60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Lichaamstaal van je hond begrijpen

Lichaamstaal van je hond begrijpen
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Honden zijn anders dan mensen. Ze zien er anders uit, doen andere dingen en hebben andere motivaties. Toch worden veel gedragingen, lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen van de hond verklaard op basis van de menselijke psychologie. Maar kan dat wel? En wat communiceert je hond nou eigenlijk?

Herken jij dit?

  • Begrijp jij het gedrag van je hond niet altijd?
  • Zoek je meer verdieping in de hondentaal?
  • Zou je willen leren waar je op moet letten?
  • Vind jij het moeilijk om je hond te begrijpen?
  • Vraag jij je wel eens af waarom je hond zo doet?
  • Luistert jouw hond niet altijd?

Honden hebben hun eigen taal om zich verstaanbaar te maken en aan jouw de taak om die zelfde taal te gaan spreken zodat je miscommunicatie voorkomt!

De lichaamstaal van je hond begrijpen

Het is van groot belang om te begrijpen wat je hond communiceert. Honden communiceren de hele tijd. Het gevaar is dat wij vaak maar een klein deel waarnemen. We nemen vooral de grovere lichaamssignalen waar. In feite zijn we dan al te laat, want je kunt al veel eerder inspelen op het gedrag van je hond en je hond dus beter te begeleiden.

Het is heel erg belangrijk dat je je realiseert dat de communicatie tussen honden constant wisselt en dat je je niet kunt vast pinnen op één lichaamshouding. Wist je dat honden al op meters afstand met elkaar communiceren?

Communicatie signalen van honden hebben niet maar één betekenis. Net als dat wij, voor onze woorden, verschillende verklaringen en synoniemen hebben.

Mensentaal vs. hondentaal

Mensen spreken veel verbaal (gesproken taal). Wanneer wij gaan praten begrijpt onze hond niet wat wij wij zeggen en bedoelen. Honden begrijpen daarentegen wel de klanken, maar het onderscheid tussen zitfit of pit kennen ze niet.

Daarnaast begrijpen honden ook de toon van onze gesproken taal. Ze kunnen onderscheid maken tussen een blije en een boze toon. Maar het grootste verschil tussen honden en mensen taal is dat een hond niet door middel van gesproken taal communiceert. En dat is ook direct de grootste reden waar veel communicatie tussen baas en hond op vastloopt.

Verbale honden

Je hebt wel degelijk honden die verbaal zijn. Alleen er zit wel verschil in. Je hebt honden die zelden zomaar blaffen (bijvoorbeeld Rhodesian Ridgeback) en honden die snel aanslaan (bijvoorbeeld Tervuerense herdershond). Echter is dit geen garantie want het verschilt per hond. Honden communiceren wel door middel van geluid zoals: piepen, janken, grommen, blaffen.

Lichaamstaal van je hond begrijpen

De lichaamstaal van honden wordt beïnvloed door de staart, oren, neus, ogen, vacht en houding van zijn lichaam. Er zijn veel verschillende houdingen en ze hebben allemaal een betekenis. Hoe beter je je hond begrijpt, hoe beter jullie band wordt.

De hond los van de lijn & lichaamstaal

Wanneer onze honden loslopen vinden we het vaak nog moeilijker om de lichaamstaal te begrijpen. Simpelweg omdat er vaak veel gecommuniceerd wordt en de situatie continu verandert. Zeker wanneer je in een gebied loopt waar je andere honden, mensen en activiteiten tegenkomt. Om er voor te zorgen dat je je hond goed gaat begeleiden is het belangrijk dat je weet wat hij communiceert.

Timing

Wanneer onze honden loslopen zijn we ons vaak niet bewust van de signalen die al gecommuniceerd zijn. Daardoor zijn we vaak te laat met handelen en hebben we dus geen invloed meer op het uiteindelijke gedrag van de hond.

Coachingstraject met Carla en Pip

Carla (baasje) en Pip (hond) hebben een coachingstraject bij mij gevolgd. Pip kwam niet wanneer ze geroepen werd en deed alles behalve aandacht hebben voor Carla. Wanneer Pip andere honden zag, rende ze daar op af en kwam ze niet meer met Carla mee. Wat bleek nou?

Carla riep Pip op het moment dat Pip met haar hoofd al bij die andere honden was en ze in volle sprint onderweg was naar de honden. We zijn direct aan de slag gaan en Carla weet nu wanneer ze Pip moet roepen zodat Pip uiteindelijk wel kiest voor Carla. Tegenwoordig roept Carla Pip en komt ze er meteen aan rennen. Eigenlijk was dit probleem heel snel te begeleiden omdat Carla nu begrijpt wat er gecommuniceerd wordt.

Hondentaal lichaam

Honden communiceren door middel van lichaamshouding en energie (wat de hond uitstraalt). Een hond kan zich groot maken of juist heel klein om iets te vertellen. Het grootste misverstand is dat honden die zich groot maken (staart omhoog, borstelen etc.) zelfverzekerd en dominant zijn. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat daar iets achter zit, deze uitingen van communicatie zijn hooguit een symptoom van een dieper liggend probleem.

Werken met honden is nooit zwart-wit, waardoor je niet kunt zeggen dat het alleen maar dominantie is. Maar het tegenovergestelde klopt ook niet, je hebt honden die zelfverzekerd en dominanter zijn dan een andere hond en dit laten ze zien door middel van hun lichaamshouding.

Dus nekharen die overeind gaan, een staart die omhoog staat en oren die gespitst staan zijn dominante en zelfverzekerde uitingen, maar vaak ook een symptoom van een dieper liggend probleem!

Hondentaal reuk

Er is een groot verschil tussen de waarneming van de wereld van honden en mensen. Honden nemen via zintuigen anders waar en in een andere volgorde dan wij mensen.

Bij honden is het: reuk, gezicht, geluid, tast.
Bij mensen is het: gezicht, tast, geluid, reuk.

Deze elementaire verschillen tussen jou en je jouw hond kunnen zorgen voor miscommunicatie. Die miscommunicatie ontstaat onder andere door het grote verschil tussen het vermogen om te ruiken. De hond gebruikt zijn neus om voldoende informatie over de omgeving te krijgen. Wij mensen gebruiken ons zicht daarvoor.

Honden ruiken zoveel meer dan wij. Zelfs als je in dezelfde taal als je hond wilt communiceren gaat dat niet omdat er een groot verschil in waarneming van de wereld is. Wel kun je inspelen op de lichaamshoudingen en gemoedstoestand van je hond waardoor je hem als nog kunt begeleiden.

Lichaamstaal van je hond begrijpen

Hondentaal staart

Een hond kan de staart laag, neutraal en hoog dragen. Dat geldt voor alle rassen, alle staartvormen en staartdrachten. Een neutrale staartdracht zitten tussen hoog en laag in. Een groot misverstanden bij honden met een hoge staartdracht is dat ze altijd communiceren dat ze zelfverzekerd zijn.

Echter is dit niet waar, want het is een uiterlijke vertoning. Denk hierbij aan de Basenji, Shiba Inu, Keeshond. Een hond kan de anus afdekken met zijn staart, het afdekken van de anus betekent over het algemeen dat hij minder overloopt van zekerheid.

Lichaamstaal van je hond begrijpen

Hondentaal oren

De stand van de oren van een hond geven veel informatie. Een hond houdt zijn oren naar voren wanneer hij alert is of zeker van zijn zaak. Maar een hond kan zijn oren naar achteren dragen of neutraal. Een hond kan zijn oren alle kanten op draaien en gebruiken in allerlei situaties. Het gebruik van de oren kan per situatie verschillen en per individu.

Alarmerende signalen

Honden gebruiken signalen om iets aan te geven, omdat ze iets wel of niet prettig vinden. Vaak zijn we ons niet bewust van die signalen. Dat we ons daar niet bewust van zijn is nog niet eens zo heel gek want sommige signalen zijn minimaal zichtbaar.

We denken vaak dat honden probleem gedrag vertonen vanuit dominantie. In sommige gevallen zou dat zo kunnen zijn, maar in de meeste gevallen is het vanuit onzekerheid, angst enzovoort. Het is vaak een symptoom van een dieperliggend probleem. Veel bijtincidenten worden veroorzaakt vanuit angst. Maar de hond heeft wel altijd duidelijk van te voren iets gecommuniceerd bijvoorbeeld door:

Honden doen nooit zomaar iets; er is altijd gecommuniceerd.

Lichaamstaal van je hond begrijpen

Hondentaal is nooit zwart-wit

In de hondenwereld zijn veel aannames nogal zwart wit:

  • Kwispelen betekent spelen
  • Hoge staart en haren omhoog betekent dominantie en zelfverzekerheid
  • Achter elkaar aan hollen betekent een hond die wil spelen
  • Een hyperactieve hond is een blije hond
  • Een onderdrukte/onderdanige hond heeft respect voor zijn baas
  • Een hond die stress-signalen laat zien is een angstige hond
  • Een hond die onderdanig is wordt onderdrukt
  • Enzovoort

In de meeste gevallen is het tegendeel waar. Elke hond, elke situatie en ieder mens is anders. Al die factoren hebben invloed op het gedrag van je hond. Wanneer je aan de slag wilt met je hond zul je moeten gaan kijken naar wat jij, de situatie en jouw hond nodig hebben om weer in balans te komen.

Escalatieladder bij honden

De escalatieladder bij honden geeft de opbouw in conflicten weer. Dat betekent dat als je hond in een bepaalde situatie is, hij een opbouw heeft in zijn signalen.

Die worden onderverdeelt met verschillende kleuren. De signalen in de groene zone zijn subtiele signalen. Je hond is daar vaak nog voor rede vatbaar. Het spreekt voor zich dat wanneer de signalen opbouwen, de signalen grover worden. Je hond bouwt op van groen, naar geel en oranje en gaat vervolgens naar rood.

De signalen van je hond herkennen is dus essentieel. Zo voorkom je dat het lijkt alsof je hond “ineens” uitvalt. Daarnaast kan je je hond veel beter begeleiden en op tijd verbinden met je hond.

Escalatie ladder honden lichaamstaal

Communicatie is genuanceerd

Communicatie is niet zo eenvoudig uit te leggen. Er is geen instructieboekje omdat je moet kijken wat er nodig is op het moment zelf. Of dat nu bij honden is, bij mensen of het werken met andere dieren. In dit artikel vind je wat basis informatie over lichaamstaal en honden, maar waarom jouw hond doet wat hij doet is het altijd belangrijk en nodig om de hond daar voor ‘live’ te zien.

De taal van je hond beter begrijpen?

In mijn lezing “lichaamstaal van honden” kan ik je helpen om je hond beter te leren begrijpen.

>> Krijg direct toegang tot de lezing over de lichaamstaal van je hond >>

  • 80 minuten lang alles leren over de taal van je hond
  • Onbeperkt beschikbaar.

Lees ook:

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?