60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond pakt zijn rust niet: wat nu?

Mijn hond pakt zijn rust niet: wat nu?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Onlangs was ik bij een klant die vertelde dat hun hond nooit eens zijn rust pakte.

“Nou ja, behalve dan als hij aan het einde van de dag moe is, dan stopt-ie wel”.

Herken jij dat ook?

Er zijn veel mensen die dit herkennen in hun hond. We gaan er altijd maar vanuit dat een hond deze vaardigheid uit zichzelf moet toepassen, maar vaak genoeg is dat niet het geval. Er zijn (veel) honden die het nodig hebben dat jij ze hier bij helpt, dat jij ze vertelt wat de bedoeling is. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen en waardoor deze onrust ontstaat.

Werken vanuit rust

“Wist jij dat rust, kalmte en beheersing gedragsproblemen in veel gevallen voor meer dan de helft kunnen oplossen of zelfs helemaal?”

Dit schreef Ria er over na het meedoen aan de online training.

Mijn hond pakt zijn rust niet: wat nu?

Het maakt niet uit of je hond nu nog jong is (puppy) of al volwassen. Als jij ze niet vertelt en helpt om deze rust te vinden is het logisch dat ze dit niet uit zichzelf pakken. Sommige honden smeken om rust en daaruit ontstaan gedragsproblemen.

We (her)kennen vaak zoveel signalen niet. Het gaat hier dus niet om dat jij bepaald wat nodig is, maar gaat samenwerken met je hond!  We noemen deze onrust al snel overprikkeling of onderprikkeling. Maar de vraag is of dat altijd terecht is. Op de eerste plaats is het vaak te kort door de bocht. Want wat betekent dat dan? En zou dit betekenen dat dit voor iedere hond zo is?

Opgewonden gemoedstoestand

Een opgewonden gemoedstoestand en gebrek aan rust (letterlijk: rust in het koppie van je hond) zorgen voor gedragsproblemen. Hoe meer je leert te werken vanuit rust, hoe ontspannender jouw hond kan zijn, hoe beheerster hij kan reageren en hoe fijner de relatie onderling nog kan worden.

Mijn hond pakt zijn rust niet: wat nu?

Veel honden worden vervolgens nog meer getraind en krijgen nog meer vaardigheden aangeleerd. We maaien letterlijk het gras voor de voeten van onze hond weg. Waar is het zelfdenkende, rustige vermogen van de hond en waarom zouden we daar niet (meer) op inspelen? Iedere hond kan dit! Ook al is de één ‘drukker’ dan de ander.

Wist je dat impulscontrole een van de manieren kan zijn om je hond te helpen rust te vinden? Impulscontrole betekent niets meer dan het woord doet vermoeden. Helaas kennen we dit veelal niet en is er een gebrek aan beheersing in het algemeen. Wil jij dit leren?

Mijn hond pakt zijn rust niet: wat nu?

Specifieke situaties

Er kunnen natuurlijk ook specifieke situaties zijn waarin jouw hond zijn rust niet pakt. Voorbeelden zijn:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?