60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wat leuk! Je bent aan het overwegen of hebt besloten om een puppy te kopen. Het is van groot belang om je goed te verdiepen. Welk ras neem je? Welke pup haal je? En waar haal je die puppy vandaan? Zomaar ‘even’ een puppy aanschaffen kan best wel wat nadelige consequenties hebben. Lees je mee?

Ben jij op zoek naar een puppy?

 • Wil jij een puppy aanschaffen?
 • Heb je al een idee van het ras? Of ben je ook daarin nog zoekende?
 • Weet jij niet helemaal waar je op moet letten?
 • Wil jij weten wat je moet doen voordat je een puppy aanschaft?
 • Opzoek naar een aantal belangrijk randvoorwaarde om de juiste pup te kopen?

Dit artikel is geschreven om jou inzicht te geven in waar je het beste wel en (absoluut) niet een hond kunt aanschaffen. Deze inzichten zijn van groot belang.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Een puppy aanschaffen

Wil jij een puppy? Super leuk! Maar het is ook iets dat je goed moet overwegen! Een hond aanschaffen zou nooit een impulsieve aankoop mogen zijn.

 • Heb je (echt) voldoende tijd?
 • Heb je de ruimte?
 • Ga je voldoende fysieke en mentale beweging geven?
 • Heb je de financiële middelen voor een hond? (dierenarts kosten, hondentraining, gedragsdeskundige, voeding, attributen etc.)
 • Past een hond in jouw situatie/leven?
 • Enzovoort.

Belangrijke vragen om jezelf nog eens te stellen. Je neemt niet een hond enkel voor jezelf of vanuit eigen belang. Ook de hond wil gehoord en begrepen worden.

>>> Zou het verplichten van een cursus vóór de aanschaf van honden een goed idee zijn?

Een schattige pup

Een puppy is schattig! Voor je het weet ben je helemaal verkocht. Zeker wanneer je bij een fokker komt en je ziet allemaal puppy’s. In dit geval is het belangrijk om niet enkel je emotie/gevoel te laten spreken, maar ook je verstand te gebruiken. Een schattige pup is verleidelijk. Maar wat nu als er addertjes onder het gras zitten? Gebruik je verstand wanneer je een levend wezen wilt aanschaffen.

Een goede hondenfokker vinden

Oke! Je hebt besloten een hond in huis te nemen. Je bent er ook uit welk ras je wilt. Nu nog een goede fokker. Een belangrijke stap, minstens zo belangrijk als weten welk ras je neemt. Lees je mee?

Hoeveel nestjes zijn er aanwezig bij de fokker?

Een goede fokker heeft maar 1 nestje tegelijk. Je vindt bij een goede fokker nooit nestjes/puppy’s van verschillende hondenrassen. Een puppy grootbrengen is veel werk.

Puppy’s moeten veel dingen leren en goed gesocialiseerd worden. Daar heeft een fokker zijn handen vol aan! Dat red je niet met meerder nestjes tegelijk. Verschillende hondenrassen en meerdere nestjes betekent dat je te maken hebt met handel.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Puppy’s verhandelen is een lucratieve business

Wist je dat de handel in pups lucratiever is dan de handel in drugs? Dat maakt dat het voor sommigen interessant is om hier geld mee te verdienen. Een broodfokker doet er alles aan om te voorkomen dat je het hondenleed ziet. Hij zal er alles aan doen om niet als broodfokker gezien te worden. Je ziet vooral de leuke kanten: een schattige puppy in je handen. Die zou je toch zo mee naar huis willen nemen? Dat is ook direct het gevaar. Voor je het weet beslis je op basis van emotie.

Er wordt vaak veel gelogen en verzwegen. Je denkt misschien bij een broodfokker aan een grote schuur vol met zieke puppy’s. Niet iedere broodfokker pakt het zo groots aan. Daarnaast zul je dit nooit zien, maar zal er alles aangedaan worden om je dat niet te laten zien. Anders zou je sowieso al geen puppy kopen.

Is de moederhond bij de puppy’s aanwezig?

Het is heel simpel: koop geen puppy als de moederhond niet aanwezig is! Ook niet als er gezegd wordt dat de moederhond ‘even’ weg is (mee met uitlaatservice, ze wordt uitgelaten of iets anders). Maak dan een nieuwe afspraak met de moederhond er bij. Als dit niet mogelijk is, mogen er zeker wat bellen gaan rinkelen. De kans dat je te maken hebt met een (tussen) handelaar is erg aanwezig.

Een puppy mag wettelijk gezien pas vanaf 7 weken bij zijn moeder weg. Het is belangrijk dat de moederhond aanwezig is.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Hoe gedraagt de moederhond zich?

Op de eerste plaats heeft een puppy zijn moeder nodig. Dat klinkt logisch toch? De moederhond geeft je veel informatie. Is de moederhond angstig? Of agressief? Hoe ziet de moederhond eruit? Is ze schoon? Goed verzorgd? Is ze niet te dun? Hoe zien de tepels en buik eruit? Is de hond die er bij ligt de echte moeder? Kun je duidelijk zien dat de hond puppy’s heeft gekregen? (opgezwollen tepels bijvoorbeeld).

Een moederhond mag enigszins beschermend zijn t.o.v. haar pups, maar niet agressief of juist heel erg angstig reageren op mensen bijvoorbeeld.

Een puppy moet alles leren van zijn moeder. Het is heel belangrijk voor de opvoeding. Zo leren ze hoe ze zich moeten gedragen, wat de grenzen zijn en hoe ‘normaal’ hondengedrag er uitziet.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Zijn de ouders gecheckt op erfelijke afwijkingen?

Een erfelijke aandoening kan voorkomen bij honden. Ook bij stamboom honden. Een stamboom zegt niks over de gezondheid van de hond. Het laat je wel inzien wie de (voor) ouders zijn. Het is belangrijk dat je weet of de ouders geen erfelijke afwijkingen hebben.

Een goede fokker zal deze testen met je delen. Je kunt zelf de testen in zien op de website van Raad van Beheer. Ouderdieren die erfelijke afwijkingen hebben kunnen dan uitgesloten worden voor de fok. Het is van belang om met een gezonde hond te fokken. Op die manier is de kans dat je pup erfelijke afwijkingen krijgt. Daarnaast wordt er op die manier de hoeveelheid erfelijke afwijkingen die bij honden bekend is teruggedrongen.

Kijk voor meer informatie op: rashondenwijzer.nl

Verdiep je in de erfelijke afwijkingen die voorkomen bij het ras

Het is goed om je (van te voren) te verdiepen in de erfelijke afwijkingen die voorkomen bij het ras. Vraag aan de fokker of de ouders getest zijn en wat de uitslag daar van is. De fokker moet je dan de officiële papieren kunnen laten zien. Bij erfelijke afwijkingen kun je denken aan:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Doofheid
 • Oogafwijkingen
 • Etc.

Er is niet voor iedere erfelijke afwijking een test ontwikkeld. Op deze website van het LICG vind je de bekende afwijkingen van de populaire hondenrassen in Nederland.

Ook op deze website vind je veel informatie: rashondenwijzer.nl

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Vind je de puppy’s in huis?

Het is belangrijk dat de puppy’s in huis opgroeien. Een goede fokker zal dit ook altijd doen! Een hond die in huiselijke sfeer opgroeit leert te wennen aan alle dagelijkse dingen waar hij straks, bij jou thuis, mee te maken krijgt. Dit voorkomt dat je een pup in huis hebt die bang is voor alles wat ‘nieuw’ is. In huis went een pup aan zaken zoals:

 • mensen die rondlopen
 • bezoek
 • andere huisdieren
 • huiselijke geluiden (deuren die dichtklappen, stofzuiger, stoelen die schuiven, televisie en noem het maar op)

Het is ongunstig wanneer de pups opgroeien ergens achter in een schuur of kennel. Een pup die in huis opgroeit heeft minder kans op het ontwikkelen van angst en agressie problemen.

Uiteraard is het ook goed dat puppy’s buitenshuis ervaringen op doen. Zoals in de tuin, het horen van verkeersgeluiden etc. Een goede fokker zal hier altijd aandacht aangeven.

Hier vind je een fotoimpressie van een hoe een goede fokker dit aanpakt.

Fotoimpressie van puppy’s die in huiselijke sfeer opgroeien en buiten gesocialiseerd worden.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Is het schoon?

Een schoon nest is belangrijk. Een goede fokker zal dit ook altijd verzorgen. Naast dat het belangrijk is voor de hygiene is het ook belangrijk voor de pup. Het kan zijn dat een pup uit een vies nest minder gemakkelijk zindelijk wordt straks bij jou in huis. Ze zijn er aan gewend om hun eigen nest te bevuilen.

Wat is de reactie van de pups wanneer jij binnenkomt?

Het is belangrijk dat de puppy’s op een ‘normale’ reageren wanneer er bezoek binnenkomt. Een normale reactie is nieuwsgierigheid. Wanneer de puppy’s wegduiken is dit zeker iets wat je heel goed moet waarnemen. Uiteraard verschilt het per ras hoe de hond reageert, het ene ras kan wat anders reageren dan het andere ras.

Dit kan ook per leeftijd verschillen. Een jonge pup van 1 tot 3 weken oud zal niet direct naar je toe komen vanuit nieuwsgierig. Twee weken later daarentegen zul je al direct verandering in gedrag zien. Een pup die 7 á 8 weken oud is en nog steeds (erg) angstig reageert is waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd of ‘angstig’ van zichzelf. Houd hier rekening mee. Dit kan gevolgen hebben voor later in het gedrag van de hond.

Even een nuance: de puppy’s moeten je ook niet bespringen van enthousiasme wanneer je binnenkomt. Een vorm van nieuwsgierig en ontspannen reageren op bezoek is van groot belang.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Wat is de reactie van de puppy op geluiden?

Observeer bij je bezoek hoe de puppy op geluid reageert. Een puppy die in huiselijke sfeer opgroeit hoort gewend te zijn aan bekende geluiden. Een deur die dichtklapt, een wasmachine die aanstaat of het geluid van een telefoon. Een puppy mag best wel even reageren op het geluid. Bijvoorbeeld omdat ze even schrikken of nieuwsgierig zijn. Ze moeten wel snel herstellen en weer lekker verder gaan met slapen of spelen bijvoorbeeld.

Hoe zien de puppy’s eruit?

Het is belangrijk dat de puppy’s er netjes, schoon en verzorgd uitzien en keurig op gewicht is. Een puppy heeft vaak lekker wat ‘puppy vet’ en dat is niet erg. Een puppy waarvan je de ribben kunt tellen is geen gezonde pup. Ook moet de pup er verzorgd en schoon uit zien (!).

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Hoe herken ik een goede fokker?

Een goede fokker wil dat zijn puppy’s bij een goed huis terecht komt. Het gaat daar niet om de handel, maar om het belang en het welzijn van de honden.  Een goede fokker fokt vanuit passie en liefde voor het dier.

Een goede fokker zal dus ook zelf vragen stellen. Hij zal je ook alle kanten van het verhaal vertellen. De leuke kanten van het ras, maar ook de minder leuke of moeilijke kanten. Een fokker vindt het belangrijk dat de matcht tussen jou en de eventuele pup goed is. Dit is één van de verantwoordelijkheden van fokken. Een goed huis vinden voor de puppy’s die geboren zijn.

Een goede hondenfokker geeft je informatie

Een goede fokker zal je ook informatie geven over hoe je eerste periode met de pup zal verlopen. Hoe moet je er mee omgaan?  En waar moet je op letten? Een goede fokker blijft open staan voor contact. Heb je vragen? Dan moet je ze kunnen bereiken. Zeker in de eerste periode. Vaak krijg je ook iets mee dat ruikt naar het nest (een doek of een speeltje). Het kan ook zijn dat de fokker geadviseerd  heeft dit bij het eerste contact zelf mee te nemen. Zodat de geur van het nest er in komt te zitten. Ook krijg je vaak voer mee dat in het nest ook gegeven is.

Als de fokker vooral geïnteresseerd is in het sluiten van een deal. Dan zegt dit genoeg. In negatieve zin. Wanneer de fokker weinig informatie geeft en weinig interesse toont in jou, dan is het beter om daar geen puppy te kopen. Het mag niet om de handel gaan. Het is ook beter om deze handel niet te steunen. Ook niet omdat je het ‘zielig’ vindt. Daardoor blijft het bestaan.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Neemt de fokker de tijd voor jou?

Een goede fokker zal rustig de tijd nemen voor je. Dit betekent dat je een afspraak maakt waarbij je rustig de puppy’s kunt bekijken. Er is alle tijd om vragen te stellen. De fokker zal ook vanuit eigen initiatief van alles delen en vragen. Op het moment dat je een puppy komt bekijken zijn er geen andere mensen aanwezig. Dit gebeurt vaak om vanuit ‘druk’ een hond te kopen. Een goede fokker zal dit beter en netter afhandelen. In het belang van de puppy’s.

Hoe vaak mag je langskomen bij de puppy?

Bij bepaalde rassen is er een wachtlijst. Je schrijft je van tevoren in. Vaak krijg je dan ook duidelijk te horen welke keuze mogelijkheid jij hebt. Bijvoorbeeld: je mag als eerste een puppy uitkiezen of als laatste. Dit hangt af van waar je op de wachtlijst staat.

In principe is het zo dat je vaker bij een puppy gaat kijken. Zeker wanneer je van te voren duidelijk hebt welk ras je wilt en waar je die vandaan gaat halen. Op deze manier zie je ook de groei/ontwikkelingen van de puppy’s. Zo kun je ook rustig beslissen wat je wilt en welke pup uit het nest bij jullie past. Mits je hier een vrije keuze in hebt. Er zijn ook fokkers die dit op basis van karakter graag willen beslissen.

Soms kan het zo zijn dat je in aanraking komt met een nestje van een betrouwbare fokker waarvan de puppy’s al bijna of helemaal bij een moeder weg mogen. Bijvoorbeeld omdat er nog een paar puppy’s over zijn. In alle gevallen is het dan belangrijk om alsnog kritisch te zijn. De andere voorwaarden van een goede fokker komen dan niet te vervallen.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Wachtlijst voor de aanschaf van een puppy

Wanneer je je inschrijft op de wachtlijst voor de aanschaf van een puppy is het altijd goed om te vragen naar de voorwaarden. Zo kun je vragen welke voorwaarden er aan voorbonden zijn. Of tot wanneer je kunt besluiten om af te zien van de koop. Een goede fokker laat je niet eenmalig komen en onder druk beslissen. Hij zal je ook niet zomaar een puppy meegeven.

Hobby fokkers

Om even een nuance aan te brengen. Er zijn ook ‘hobby’ fokkers. Om ze maar even te onderscheiden met deze naam. Het onderscheid is dat ze niet aangesloten zijn bij een rasvereniging. Eenmalig een nestje hebben. Per ongeluk een nestje hebben of honden hebben zonder stamboom. Dit zijn enkele voorbeelden.

Dit kunnen mensen zijn die het leuk lijkt om eenmalig een nestje te krijgen van hun hond. Of graag een nestje willen met die ene hond. Het zijn vaak mensen die met de allerbeste intenties hun puppy een goed huis willen bieden. Deze fokkers zijn dan niet aangesloten bij de rasvereniging. Of hebben misschien zelf al een kruising. In alle gevallen is het alsnog belangrijk om de punten uit dit artikel mee te nemen (!). De nuance is dat dit niet betekent dat dit slechte fokkers zijn. Dat jij kritisch blijft denken is wel van groot belang.

Een goede fokker heeft geen puppy’s op voorraad

Een goede fokker fokt maar 1 nestje per keer! En heeft maar eens in de zoveel tijd een nestje. Waarvoor je ook nog eens op een wachtlijst zou kunnen komen. Om die redenen heeft een fokker nooit hondjes op voorraad. Een broodfokker fokt meerdere nestjes tegelijk waardoor er altijd een ‘voorraad’ is. Dat klinkt wat luguber hè? Realiseer je dat het bij een fokker gaat om het welzijn van de dieren en het is ontstaan vanuit de liefde/passie voor honden. Bij een broodfokker gaat het om de handel en is je hond een product.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Is er een koopcontract?

Is er een duidelijk koopcontract? Het is goed om te vragen om een echt koopcontract. Een contract waar duidelijk in staat wat de rechten en plichten van jou en de verkoper zijn. Wat zijn de afspraken als de hond ziek wordt bijvoorbeeld. Heb je dan garantie? En wat zijn de mogelijkheden?

Met een koopcontract kun je aantonen of de hond van jou is. Een chipregistratie is geen eigendomsbewijs. Dit wordt wel vaak gedacht. Het is goed om er op te letten dat er in het contract geen dingen staan die je niet wil. Bijvoorbeeld:

 • Dat je van de fokker de hond niet mag laten castreren
 • Of dat de hond ten alle tijden beschikbaar moet blijven voor de fok
 • Of juist dat hij beslist dat je er niet mee mag fokken

Dit zijn enkele voorbeelden. Let hier goed op om te voorkomen dat je iets hebt getekend wat niet overeenkomt met wat jij wilt.

Daarnaast is het goed dat er geen constructies zijn waarbij jij in feite enkel een soort ‘pleeggezin’ bent. En de fokker altijd de echte eigenaar blijft. Zorg er voor dat jij de echte eigenaar van de hond wordt.

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Bij twijfel niet doen!

Als je twijfelt moet je geen puppy kopen. Koop ook niet een hond omdat je het ‘zielig’ vindt. Dat is geen goede basis. Koop een hond bij een goede fokker. Enerzijds om geen handel te steunen en ten tweede niet omdat dit geen goede basis is om een hond aan te schaffen.

Als je ergens over twijfelt moet je goed overwegen wat je wilt. Je kunt het dan beter niet doen. Als je bepaalde ‘dingen’ gek vindt kun je beter geen puppy aanschaffen bij deze fokker.

Hoe herken je een broodfokker?

 • Als er meerdere nestjes aanwezig zijn
 • En al helemaal wanneer er verschillende rassen aanwezig zijn!
 • Wanneer er aangegeven wordt (via de site of persoonlijk contact) dat de pups thuisbezorgd kunnen worden (uhu, niet doen!)
 • Als er puppy’s op voorraad zijn
 • Als je direct moet beslissen
 • Wanneer je ziet dat er heel veel mensen tegelijk puppy’s aan het bekijken/kopen zijn (dit gebeurt bij een goede fokker niet)
 • Als er geen moederhond aanwezig is
 • Wanneer de moederhond er niet net bevallen/zwanger geweest uit ziet (denk bijvoorbeeld aan opgezwollen tepels door het geven van melk).
 • Als de puppy’s niet in een huis aanwezig zijn
 • Wanneer je direct een puppy kan ophalen (bij een goede fokker, kun je meerdere keren komen kijken en kom je op een wachtlijst)
 • Als de puppy’s er niet gezond uit zien (te dun, geen schone oogjes, oren, neusjes, vacht, kont)
 • Wanneer een puppy jonger is dan 7 weken oud (wettelijk gezien mag dit niet)
 • Als de moederhond en puppy’s schuw zijn (niet blij zijn met je bezoek, enorm angstig en zelfs agressief reageren)
 • Wanneer er geen test is van de ouderlijke dieren (de ouders zijn bij een goede fokker getest op gebreken en die test kun je inzien)
 • Als de puppy’s wel erg goedkoop zijn (voor een goede rashond ben je toch al snel wat geld kwijt)
Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Verdiep je! Wat is er nodig om een puppy aan te schaffen?

Voordat je een hond aanschaft moet je je goed verdiepen. Je moet je verwachtingen goed helder hebben. Wat wil jij en verwacht jij van een hond? Kun je dat een hond geven? En past het ras of een bepaald karakter wat je in gedachten hebt daarbij? Het gaat ook om wat je hond wil namelijk.

Ik heb daar een uitgebreid artikel over geschreven:

Lees maar mee: Wat wil een hond nu graag echt?

Lees maar mee:  Welke verwachtingen heb jij van je hond?

De prijs van een puppy

Twijfel je of het bedrag wat je moet betalen voor de puppy wel klopt? Je kunt heel simpel op onderzoek uit gaan. Je kunt bijvoorbeeld gewoon eens contact opnemen met een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Hier vind je alle rasverenigingen: houdenvanhonden.nl/rasverenigingen/

Wat is de normale gang van zaken? Voor welke prijs doen zij hun puppy’s de deur uit? Wat zijn hun voorwaarden om een puppy te verkopen. Ga desnoods gewoon eens kijken om een beeld te krijgen van hoe een goede fokker te werk gaat.

Hoe herken je broodfokker?

Koop een puppy met verstand, niet vanuit emotie

Het is verraderlijk. Voor je het weet ben je helemaal verkocht en neem je toch die ene puppy mee. Terwijl je ergens wel het gevoel hebt dat het niet helemaal klopt. Je verstand wordt uitgesloten. Er zijn zoveel verhalen bekend van mensen die dit eerlijk toegeven. Bijvoorbeeld ‘ik vond het wel gek dat er zoveel puppy’s waren, hoe konden ze dan de juiste aandacht/socialisatie krijgen?’. Die vragen komen niet zomaar naar boven.

Gebruik je verstand bij het kopen van een levend wezen. Je zit er de komenden 10-15 jaar aan vast. Het is jouw verantwoordelijkheid. Het is belangrijk voor het welzijn van honden (dieren in het algemeen) om niet impulsief te zijn en je af te vragen of je kunt investeren (tijd/geld/etc) in een puppy. Als je vervolgens een puppy koopt doe dit dan alsjeblieft bij een goede fokker!

Waar moet je op letten als je een puppy koopt?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?