60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond blaft als de bel gaat: wat nu?

Mijn hond blaft als de bel gaat: wat nu?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Veel mensen ervaren een probleem met hun hond als de bel gaat. De hond begint te blaffen, wil geen visite ontvangen of is extreem druk en opgewonden wanneer de bel gaat. Herken jij dat? Dan kan ik je helpen!

Herken jij je in één van de volgende kenmerken?

  • Blaft jouw hond als de bel gaat?
  • Wordt je hond heel druk en opgewonden van de bel?
  • Reageert je hond druk op het binnenhalen van visite?
  • Krijg je je hond niet rustig als hij blaft om de bel?
  • Heb je geen idee hoe je je hond rustig moet krijgen als de bel gaat?
  • Wil jij leren hoe jij je hond rustig krijgt als de bel gaat?
  • Blaft jouw hond naar het bezoek?
  • Wil jij leren je hond rustig te houden bij het bezoek?
  • Raak jij gefrustreerd als je hond reageert op de bel?
  • Blaft jouw hond totdat hij weet wat er aan de hand is?

Herken jij dit en kun je wel hulp gebruiken? Ik kan je helpen!

Mijn hond blaft als de bel gaat

Waarom reageert een hond op de bel?

Er kunnen veel verschillende reden zijn waarom je hond blaft als de bel gaat. In de meeste gevallen gebeurt er iets als de bel gaat, er ontstaat opwinding.

De situatie veranderd en in de meeste gevallen komen er ook nog (vreemde) mensen binnen wat kan maken dat je hond daar op reageert. Daarnaast heb je ook nog te maken met de verschillende reacties op een bel. De ene hond reageert heftiger dan de andere hond. Ook is er een groot verschil of je hond blaft vanuit waaksheid of enthousiasme bijvoorbeeld.

Als je meerdere honden hebt kan het ook nog zo zijn dat ze allemaal blaffen, maar dat er maar één echte aanstichter is. Wees je daar goed van bewust.

Redenen van het blaffen kunnen zijn

  • Je hond heeft nooit geleerd hoe hij moet handelen als de bel gaat (hij weet niet wat er van hem verwacht wordt)
  • De hond voelt jouw gemoedstoestand en gaat daar in mee (opgewonden/gefrustreerd/boos enzovoort)
  • Jouw hond is heel waaks (bepaalde rashonden reageren erger dan andere rassen)
  • Je hond is heel enthousiast en opgewonden
  • Je hond vind het juist spannend als de bel gaat
  • Je hond vind visite leuk of juist helemaal niet
  • Je hond is gefrustreerd
  • Je hond schrikt van het geluid van de bel
  • Je hond is gestresst
  • En zo kunnen er nog meer redenen zijn, iedere hond is anders en elke situatie is anders, vergeet dat niet.

Ontdek hier de voordelen van een kalme en rustige hond.

Mogen honden blaffen als de bel gaat?

Dit antwoord verschilt per persoon. Blaffen is een manier van communiceren van honden. Het verschilt per hond en per ras hoeveel een hond blaft. Maar het is heel belangrijk om je af te vragen wat jij wilt. Vind jij zelf dat je hond mag blaffen? Wat zijn jouw verwachtingen. Pas wanneer jij heel helder je eigen verwachtingen helder hebt kun je werken aan dit probleem.

  • Wil je graag dat je hond volledig stopt met blaffen?
  • Mag je hond gerust 3 keer blaffen en moet het daarna klaar zijn?
  • Mag je hond blaffen, omdat je weet dat hij stopt als er visite binnen is?
  • Heb je juist een hond in huis genomen zodat hij kan waken? Dan is blaffen als communicatiemiddel geschikt!
  • En zo zijn er nog andere redenen.

De motivatie van het blaffen

Echter is het wel noodzakelijk dat je bekijkt wat de motivatie van het blaffen van jouw hond is. Als je hond heel erg angstig, onzeker of gestresst is wanneer de bel gaat, dan kun je je afvragen of je je eigen belang daar in voorop moet zetten. En dus ook als je een waakhond hebt. Want je wilt immers toch dat je hond zich goed voelt?

Wanneer je alsnog wilt dat je hond blaft maar je hond duidelijk laat zien dat hij het spannend vindt, kun je er ook voor kiezen een middenweg te kiezen. Dat kan dus betekenen dat je hond wel een paar keer mag blaffen, maar dat jij hem daarna begeleidt, zodat hij niet alles zelf hoeft op te lossen!

Mijn hond blaft als de bel gaat

Wat moet je wel doen?

  • Je hond een taak geven: Van die taak krijgt hij zelfvertrouwen. Als de bel gaat zul je hem moeten aanleren wat je wel verwacht. Wat verwacht jij van je hond als de bel gaat?
  • Belonen: Natuurlijk! Belonen werkt altijd. Belonen hoeft niet altijd zijn in de vorm van snoepjes, het kan ook de ontspanning zijn, een speeltje, een aai wanneer je hond de juiste gemoedstoestand heeft enzovoort.
  • Een andere ruimte gebruiken: wanneer je hond het eng vind kun je er zeker voor kiezen om een bench of een andere ruimte te gebruiken wanneer je weet dat je hond daar wel goed en rustig reageert. Op die manier kan hij eerst de kat uit de boom kijken.
  • De mand als rustplek gebruiken: niet alle mensen gebruiken de mand/bench/kleed als vaste plek. Maar wist je dat dit veel voordelen geeft? Zorg ervoor dat je hond een heerlijk rust plekje krijgt zodat hij daar altijd kan ontspannen. Deze plek kun je direct gebruiken voor wanneer de bel gaat.

Wat moet je niet doen?

  • Boos worden: boos of gefrustreerd worden heeft geen enkele zin! Het is logisch dat het je (soms) frustreert. Maar als jouw hond voelt wat jij voelt, kun je je vast wel voorstellen dat dit een negatief effect heeft.
  • Straffen: Straffen bij je hond is niet nodig. Je hond doet het niet verkeerd. Alleen hij weet niet wat hij wel moet doen. Daarnaast communiceert je hond wat naar jou toe, wat dat precies is verschilt per hond en situatie, maar je kunt hem natuurlijk niet straffen voor zijn communicatie.
  • Je hond altijd meenemen naar de deur: er zijn honden die goed reageren op deze truc, maar wat nu als je hond het spannend vindt? Dan staat hij ook nog meteen bij de visite. Vraag je dus af wat de motivatie van het blaffen van de hond is.
  • Een nieuwe bel kopen: je gaat van alles proberen als je hond reageert op de bel. Maar een nieuwe bel kopen kan tijdelijk werken, maar wanneer jij als nog niet iets gaat veranderen aan de situatie zul je zien dat je dit patroon binnen no-time weer creëert. Met behulp van counterconditionering en desensitisatie kan je wel een nieuwe associatie koppelen aan de bel.

Wat kun je doen om dit gedrag om te buigen?

In de meeste gevallen weten honden niet wat ze moeten doen als de bel gaat, omdat we ze dat vaak niet vertellen of niet duidelijk genoeg vertellen. Daarnaast kan het ook nog heel goed zijn dat je hond het spannend vindt als de bel gaat of juist super leuk! Dus nog meer redenen om je hond goed te begeleiden.

Tips om je hond positief te laten reageren op de bel

  1. Wees je bewust van je eigen gemoedstoestand en gebruik deze: honden voelen hoe jij je voelt. Wees rustig, zelfverzekerd en assertief.
  2. Je lichaamstaal is heel belangrijk: Ga voor je hond staan, maak jezelf groot en wacht tot je hond rustig wordt en zal opgeven. (dit kan de eerste keren even duren). Als een hond opgeeft, kun je dit herkennen aan zijn hoofd die omlaag gaat, oren wat meer naar achter en uiteindelijk kan een hond zelfs gaan zitten en je aankijken. Als je dit hebt bereikt kun je altijd je hond belonen voor die gemoedstoestand en loop je vervolgens weg, zodat je hond weet dat dit de bedoeling was.
  3. Wees je bewust van wat je voelt: Soms kan het even duren voordat je hond rustig wordt. En dat kan heel erg gaan frustrerend. Dester belangrijker is het om toch rustig te blijven. Want als jij niet rustig en ontspannen bent? Waarom zou je hond dat dan wel?
  4. Ga niet mee in het gedrag van je hond, maar wees zijn tegenpool: ga niet schreeuwen tegen je hond op het moment dat hij blaft, want in feite doe je dan het zelfde.
  5. Stuur je hond naar zijn mand: Je kunt je hond heel duidelijk vertellen, dat hij naar zijn plaats (rustpunt) moet, zodat hij weet dat als de bel gaat dat hij daar heen moet gaan.

Hoe leer je je hond in zijn mand te blijven liggen?

Lees hier meer over impulscontrole bij honden

Geef niet op en blijf consequent!

  1. Maak er wat leuks van: je kunt heel goed trainen met koekjes, leer je hond dat het geluid van de bel betekend dat hij op zijn plaats moet. Daar krijgt hij vervolgens een koekje voor. Let er wel op, dat hij dit koekje pas krijgt als hij volledig ontspannen is, want dat is immers wat je van hem verwacht.
  2. Gebruik de riem: je kunt tijdens het oefenen de eerste paar keren de riem om laten bij je hond, als hij dan van zijn plaats af gaat, dan kun je hem makkelijker begeleiden naar zijn mand
  3. Oefenen, oefenen, oefenen: Ga eerst zelf aan de slag (met je partner of met je kinderen of een vriendin) en bouw vervolgens de spanning op. Laat de buurvrouw eens binnenkomen. De volgende stap kan zijn dat je visite krijgt, maar dat de visite even wacht totdat je het optimale resultaat hebt bereikt. Oefening baart kunst en geeft zelfvertrouwen als het goed gaat.
  4. Negeren: of je hond nou enthousiast is, onzeker, bang of een andere reden heeft om te reageren. Vraag aan je visite of ze hond eerst willen negeren, zodat hij weet dat het blaffen en enthousiaste gedrag niet beloond wordt, maar alleen die rustige gemoedstoestand waar jij zo hard aan werkt.

Mijn hond blaft naar bezoek

In de meeste gevallen gaat het blaffen naar de bel gepaard met blaffen naar het bezoek. Dat is logisch. Want als de bel gaat ontstaat er vaak meer en in de meeste gevallen is dat toch het ontvangen van bezoek.

Mijn hond blaft als de bel gaat

Mijn hond blaft naar bezoek. Waarom?

Blaffen is voor een hond een natuurlijk communicatiemiddel. Wanneer een hond blaft wil hij daarmee iets duidelijk maken. Wat de motivatie van het blaffen is, verschilt per hond. Men denkt al snel dat de hond dominant of agressief is, maar vergeet niet dat het blaffen en de manier waarop vaak een symptoom is van een dieper liggend probleem.

Je hond kan het bijvoorbeeld ook spannend vinden, onzeker zijn, angstig zijn enzovoort. Sommige honden reageren ook op bepaalde mensen die op visite komen. Zo heb je honden die heftiger reageren op mannen dan op vrouwen, of juist op bepaalde vrienden/kennissen/buren waar ze niet goed op reageren.

Hoe leer ik mijn hond dat hij niet blaft naar het bezoek/de visite?

Voordat je aan de slag gaat met je hond is het belangrijk om te achterhalen wat de motivatie van het blaffen is. Want vanuit die motivatie kun je achterhalen welke begeleiding je hond nodig heeft. Daarnaast is het ook heel handig om je af te vragen hoe de visite normaliter reageert wanneer ze bij jou komen.

De meeste mensen kunnen het niet laten (ook niet na het advies van de eigenaar) om de hond aan te halen. Maar wat nu als dit juist het gedrag van je hond versterkt of één van de redenen is dat de hond blaft?

  1. Kies voor een andere ruimte: wanneer jouw hond zich fijn voelt in een andere ruimte, leg hem dan daar neer. Je hond is dan niet meteen bij de visite waardoor hij op zijn eigen tijd kan kennis maken met het bezoek. Daarnaast voorkom je dat je visite direct op de hond reageert. Een bijkomend voordeel is ook dat jij gewoon met een gerust hart je visite kunt ontvangen zonder dat je hond er tussen in staat.
  2. Maak gebruik van een bench: Niet iedereen heeft een andere ruimte. Maar een bench kan een ideaal hulpmiddel zijn om je hond op afstand van de visite te houden. Wanneer je weet dat er visite komt kun je de hond al ruim van te voren (met een rustige gemoedstoestand) in de bench leggen. Het gaat je helpen wanneer je de bench (indien mogelijk) op een afstandje van het bezoek neerzet. Wanneer je je hond een kleed geeft en iets lekker leid je hem af van het geen dat hij spannend vindt.
  3. Geef je hond een taak: veel honden worden ook onzeker wanneer ze niet weten wat ze moet doen. Dus het kan je heel goed helpen als je je hond op een rustige en assertieve manier begeleid naar zijn plek. Want op die manier weet hij precies wat hij moet doen als de bel gaat. Het is wel belangrijk om deze oefening te combineren met impulscontrole oefeningen.

Wat is impulscontrole?

Mijn hond blaft en gromt naar bezoek

Honden kunnen om verschillende redenen naar het bezoek grommen of blaffen. Dat verschilt per hond en soms ook per ras. Een waakhond heeft de neiging om sneller te reageren of te waken dan een ander ras. Dat betekend echter niet dat de motivatie daarom ook meteen anders is. Het kan namelijk zo zijn, ook al heb je, in jouw ogen een stoere waakhond, dat je hond het spannen vindt!

  • Zorg er dus voor dat hond in eerste instantie niet direct bij de visite in de buurt komt! Op die manier kan hij eerst de kat uit de boom kijken.
  • Zorg voor een bench: op die manier kan je hond zich lekker afzonderen zonder hij meteen bij de visite moet zijn.
  • Druk je visite op het hart dat ze hond moeten negeren: helaas worden deze adviezen niet altijd gevolgd. Maar in het belang van je hond zou ik toch duidelijk maken dat je dit wenst. Het is immers jouw huis en dus jouw regels en grenzen, toch?
Mijn hond blaft als de bel gaat

Praktijkvoorbeeld: mijn hond blaft er visite komt:

Laatst was ik bij Carla, Jack en hun hondje Amy. Amy was een koningspoedel die heel hard kon blaffen als de bel ging. Toen ik binnen kwam, werd er heel hard geblaft, op afstand. Nu ben ik een vrouw, waardoor het gedrag minder heftig naar voren kwam dan bij mannen, maar het gedrag was heel goed zichtbaar.

Het verschilt per hond welke oefening ik op dat moment ga toepassen, maar deze hond was onzeker en vond het niet fijn dat de visite haar meteen aanhaalde. Als ik bij mensen op consult kom negeer ik de hond (in eerste instantie) altijd. Heel veel honden zijn er niet gecharmeerd van als ze direct aangehaald worden.

Wat hebben we gedaan?
In dit geval zijn we begonnen met Amy naar haar plaats te sturen. Want wat gebeurde er altijd? Wanneer de bel ging,  werd de tussendeur voor Amy’s neus dicht gegooid moest ze het eigenlijk zelf maar even uitzoeken. Alleen Amy was niet in staat om het even zelf uit te zoeken.

Amy had behoefte aan begeleiding. In haar geval was dat gewoon rustig in haar mandje liggen en genegeerd worden door visite. De meeste mensen haalden haar altijd aan (heel begrijpelijk want ze was enorm schattig), maar zij vond dit helemaal niet fijn, integendeel! Ze vond dat super spannend!

Oefenen met mannen
Omdat Amy zo heftig kon reageren op mannen hebben we een aantal mannen opgetrommeld die ons konden helpen. Maar na drie keer oefenen lag Amy rustig op haar mand en viel ze gewoon in slaap. In dit geval werkte dit heel goed bij Amy, omdat Amy een verlegen en wat onzeker hondje was.

Ze wilde gewoon even met rust gelaten worden en de kat uit de boom kijken. Na deze oefening konden de mannen gewoon op de bank zitten, en raad eens? Amy kwam uiteindelijk zelf naar de mannen toe. Zodat ze rustig kon snuffelen. Op mijn advies hebben de mannen haar toen ook genegeerd, zodat ze op haar eigen manier kon snuffelen en informatie kon opdoen.

* let er op dat iedere hond, iedere situatie en elk mens verschillend is. Werken met honden is maatwerk en dus zul jij moeten kijken wat past bij jou en jouw hond!

Mijn hond blaft als de bel gaat

Ik kan je helpen!

Door voor mij, als hondencoach, te kiezen. Krijg je zoveel meer dan het alleen het aanleren van commando’s en trucjes. We gaan de diepte in en werken aan de kern van het probleem. Het blaffen is meestal alleen een symptoom, maar er zit zoveel meer achter. Wil jij weten wat je hond jou vertelt, neem contact op.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?