Onderprikkeling komt veel voor bij honden. Wist je dat de gedragingen van je hond bij overprikkeling en onderprikkeling erg op elkaar lijken? Wil jij weten wat het verschil is en waarom het belangrijk is om dit onderscheid te kennen?
Herken jij dit?
- Heb jij het idee dat je hond onderprikkeld is?
- Wil jij weten wat de symptomen zijn van een hond die onderprikkeld is?
- Ben jij benieuwd wat de verschillen zijn tussen overprikkeling en onderprikkeling?
- Vertoont jouw hond gedragsproblemen?
Wat betekent onderprikkeling?
Onderprikkeling betekent in feite dat de hond te weinig mentaal en fysiek uitgedaagd wordt. Er staat bewust mentaal en fysiek omdat heel veel honden vaak in één van de twee of in geen van beide vervult wordt. Mentale en fysieke uitdaging is nodig om je hond tevreden te houden. Mentale behoefte voorziening heeft ook te maken met het vervullen van de instinctieve behoeftes van je hond.
Een hond die fysiek en mentaal harmonie ervaart, ervaart stabiliteit. Stabiliteit zorgt er voor dat je hond de juiste keuze kan maken. Honden die onderprikkeld zijn krijgen niet alleen te weinig beweging, maar ook te weinig mentale beweging. Hierbij kun je denken aan instinctieve behoeftes (gerelateerd aan het soort/ras), snuffelwerk, regels en grenzen (verwachtingen), samenwerken als een team, opdrachten uitvoeren en ga zo maar door. Er kunnen veel oorzaken zijn voor onderprikkeling.
Hoe herken je onderprikkeling?
Onderprikkeling en overprikkeling lijkt erg veel op elkaar. De gedragingen die hier uit voort kunnen komen lijken veel op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan:
- Sloopgedrag
- Uitvallen naar andere honden en mensen aan de lijn
- Niet luisteren
- Rond racen in het losloop gebied
- Reageren op iedere hond/mens die je tegenkomt zowel aan de lijn als los van de lijn
- Hyperactiviteit
- Reageren op geluiden in huis
- Verveling in algemene zin
- Knagen aan spullen in huis
- Plassen en/of poepen in huis
- Niet slapen/weinig slapen
- Lichamelijke klachten als uiting van stress; haar uitval, slechte adem, hotspots etc. (de hond zit letterlijk niet goed in zijn vel)
- Opbouwende stress (die ook chronisch kan worden)
- Constant om aandacht vragen
- Je hond achtervolgt je overal
- Bijtgedrag van je hond
- Je hond hapt naar andere honden of mensen
- Concentratie problemen (hond kan maar moeilijk zijn focus behouden)
- Alert zijn (overal op reageren)
- Onrustig/ongedurig zijn
- En dergelijke symptomen
Onderprikkeling vs. overprikkeling
Gedragingen ontstaan vanuit onderprikkeling of overprikkeling lijken veel op elkaar. Overprikkeling speelt een grote rol tegenwoordig in onze waarneming omtrent het gedrag van onze honden. Veel honden krijgen daardoor het etiket ‘overprikkeld’. Het gevaar daarvan is dat als dit niet de bron van het gedrag is, dat de hond juist meer prikkels nodig heeft dan minder.
Dat geldt ook voor het tegenovergestelde: als jouw hond daadwerkelijk overprikkeld is dan is het van groot belang om je hond minder prikkels te geven en de prikkels op een andere manier te laten verwerken dan wanneer er sprake is van onderprikkeling.
Het belang van het herkennen van de bron van het gedrag
Onderprikkeling en overprikkeling lijkt veel op elkaar maar de aanpak bij het begeleiden van gedragsproblemen vraagt een geheel andere aanpak. Om die reden is het dus belangrijk om te weten wat de motivatie van het gedrag van jouw hond is.
We nemen gedrag waar vanuit ons referentiekader. De vraag is altijd of jouw waarneming juist is. We doen onze honden vaak tekort omdat we werken vanuit onze overtuigingen, aannames, interpretaties en kennis over gedrag. De kunst is of jij bereid bent om te luisteren naar het verhaal van je hond op een dieper niveau?