Een grommende hond wil iets duidelijk maken. Op het moment dat jouw hond gromt wanneer jij of anderen hem aait is de vraag waarom hij dat doet.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond gromt als jij of anderen hem willen aaien.
Hond gromt bij aaien: hij heeft pijn.
Gromt jouw hond ineens? Of al een langere tijd wanneer je hem wilt aaien? In dat geval kan pijn een onderliggende reden zijn. Je hond ervaart ongemak/pijn tijdens het aaien. Hij vindt het niet fijn en zet grommen is als dreigend signaal. Hij wil graag dat het stopt.
Als je hond grommen ineens inzet wanneer je hem wilt aaien zou ik zeker aan de bel trekken. Wanneer je hond al een langere tijd gromt wanneer je hem aait geldt eigenlijk hetzelfde advies. Als je hond al een langere tijd gromt kan het zijn dat hij in het verleden echt wel andere signalen heeft laten zien. Grommen lijkt nu nog maar de enige, uitvergrootte, mogelijkheid om te communiceren. Grommen kan een voorbode van bijten zijn. Neem grommen dan ook echt serieus.
Pijn uitsluiten bij je hond
Mijn advies zou altijd zijn om pijn uit te sluiten. Ik zou je ook altijd verder verwijzen dan alleen de dierenarts. Inmiddels heb ik met regelmaat gezien dat er bij de dierenarts niks uit lijkt te komen. Maar de fysiotherapeut of osteopaat vindt wel degelijk de reden tot pijn. En kan dit verhelpen met alle positieve gevolgen van dien.
Er zijn verschillende redenen waarom er bij de dierenarts niks uit kan komen. Als dit ook jouw ervaring is ga dan eens opzoek naar een fysiotherapeut of osteopaat.
Een combinatie van een fysiotherapeut/osteopaat en holistische dierenarts of homeopaat kan ook veel betekenen. Op deze manier sluit je op verschillende lagen pijn uit.
De hand is een negatieve voorspeller geworden
Het kan zijn dat je hond jouw hond of handen in het algemeen is gaan associëren met iets negatiefs. De hand betekent misschien voor de hond wel dat het hem pijn gaat opleveren. Daarom wil je pijn uitsluiten en vervolgens een positieve associatie krijgen met die hand.
Het kan ook zijn dat je hond de hand is gaan associëren met gedrag dat jij bent gaan toepassen. Bijvoorbeeld je bent je hond (flink) gaan corrigeren toen hij naar jou ging grommen. Je hebt hem bij zijn nekvel gepakt of op z’n rug gelegd. Je hond voorspelt je hand met iets negatiefs. Om die redenen kan hij grommen blijven inzetten als dreigend signaal. Als pijn dan de oorzaak van het grommen is dan is het helemaal logisch dat hij ongemak ervaart. De correctie kan extra pijn geven.
Je hond vindt het niet fijn
Een hond die gromt wanneer jij hem aait hoeft niet per se pijn te ervaren. Ik zou het wel uitsluiten. Dan weet je het zeker. Pijn speelt namelijk een grote rol bij gedragsproblemen. Het kan wel zijn dat je hond het ongemakkelijk vindt om geaaid te worden. Hij vind dit moeilijk. Zeker wanneer hij bovenhands, onverwachts of veel geaaid wordt. Grommen is een grof signaal waarmee je hond aangeeft dat hij wil dat het stopt. Er bestaat een kans dat er in het verleden al meerdere, subtiele signalen zichtbaar waren.
Dat aaien is niet zo zijn ding. Dat kan. Sommige honden houden er niet zo van. Gewoon tegen je aanliggen kan ook voldoende vorm van affectie zijn.
Grommen bij het aaien is dan wel wat overdreven misschien
Ik geloof niet dat grommen van de hond overdreven is. De hond zal er wel een reden voor hebben. Ik bedoel te zeggen dat als je hond het aaien niet fijn vindt dat grommen wel echt een dreigend signaal is. Als je hond doet wat in de alinea hierboven is beschreven dan is de kans heel groot dat je hond al een langere tijd heeft proberen aan te geven dat de manier waarop hij nu geaaid wordt niet is zoals hij het fijn vindt. Of er is er toch sprake van lichamelijk ongemak. Ga dan op onderzoek uit.
Je hond gromt bij sommige mensen die hem willen aaien
Het kan ook nog zo zijn dat je hond gromt bij sommige honden die hem willen aaien. Of dat je hond specifiek niet geaaid wil worden door vreemden. Het kan zijn dat die persoon iets heeft wat jou hond als spannend ervaart. Misschien is het een grote man met een donkere stem. Misschien is het iemand die met een paraplu staat te zwaaien. Noem het op. Het kan ook zijn dat deze persoon de hond recht in de ogen aankijkt, onaardig is of over de grenzen heen gaat.
Het kan ook zijn dat je je hond juist gaat grommen wanneer je visite en bezoek hebt en ontvangt bijvoorbeeld.
>> Hoe leer je je hond dat hij geaaid kan worden door anderen?
De hond ervaart wantrouwen
Als je een hond hebt geadopteerd uit een Nederlands asiel of uit het buitenland dan kan er al een heel verhaal aanwezig zijn. Sommige van deze honden ervaren ontzettend veel wantrouwen richting (bepaalde) mensen en geven met grommen aan dat dit een brug te ver is.
Een hond kan door slechte ervaringen, trauma of een persoon die heel erg lijkt op iemand met wie hij een slechte ervaring gaan grommen.
Stop met het aaien van een grommende hond
- Stop met je hond aaien als hij gromt! Ga als eerste uitsluiten of je hond pijn heeft. En doe, wat mij betreft, een breder onderzoek dan alleen de dierenarts. Je wilt zeker weten dat er niks is.
- Stop daarnaast, als je dat doet, met je hond corrigeren wanneer hij gromt. Probeer het niet meer te doen. Dit is natuurlijk lastig gedrag. Maar een grommende hond corrigeren maakt het niet beter.
- Onderzoek welke associatie je hond heeft met handen en hoe vaak handen de negatieve voorspeller zijn (geweest). Kijk of je deze associatie positief kan maken en dat handen niet de voorspeller van iets negatiefs blijven.
- Werk aan vertrouwen. Geef je hond de tijd. Laat hem wennen. Zeker als je hond nog maar net bij je is. Forceer het aaien niet. Kijk naar het tempo van je hond. Doe het even kort en stop dan direct weer.
- Wil hij niet geknuffeld worden? En heb je pijn uitgesloten? Laat het dan gaan. Affectie kan ook zijn dat jullie bij elkaar zitten. Dat hij minder geknuffeld wordt. Sommige honden zijn gewoon echt niet zo knuffelig. Dat hebben we dan maar te accepteren.
- Probeer je hond beter te leren lezen. Als dat nodig is. Zodat je optijd zijn signalen kan oppakken. Daarmee kan je het grommen misschien voorkomen. Met behulp van de escalatieladder kan je zien dat honden wel degelijk een opbouw hebben in hun signalen.
Werk aan de oorzaak, dan tackel je het probleem echt!