Mijn hond is onderprikkeld

Onderprikkeling komt veel voor bij honden. Wist je dat de gedragingen van je hond bij overprikkeling en onderprikkeling erg op elkaar lijken? Wil jij weten wat het verschil is en waarom het belangrijk is om dit onderscheid te kennen?

Herken jij dit?

  • Heb jij het idee dat je hond onderprikkeld is?
  • Wil jij weten wat de symptomen zijn van een hond die onderprikkeld is?
  • Ben jij benieuwd wat de verschillen zijn tussen overprikkeling en onderprikkeling?
  • Vertoont jouw hond gedragsproblemen?

Wat betekent onderprikkeling?

Onderprikkeling betekent in feite dat de hond te weinig mentaal en fysiek uitgedaagd wordt. Er staat bewust mentaal en fysiek omdat heel veel honden vaak in één van de twee of in geen van beide vervult wordt. Mentale en fysieke uitdaging is nodig om je hond tevreden te houden. Mentale behoefte voorziening heeft ook te maken met het vervullen van de instinctieve behoeftes van je hond.

Een hond die fysiek en mentaal harmonie ervaart, ervaart stabiliteit. Stabiliteit zorgt er voor dat je hond de juiste keuze kan maken. Honden die onderprikkeld zijn krijgen niet alleen te weinig beweging, maar ook te weinig mentale beweging. Hierbij kun je denken aan instinctieve behoeftes (gerelateerd aan het soort/ras), snuffelwerk, regels en grenzen (verwachtingen), samenwerken als een team, opdrachten uitvoeren en ga zo maar door. Er kunnen veel oorzaken zijn voor onderprikkeling.

Hoe herken je onderprikkeling?

Onderprikkeling en overprikkeling lijkt erg veel op elkaar. De gedragingen die hier uit voort kunnen komen lijken veel op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan:

Ebook hondengedrag

Onderprikkeling vs. overprikkeling?

Gedragingen ontstaan vanuit onderprikkeling of overprikkeling lijken veel op elkaar. Overprikkeling speelt een grote rol tegenwoordig in onze waarneming omtrent het gedrag van onze honden. Veel honden krijgen daardoor het etiket ‘overprikkeld’. Het gevaar daarvan is dat als dit niet de bron van het gedrag is, dat de hond juist meer prikkels nodig heeft dan minder. Dat geldt ook voor het tegenovergestelde, als jouw hond daadwerkelijk overprikkeld is dan is het van groot belang om je hond minder prikkels te geven en de prikkels op een andere manier te laten verwerken dan wanneer er sprake is van onderprikkeling.

hond is onderprikkeld

Het belang van het herkennen van de bron van het gedrag

Onderprikkeling en overprikkeling lijkt veel op elkaar maar de aanpak bij het begeleiden van gedragsproblemen vraagt een geheel andere aanpak. Om die reden is het dus belangrijk om te weten wat de motivatie van het gedrag van jouw hond is. We nemen gedrag waar vanuit ons referentiekader. De vraag is altijd of jouw waarneming juist is. We doen onze honden vaak tekort omdat we werken vanuit onze overtuigingen, aannames, interpretaties en kennis over gedrag. De kunst is of jij bereid bent om te luisteren naar het verhaal van je hond op een dieper niveau?

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Vertoont jouw hond probleem gedrag en vind je het maar moeilijk om te onderscheiden waar dit vandaan komt? Zou jij graag willen weten wat je hieraan kunt doen om je hond te helpen? Ik kan je daar bij helpen.

Als coach voor mens en hond zorg ik er voor dat jullie weer als een team gaan functioneren. Het is belangrijk om naar het bredere geheel te kijken, wat verteld jouw hond en wat heeft hij nodig? Het is van groots belang om te weten wat jouw hond nodig heeft, dan is er sprake van maatwerk. Wat er nodig is verschilt per persoon, per hond en per situatie.


Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik kan jou helpen met behulp van een:

Heb jij dit al gelezen?

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

  • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
  • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
  • 66 pagina's veel leesplezier!
  • Inclusief gratis spelletjes!