60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is onderprikkeld

Mijn hond is onderpikkeld
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Onderprikkeling komt veel voor bij honden. Wist je dat de gedragingen van je hond bij overprikkeling en onderprikkeling erg op elkaar lijken? Wil jij weten wat het verschil is en waarom het belangrijk is om dit onderscheid te kennen?

Herken jij dit?

  • Heb jij het idee dat je hond onderprikkeld is?
  • Wil jij weten wat de symptomen zijn van een hond die onderprikkeld is?
  • Ben jij benieuwd wat de verschillen zijn tussen overprikkeling en onderprikkeling?
  • Vertoont jouw hond gedragsproblemen?

Wat betekent onderprikkeling?

Onderprikkeling betekent in feite dat de hond te weinig mentaal en fysiek uitgedaagd wordt. Er staat bewust mentaal en fysiek omdat heel veel honden vaak in één van de twee of in geen van beide vervult wordt. Mentale en fysieke uitdaging is nodig om je hond tevreden te houden. Mentale behoefte voorziening heeft ook te maken met het vervullen van de instinctieve behoeftes van je hond.

Een hond die fysiek en mentaal harmonie ervaart, ervaart stabiliteit. Stabiliteit zorgt er voor dat je hond de juiste keuze kan maken. Honden die onderprikkeld zijn krijgen niet alleen te weinig beweging, maar ook te weinig mentale beweging. Hierbij kun je denken aan instinctieve behoeftes (gerelateerd aan het soort/ras), snuffelwerk, regels en grenzen (verwachtingen), samenwerken als een team, opdrachten uitvoeren en ga zo maar door. Er kunnen veel oorzaken zijn voor onderprikkeling.

Mijn hond is onderprikkeld

Hoe herken je onderprikkeling?

Onderprikkeling en overprikkeling lijkt erg veel op elkaar. De gedragingen die hier uit voort kunnen komen lijken veel op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan:

Onderprikkeling vs. overprikkeling

Gedragingen ontstaan vanuit onderprikkeling of overprikkeling lijken veel op elkaar. Overprikkeling speelt een grote rol tegenwoordig in onze waarneming omtrent het gedrag van onze honden. Veel honden krijgen daardoor het etiket ‘overprikkeld’. Het gevaar daarvan is dat als dit niet de bron van het gedrag is, dat de hond juist meer prikkels nodig heeft dan minder.

Dat geldt ook voor het tegenovergestelde: als jouw hond daadwerkelijk overprikkeld is dan is het van groot belang om je hond minder prikkels te geven en de prikkels op een andere manier te laten verwerken dan wanneer er sprake is van onderprikkeling.

Mijn hond is onderprikkeld

Het belang van het herkennen van de bron van het gedrag

Onderprikkeling en overprikkeling lijkt veel op elkaar maar de aanpak bij het begeleiden van gedragsproblemen vraagt een geheel andere aanpak. Om die reden is het dus belangrijk om te weten wat de motivatie van het gedrag van jouw hond is.

We nemen gedrag waar vanuit ons referentiekader. De vraag is altijd of jouw waarneming juist is. We doen onze honden vaak tekort omdat we werken vanuit onze overtuigingen, aannames, interpretaties en kennis over gedrag. De kunst is of jij bereid bent om te luisteren naar het verhaal van je hond op een dieper niveau?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?