60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat betekent het als je hond hijgt?

Wat betekent hijgen hond?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Een hond kan op verschillende momenten hijgen. We kunnen ons allemaal misschien wel de hijgende hond, die bang is voor vuurwerk, voorstellen. Maar hijgen betekent meer dan alleen maar een hond die angst ervaart en stress heeft. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen af en toe, overmatig of plotseling veel hijgen.

    Waarom hijgt een hond zo?

    Hijgen kan heel veel betekenen. Je bent bij het interpreteren van de signalen van je hond altijd afhankelijk van het totaalplaatje en de context. Dat betekent dat je niet op basis van 1 signaal je conclusies trekken.

    De context bepaald namelijk wat er aan de hand is. Daarnaast zal je ook moeten kijken naar andere signalen van je hond.

    Wat betekent hijgen hond?

    Oorzaken van het hijgen van een hond?

    Kan een ontspannen hond hijgen?

    Jazeker. Een ontspannen hond die hijgt, hijgt vaak minder diep en snel. Je ziet dan in

    Wat betekent hijgen hond

    Op de foto hierboven zie je een hond die ontspannen lijkt te zijn:

    • Je ziet een ontspannen bek
    • Een lange tong
    • De oortjes lekker ontspannen
    • Ogen zacht

    Je bent hier afhankelijk van de context. Het kan zijn dat de hond kijkt naar een prikkel. Het kan zijn dat het een lekker lente dag is en de hond net heeft lopen ravotten met zijn baasje. Hij voelt zicht tevreden en ontspannen en hijgt nog wat na.

    Je kijkt altijd naar het totaalplaatje. Zo ben je in dit geval ook afhankelijk van de ontspanning in zijn spieren, hoe hij zich gedraagt en of en hoe de hond kwispelt.

    Hijgen vanwege de warmte

    Een hond hijgt om verkoeling te regelen. Ze verliezen warmte via hun tong. Op een warmere dag is het daarom ook goed om het hijgen in de gaten te houden. Zeker wanneer je merkt dat het overmatig hijgen wordt. Het is niet gek als je hond wat meer hijgt bij warm weer. Wij hebben het dan ook sneller warm en doen meer moeite om onze temperatuur te regelen. Honden regelen hun temperatuur wel anders dan wij mensen. Het is daarom goed om te weten wanneer je hond het (te) warm heeft bij warm weer.

    Hijgen kan dus een teken zijn van warmte. Ook hier geldt weer dat je naar het totaalplaatje kijkt voor je conclusies trekt. Kijk in het algemeen naar de verdere stresssignalen. Daarnaast haal je je hond uit de warmte of stop je de activiteit (zoals een balletje gooien voor je hond) die je deed wanneer je merkt dat het veel te veel is voor je hond.

    Waarom hijgen honden

    Hijgen vanwege stress

    Een hond die gestresst is laat altijd meer signalen zien. Daarom ben je afhankelijk van het totaalplaatje. Signalen die je onder andere kan zien zijn:

    De hond onder in dit filmpje hijgt ook. Dit ziet er al weer heel anders uit. Je ziet de bovenstaande signalen dan ook bij de hond.

    Opwinding en hijgen

    Als een hond veel opwinding heeft als gemoedstoestand zorgt dat altijd voor stress. Die opwinding kan positief zijn, maar ook negatief. In alle gevallen worden er stresshormonen aangemaakt. Het is daarom belangrijk om te weten dat stress bij honden geen mentale kwestie is. Het speelt zich af op fysiek niveau. Een hond met een opgewonden gemoedstoestand kan veel hijgen en andere signalen laten zien. Dat komt omdat opwinding over het algemeen niet fijn.

    Ik maak daarbij onderscheid tussen opwinding vanuit aangeleerde hyperactiviteit en door zijn interne beleving.

    Wat betekent het hijgen van hond?

    In welke situaties kan een hond hijgen?

    Er zijn tal van situaties waarin hijgen zich voor kan doen. Dat komt omdat het ook zichtbaar wordt wanneer een hond stress ervaart. Stress is, onder andere, een gevolg op een emotie die en hond ervaart.

    Voorbeelden van situaties zijn:

    Kan een hond hijgen van pijn?

    Hijgen kan zeker een gevolg zijn van pijn. Op de eerste plaats omdat je het kan herkennen als stresssignaal van je hond. Pijn verzorgt stress dus dit signaal is een gevolg. Wanneer een hond pijn heeft is een lichamelijke verandering dat ze sneller en oppervlakkiger gaan ademhalen (hijgen). Om pijn te interpreteren ben je ook afhankelijk van de context. Wanneer je plotseling afwijkend gedrag ziet bij je hond zou ik zeker aan de bel trekken. Bijvoorbeeld:

    Kan hond hijgen van de pijn?

    Wat als je hond veel hijgt en drinkt?

    Hijgen en veel drinken kan een teken van stress zijn. Het hijgen kan ook aanwezig zijn vanwege ziekte. Het kan zijn dat je hond veel drinkt en een snelle en diepe ademhaling heeft. Daarnaast kan het zijn dat je hond niet meer wil eten, niet wil wandelen, veel plassen. Er kan van alles spelen. Bel daarom voor de zekerheid altijd even je dierenarts wanneer je dit herkent.

    Nierfalen, diabetes, ziekte van cushing, baarmoederontsteking, schijnzwangerschap of andere ziektes kunnen aanwezig zijn. Qua pijnklachten geldt hetzelfde. Je hond heeft zich verstuikt, ergens in gaan staan, iets verrekt, een verkeerde beweging gemaakt, een klap moeten opvangen. Het kunnen allemaal oorzaken zijn van (plotseling) hijgen.

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?