Het belang van het totaalplaatje bij gedragsproblemen.
5 min. leestijd

Het belang van het totaalplaatje bij gedragsproblemen.

Bij het begeleiden van gedragsproblemen is het van groot belang om hoog te houden voor het geheel.

Gedragsproblemen zijn geen afzonderlijke problemen!

De gedragsproblemen bij onze honden worden vaak als afzonderlijke problemen gezien. Voor iedere ongewenste uitspatting wordt een specifieke benaderingswijze bedacht. En op die manier zetten we vaak een therapie in. We realiseren ons niet altijd dat al het gedrag van de hond met elkaar in verbinding staat. Kijken naar het grotere geheel gaat je de meeste antwoorden en oplossingen geven.

Vaak is zo’n behandeling niet zo terecht en ook tekort door de bocht (oops). Alle symptomen van de hulpvraag zijn één geheel. Het is één verhaal, het verhaal van je hond!. We kunnen dus beter kijken naar het dier als geheel dan naar datgene wat er structureel ‘mis’ gaat. Het gedragsprobleem.We richten ons teveel op dat afzonderlijke probleem waar onze hulpvraag ligt.

Alle facetten moeten bekeken worden

Alle facetten in het leven van je hond moeten bekeken worden. Niet alleen naar het probleemgedrag waar jouw hulpvraag ontstaat, maar juist ook het goede en fijne gedrag. Het totaalplaatje kan ons veel meer vertellen over wat het onderliggende probleem is. De kern van het verhaal.

Bij het begeleiden van gedragsproblemen is het belangrijk dat we proberen door de ogen van de hond te kijken. En niet alleen naar datgene wat jij (of wie dan ook) als probleem ervaart.

Het is best moeilijk om een situatie in zijn geheel te zien en ik hoor ook vaak dat het hier misgaat. Maar het is van groot belang om bij een hulpvraag de situatie als een geheel te zien en je dus grootser moet denken. Niet enkel de probleemsituatie analyseren, maar het geheel observeren.

Ebook hondengedrag

Dagelijkse gang van zaken

Het is van belang om naar het geheel te kijken en eventuele samenwerkingen aan te gaan met andere therapeuten en hulpmiddelen die jouw hond in de kern kunnen helpen. Op die manier kun je je hond in zijn totaliteit helpen en dat is ten gunste van hem of haar. Dan help je hem of haar echt!

Totaalbeeld

Om gedragsproblemen te begeleiden is het zo belangrijk om te kijken naar het totaalbeeld in plaats van een probleemgerichte oplossing te verkiezen. In het belang van je dier is dit essentieel voor het erkennen van wie hij of zij is. Dit zorgt voor een hoger slagingspercentage, een gelukkigere hond, een betere relatie en werkt beter dan een symptomatische aanpak.

Praktijkvoorbeeld

Hieronder zie je Troy. Troy is een Australian Shepherd en zoals je ziet zijn er best wel wat gedragingen die voor wat vraagtekens zorgen bij de eigenaar. Alleen dit lijstje was niet de hulpvraag van deze mensen. De hulpvraag was een uiteen gerafeld, afzonderlijk probleem. Er zijn altijd gedragingen die we misschien niet per se prettig vinden, maar ook niet als gedragsprobleem ervaren. Een probleem waar we ‘last’ van hebben, in welke zin dan ook, wordt al snel als hulpvraag gesteld.

Het totaalplaatje
Toen ik ging doorvragen na zowel het fijne als minder fijne gedrag van Troy bleek al snel dat er in de gehele situatie emotionele onevenwichtigheid was. Troy had duidelijk iets te vertellen. Toen ik bij Troy thuis kwam zag ik nog meer dan de baasjes deden vermoeden.

Waarom dit onderstaande lijstje?
Gedrag (of je het nu als positief of als negatief ervaart) staat met elkaar in verbinding. Gedrag brengt een effect teweeg. Gedrag is een uiting van een onderliggend verhaal. Het verhaal van je hond. Wanneer je 1 hulpvraag stelt, is de kans groot dat er veel meer factoren zijn die zorgen voor de disbalans bij je hond.

Het zichtbare gedrag

Dan heb je nog het zichtbare gedrag en de daadwerkelijke hulpvraag. Want weet je dat heel veel mensen denken dat het zichtbare gedrag – dus bijvoorbeeld: mijn hond valt uit – de hulpvraag is die ze mij stellen? Maar vaak blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Eigenlijk is het vaker een gevolg. Om heel veel verschillende redenen is het een gevolg. Maar het belang van (h)erkennen dat dit niet het daadwerkelijke probleem is, maar enkel een uiting zorgt er voor dat je je hond echt kan helpen en op die manier kan zoeken naar emotioneel evenwicht.

Als je je hond echt wilt helpen, dan zul je de hulpvraag vanaf de kern moeten tackelen. Want alleen op die manier kun je naar de juiste manier van evenwicht streven.

Herken jij dat ook?

Zou jij graag meer willen leren over het gedrag van je hond? Naar de kern willen kijken en de verbinding nog meer aangaan? Dan is mijn online training vast wat voor jou!

Hier vind je alle informatie over de online training.

Gerelateerde informatie:

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

  • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
  • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
  • 66 pagina's veel leesplezier!
  • Inclusief gratis spelletjes!