Wegkijken kan op verschillende momenten ingezet worden. Wegkijken is een hele mooi signaal. Je hond geeft op een subtiele manier aan iets van de situatie te vinden. Wegkijken op twee manieren zichtbaar zijn. Je hond kijkt letterlijk met zijn hoofd weg. En het kan in combinatie gaan met zijn hoofd wegdraaien van de prikkel.
Wegkijken als kalmerend signaal
Wegkijken wordt vaak gezien als kalmerend signaal. Het is een heel mooi signaal. Stel jij en je hond zien een andere hond op afstand. Dan zie je vaak al dat ze hun hoofd even wegdraaien en dat ze wegkijken. Het is bedoeld om geen conflict uit te lokken. Ook de hond van de tegenpartij kan je dit zien doen. Het is een prachtig signaal.
Vindt je hond het een ingewikkelde situatie?
Hoewel het als kalmerend signaal wordt weggezet. Kan het ook een signaal zijn waarmee je hond aangeeft iets van de situatie te vinden. Het kan zijn dat je hond het ingewikkeld vindt om bijvoorbeeld de andere hond tegen te komen. Of misschien in die context: omdat de hond komt recht op hem aflopen aan de lijn. Een frontale confrontatie is voor honden geen natuurlijke manier.
Het wegkijken is dan wel een heel mooi signaal van je hond. Omdat hij een hele mooie keuze maakt om dit signaal in die situatie in te zetten.
Het kan ook informatie voor jou zijn om de situatie anders aan te gaan. Zodat je hond het als minder spannend ervaart. Het kan zijn dat je dan de hond uit de situatie haalt, stopt met het geen wat je aan doen bent of de situatie anders aangaat. Door bijvoorbeeld met een curve te lopen.
Waarom kijkt een hond weg als jij of anderen hem aait?
Bij de interpretatie van lichaamstaal zal je altijd moeten kijken naar het totaalplaatje. Überhaupt heeft de hulpvraag van je hond een totaalplaatje.
Vanuit de leer over kalmeringssignalen van Turid Rugaas zou er gezegd kunnen worden dat de hond bewust dit signaal inzet om geen conflict te willen. Maar het is wel belangrijk dat je de andere signalen van je hond ook waarneemt. De hond hieronder laat heel duidelijk ook andere signalen zijn:
- Hijgen
- Strakke mondhoeken
- Eventuele frons
- Oogwit laten zien
- Misschien de lip iets gespannen
- Wegkijken
Dat zijn wel degelijk ook combinaties van stresssignalen. Omdat op deze manier knuffelen met je hond ook voor de hond heel intens kan zijn. Het is wat onnatuurlijk. En vooral heel menselijk.
Het kan zijn dat je hond aangeeft het een ingewikkelde situatie te vinden. Er is niet direct wat verkeerds aan. Mits je de signalen van je hond in de gaten houdt. Wat vindt hij er nou eigenlijk van?
Wegkijken als overspronggedrag
Bij overspronggedrag ervaart je hond een innerlijk conflict. Hij geeft daarmee alsnog aan dat hij iets van een situatie vindt. Ik denk dat wegkijken zeker ook onder overspronggedrag kan vallen. Je hond weet niet zo goed wat hij met de situatie aan moet.
Hij ervaart een conflict in zich zelf. Overspronggedrag wordt vaak ingezet om de hond zelf te kalmeren. Het hangt sterk af van de nuances.
Wat als je hond wegkijkt wanneer jij hem aankijkt?
Een hond vindt het niet fijn om (lang) aangestaard te worden. Begrijp me niet verkeerd. Het kan zijn dat jij als zijn “eigenaar” dit wel kan doen. Maar het kan voor een hond zeker als bedreigend ervaren worden.
Er zijn honden die dit bijvoorbeeld bij hun eigen “familieleden” niet als zo bedreigend ervaren. Terwijl andere honden dat wel weer vinden.
Het kan ook zijn dat je hond het bij jou prima vindt en bij andere mensen niet.
Een hond die wegkijkt wanneer jij hem aankijkt geeft daar mee een heel keurig signaal aan. Hij kan er ook mee laten zien dat hij het ingewikkeld vindt.
Wat je zou kunnen doen is stoppen met aankijken en gewoon weer verder gaan. Zeker wanneer je andere signalen bij je hond waarneemt.
Als jouw hond jou gaat blaffen wanneer je hem te lang aan kijkt zou je eerder weg kunnen kijken/stoppen en eventueel je lijf wegdraaien. Vraag je vervolgens af of er misschien iets is dat je hond van jou nodig heeft. Is het tijd voor zijn plasje? Heeft hij ergens last van? Of is er wat anders?
Wat als je hond je niet aankijkt?
Deze hulpvraagt hangt ook af van de context. Maar elkaar in de ogen aankijken kan wel degelijk een conflict zijn voor een hond. De hond kan dit als bedreigend ervaren. Sommige honden ervaren dit sterker dan anderen. Je hond kan het daarom misschien moeilijk vinden om tijdens een trainingsoefening jou in de ogen aan te moeten kijken. De vraag is dan ook of dit echt nodig is? Misschien kan je een andere oefening verzinnen of een andere manier.
Je hond is onder de indruk
Het kan zijn dat je hond misschien bang is voor de eventuele consequenties. Hij wil het conflict niet. Bijvoorbeeld omdat je boos op hem bent, omdat je je hond straft of omdat je (met regelmaat) je stem verheft of schreeuwt.
Het kan misschien voor jou logisch zijn dat je op deze manier op je hond reageert. Misschien denk je zelfs dat het nodig is. Toch zijn er veel meer opties om tot je hond door te dringen als hij iets heeft gedaan wat jij niet prettig vindt. Gedrag heeft altijd een onderlaag.
Daarnaast kan het gewoon een heel beleefd signaal zijn van je hond. Wanneer jullie in contact zijn heeft hij misschien (op dat moment) niet zoveel behoefte aan contact.
Toch zegt het niks over zijn liefde voor jou en andersom. Kijk vooral naar het totaalplaatje van zijn taal. Daarnaast kijk je ook naar jouw reactie. In welke context gebeurt er wat?
Je ziet nooit maar 1 signaal bij je hond
Wanneer je hond in een bepaalde situatie wegkijkt zie je vaak ook nog andere signalen. In de escalatieladder voor honden zie je ook dat er (wel degelijk) een opbouw is in conflictsituaties.
Signalen die je nog meer kan zien zijn:
- Oren naar achteren
- Hijgen
- Pootje heffen
- Ogen dichtknijpen
- Knipperen met de ogen
- Strakke mondhoeken
- Oogwit laten zien
- Fronsen
- Tongelen
- Smakken
In welke situaties kan je hond wegkijken?
- Bij het zien/naderen van andere honden
- Wanneer je hond uitvalt aan de riem naar andere honden
- Bij het recht op iets/iemand aflopen (frontale confrontatie)
- Wanneer een vreemde je hond wil aaien
- Wanneer jij of visite je hond wil aanhalen
- Wanneer je hond uitvalt naar mountainbikers
- Wanneer je hond uitvalt naar bakfietsen
- Wanneer iemand hem bovenhands wil aaien
- Wanneer jij of iemand anders hem in de ogen aankijkt
- In het begin van de opbouw van een conflictsituatie
Welke signalen laat een hond zien met zijn ogen?
Een hond kan met zijn ogen verschillende signalen communiceren zoals:
- Oogwit laten zien
- Knipperen/dichtknijpen
- Zachte/harde ogen
- Fronsen
- Verwijdde grote pupillen
- Fixeren