Stress symptomen bij honden. Honden kunnen veel stress ervaren in situaties en door prikkels. De hoeveelheid stress en de manier waarop die stress geuit wordt verschild. Maar hoe kun je stress herkennen wat doe je er eigenlijk mee?
Herken jij dit?
- Hoor je veel over stress signalen maar vraag je je af wat je daar mee moet?
- Vraag jij je af of stress erg is voor je hond?
- Je hond reageert (overdreven) aanhankelijk op je
- Wil jij je hond zo min mogelijk stress opleveren?
- Ben je benieuwd wat de stress signalen van je hond zijn?
Wat is stress?
Stress is eigenlijk een heel ruim begrip. De term stress wordt gebruik als aanduiding van een bepaalde prikkel of situatie. Maar stress wordt ook aangeduid als een psychische, fysiologische en chemische reacties als gevolg van de situatie of prikkel. Je kunt dat verschil beter aanduiden met de termen stressor en stressrespons.
Stressor: conditie die de stress veroorzaakt
Stressrespons: reactie op de stressor. Dat duidt zich in feite op het proces dat een gevolg is van de stressor, dus een prikkel of situatie waar op gereageerd wordt.
Positieve en negatieve kanten van stress
Stress willen we zoveel mogelijk vermijden. Niet alleen bij honden, ook bij ons zelf. We denken dat stress vaak negatief is. Het heeft een negatieve lading. Maar stress is niet alleen maar slecht. Als er een nare gebeurtenis, spanning of situatie is dan spreken we van negatieve stress. Langdurige blootstelling aan deze stress kan zorgen voor chronische stress bij jouw hond. Een hond die chronisch gestrest is kan daar veel last van hebben. Zowel psychisch als fysiek (lichamelijke klachten).
Een hond kan ook stress ervaren in positieve zin, stel je hond wordt helemaal gek als jij de riem pakt. Vanuit die gekte laat een hond vaak veel stress signalen zijn, maar in dat geval is de stress anders. We denken vaak dat de hond dan spanning, angst of onzekerheid ervaart. Maar in de meeste gevallen heb je ook nog te maken met de gemoedstoestand van je hond die er voor zorgt dat je hond zo reageert.
Stress bij je hond
Stress is heel breed en ruim en niet zo zwart-wit als we vaak denken. Dat stress niet fijn is weten we allemaal. Maar er zijn wel dingen die je er aan kunt doen om stress te verminderen en te voorkomen. Hoe die begeleiding er uit zal zien verschilt per hond. Het kan zijn sturing geven, minder sturing geven, meer ontspanning, verwachtingen creëren, werken aan vertrouwen, zelfverzekerdheid, zelfstandigheid en ga zo maar door. Het is vooral belangrijk om te ontdekken of er stress is en dus om te weten wat je hond doet als hij stress heeft.
47 Stressignalen bij honden
Een opsomming van stressignalen, er kunnen ook nog signalen ontbreken
- Snuffelen op de grond (oversprongsnuffelen: wat is overspronggedrag?)
- Krabben
- Hijgen
- Verwijdde grote pupillen
- Oogwit is te zien (Whale Eye)
- Gapen
- Tongelen
- Blaffen
- Ogen sluiten
- Grommen
- Zwetende poten
- Trillen/beven/bibberen
- Wegdraaien/rug toekeren
- Snappen/happen/bijten
- Uitvallen
- Tanden laten zien
- Super alert zijn (gefocust)
- Sluiten van de mond
- Bevriezen
- Kwijlen
- Wegkijken
- Uitschudden
- Uitrekken – maar dan niet na het slapen
- Vernielen/sloop gedrag
- IJsberen – onrustig heen en weer drentelen
- Overmatig likken (van de pootjes)
- Hyperactiviteit
- Plassen in huis
- Overdreven veel markeren
- Passief gedrag
- Stijve staart houding
- Onzindelijkheid
- Diarree
- Braken
- Knipperen met de ogen
- Plotseling haaruitval
- Veel haarverlies
- Roos
- Haren op de rug staan overeind (is zeker niet altijd dominantie, integendeel!)
- Piepen
- Pootje omhoog tillen
- Overactief reageren op dagelijkse prikkels door angst, agressie of onrustig gedrag
- Lip optrekken
- In een boog naar je toe lopen
- Wegdraaien van het hoofd
- Smakken
- Langzaam bewegen/lopen
- Fronsen
Stress en probleem gedrag bij honden
Stress kan ook en reactie zijn op verandering. Wanneer jij aan de slag gaat met je hond is er stress. Die stress is niet per definitie slecht, want een verandering kan ook positief zijn. Wel vraagt het begeleiden van gedragsproblemen om de juiste begeleiding.
Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je hond geen chronische stress gaat ervaren, want dan heb je een groter probleem die zowel psychisch als fysiek vervelend kan uitpakken voor zowel de hond als de baas.
Voorbeelden van hulpvragen waarbij veel stresssignalen zichtbaar kunnen zijn, zijn:
- Angst voor vuurwerk
- Uitvallen (naar honden, of andere situaties)
- Overal op reageren (binnen en/of buiten)
- Je hond is ongedurig
- Blaffen als de bel gaat
- Reageren op auto’s
- Niet om kunnen gaan met bepaalde prikkels
- Enzovoort
Wanneer ontstaat stress en hoe uit zich dit?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond gestresst is en welke gedragsproblemen daaraan gelinkt zijn:
- Verkeerde baas-hond combinatie – de match is niet juist of niet voldoende
- De lat wordt te hoog gelegd door de baas – er wordt teveel verwacht in de dagelijkse training met de hond
- Gebrek aan verwachtingen – hond heeft geen idee wat er van hem verwacht wordt
- Ziekte en (chronische) pijn
- Nieuwe situaties (verhuizing, andere echtgenoot, scheiding, baby op komst)
- Werken vanuit agressiviteit – vanuit onderdrukking dingen voor elkaar krijgen bij je hond
- Gebrek aan beweging
- Gebrek aan regels en grenzen (opvoeding)
- Eenzaamheid – verlatingsangst
- Onzelfstandigheid
- Gestreste baas (scheiding, depressiviteit, burnout enz) – honden voelen heel veel aan
- Te veel prikkels
- Gebrek aan slaap (!)
- Spannende situaties
- Teveel onderdrukking/ gebrek aan eigen keuzes maken
- Enzovoort
De angst voor stress
Veel mensen kennen het fenomeen van stress bij honden. Zeker tegenwoordig is hier veel aandacht voor. Gelukkig maar, want vanuit stress kunnen veel gedragingen komen. Er is wel een gevaar van die stress signalen, dat is namelijk dat je zo doorslaat dat stress het probleem wordt en je van alles gaat vermijden. Stress is soms ook nodig, stress is ook niet altijd slecht.
Een hond overleeft stress wel, maar je hond vraagt wel om begeleiding. Wanneer je geen begeleiding geeft is het logisch dat je hond probleemgedrag blijft vertonen en/of gestrest is. Hoe die begeleiding er uit ziet, verschilt per hond, baas en situatie. Dat is maatwerk. Stress kan ook ontstaan door opwinding en enthousiast gedrag, wat ogenschijnlijk leuk lijkt, maar waar de hond wel degelijk iets communiceert.
Stress is verandering
Bij een goede begeleiding kan het zijn dat er tijdelijk stress is. Stel je bent bezig met de begeleiding van je hond, dan vraag je om een verandering in zijn gedrag. Niet alleen zijn gedrag moet veranderen, juist ook jou gedrag en begeleiding zal moeten veranderen. Verandering kan intensief zijn en de intensiteit zal per hond verschillen.
Wanneer jij naar een psycholoog gaat en je bent bezig met patronen, trauma’s en het doorbreken van gedragingen kan dat ook stress opleveren omdat je doet wat je altijd deed. Maar als je daar door heen gaat zul je al snel zien dat het ten positieve uitpakt. Die vorm van stress is wel goed mits dat onder de juiste en positieve begeleiding is. Wanneer je niet weet wat je doet en moet doen kan stress negatief uitpakken en ervaart je hond hier veel problemen van.
Raak niet gestrest van stress signalen
Het is belangrijk dat je stress signalen herkent. Als je ze niet herkent begrijp je niet wat je hond vertelt en dus ook niet wat er eventueel aan de hand is. Stress is een communicatie middel waarmee je dient samen te werken met je hond.
Je hond vraagt om begeleiding en aan jou de taak die begeleiding te geven. Nou is het wel zo dat veel mensen ook gestrest raken van al die stress signalen. Maar je zult wel moeten begrijpen dat je de stress en de begeleiding zult moeten aanpassen op jouw hond en de situatie. Iedere hond, iedere situatie en elk mens is anders. Dat wat voor Pietje werkt, werkt niet voor Karel.
Stress signalen is een aanduiding maar is niet perse iets ‘slechts’. Stress kan ook positief zijn.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Stress signalen kunnen gekoppeld worden aan gedragsproblemen. Logisch! Je hond laat zien dat hij het spannend vind, angstig is of wat dan ook. Wanneer je kiest voor mij gaan we werken vanuit begeleiding, lichaamshouding en energie. Natuurlijk heb jij invloed op het gedrag van je hond, maar het is belangrijk om te ontdekken waarom jouw hond zich gestrest voelt.