het liefst direct op een veilig en rustig tempo oppakt met je Poedel.

Je ziet “verlatingsangst” zeker als gedragsprobleen terugkomen bij de Poedel. Maar bijvoorbeeld ook bij de kruisingen met een Poedel.

Goed alleen zijn begint dus, o.a., ook bij:

  • Een goede fokker
  • Fysiek lekker in je vel zitten
  • Stress reguleren (je hond weet hoe dat moet/heeft deze mogelijkheid altijd)
  • Emotioneel goede associaties opbouwen
  • De tijd krijgen
  • Emotioneel fijn voelen tijdens het wandelen buiten
  • Goede voeding
  • Een goede hechting met het baasje
De Poedel

Is een Poedel makkelijk?

Als gedragsdeskundige hou ik zelf niet zo van de combinatie hondenras X en “makkelijk” in één zin. Dat heeft weliswaar te maken met de lading die het woord “makkelijk” heeft.

Makkelijk wordt vertaald als: “weinig moeite of inspanning vereisend”. Ook vind je deze betekenissen: “niet moeilijk”, “licht”, “zich gewillig schikkend” of “kost weinig moeite”.

Je begrijpt dat ik die “betekenissen” überhaupt niet vind passen bij het “nemen of hebben van een hond”.

Wederom bepaalt ook de individu (en jijzelf) de interpretatie van “makkelijk”. Ik merk ook dat de kennis van gedrag over honden hier een rol bij speelt. Op basis daarvan kan je bepaalde dingen juist wel of niet weer in perspectief gaan zetten.

Wanneer ik de betekenissen ga ontleden en ga kijken naar het ras de Poedel dan vind ik zeker niet dat ze “weinig moeite kosten”. Met deze energieke honden moet je gewoon de deur uit! Daarnaast vraagt de vachtverzorging gewoon echt tijd en geld.

Ik vind ook zeker niet dat ze zich “gewillig schikken”. Deze honden hebben een karakter en mening over dingen. Ze staan wat mij betreft ook wel bekend als de Diva’s onder de honden. Deze hond vraagt ook inspanning en dat is een vereisten als je een rustige, comfortabele Poedel in huis wilt hebben. Ongeacht groot of klein formaat.

Alleen je komt wel weer bij het punt uit: een kleinere hond voelt vaak minder zwaar en belastend in bovenstaande hulpvragen. Investering qua energievoorziening kan lager zijn, de kosten lager, de grootte in je huis minder etc. Daar kan het makkelijker van gaan aanvoelen. En natuurlijk kan de individu een hond zijn die gewoon “makkelijk” in de omgang is met verschillende prikkels. Hier spelen wel andere factoren ook een rol. Ik noem er even een paar op.

  • De veerkracht van de hond
  • Jouw investering
  • Jouw energie (ik zie soms letterlijk de afspiegeling van de mens er naast)
  • Gewoon individu afhankelijk
  • De fokker en wat die allemaal heeft gedaan (of juist niet)
  • De voorouders
  • Voeding
  • Lekker in z’n vel zitten (letterlijk bij een poedel, dus bijv. allergievrij zijn).
Koningspoedel hondenras

Zijn Poedels moeilijk?

Laten we zo zeggen: moeite wordt vertaald als het kost moeite, of je moet er inspanning voor leveren. Dat lijkt me helder. Dat geldt voor iedere hond.

Ik denk dat de Poedel in ieder geval ook met regelmaat wordt onderschat. En dat is zonde, maar ook een valkuil.

Het is heel simpel: een klein formaat voelt in alle gevallen beter te hanteren. Dat is ook meteen de valkuil. Als het blaft heb je er minder last van, als het trekt aan de lijn is het niet zo snel een ramp en als ze uitvallen aan de lijn dan lach je een keer (bij wijze van).Dat is ook meteen het bezwaar.

Daardoor wordt de kleine Poedel (en iedere hondenras) zeker weleens onderschat. Het is op de eerste plaats gewoon EEN HOND. Met signalen en behoeften. Die onderlaag is niet anders dan bij een grote hond. Hierdoor lijkt een kleine hond makkelijker. Dat komt omdat de gevolgen vaak wat minder groot zijn.

Op een bepaalde manier kan een Poedel dus moeilijk zijn. Onderaan dit artikel vind je een aantal punten van veel voorkomende gedragsproblemen. De Poedel is niet altijd even makkelijk met hun drukke gedrag, stuiterbal effect, kieskeurigheid, standvastigheid, energieke modus en vooral ook liefdevolle drang om te connecten met jou, waardoor verlatingsangst nog weleens op de loer kan liggen.

Nogmaals dit kan allemaal in de juiste banen begeleidt worden. Maar het lijkt mij wel goed om te weten waar je aan begint. En laten we vooral deze prachthond niet onderschatten. En al helemaal niet door het soms ietwat “tuttige”, “teddybeer achtige” of “grappige” uiterlijk.

Hondenras de Poedel

Kan de Poedel met katten samenleven?

Alles kan 😉. Alleen ik kan hier niet neerzetten dat de Poedel per definitie met katten kan.

Dat hangt af van:

  • Je kat (en daarmee ook leeftijd van de kat, ervaringen, karakter, gezondheid etc).
  • Wat jij daarin gaat investeren of bereidt bent om in te investeren
  • Het hangt af van je hond (waarbij leeftijd, ervaringen, conditioneringen etc. een rol spelen)
  • Omstandigheden, situaties en leefomgeving
  • Een goede socialisatie.

Daarnaast staat en valt het met het basis fundament van de hond:

  • Zit de hond lekker in zijn vel?
  • Kan hij zijn ‘ei’ kwijt?
  • Hoe zit het met het jachtinstinct van de (grote) poedel (voornamelijk)?
  • Is er een alternatief of passende oplossing voor dat (eventueel nog komende) jachtinstinct?
  • Kan de hond zijn stress reguleren?
  • Heeft de hond geleerd zijn impulsen te beheersen?
  • Zijn er regels en grenzen omtrent de omgang met de kat (ter bevordering van de harmonie?)

Ik denk dat iedere hond in potentie met katten kan samenleven. Alleen de theorie is altijd anders dan de praktijk.

Het is daarnaast belangrijk dat de kat zijn natuurlijke gedrag kan uitoefenen (vluchten, hoog zitten etc). Het is ook belangrijk dat beide partijen hun rust weer hebben en kunnen vinden. Soms kan het behulpzaam zijn om te werken met een afscheiding, zoals een puppyren.

Het is belangrijk en heel zinvol om de Poedel AAN te leren (in plaats van afleren) hoe OM te gaan met de kat in huis. Welk gedrag wil je graag zien?

Kan een poedel met katten?

Is de Poedel een kindvriendelijke hond?

Wat is “kindvriendelijk”? Daar begint de vraag. Hierover heb ik een podcast gemaakt. Met als onderwerp: kindvriendelijke honden: bestaan die wel? De podcast vind je onder deze alinea.

Het begint bij de individu (dus wat wil en vindt de individu van kinderen?), de leerervaringen, de kinderen waar hij mee te maken krijgt, de situatie, de socialisatie en wat jij als mens er vervolgens meedoet.

Let jij op de (subtiele) signalen van je Poedel op het moment dat hij/zij met kinderen in aanraking komt? En wat doen de kinderen eigenlijk met de hond? Vindt de hond het wel fijn of niet?

Ik maak een onderscheid tussen kindvriendelijke honden en honden met een hoger tolerantiegehalte.

Ergens tolerant voor zijn is wat anders dan het per se leuk vinden. Het kan zijn dat ze minder snel opbouwen in de escalatieladder voor honden of dat ze anders opbouwen waardoor je minder snel of op andere punten uitkomt dan bijten.

Er ervaring leert vooral dat we heel vaak stresssignalen van de hond niet kennen zoals:

Let op: iedere hond kan bijten, Poedels ook.

Als jij wilt dat jouw Poedel goed met kinderen om kan gaan dan heb je te zorgen voor een aantal zaken zoals:

  • De pup komt bij een goede fokker, met een goede socialisatie vandaan
  • Je overvraagt je puppy niet te veel en stopt met socialiseren op een manier waarbij je je hond “gewoon” tussen kinderen zet onder de noemer “socialiseren”. Luister daarvoor mijn podcast >> Socialiseren: hoe doe je dat eigenlijk?
  • Een goede balans in de stressemmer van je Poedel
  • Je bouwt langzaamaan goede ervaringen met je pup op
  • Je geeft de kinderen ook grenzen mee t.o.v. de hond
  • Je komt op voor de (subtiele) signalen van je hond
  • Je leert de kinderen keurige manieren aan in de omgang met de hond (zoals stoppen, niet zomaar bovenhands aaien, niet over de hond heen hangen etc).

Is een Poedel slim?

Ja. De Poedel is een slimme hond en wordt zelfs omschreven als zeer intelligent. De Poedel is een goed trainbare hond. Wanneer je hem vaardigheden zal aanleren dan zal je zien dat hij dit zo oppakt.

Dit heeft heel veel voordelen, maar realiseer je ook dat dit in de weg kan zitten. De poedel legt echt binnen no-time associaties. In positieve zin, maar dus ook in negatieve zijn.

Het kan door deze makkelijke training ook betekenen dat je soms voorbij gaat aan de onderlaag van hulpvragen. De Poedel beheerst de vaardigheden vlekkeloos, maar je hebt toch hulpvragen. Dat komt omdat gedragsproblemen maar zelden ontstaan door een gebrek aan vaardigheden.

Is de poedel slim?

Is een Poedel waaks?

De vraag is wat “waaks” betekent. Er zijn al gedragingen die we zijn gaan typeren als waaks en daarom zeggen dat de hond waaks is.

Denk bijvoorbeeld aan:

Bovenstaande gedragingen kunnen juist ook gaan over hele andere hulpvragen. Daarom heb je altijd te kijken naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond. Zo begrijp je veel beter dat problemen geen individualistische benadering kunnen krijgen.

Het kan namelijk maar zo zijn dat het (overmatig) blaffen aanwezig is vanwege één van de punten in de bovenstaande alinea’s benoemd. Het kan zijn dat het stressemmertje continu vol zit (om welke reden dan ook). Waardoor je weer te kijken hebt naar de veroorzaker van die stress.

Daarom heb je ook goed te begrijpen wat stress bij honden betekent en hoe een hond met stress zich gaat gedragen. Stress zit niet tussen de oren.

De Poedel kan een vocale hond zijn, wanneer er ongeziene en ingevulde behoeften zijn dan kan het zijn dat het blaffen sneller naar voren komt. Dit zie je ook sneller bij rassen zoals Teckels of in de rasgroepen van de Terriërs en Herders en Veedrijvers.

Dan is de vraag: is het oorzaak of gevolg?

Poedel waaks

Blaft een Poedel?

Ja, een Poedel kan zeer zeker geluid maken. Er zijn Poedels die (veel) kunnen blaffen. Geluid maken ze in ieder geval. En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar je moet niet schrikken van een blaffende Poedel. Dat is wat ze doen. En uiteraard is dit normaal en honds gedrag. Wederom allemaal binnen de normale kaders. Als er “te” voor staat zit er vaak een vraag achter.

Als er sprake is van continu blaffen, overal op reageren, blijven blaffen (in huis/aan de lijn en dat soort zaken) dan heb je gewoon fundamenteel wat te veranderen.

Ondanks dat er hondenrassen zijn die van nature sneller vocaal worden, zit er bij woorden als “teveel” blaffen gewoon altijd een laagje onder. Dat kan zijn:

  • Niet begrepen worden (je hebt gewoon al -tig signalen niet opgemerkt/genegeerd)
  • Simpelweg een gebrek aan beweging
  • Geen mentale stimulatie
  • Geen ruimte voor zijn rastypische gedragsbehoeften
  • Overprikkeld (je doet veel te veel, maar je doet vooral te weinig om stress te reguleren)
Poedel blaffen

Hoelang moet je wandelen met een Poedel?

Een veelgestelde vraag is in het algemeen: hoeveel beweging heeft een hond nodig?.

Het lastige aan deze vraag is dat je die vraag in de context moet gaan plaatsen van wat je allemaal gaat doen. Stel je bent continu met je hond in een losloopgebied aan het lopen. En je bent van mening dat hij MEER moet doen. Waarvan ga je dan meer doen? Nog meer in dat losloopgebied lopen?

Stel je vergroot je kennis en je leert dat de ontmoetingen met andere honden ook JUIST kunnen zorgen voor een overprikkelde hond? Je leert dat spelen met anderen honden vaak heel anders is dan je eerst dacht. En dat leidt tot de conclusie dat je misschien daar maar minder van dat moet doen. Maar dat je meer moet doen van prikkelvrije wandelingen, wandelingen met jou, snuffelwandelingen (wat is het belang van snuffelen voor een hond?) en al dat soort activiteiten.

Meer of minder doen betekent dus vooral dat je gaat kijken naar de kwaliteit van wat een hond nodig heeft. Waar heeft hij meer of minder van nodig?

Ik zou qua tijdsinvestering zeker die 1,5-2 uur aanhouden. Mocht je een richtlijn nodig hebben. En soms wat explosievere uitdaging kan deze energieke hond ook helpen. Denk aan fietsen, hardlopen of een stukje ravotten samen. Dit kan opgekropte frustratie weer wat helpen.

Hoelang wandelen met een poedel

Hoe vaak moet een Poedel uit?

Je staat gemiddeld genomen zo 4- 5 keer per dag buiten (in de ochtend, tussen de middag ergens voor het eten, eventueel na het eten en voor het slapen gaan).

Dat betekent ook dat dit meer is dan weer dat saaie blokje om of bijvoorbeeld je tuin. Ook de kleine poedel heeft meer nodig. Ondanks dat de uitlaatklep wellicht anders werkt of de Poedel op een andere manier zijn voeding kan vinden.

Is de poedel een afstandelijke of aanhankelijk hond?

De Poedel is een aanhankelijke hond. De individu bepaalt in welke mate hij het fijn vindt om continu opgetild te worden, op schoot te zitten, aangeraakt te worden en geaaid wil worden.

Van nature is het een hond die graag bij de mens is. Vormen van affectie kunnen ook zijn dat hij gewoon bij je komt liggen. Bijvoorbeeld op je voeten of tegen je aan. Het hoeft voor een hond niet altijd te betekenen dat ze aangeraakt worden.

Als een Poedel zich afstandelijk gedraagt dan kan dat met verschillende dingen te maken hebben. Soms is dat fysiek ongemak, een leerervaring of behoefte op dat moment. Tegelijkertijd kan het ook interpretatie van de mens zijn. Het is namelijk ook zo dat wij vaak met onze honden willen knuffelen en dat die affectie op die manier tot uiting komt, terwijl er meer dan genoeg honden zijn die de liefde wel delen maar een andere taal van liefde hebben.

Is de poedel aanhankelijk of afhankelijk?

Kan een Poedel agressief worden?

Jazeker. Iedere hond kan agressief worden. De Poedel ook. Nee, natuurlijk dat gebeurt niet “zomaar”.

Agressie is ook geen karakter eigenschap of diagnose opzich. Agressie is een uiting van een onderliggende behoefte. En als die behoefte onvoorzien wordt dan kan dat leiden tot bepaald gedrag met eventueel agressie als ondertoon. Die optie bestaat.

In de escalatieladder voor honden vind je daar al een mooi voorbeeld van. Het laat je zien dat een escalatie er nooit zomaar is. En dat de hond altijd een opbouw heeft (of had in het verleden). Daarnaast valt een hond ook niet uit zonder waarschuwing. Zelfs niet als dat zo voor jou lijkt, ook dan zie je vaak dat er toch nog (behoorlijk) wat signalen zijn.

Agressiviteit heeft altijd een onderlaag. Dat ontstaat maar zelden “zo ineens”. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen, zoals:

  • Fysiek ongemak
  • De Poedel die bij de broodfokker/slechte fokker vandaan komt
  • (Chronische) stress
  • Angsten en fobieën
  • Frustratie
  • Spel
  • Signalen die nooit opgemerkt zijn (dus er wordt nu grof werk ingezet)
  • Genetische pakketje
  • Opwinding
Kan een poedel agressief zijn?

Wat we ook vaak interpreteren als aggressief gedrag is:

Wat kost een Poedel (puppy)?

De vraag begint bij waar haal je je puppy vandaan? Want laten we eerlijk zijn: daar gaat een hele boel mis! Echt heel veel.

Dat brengt mij meteen bij de trend die de Poedel al vele jaren is: laten we maar eens kijken naar de Toypoedel. Als je op websites zoals marktplaats gaat kijken (au!) dan staan daar meer dan genoeg ToyPoedels op. Variërend van een prijs tussen de 850-3500,- euro.

Het is niet zo dat de goedkope pup slechter is dan de duurdere pup. Vraag en aanbod is al lang uit verhouding en dat maakt dat de prijzen ongekend hoog kunnen worden. Simpelweg omdat MENSEN bereidt zijn om het te betalen om NU die ene pup te krijgen. En omdat we het niet weten.

En €3000,- lijkt veel (oké, het is ook niet weinig 🤪). Maar er zijn ook bedragen van €6000,-.

Als je een poedel wilt dan mag je zeker wel tussen die 1000-3000 euro aan aanschafkosten verwachten.

Dan heb ik kosten zoals de trimmer eens per 6 weken (ongeveer), voeding, dierenarts kosten, eventuele gevolgen van allergieën en de kieskeurige eter nog niet meegenomen. Daarnaast kan je daar eventueel nog osteopaat, fysiotherapie, en andere bezoekjes plus supplementen/ondersteuningen en andere varianten aan toevoegen.

Hoeveel kost een poedel?

Wat is de goedkoopste poedel?

Hoe gewilder een hond is, hoe duurder de hond wordt. Dat laat de Toypoedel wel weer zien. Je ziet bijvoorbeeld in je zoektocht naar de Koningspoedel al veel minder aanbod. Daarnaast zie je ook ineens andere prijzen voorbij komen. Dit verschilt een beetje.

Een goedkopere hond is niet per se slechter, dat schreef ik net al. Het is ook niet zo dat ze daardoor per se gezonder en beter zijn.

Is een Poedel dominant?

Dominantie bij honden is een fantastisch onderwerp om een goed gesprek te voeren. Althans als je van discussies en debatteren houdt 😉. Nee gekheid.

Dominantie bij honden kent verschillende visies. De vraag begint bij: wanneer is een hond dominant? Ik ben zelf van mening dat het niet gaat over “dominantie” in de vorm van leiderschap waarin je de oh-zo-sterke-Alfa moet zijn. Ik denk dat er wat misverstanden zijn over leiderschap.

Tegelijkertijd kan ik mij wel goed voorstellen waarom dit een veelgestelde vraag is. Als je namelijk gaat Googlen dan komt deze vraag naar voren zetten.

De Poedel kan iets standvastig hebben.

Ik beschreef in dit artikel al eerder dat ze ook wel bekend staan als “Diva’s”.

Het verschil is alleen dat ik standvastig zeker niet iets dominants vindt. Ik begrijp de interpretatie wel. Daarnaast geloof ik niet in dat je dominant bent, maar dat je je soms dominant kan gedragen. Als een Poedel, die standvastig is, wat disbalans ervaart dan kan die disbalans er voor zorgen dat de kwaliteiten van standvastigheid valkuilen worden. Dan wordt standvastig ineens:

  • Star en ragide
  • Niet meer van ophouden weten
  • Verbeten raak in onverzettelijkheid
  • Nog maar 1 doel voor ogen
  • Onbenaderbaar worden
  • Doordrammen
  • Kostte wat het kost vol houden

Hoeveel slaapt een Poedel?

Slaap bij honden is heel belangrijk. Het is een onderschat onderwerp. Heel veel honden slapen eigenlijk veel te weinig. Als je dit hele artikel hebt gelezen dan zal je zien dat het mooi aansluit bij het onderwerp: hoeveel moet een poedel bewegen? Want dat heeft alles te maken met balans. Het grootste probleem is namelijk dat we enerzijds denken veel te moeten doen met het hondenras de Poedel. En anderzijds deze honden te weinig slaap aanbieden en momenten om stress te reguleren.

En dat resulteert dan weer in hulpvragen. De vraag is dus: hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Gemiddeld genomen slaapt een puppy en een senioren hond zo een 18-22 uur. Uiteraard is dat een gemiddelde, maar dat geeft wel aan hoe essentieel slaap is. Daar tegenover kan je zetten dat een volwassen hond ongeveer 12-16 uur slaap nodig heeft. Dit principe geldt voor de Poedel ook. Dat werkt niet anders voor een Poedel dan voor Berner Sennen. Alleen het kan zijn dat de ene pup met 18 uur slaap goed weg komt en de ander met 20 uur.

>>> Check de afbeelding hieronder die ik als post op Mijn Instagram heb gedeeld @hondencoach_aniekwendt >>>

Poedel hondenras

Wat mag een Poedel niet eten?

Er zijn geen standaard dingen die een Poedel niet mag eten. Er zijn wel standaard dingen die een hond niet mag eten. Het kan wel zijn dat je Poedel een aantal dingen niet WIL eten. Want kieskeurig dat zijn ze zeker. Maar wederom is daar niet een scheidslijn tussen Poedel of Hond.

Een aantal voorbeelden van wat een hond NIET mag eten zijn:

  • Ui, Sjalot, Knoflook, Bieslook, Prei
  • Druiven, rozijnen, krenten
  • Chocolade
  • Avocado
  • Cafeïne
  • Brood
  • Paracetamol
  • Tomaten
  • Rauwe aardappel
Poedel eten hondenras

Wat eet een Poedel?

Het begint natuurlijk allemaal bij goede voeding voor de hond. Wist je bijvoorbeeld dat een goede darmflora weer invloed kan hebben op het gedrag van je hond? Je wilt graag goed voer hebben. Een aantal voermerken die je Poedel kunnen helpen zijn:

Vers vlees:

  • Carnibest
  • Bandit
  • Pure Instinct
  • Raw4Dogs
  • Energique

Brokken, zonder granen:

  • Acana
  • Orijen
  • Renske
  • Carnilove
  • Eden Dog
  • Celtic Connection

Er zijn ook een aantal dingen die een hond wel mag eten, naast zijn voeding, zoals:

  • Courgette
  • Sperziebonen
  • Appel
  • Banaan
  • Bessen
  • Frambozen
  • Komkommer
  • Zoete aardappel
  • Meloen
  • Biet

Wanneer er fysieke klachten zijn of je hebt een kieskeurige Poedel te pakken (verrassend, haha), dan zou ik zelf altijd doorverwijzen naar een voedingsdeskundige voor honden.

Poedel eten hondenrassen

Een poedel verhaart niet, klopt dat?

Er wordt bij de Poedel vaak gedacht dat ze niet verharen. Echter is dat niet helemaal geval. Het is niet zo dat ze HELEMAAL niet verharen. Het werkt alleen anders. Ze noemen dat een mozaïek verharing. Dat betekent dat ze wel verharen, maar in een volwassen vacht vallen de haren er niet zomaar uit. Daarom moet je de vacht borstelen om losse haren te verwijderen. Hoeveel haar dat zou zijn verschilt een beetje per hond. Daarnaast voorkom je zo klitvorming. Het haar van een poedel kan erg lang worden, dat komt omdat er geen maximale lengte aan zit. Daarom is trimmen erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je deze vacht goed onderhoudt en zal het minder uitvallen. Daarnaast kan een verkeerde of niet goed onderhouden vacht ook echt zorgen voor huidproblemen, plekjes op de huid, hotspots en andere problemen.

Hypoallergeen hondenras

Is de Poedel volledig hypoallergeen?

Nee, dat kan je niet 100% zeker zeggen. Hypo=minder. En dat klopt dan weer wel. Er is sprake van een verminderde (dat is dus niet 100%) verspreiding van allergenen bij deze hondenrassen.

De meest voorkomende oorzaak van allergie voor honden is op basis van de eiwitten die gevonden zijn in de huidschilfers (roos), urine en speeksel van honden.

Wanneer je allergisch reageert op het speeksel van de honden dan heb je geen baat bij een hypoallergene hond.

Die eiwitten kunnen een allergische reacties veroorzaken. Dit gebeurt wanneer ze in contact komen met de huid of als ze worden ingeademd.

We denken vaak dat een allergie voor honden wordt veroorzaakt door het verharen. Alleen de huidschilfers spelen hier dus een belangrijke rol.

Poedel Anti Allergie hond

De hypoallergene hond bestaat niet: of toch wel?

Hoewel sommige tegenstanders het concept van hypoallergeniciteit volledig betwisten, leveren zij daarmee ook een waardevolle bijdrage. Er doen zich namelijk regelmatig situaties voor waarin mensen een “hypoallergene” hond nemen en toch allergische reacties ervaren.p de hond.

Toch zie je dat heel veel mensen de honden rassen die hypoallergeen zijn aanzienlijk beter kunnen verdragen. En dit ook zelf hebben ervaren.

Zo ook bij Joep een jongetje van 3 jaar. Hun Labrador kon niet langer bij hun wonen omdat Joep daar erg allergisch op reageerde. Met veel verdriet moest Joep op 2 jarige leeftijd herplaats worden. Alleen Pip (Labrador) werd heel erg gemist, want het was ook een vriendje. Toen ze zijn gaan zoeken naar een hondje, hadden ze uiteindelijk een Australian Cobberdog in huis en was er geen enkele reactie meer.

En dit voorbeeld van Joep is zeker niet de enige ervaring.

Er is dus sprake van een lagere verspreiding van allergenen.

Het blijft wel zo dat iedere individuele mens anders kan reageren op een hond en daarnaast ook niet iedere individuele hypoallergene op dezelfde manier een lagere verspreiding van allergenen heeft.

hypoallergene hond

Kan je een poedel nemen als je allergisch bent voor honden?

Jawel, dat zou op papier kunnen. Ik denk alleen dat het wel belangrijk is om het bovenstaande goed te onthouden. Mijn advies zou zijn om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een hond wanneer je allergisch bent.

Zorg er daarnaast voor dat je hond echt bij een goede fokker vandaan komt, waarbij misschien ook al wat bekend is over mensen die allergisch zijn voor honden. Oftewel of er ervaringen met hun honden zijn die geplaatst zijn bij mensen met een allergie.

Ik zou mij goed verdiepen. En zeker voorkomen dat je Poedel bij een slechte fokker of broodfokker vandaan komt. Je wilt een gezonde hond uit een goede lijn.

We verdiepen ons met regelmaat voldoende in welke ras goed bij ons zou kunnen passen. Maar vervolgens zijn we de dupe van broodfokkerij en slecht gefokte puppy’s. Dat komt omdat we ons niet goed hebben verdiept in waar we onze honden vandaan moeten halen en welke invloed het heeft als je hond bij een niet goede fokker vandaan komt.

Ga er daarnaast ook niet zomaar vanuit dat een kruising met een Poedel per definitie hypoallergeen is.

Poedel hondenrassen

Waarom zou je een Poedel nemen?

De poedel is:

  • Intelligent
  • Leergierig
  • Enthousiast (spring in het veld)
  • Vrolijk
  • Leuk
  • Veelzijdig
  • Trouw
  • Vriendelijk
  • Energiek

Iedere kwaliteit kent een valkuil. Want bij enthousiasme ligt overenthousiasme bijvoorbeeld zo op de loer.

Je hebt de Poedel in verschillende formaten. Zowel groot als klein. Dat kan betekenen dat er voor ieder wat wils is. Een voordeel kan zijn dat er dus een verminderde allergenen verspreiding is met een grote kans dat je daar goed op reageert.

De Poedel is veelzijdig inzetbaar en zeker niet vies van wat uitdaging en om een leuke samenwerking met zijn baasje aan te gaan. Zo zijn er ook verschillende hondensporten en hobby’s goed in te zetten. De Poedel is een hond die zich graag hecht aan de mens. Daardoor kunnen er ook wat hulpvragen ontstaan die je in de onderstaande alinea kan vinden.

Wat zijn de nadelen van een Poedel?

Waarom zou je geen Poedel nemen?

Hieronder eerst wat punten die een reden kunnen zijn om geen poedel te nemen:

  • Uitgebreide vachtverzorging (=quality time, maar kost ook tijd en geld eventueel)
  • Vind nog maar een goede tussen alle broodfokkers
  • Bij de kleine Poedels fysieke klachten
  • Verlatingsangst (erg aan je hechten)
  • Diva’s (en het bijbehorende gedrag)
  • Blaffen
  • Het is een slechte/kieskeurige eter (en dat kan echt een uitdaging zijn)
  • Gewoon echt een gevoelige hond (die snel vol zit en doorschiet)

De Poedel is zeker bekend met het probleem om moeilijk alleen te kunnen zijn. Dat vraagt enerzijds vaak een andere aanpak, een goede tijdsinvestering (die niet altijd past bij ons dagelijkse/drukke leven) en geduld. En soms past het daardoor ook gewoon niet.

De Poedel vind ik niet per definitie een beginnershond. Zeker de Koningspoedel kan wat uitdagingen met zich mee brengen. Nou vind ik “beginnershonden” sowieso een relatief begrip. Daarover later eens een artikel of een podcast.

De kleinere Poedels zijn vaak beter hanteerbaar, maar ik vind dat we ze niet moeten zien als veredelde teddybeertjes. Er zit vaak een kop op, ze zijn energiek, ze zijn nog steeds Diva’s en kunnen zeker wat te vertellen hebben. Onderschat deze kleine krullenbollen dan ook niet en laat ze gewoon echt hond zijn.

Het is een voordeel dat de Poedel een energieke hond is. Maar ook een nadeel. Als je hier niet goed in voorziet en ze geen mentale, fysiek een emotionele uitlaatklep hebben dan kan dat zichtbaar worden in fysieke en mentale/emotionele gedragsproblemen.

Nadelen poedel

Kruisingen met een Poedel

Er zijn inmiddels heeeeeeeel veeeel kruisingen met Poedels. Enkele voorbeelden zijn:

De “trend” voor Poedel kruisingen: is het wel zo ideaal?

Er is een enorme trend als het gaat over Poedel kruisingen. Dat heeft voor- en nadelen. Eén van de nadelen vind ik dat we vaak denken dat we door deze kruising een “makkelijke” hypoallergene hond hebben. Je hebt al kunnen lezen dat “hypoallergeen” geen 100% garantie is en daarnaast dat dit met een kruising helemaal anders kan worden.

Daarnaast fok je er een andere hond bij in, je hebt geen idee hoe de uitwerking gaat worden. Je kan niet per definitie zeggen dat het 50% van het één en 50% van het andere is. Je weet niet precies hoe het gedrag gaat uitpakken.

Daarnaast zijn er ook wel echt hondenrassen waarmee gefokt worden, waar je fysiek gezien veel complicaties ziet. De Poedel kan zelf al wat lichamelijke klachten en erfelijke afwijkingen hebben. Maar dan hebben we het over hondenrassen zoals de Cocker Spaniël, Cavalier King Charles Spaniël en de Pekinees (Peekapoo) nog niet eens gehad.

Daarnaast zie ik helaas dat daar waar vraag is er ook aanbod is. Er zijn gewoon heel veel slechte fokkers en broodfokkers die inspelen op de vraag naar deze specifieke kruisingen. Uiteraard zie je ook mensen die met heel veel liefde deze kruisingen voortzetten en dat op een goed een fijne manier doen. En er zijn ook hobbyfokkers. Het is niet per definitie zo dat je alles via een rasvereniging moet doen om bij een goede fokker uit te komen.

Je hebt vooral te weten waar je op moet letten en wat je mag verwachten van een goede fokker.

Het grootste probleem is dat er mee gesjoemeld wordt, omdat we zo graag (en het liefst ook nog een beetje snel) een bepaalde kruising willen.

De bovenstaande punten zijn essentieel in het belang van het welzijn van het dier. Maar ook voor je (toekomstige) verwachtingen van de hond.

Kruizingen poedel hondenrassen

Veel voorkomende gedragsproblemen bij Poedels

  • Moeite met alleen zijn
  • (Zeer!) Kieskeurige en moeilijke eters
  • De ene week het nieuwe eten heerlijk vinden en een week later is ook dat het niet meer
  • Buik en darm klachten
  • Blaffen
  • Opspringen
  • Nervositeit
  • Ontstekingen
  • Jeuk
  • Allergieën
  • Standvastig gedrag
  • Angsten
  • Niet zelf zijn rust pakken
Gedragsproblemen poedel

Een echte hond!

Ik vind dat de Poedel een echte hond is. Iedere hond in essentie. Maar er is wel verschil.

Hoewel ze in de rasgroepen onder de gezelschapshonden zijn verdeeld, zijn het ECHT wel honden. Hun uiterlijk doen soms wat anders vermoedden, maar ik denk dat daardoor ook zeker hulpvragen ontstaan. Vergis je niet in deze veelzijdige hond die HEEL veel kan. En verkijk je niet op hun jasje die er grappig, schattig en knuffelachtig uitziet.

Je hebt de echte harde kern in Poedelland. Echte liefhebbers. Echte kenners van het ras. Dat is bij elk ras zo. Deze mensen combineren vaak beiden. Het echt kennen van hun ras en daarop inspelen met show, onderstaande toiletten en het prachtige uiterlijk van de Poedel.

Er is wat mij betreft niks mis met het onderstaande uiterlijk. Er is niks mis met de hond uiterlijk een bepaalde verzorging geven. Een goede verzorging is natuurlijk altijd nodig.

Het wordt een probleem als (de niet kenner) op basis hiervan (ook en juist bij de kleine poedels) een hond aanschaft. Op basis van het schattige, leuke en misschien makkelijke uiterlijk.

Als ik de onderstaande hond zie, en ik denk de (roze) vacht weg. Dan zie ik een atletische, sterke hond.

De hond is op de eerste plaats een dier, dan een soort (hond), dan een ras en dan zijn naam. En ik denk dat het qua behoeftevoorziening altijd in die volgorde zou moeten zijn.

Vergis je gewoon niet in rassen zoals deze. Het is leuk dat de Poedel al weet-ik-hoeveel-jaren-lang deze uiterlijkheden toegekend krijgt en daardoor enorm populair was en is. Maar nogmaals: onder dat jasje zit een hond met duidelijke kenmerken. Daarmee denk ik dat de Poedel met regelmaat ook een onderschatte hond is! Zeker de kleine varianten.

Poedel Hondenras

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?