60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Broodfokker: hoe herken je ze? En wat is het?

Broodfokker
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Broodfok: een probleem dat nog enorm onderschat wordt! Er zijn echt veel honden in Nederland die bij een broodfokker vandaan komen. Een probleem waar mensen (vaak) achteraf pas achterkomen. Dit gebeurt al vrij snel, of pas wanneer ze tegen problemen aanlopen. Al met al is het een groot probleem en blijft het aanwezig.

    Wat doet een broodfokker?

    Een broodfokker fokt gezelschapsdieren. Voornamelijk honden en katten. Met als hoofddoel: (zoveel) mogelijk geld verdienen. Broodfokken is dierenmishandeling. We kunnen wel om de hete brij heen draaien, maar de honden worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden.

    Als het de puppy’s (die jij ziet tijdens het bekijken) al niet op het eerste oog lijken te zijn. Dan is het wel de moeder/vader hond.

    Broodfok is de op één na grootste illegale handel ter wereld. De kwaliteit en gezondheid van het dier staat niet voorop. Geld wel. Hoe meer er verkocht wordt, deste beter de handel loopt.

    Een probleem die ontstaat bij de boosdoener: mensen die handel zien in het verkopen van dieren. Dit allemaal zonder te kijken naar het welzijn van de dieren. Daardoor worden de honden in erbarmelijke omstandigheden gefokt.

    Er is natuurlijk nog een probleem: want daar waar vraag is, is ook aanbod.

    Wat doet een broodfokker?

    Waarom bestaan broodfokkers?

    Daar waar vraag is, is ook aanbod.

    >>> Lees hier het artikel: moeten we een cursus vóór aanschaf van de hond verplichten?

    Wij mensen, die een hond willen hebben, houden het dus (onbewust) in stand. Dat betekent dat het probleem een fundamenteler laagje heeft. De aanschaf van een hond lijkt zo gemakkelijk. En volgens mij maken we daar een fundamentele denkfout.

    Tijdens puppytrajecten kom ik, met veel regelmaat, bij mensen thuis waarbij de hond bij een broodfokker vandaan komt. Soms is men hier zelf achter gekomen. Soms komen ze er achter via mij, omdat ik signaleer dat de pup anders doet dan je zou willen.

    Bijvoorbeeld omdat de pup sociaal minder vaardig is dan wenselijk is. De puppy is (extreem) angstig. De puppy ziet er niet gezond uit. Er is een lelijke vacht, te dun voor een puppy, hij loopt niet goed en er zijn andere opvallende dingen. Met regelmaat is er ook twijfel over of er wel echt maar 1 ras in zit.

    Dit probleem inzien gebeurd bijna altijd achteraf. Maar zelden kom ik mensen tegen die bewust een puppy kopen bij een broodfokker. Althans, ik kom ze niet tegen en ik mag hopen dat dit niet gebeurd.

    Achteraf hebben mensen hier ook vaak “spijt” van. Omdat ze het gewoon niet wisten. We klagen de broodfokker daar voor aan. Niet eens letterlijk, maar we verwijten het ze wel. En dat is logisch!

    Er zijn veel mensen die echt problemen hebben met hun hond op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

    Waarom bestaan broodfokkers?

    Welke mensen komen bij een broodfokker terecht?

    Ik zie de broodfok honden bij verschillende mensen terecht komen:

    • Mensen die zich goed hebben verdiept in een ras en de tijd hebben voor een puppy. Maar vervolgens niet weten (wisten) waar ze op moesten letten toen ze een puppy kochten.
    • Mensen die gewoon nu graag een hond willen en hem vanmiddag nog konden ophalen (meestal ook echt vanuit de beste intentie)
    • Mensen met het emotionele verlangen om een pup te krijgen
    • Mensen die inspelen op het aanbod wat er is, zonder zich bewust te zijn van deze malafide praktijken
    • Mensen die de financiële middelen wel hebben en verder voldoen aan het eerste criterium
    • Mensen die niet teveel geld willen of kunnen betalen voor een pup en daardoor bij de goedkopere broodfok puppy’s terecht komen
    • Mensen die het probleem van broodfok niet inzien (want hé… de pups zien er toch gewoon (ogenschijnlijk) goed uit?)

    Er zit vaak een stuk eigen belang in: wij willen (nu) een hond. We kunnen hem nu halen. Wij zijn emotioneel bij het zien vaan een puppy.

    WIJ, WIJ, WIJ… en die maakbaarheid heeft gevolgen en houdt ook bepaalde problemen in stand.

    Natuurlijk, er zijn genoeg mensen die er goed over nadenken, maar ook genoeg niet.

    En zoals je leest in het eerste punt zijn er ook veel mensen die zich wel hebben verdiept in het ras. Daarnaast hadden ze nu eindelijk de tijd om een puppy te nemen. Ook financieel (ruim) voldoende middelen om een hond aan te schaffen en te onderhouden. Klinkt als een goede bodem. Toch?

    Alleen ze wisten vervolgens niet waar ze op moesten letten bij het aanschaffen van een pup. Wederom dus de beste intenties.

    Je begrijpt inmiddels dus wel dat alleen een gebrek aan tijd of geld niet het enige probleem is. Want als je niet weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een hond. Sla je zelf de plank (onbewust) flink mis.

    We schaffen toch ook met regelmaat een hond aan zoals we een nieuwe stofzuiger bestellen. En zelfs dat is niet gek: want het aanbod is er. Het lijkt allemaal zo normaal en snel geregeld. Maar is dat het wel?

    Broodfokkers hond

    Niks mis met een broodfok hond!

    Er zijn genoeg broodfok honden die zich prima lijken te settelen in onze maatschappij. Dat is natuurlijk geen graadmeter om dan toch maar daar je hond aan te schaffen. Toch? Het zegt mij meer wat over de flexibiliteit, kracht en aanpassingsvermogen van de hond. Daarnaast houden we het op die manier in stand.

    We benadelen op deze manier de goede fokkers die met hart en ziel hun puppy’s grootbrengen.

    Broodfokkers: hoe herken je ze?

    Waarom moet je niet bij een broodfokker zijn?

    Omdat je simpelweg een hond koopt die niet goed gefokt is. Er is sprake van dierenmishandeling. Het zorgt naast dierenleed ook voor veel verdriet.

    In de meeste gevallen zijn deze honden niet gezond. En daarnaast hebben ze een slechte start en socialisatie gehad. De honden komen vaak uit het oosten van Europa. En hebben dus ook al een lange reis gehad op veel te jonge leeftijd.

    Het welzijn van de hond telt niet, het geld wel. Alles is gericht op commercie. Je ziet dit vaak ook aan de verkoop van hondenvoeding en hondenproducten. Zodat je heel mooi met het totaalplaatje thuiskomt. Hoe goed is dat wel niet geregeld?

    De moederhond leeft vaak in barre omstandigheden. En is voornamelijk een fokproduct. Ze heeft maar 1 doel: zorgen voor geld. Meestal met (veel) stress. Dit allemaal heeft gevolgen voor het opgroeien van de hond. Maar ook voor het opvoeden van de hond.

    Vaak zie je hoge dierenartskosten, veel angst en andere gedragingen bij deze honden. De hond heeft een achterstand!

    Broodfok puppy's

    Welke problemen zie je bij broodfok honden?

    Ik zie bij broodfok honden of slecht gefokte honden dat er vaak verschillende problemen zijn.

    Ik maak een verschil tussen broodfok honden en slecht gefokte honden. Omdat er in Nederland ook tal van fokkers zijn die de hond niet fokken zoals je wel zou willen zien. Wellicht met liefde, maar voor de socialisatie en ontwikkeling kan het wel zeker eventuele gevolgen hebben.

    Het zijn pups die niet per se onder erbarmelijke omstandigheden zijn gefokt. Ook de moederhond leeft bijvoorbeeld gewoon op het erf.

    De pups leven alleen maar in de schuur, komen niet verder dan het erf en missen een enorme basis. Ze zijn vaak minder ziek.

    Broodfok puppy's

    De gedragsdeskundige en broodfok honden

    Als hondengedragstherapeut loop ik nog tegen een ander probleem aan: het gemak waar we honden mee aanschaffen. Voor mij heeft dat te maken met onze hele opvatting over het hebben en houden van honden. Wederom geldt dit niet altijd of voor iedereen. En ik ben als hondengedragstherapeut wellicht ook een tikkeltje kritisch. Maar mijn hart breekt met regelmaat.

    We kopen met alle liefde een hond (want hé, het heeft niks te maken met verkeerde intenties).

    De gevolgen van een broodfok hond zijn groot. Dit is wat ik in de praktijk tegenkom.

    • Zieke honden
    • Ze zijn niks gewend
    • Meer stress bij honden
    • Honden fysiek bijna een jaar oud, maar mentaal (en emotioneel) nog op puppy niveau zitten
    • Snellere aanmaak van stresshormonen (met als gevolg sneller overstromend stressemmertje)
    • Veel stress in het systeem (heeft weer andere fysieke gevolgen en dus gedragingen)
    • Angst; sneller en veel
    • Fysiek slecht er aan toe zijn (dit staat in verbinding met gedragsproblemen)
    • Niks gewend zijn (bijna niet kunnen functioneren in een gemiddelde woonwijk)
    • Trauma bij zich dragen (erfelijk en door alles wat er al is gebeurd)
    • Te vroeg bij de moederhond vandaan gehaald zijn
    • Verlatingsangst
    • Veel ontstekingen, ongezond gebit, slecht darmen etc.
    • Giardia, Parvo, Rabiës (hondsdolheid), Adeno, Kennelhoest, Hondenziekte
    • Erfelijke gebreken

    Ik zeg weleens: je hebt een slecht gefokt product gekocht. Gewoon beschadigd op verschillende niveaus. Je verwacht vervolgens wel dat hij op hetzelfde level kan functioneren. Dat is niet eerlijk.

    Broodfokkers hoe herken je ze?

    Lichamelijke klachten en gedragsproblemen

    Een hond die lichamelijk gebreken heeft kan daardoor bepaald gedrag laten zien.

    Het is de puppy die overmatig bijt, veel ziek is, veel blaft en zich maar nauwelijks kan concentreren.

    Of juist de hond die op latere leeftijd gedragingen laat zien. Onder andere, of zelfs omdat hij niet lekker in zijn vel zit.

    Wat is het probleem van broodfokkers voor de gedragstherapeut?

    Je ziet vaak dat je een plafond bereikt in wat je wilt bereiken. De gedragsproblemen zijn drastisch toegenomen in de afgelopen 50-100 jaar.

    Enerzijds omdat de hond een totaal andere positie heeft gekregen in onze maatschappij. Anderzijds omdat er veel meer vraag is naar een hond in ons thuisleven. Veel vraag betekent meer aanbod van (veel) slechte fokkers.

    Daar bovenop komt het feit dat veel honden, in een klein land met elkaar moeten samenleven.

    Een ander belangrijk punt is dat we ook nog eens torenhoge verwachtingen van onze honden hebben. Want o wee als we ongewenst gedrag zien. Dat hoeft niet eens in de individu te zitten. Dat heeft te maken met de opvattingen en het hebben en houden van honden.

    Wat is het probleem van broodfokkers?

    Veel dieren belanden in het asiel

    Wie was er het eerst? De kip of het ei? Als er gedragsproblemen zijn bij honden dan denken we vaak dat dit op zichzelf staande problemen zijn. Maar dat is niet zo. Integendeel! Het is belangrijk om bij gedragsproblemen met je hond altijd te kijken naar het totaalplaatje.

    Bij broodfok honden zorgt dit voor een plafond qua maakbaarheid. Maar dat geldt ook voor de verwachtingen die wij hebben en hoe ze zich zouden moeten gedragen. Wanneer jij mentaal, emotioneel en fysiek je minder goed hebt ontwikkeld, dan is dat een probleem op zich zelf.

    Het is logisch dat je daar linksom of rechtsom last van hebt en er eventuele (gedrags)problemen zijn of kunnen ontstaan. Naast dat geloof ik dat je altijd een plafond tegen kan komen qua gedragstherapie en maakbaarheid omdat je hond namelijk geen robot is.

    Broodfokker herkennen

    We hebben hoge verwachtingen van onze honden

    We hebben aardig hoge verwachtingen van onze honden. Ze moeten aardig zijn, vriendelijk, mogen eigenlijk niet een keer “lelijk” reageren. Ze mogen niet of nauwelijks blaffen, ze mogen geen of veel te weinig honds gedrag uitoefenen, ze mogen niet zomaar vies worden. Ze moeten keurig aan de lijn lopen, overal in mee kunnen functioneren, om kunnen gaan met de drukte. Ze moeten mee kunnen bewegen met onze verwachtingen (want wij wilden onze hond overal mee naar toe kunnen nemen).

    Ik noem maar even wat dingen op die ik voorbij zie komen.

    Hoe herken je broodfokker?

    Beoordeel niet op basis van schijn en emotie!

    Een puppy kan enthousiast lijken, een puppy kan vrolijk doen, een puppy kan er goed uitzien. Maar hé, is dat echt zo? En is de pup enthousiast? Of is er sprake van stress? Wat maakt dat het er ogenschijnlijk enthousiast uitziet?

    Mijn ervaring is namelijk dat we vaak helemaal niet weten hoe een ontspannen hond (pup in dit geval) zich gedraagt. Daarnaast interpreteren we enthousiasme al vrij snel als vrolijkheid en blijheid. En daar komt nog bij dat we heel vaak niet weten wat de hond nou eigenlijk ECHT communiceert.

    Daarnaast laten jonge puppy’s nog helemaal niet hun volledige communicatie goed zien. Ze communiceren wel. Daar komt bij dat een jonge puppy bijna altijd wel contact maakt, enthousiast is en liefdevol begroet. Vergelijk het met kinderen.

    De puppy’s zijn nog zo mega afhankelijk van iemand anders. Überhaupt moeten we niet vergeten dat de gedomesticeerde hond erg afhankelijk is van ons.

    Laat je niet verleiden door een puppy die ogenschijnlijk goed op je af komt lopen. Houd je emoties in bedwang. Ook als je het zielig vindt. We houden het alleen maar in stand door het te blijven kopen.

    Daarnaast kan je puppy’s vergelijken met kinderen. Ondanks dat veel dingen niet gaan zoals ze horen te gaan, kunnen ze alsnog blij zijn om jou te zien. De grote veerkracht van de geest en in het bijzonder van jong zijn (en misschien zelfs wel dier zijn)!

    Broodfokker honden

    Prakijktvoorbeeld Mira de Duitse Herder

    Mira is een Duitse Herder puppy die in Zwolle midden in een nieuwbouw wijk moet functioneren. Mira is inmiddels bijna 2 jaar en volgt een traject bij mij. Bij het gesprek komt al snel naar voren dat Mira waarschijnlijk niet bij een goede fokker vandaan komt. Blijkt achteraf.

    Mira valt ENORM uit naar andere honden. Eigenlijk verdraagt ze geen één hond echt.

    Hoewel er nog wat andere factoren zijn die maken dat Mira uitvalt, speelt haar basis een grote rol.

    Zo blijkt dat haar moederhond met geen enkele andere hond kon. Het schijnt zo te zijn dat ze geen andere hond kan tolereren. Toch is er gemeenschap geweest, want deze puppy’s zijn ook niet door ooievaar gebracht.

    Dan is er eventueel sprake geweest van kunstmatige inseminatie (niet vrijwillig en ontspannen).

    Of er is gefokt terwijl de moederhond nauwelijks in aanraking komt met andere honden, er was stress. De moeder was sociaal niet heel vaardig.

    Als de hond vervolgens ook nog met te weinig ontspanning zwanger is geweest en niet alle verzorging heeft gehad. Dan is er sprake van een stressvolle zwangerschap. Een moederhond die stress heeft draagt dit over aan zijn jongen.

    Zo weten we inmiddels dat puppy’s van moeder met stress sneller het stresshormoon cortisol aanmaken. Ze hebben sneller stress. Cortisol zorgt voor verschillende problemen, waaronder chronische stress, angst wat gegeneraliseerd wordt en andere problemen zoals impulsiviteit.

    Deze puppy’s hebben alleen maar op het erf geleefd en in een schuur. Ze hebben nooit iets meegemaakt van een echte wereld. Maar moeten vervolgens wel functioneren in een woonwijk vol met prikkels, terwijl ze al 20 punten (of meer) achteraan staan.

    Een ander probleem was dat dat we vervolgens ook niet altijd weten waar we op moeten letten en hoe we een hond opvoeden. We missen de signalen van de hond. Die signalen worden heel mooi weergegeven in de escalatieladder voor honden. Onder de noemer socialiseren stellen we de hond bloot aan zoveel mogelijk prikkels. We gaan over de signalen van de hond heen (want wat je niet ziet en weet kan je ook niet veranderen). Om vervolgens te dealen met een (grote) hulpvraag. Zoals bij Mira. Een hulpvraag die bol staat van de omstandigheden. Dat kan maken dat je het er niet helemaal uit kunt halen.

    Duitse herder broodfokker

    Maakbaarheid is een groot probleem

    We leven in een wereld waarin alles maakbaar is. Alles is (online) te vinden en als je wil heb je de morgen (of dezelfde dag nog) het product in huis.

    Dit wordt zelfs aangeboden bij broodfokkers, dat ze je pup thuis willen bezorgen. Te gek voor woorden natuurlijk! Lekker makkelijk, dat wel. Maar is dat nou niet precies het probleem? Onze maatschappij houdt van makkelijk. Niet teveel moeite, en zo snel mogelijk.

    Daarnaast is het aanschaffen van een hond vaak een emotionele beslissing. Zelfs de mensen die goed hebben nagedacht van te voren over welk ras ze willen, belanden met regelmaat bij een broodfokker.

    Zonder zich bewust te zijn van deze praktijken. Het is meestal achteraf.

    Broodfok honden

    Is een broodfokker illegaal?

    Het lastige van broodfokken is dat de puppy’s op een niet verantwoordelijke manier worden gehouden en gefokt. Maar het verkopen van puppy’s is niet verboden. Het schijnt moeilijk te zijn om vat te krijgen op deze “handel”.

    De broodfokpuppy’s worden vaak in het buitenland geboren. Meestal in erbarmelijke omstandigheden waarin ze afzonderlijk in een hok met de moederhond zijn, in een vies hok. Een beetje of geen daglicht, wat water en wat voedsel. Veel meer dan dit is het niet.

    Veel broodfok puppy’s zijn jonger dan lijkt. Dat komt omdat jongere puppy’s schattiger zijn en dus beter verkopen.

    Daarnaast is het zo dat een hond die in Nederland komt of woont het Rabiës (hondsdolheid) vaccin moet hebben. Die mag niet eerder gegeven worden dan met twaalf weken en pas na 3 weken ook echt beschermd. Dat betekent dat de puppy’s pas met 15 weken naar Nederland geïmporteerd mogen worden. En dat is te oud voor de verkoop.

    Veel pups zijn op te jonge leeftijd ingevoerd en dus niet volledig of helemaal niet gevaccineerd.Je begrijpt daardoor meteen dat de pups op een te vroege leeftijd van hun moeder gescheiden zijn. Dat heeft gevolgen. De meeste van deze puppy’s hebben al te veel gemaakt in negatieve zin. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de reis naar Nederland.

    De vaccins zijn vaak niet te achterhalen, de documenten worden vervalst, de informatie wordt niet juist gegeven.

    Broodfok honden aanschaffen

    Rabiës: hondsdolheid

    Rabiës is niet alleen probleem voor (te jonge) honden. Het is ook een probleem voor andere dieren EN mensen. Het is een zoönose. De ziekte kan overgedragen worden via een beet, lik of krab van een besmet dier. Het kan een halfjaar duren voor deze ziekte tot uiting komt.

    Nederland is op dit moment een Rabiës vrij land. Maar de landen in Oost-Europa zeker niet. Het is dus een kwestie van tijd, met de hoeveelheid honden die op deze manier in ons land zijn waardoor dit hier ook zou kunnen ontstaan.

    Hoeveel broodfokkers zitten er in Nederland? Waar zitten broodfokkers?

    De meeste honden komen uit Oost-Europa. Er zijn er een paar in Nederland. Oost-Europese landen zoals Hongarije en Bulgarije bijvoorbeeld spelen een belangrijke rol in deze malafide hondenhandel.

    Je kan de onderstaande PDF van House of Animals checken om nog meer plekken te herkennen waar broodfokkers zitten.

    >> Broodfokkers herkennen PDF Checklist van House of Animals >>

    Broodfok honden in Nederland

    Hoe herken je een broodfokker?

    • Marktplaats (gewoon niet doen!)
    • Op puppyplaats kan dit ook spannend zijn (je moet bij deze plekken goed weten wat je doet en waar je op moet letten, want ze broodfokkers zijn meesters in het maskeren van de gebreken)
    • Je vindt vaak VEEL verschillende hondenrassen (klopt van geen kant!)
    • Ze hebben de optie om de pup bij jou thuis te brengen
    • Je mag (soms) niet nadenken over je keuze, waardoor je hem direct mee moet nemen
    • Het is commercieel gericht, zo zit er met regelmaat een winkel bij
    • Je vindt verschillende honden in één (groot) hok
    • De moederhond is niet aanwezig of lijkt niet aanwezig (zit ergens anders, zeggen ze)
    • Je komt niet in een woonkamer terecht, met een werpkist, moederhond en een huiselijke omgeving
    • Er is geen belangstelling voor jouw thuissituatie en of je een geschikte koper en match bent
    • Meerdere advertenties op Marktplaats
    • Geen tot weinig kennis van het ras
    • Je kan de pup direct ophalen (er is geen wachtlijst)
    • Ze willen de pup brengen en spreken af op een neutrale plek, zoals een tankstation
    • Chipnummer begint niet met 528
    • Je mag het paspoortboekje van te voren niet in zien
    • Je kan geen contact opnemen per mail (alleen telefonisch)
    • Er zijn geen papieren van de moederhond en vaderhond
    • Er is sprake van schaarste en urgentie om de pup te kopen (ze weten dat een pup kopen een emotionele beslissing is)

    Soms zie je dat een broodfokker op een andere plek zijn honden houdt, maar de pups, bij een aanvraag, mee neemt naar zijn huis. Vaak is het zo dat je dan geen werpkist ziet, geen moederhond, het lijkt verdacht, de papieren kloppen niet, je ziet maar 2 hondjes (alsof ze inderdaad zo uit het nest geplukt zijn).

    Wees daarom altijd verstandig en voorzichtig alvorens je een hond aanschaft.

    Broodfokker herkennen

    Ik heb een broodfok hond, maar kan de fokker niet bereiken!

    Dit is helaas 1 van de gevolgen van een broodfok pup. Iets wat we niet wisten op dat moment, maar later achter zijn gekomen. Wanneer we vervolgens de fokker willen bereiken, blijkt hij niet meer bereikbaar te zijn. Je kan er niet terecht met al je vragen.

    Waar moet je op letten bij een hondenfokker?

    In mijn artikel over waar moet je op letten als je een puppy koopt vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aanschaf van een pup. Ondanks dat schrijf ik hieronder nog een aantal punten.

    • Er is heel vaak een wachtlijst (zeker bij de populaire hondenrassen zoals Labradoodle, Toypoodle, Golden Retriever, Labrador etc.)
    • Ze zijn aangesloten bij een rasvereniging
    • Je kan via mailcontact en telefonisch met deze mensen in contact komen
    • Je mag altijd komen kijken (zelfs van te voren, terwijl er nog geen nest is)
    • Ze stellen je vragen over je leefsituatie en woning (ze willen een goede match en het beste voor hun hond)
    • Ze hebben eisen (wat je wel/niet doet of hoe je woonsituatie/gezinssamenstelling is)
    • Je kan met al je vragen terecht bij hen
    • Je mag meerdere keren kijken vanaf de geboorte, tijdens de ontwikkeling, tot aan dat je pup mee naar huis mag
    • Je komt in een huis waar de moederhond gewoon leeft
    • Er is een werpkist in huis
    • De werpkist is netjes en schoon en wordt onderhouden
    • De moederhond ziet er gezond en verzorgd uit
    • De moederhond is stabiel
    • De fokker heeft (veel) verstand van zijn ras en misschien zelfs wel meerdere honden rondlopen
    • Er wordt gesocialiseerd met verschillende ondervloeren, buiten zijn, mee naar de dierenarts, andere dieren, mensen die ze mogen aanraken, kinderen, spel etc.
    • De puppy’s zien er gezond uit, ze zijn niet vies, hebben geen vieze oogjes en ze zijn lekker “stevig” zoals puppy’s vaak lekker wat “babyvet” hebben.
    • De moederhond is er de hele tijd bij!
    • De papieren van de vader & moederhond zijn aanwezig

    Broodfokken in de media

    HouseofAnimals op Youtube

    Website House of Animals

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?