60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Best wel veel honden zijn druk. In ieder geval: het komt druk over, maar waarom is dat eigenlijk en wat zou je daar aan kunnen doen?

Herken jij dit?

  • Is jouw hond druk?
  • Zou jij willen weten waarom je hond druk is?
  • Ben je benieuwd wat je zou kunnen doen?
  • Ben jij nieuwsgierig naar waarom de ene hond drukker is dan de andere hond?

Is jouw hond druk en zou je graag willen weten wat je kunt doen om je hond minder druk te krijgen? Ik help je graag!

Waarom zijn honden druk?

Veel mensen vinden hun hond druk. De hond stuitert alle kanten op, doet niet wat er van hem gevraagd wordt, vindt geen rust en ga zo maar door. Dat drukke gedrag kan flink in de weg zitten en om dit gedrag te begeleiden vragen we ons vaak af wat we moeten doen.

Een drukke hond is een hond die energiek is en vlot overkomt. De hond is dynamisch, bewegelijk maar ook krachtig! Nu is het de vraag of druk overkomen alleen bestemd is voor honden die, volgens ons, van nature al drukker zijn en daardoor in hun presentatie geanimeerd krachtig overkomen. Oftewel: is het druk gedrag dat zichtbaar is? of is ‘druk zijn’ een karaktereigenschap?

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Wat betekent druk zijn/energiek zijn?

Een drukke hond! We kennen ze vast allemaal wel, maar wat betekent druk nu eigenlijk? Een drukke hond is een energieke hond. Energiek betekent ten diepste ‘vol energie’. Wie vol energie is komt uiteraard krachtig over. Een energieke hond is actief en de gedrevenheid is voelbaar.

Kenmerken kunnen zijn:

  • actief, bezig en levenslustig
  • opgewekt, opgewonden en enthousiast
  • kwiek en vitaal
  • bedrijvig
  • lawaaierig
  • geanimeerd
  • onrustig, luidruchtig
  • rumoerig
  • Super aanhankelijk
  • enzovoort

bron: synoniemen.net

De vraag is altijd of je hond daadwerkelijk druk is. Is er wel sprake van teveel energie bij je hond? Daarmee wordt bedoeld of je dit als karaktereigenschap kunt toe eigenen of dat je hond een hulpvraag heeft en dat het slechts een symptoom/uiting is.

Is druk een karaktereigenschap?

Veel mensen zeggen ‘mijn hond is druk’. De vraag is altijd of het gedrag ook een karaktereigenschap is. De hond gedraagt zich druk.

Gedrag zegt niet direct iets over het karakter van je hond. Gedrag brengt een effect teweeg en achter het zichtbare gedrag ligt vaak een dieperliggende hulpvraag. Bij drukke honden ligt heel vaak een diepere hulpvraag. Zeker wanneer dit drukke gedrag ook als ‘probleem’ ervaren wordt. Een hond is niet zomaar druk en zeker niet de hele dag. Honden zijn van nature niet druk op de manier zoals wij dat ervaren. Dan heb ik het dus over ‘gedragsproblemen’ zoals:

Dat jouw hond druk lijkt en geen rust kan vinden of constant, de hele dag door druk is, heeft te maken met een dieper liggend verhaal.

Druk vs. energielevel

Er zijn toch ook gewoon honden die drukker zijn? Zoals een Jack Russell, Border Collie of Mechelse herder? De vraag is of deze honden ‘drukker’ zijn of dat hun energie level hoger is dan die van andere honden.

Je vraagt je misschien af of dit niet gewoon hetzelfde is? Druk gedrag is een uiting van je hond. Een hond kan druk overkomen en dit gedrag vertoont je hond niet zomaar. Hondenrassen zijn door ons mensen gefokt met een doel, een doel die ons kon helpen. Dit moesten gezonde honden zijn die ingezet konden worden voor die specifieke dingen waarvoor ze gefokt zijn.

Het verschil

Een hond met een hoger energie level is niet per direct een drukke hond mits hij zij erkent en voorzien wordt in zijn behoefte. Een hond die stereotype minder bekend staat als een drukke hond, zoals bijvoorbeeld de Berner Sennen kan erg druk en ‘vervelend’ worden als hij niet voorzien wordt in zijn behoefte en gevoed wordt in zijn opwinding. Druk gedrag ontstaat ergens door, dat geldt overigens voor elk gedrag.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Jack Russel

De Jack Russel is een echte werkhond (vergis je niet in zijn formaat). De Jack Russel is misschien een kleine hond, maar is gefokt voor het jagen op vossen in holen en later voor het verjagen van ongedierte op boerderijen. De Jack Russel moest een moedige hond zijn met veel doorzettingsvermogen en energie. Deze eigenschappen zorgden ervoor dat hij zijn werk kon uitvoeren.

Karaktereigenschappen zijn dus wel doorzettingsvermogen, moedig, actief. Het gevaar is dat dit er druk uit kan zien, maar dat dit niet het daadwerkelijk probleem is. Een Jack Russel die altijd maar vol energie zit heeft een dieper liggende hulpvraag. Een Jack Russel die voorzien wordt in zijn behoeftes (dit is altijd maatwerk) kan ook rustig zijn namelijk.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Werkhonden

Alle rashonden zijn gefokt met een doel. Om dit doel te bereiken waren er bepaalde karaktereigenschappen nodig. Die karaktereigenschappen zorgen ervoor dat honden heel specifiek ingezet konden worden en ons konden helpen.

Uiteraard kun je niet generaliseren, want er zijn ook zeker Jack Russels die toch niet zo moedig zijn of Golden Retrievers die het niet zo op mensen hebben (om even een stereotype voorbeeld er bij te pakken). Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan enkel het ras.

Vol energie

Wie energiek is, is vol energie. Honden die in onze ogen druk zijn, zeker de honden met een hoger energie level, zijn honden die van nature vol energie zitten. Dat was wel nodig, want anders konden ze hun taak niet uitvoeren. De vraag blijft: worden deze honden voldoende erkent en voorzien in hun behoefte?

Als een hond vervuld wordt in zijn behoefte en erkend wordt is de vraag of hij nog steeds zo druk is. Veel honden worden niet meer begrepen zoals ze van origine gefokt zijn. Daar ontstaat al vaak de eerste miscommunicatie. Wij zijn ons vaak niet bewust van wat voor hond we in huis hebben, tegenwoordig leven alle hondenrassen onder ons.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

We gaan voorbij aan het instinct van de hond

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig honden die daadwerkelijk hun instinct mogen volgen. In de meeste gevallen wordt het instinct zelfs onderdrukt, door onze manier van leven, door onze menselijke manier van trainen en communiceren, door de manier waarop wij honden houden en de manier waarop wij tegenwoordig over honden denken.

Een Jack Russel met een groot doorzettingsvermogen, die gefokt is voor een heel specifiek doel, maar niet zijn instinctieve gegevens kan uiten, kan ontzettend hyperactief overkomen gecombineerd met (veel) gedragsproblemen.

Instinct is de krachtigste drijfveer bij honden (en dieren over het algemeen), ze moeten wel. Op basis van hun instinct overleven ze in de natuur. Honden worden gedreven door hun instinct en wij mensen hebben zelf bij gedragen aan die specifieke kenmerken, zodat de hond ons kon helpen.

Het instinct van je hond

Betekent dat dat je dan maar alles op zijn beloop moet laten gaan? Nee, natuurlijk niet. Alleen het onderdrukken van belangrijke instinctieve gegevens van je hond kan tot grote problemen lijden. Een dier communiceert vanuit zijn instinct, dat gaat nou eenmaal zo. De kunst is om te weten hoe dit instinct bij je hond werkt en dat je hierin voorziet.

Waarom is mijn hond druk?

Behoeftevoorziening

Zoveel honden worden niet voorzien in hun behoeften. Je kunt dan op de eerste twee plaatsen denken aan beweging en structuur in de vorm van grenzen. Honden zijn dieren die in groepen leven en in groepen is er altijd structuur en orde. Dat moet wel, want hoe kan een groep functioneren zonder bijvoorbeeld duidelijkheid, begrip, respect en orde? Als die principes niet aanwezig of in balans zijn ontstaat er chaos en als er chaos is ontstaat er drukte.

Als er drukte ontstaat krijg je dus kenmerken die zichtbaar zijn bij onze huishonden, zoals hyperactiviteit, gedragsproblemen enzovoort.

Beweging

Beweging is een belangrijk behoefte en hoe die beweging in vervulling gaat kan een grote invloed hebben op de behoefte vervulling van je hond. Mentale en fysieke beweging moet in balans zijn. Mentale beweging vervul je door de instinctieve beweging van je hond te gaan vervullen of een alternatief te vinden voor wat hij graag wil doen. Fysieke beweging heeft te maken met de duur die je hond nodig heeft bijvoorbeeld.

Waarom is mijn hond druk?

Opwinding

Opwinding is een groot probleem. Veel honden zijn extreem opgewonden. Wij vinden dit vaak een probleem maar realiseren ons niet dat we hier zelf een groot aandeel in hebben. De manier waarop we met onze honden omgaan bepaald voor een groot deel hoe de hond zich gedraagt. De hond heeft wel degelijk een eigen deel, maar dan moet je terug gaan naar de kern, de instincten van je hond en zijn verhaal.

Stress bij honden

Stress: het is een veel voorkomende en gebruikte term tegenwoordig. Een hond die gedragsproblemen vertoont heeft stress. Stress is natuurlijk een hele grote drijfveer voor de hond wanneer er gedragsproblemen zijn. Want als je gedrag vertoont dat niet gewenst is, zit je niet lekker in je vel en dat gaat vaak gepaard met stress. De vraag is altijd wat is de motivatie van stress? Wat triggert stress? Waarom ervaart de hond stress en wat heeft hij nodig. Vooral daar gaat het om: wat heeft je hond nodig?

De meeste honden die gedragsproblemen vertonen en stress ervaren worden niet in hun behoefte vervult. Wat die behoefte is, verschilt per probleem, per hond, per situatie en per omgeving. Niet iedere drukke hond heeft behoefte aan minder of juist meer prikkels, integendeel! De kunst is om naar het unieke verhaal van je hond te luisteren, ben jij bereid om te luisteren.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Vertoont jouw hond gedrag in bepaalde situaties?

Sommige honden zijn opzich niet druk, maar worden wel heel druk in bepaalde situaties. Dat drukke gedrag lijkt dan ‘druk’ terwijl het eigenlijk gaat over spanning, angst, ongemak etc. Situaties kunnen zijn:

  • Angst voor vuurwerk
  • Verlatingsangst (dus wanneer je thuiskomt)
  • Prikkels die hem specifiek stress opleveren (honden, bepaalde voorwerpen, kinderen etc)
  • Als er visite komt
  • Als hij teveel prikkels heeft gehad (bijvoorbeeld heel veel honden tegengekomen)
  • Enzovoort.

Energie afvoeren

Een hond die druk overkomt heeft er behoefte aan om zijn energie te kunnen afvoeren. Opgekropte energie werkt enorm frustrerend en leid in alle gevallen tot stress. Energie afvoeren hoeft niet altijd te betekenen dat de hond kilometers moet rennen. Structuur, rust en regelmaat dragen er ook aan bij om de hond niet rond te laten lopen met opgekropte energie. Wat en welke balans heeft jouw hond nodig?

Je hond is een dier!

Hoe je het ook wendt of keert. Je hond is op de eerste plaats een dier, dan een soort (Canis lupus familiaris), dan een ras en dan een naam! Wij mensen draaien dit maar al te graag om. In ons hoofd ziet het rijtje er vaak als volgt uit: naam, ras, soort (Canis lupus familiaris), dier. Ras eigenschappen zijn belangrijk om te begrijpen waarom je hond doet wat hij doet, om te begrijpen wat hem drijft te doen wat hij doet.

Een naam en een ras is voor ons mensen heel belangrijk. Vergeet vooral niet dat je hond ook gewoon een dier is. Je vastpinnen op alleen de ras eigenschappen gaat je niet helpen je hond te vervullen in zijn behoeftes. De meest gemaakte denkfout is dat iedere hond, van hetzelfde ras, hetzelfde is. Maar niet iedere Golden Retriever houdt van kinderen en mensen en ook zeker niet iedere Jack Russel is moedig! Integendeel.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Symptoom bestrijding

We doen vaak aan symptoom bestrijding wanneer we de hond willen helpen. Zo zijn veel mensen bijvoorbeeld opzoek naar rustgevende medicatie of vervullen alleen aan de oppervlak de hoeveelheid beweging van de hond.

De kern van het gedrag gaat echter vele malen verder. Wanneer je aan symptoom bestrijding doet is het gevaar dat je alsnog voorbij gaat aan je hond. Wil je je hond echt helpen? Ontdek dan vooral waarom je hond doet wat hij doet.

Wist je dat je hond tegen de grond drukken geen manier is om hem te kalmeren? Het wordt weleens ingezet om te laten zien wie de baas is. Omdat we denken dat de hond dominant is. Toch gebeurd er meer dan dat en hoeven dit gedrag niet te bestraffen.

Ontdek hier manieren om de gemoedstoestand van je hond te verlagen.

Wat te doen?

De vraag is of de hond daadwerkelijk druk is of dat wij hier een grote rol in hebben. We kunnen kiezen voor symptoom bestrijding, maar het verhaal heeft altijd een diepere betekenis.

Wij hebben een grote rol omdat we opwinding vaak toestaan of aanwakkeren, omdat we teveel werken zonder rust, omdat opwinding beloond wordt, omdat er niet begrepen wat de hond (per individu verschillend) nodig heeft en omdat we niet voorzien in de behoeftes van de hond. De vraag is altijd of oorzaak en gevolg niet omgedraaid worden.

Is jouw hond druk?

Is jouw hond druk? Dan is het tijd om te kijken op welke manier je hem kan helpen, in jouw belang en in het belang van je hond. Wat heeft jouw hond nodig? Honden met een hoger energie level kunnen wel degelijk rust vinden en hoeven niet ‘sneller’ in gedragsproblemen of hyperactiviteit en stress te vervallen. De kunst is of je het dieperliggende probleem achter het zichtbare gedrag kunt (h)erkennen.

Mijn hond is druk: oorzaken en oplossingen

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?