60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat betekent het als je hond oogwit laat zien?

Hond laat oogwit zien
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Een hond kan met zijn ogen communiceren. Er zijn verschillende signalen die hij dan kan laten zien. We richten ons in dit artikel op oogwit laten zien.

Oogwit laten zien is een uiting van stress. Het is een stresssignaal. Dat wordt veroorzaakt omdat de spieren op de kop aanspannen. En daardoor kan je het oogwit wat beter zien. Dit wordt ook wel whale eye genoemd.

Andere signalen die je hond met zijn ogen kan communiceren zijn:

De escalatieladder voor honden

Wanneer je kijkt naar de lichaamstaal van je hond kan zie je altijd een opbouw in conflict. Dit wordt ook wel weergegeven met de escalatieladder voor honden.

Dat betekent dat je een opbouw ziet in een conflictsituatie. Oogwit laten zien is een heel subtiel signaal. Die we heel vaak niet waarnemen. De hond ziet hier nog een een relatief lage (groen/gele) zone en is voor rede vatbaar. Het hangt een beetje af van de signalen die je hond nog meer laat zien. En hoe snel hij opbouwt in die signalen.

Wees je er van bewust dat wanneer je hond oogwit laat zien dat hij aangeeft iets van de situatie te vinden. Ik moet in het midden laten waar het over gaat. Omdat het sterk context afhankelijk is. Maar je begrijpt dat wanneer het een uiting van stress is. De hond zeker iets aangeeft. Het kan ook een voorbode zijn van grommen en bijvoorbeeld de lip optrekken en tanden laten zien.

Hoe eerder je instapt in zijn verhaal, hoe meer je er nog mee kan.

Hond laat oogwit zien, escalatieladder voor honden

In welke situaties laat je hond oogwit zien?

Een hond communiceert de hele tijd. Voor zichzelf, met anderen en met jou.

Dat betekent dat je hond oogwit kan laten zien in alle situaties. Het is namelijk een reactie op iets wat je hond intern beleeft. Vervolgens ontstaan er stresssignalen. Wanneer een hond (veel) stress ervaart. In positieve en negatieve zin. Raakt het stressemmertje van je hond gevuld. Zo heb je kunnen lezen dat oogwit zien een gevolg is van spieren op de kop die aanspannen. Je zult dus goed moet weten wat stress bij honden betekent.

Voorbeelden van situaties waarin je deze signalen kan zien zijn:

Wat betekent het als je oogwit ziet bij je hond?

Gezellig op de foto met je hond

Op deze foto zie je een familie met een hond op de foto. Deze vorm kan voor veel honden ongemakkelijk zijn. Het kan zijn dat je hond het niet fijn vindt dat iedereen zo bij hem hangt. Het kan zijn dat je hond het ingewikkeld vindt dat er een grote lens voor zijn neus hangt.

Veel honden vinden het niet fijn en ongemakkelijk als er over ze heen gehangen wordt. In dit geval kan de hond ook nog niet echt weg uit de situatie.

We weten de setting van deze foto niet. We zien wel signalen. De oren hangen naar achteren, de mond is open, waarschijnlijk hijgt de hond. We zien oogwit en verwijdde pupillen. Eventueel een gespannen voorhoofd. En de mondhoek ietwat strak.

Hond laat oogwit zien

Je ziet nooit maar 1 signaal.

Een hond die oogwit laat zien, laat vaak ook andere signalen zien. Zo kan het zijn dat je hond bevriest. Dit is een copingmechanisme. Maar je hond kan ook nog andere signalen laten zien zoals:

  • Oren naar achteren
  • Grommen
  • Smakken
  • Tongelen
  • Strakke mondhoeken
  • Verstijven/bevriezen
  • Gespannen voorhoofd
  • Wegkijken
  • Kop laag houden

Wanneer je aan de slag wilt met de hulpvraag van je hond is het belangrijk om altijd naar het totaalplaatje van de hulpvraag te kijken.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?