Een hond aanschaffen is vandaag de dag niet zo ingewikkeld meer. Als je wilt kan je binnen 24 uur een hond hebben. Natuurlijk zitten daar ogen en haken aan. En natuurlijk is het zo dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Het hebben van een hond is leuk, maar het vraagt ook om investeren, verantwoordelijkheden en consessies die je gaat doen.
Ben jij klaar voor een hond? Lees in dit artikel verder.
Ik wil een hond: maar is het verstandig om een hond te nemen?
De aanschaf van een hond lijkt gemakkelijker dan het misschien is. Dat is niet om je van de roze wolk af te gooien, maar ik denk wel dat we soms ietwat te gemakkelijk een hond aanschaffen. En nee, natuurlijk niet iedereen. Maar of het een verstandige keus is, hangt of je er verstandig mee omgaat. En dat is wel het advies. Niet alleen maar je verlangen en gevoel volgen. Ik denk dat het belangrijk is dat je dat gevoel ook kan parkeren en daardoor je verstand ook kan laten spreken.
Waar moet je aan denken als je een hond aanschaft?
Er zijn veel factoren waar je mee te maken hebt als je een hond aanschaft. En ik zie in de praktijk dat vaak veel vragen ook al wel gesteld zijn. Want op het moment dat het verlangen de hoek om komt zetten, komen er ook automatisch vragen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vragen:
- Hebben we wel voldoende tijd voor een hond?
- Wat voor een hond zouden we dan willen?
- Nemen we een pup of een (buitenlandse) adoptie hond?
- Past dat eigenlijk wel binnen ons gezin of situatie?
- Kunnen we dit rijmend krijgen met ons werk? En ga zo maar door.
Dat zijn ook meteen de zaken waar je rekening mee moet houden:
- Heb je voldoende tijd voor de hond?
- Heb je een realistisch beeld van het hebben en houden van een hond of alleen een roze wolk?
- Kan je het rijmend krijgen met je werk?
- Is een hond in de situatie waarin je woont en leeft een logisch plan?
- Wat voor hond past bij jullie?
- Welke concessies ben je wel/niet bereidt om te doen?
- Op welke manier moet je je verdiepen in een hondenras?
- Is het financieel mogelijk?
- Neem je een puppy? Ben je je er van bewust dat een puppy ook hard werken is?
- Of neem je een buitenlandse adoptie hond?
- Of een Nederlandse adoptie hond?
- Ben je er dan ook van bewust dat dit ook consequenties met zich mee brengt?
- Zie je alleen de leuke kanten van een hond? Of begrijp je ook dat er minder leuke dingen aan zouden kunnen zitten? En ben je bereid daar ook ‘ja’ tegen te zeggen?
Al die vragen zijn punten die je moet meenemen in je overweging.
Wat zijn de voordelen van een hond?
- Een maatje dat er altijd voor je is
- Veiligheid (bewaking bijvoorbeeld)
- Altijd iemand thuis / niet alleen zijn
- Je houdt van dieren
- Verplicht naar buiten
- Veel buiten zijn
- Automatisch meer stofzuigen / huis schoonmaken (haha)
- Het verlaagt het stresslevel
- Goed voor kinderen: je leert ergens voor zorgen, je krijgt verantwoordelijkheidsgevoel, ze hebben een maatje, troost vriendje etc.
- Gezelligheid: je hebt leven in je huis
- Honden zijn ook gewoon leuk en mooi (Althans… als je dat vindt hé)
- Ze zorgen voor sociaal contact
- Je voelt je begrepen door de hond, ook zonder woorden
Wat zijn de nadelen van het hebben van een hond?
- Het neemt tijd in beslag
- Het kost geld
- Je huis is viezer en/of je hebt er meer werk van (overal haar, meer onderhouden, viezigheid van een wandeling in de regen enzovoort)
- Invloed op je vrijheid en flexibiliteit (altijd iemand in huis)
- Het is niet altijd gemakkelijk
- Je bent verantwoordelijk voor een ander dier
- Er zit een vorm van onvoorspelbaarheid in (het is soms ook wat koffiedik kijken)
- Je moet maatschappelijk gezien deze verantwoordelijkheid ook nemen; de hond moet immers kunnen bewegen in deze maatschappij
- JIJ hebt het welzijn van de hond te verzorgen en hoog te houden
- Afhankelijk: het idee dat je dan naar huis moet om voor de hond te zorgen (uitlaten, op tijd zitten)
- Het verliezen van de hond (ja ja, er zijn mensen die deze confrontatie liever uit de weg gaan)
- Een pup/jonge hond kan (voor langere tijd) behoorlijk pittig zijn en je bent minder flexibel
- Beperking in vakanties & weg zijn van huis
- Er komt meer bij kijken dan gewoon 3-4 keer per dag je hond uitlaten en THAT’S IT
Hoeveel tijd heb je nodig voor een hond?
Op het moment dat je een hond aanschaft dan zitten daar verantwoordelijkheden aan vast. 1 van die verantwoordelijkheden is dat je tijd moet investeren in je hond. Hoeveel tijd? Tsja, dat vind ik altijd beetje grijs gebied, want waar is dan de maatwerk?
Je bent tijd kwijt aan je hond uitlaten (gemiddeld genomen gaat je dit 1,5 tot 2 uur per dag kosten). Je bent tijd kwijt aan dingen zoals je hond eten geven, opvoeden, sturing die je gedurende de dag geeft. Je bent tijd kwijt aan vacht verzorging. Ook ben je tijd kwijt aan het socialiseren en trainen van je hond. Niet voor even, maar voor zijn hele leven. Jij bent zijn begeleider. Het is jouw taak om hem te helpen daar waar nodig is.
Verder is het zo dat je altijd rekening moet houden met de tijd. Bijvoorbeeld als je weg gaat, als je onverwachts dingen wilt ondernemen. Als je spontaan een nachtje weg wilt, als je de hele nacht wilt feesten of noem het ook maar op.
Dat zijn dingen die niet zomaar meer kunnen of verantwoordelijk zijn in combinatie met een hond. Sommige van de bovengenoemde varianten kunnen natuurlijk prima in combinatie met een hond. Maar het kan ook zijn dat je een hond hebt die daar niet zo goed mee kan omgaan bijvoorbeeld.
Hoe je het ook wendt of keert zit je ‘vast’ aan en een hond en heb je meer restricties en consessies die je moet doen of gaat doen.
Je bent bezig met taken zoals:
- Wandelen 3-4 keer per dag (ja echt waar, meer dan dat blokje om)
- Vachtverzorging
- Mentale uitdaging
- Socialisatie en habituatie
- Training
- Je kennis vergroten in het gedrag van honden
- Naar iemand die medisch gezien kan helpen (osteopaat, dierenarts, homeopaat, fysiotherapeut etc)
- Naar iemand toe die jouw hond met de vachtverzorging kan helpen
- Voorzien in de ethologische gedragsbehoefte van de hond
Hoe kom ik aan een leuke hond?
Ja, er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. De vraag is wat is een leuke hond? Wanneer is een hond leuk voor jou? Je komt aan leuke hond door je verlangens goed te onderzoeken. Wat wil je? Wat zoek je?
Wil je een pup? Wil je een volwassen hond? Als je een pup wil? Wat wil je dan? Welk ras? Ga je een pup adopteren? Hoe oud is de pup dan als je hem gaat adopteren? Als het een volwassen hond is, hoe oud is de hond dan? En noem het maar op.
Op verhuisdieren.nl komen dagelijks (belachelijk) veel honden. Dit is een website waar zowel Nederlandse adoptie als buitenlandse adoptie honden te vinden zijn.
Je hebt ook de website puppyplaats. Een website die in principe betrouwbaar is, maar wel je wel een beetje door de slechte fokkers en eventuele broodfokkers moet kunnen heen prikken.
Je hebt daarnaast nog de website Bazoeki. Hier vind je goede fokkers die zich hebben aangesloten bij Bazoeki om een betrouwbaar nest te kunnen vinden.
Daarnaast heb je de website Doggo. Op deze website vind je ook fokkers die zich hebben gemeld op de website. Dit zijn ook betrouwbare fokkers.
Verder heb je de rasverenigingen waar je een hond van een goede fokker vandaan kan halen. Deze rasverenigingen laten zien welke fokkers een nestje gaan krijgen of hebben. Ook kan je opzoek gaan naar ras X en daar een nestje van. Dan is het alleen gevaarlijk dat je wel de broodfokkers en slechte fokkers van goede fokkers kan onderscheiden om een gezonde, emotionele en stabiele hond te krijgen.
Verder zijn er natuurlijk tal van stichtingen die honden uit het buitenland “redden” en naar Nederland halen/laten overplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan:
Uiterlijke beoordeling van de hond
Er is niets zo gevaarlijk als op basis van het uiterlijk een hond aanschaffen. Het zegt je op geen enkele manier iets over het karakter en de eigenschappen van de hond. EN DUS of het bij jou past.
De meeste mismatches zijn er omdat er onvoldoende is gekeken naar de voor en NADELEN van een bepaald ras. Vaak kijken we alleen naar de voordelen van een ras, maar een ras heeft natuurlijk ook een valkuil. Iedere kwaliteit kent een valkuil.
Daarnaast beoordelen we vaak niet op karakter.
Een goede match is vaak een match waarbij het karakter van de hond past, waarbij vervolgens jij de hond emotioneel, mentaal en fysiek kan bieden wat hij/zij nodig heeft. Vervolgens komt het uiterlijk een keertje om de hoek kijken.
En gek genoeg lukt het nog onvoldoende om die volgorde aan te houden. Schattige foto’s, schattige rassen… ze lijken zo leuk. Maar je hebt niks aan een hond die schattig er uit ziet maar X gedragsproblemen ontwikkeld omdat jij bijvoorbeeld niet kan voorzien in zijn behoefte. Of omdat jullie karakters helemaal niet matchen, of omdat achter dat schattige karakter een heel zelfstandig en eigenzinnig ras schuilt. Begrijp je?
De Shiba Inu, rashond, hieronder is zo’n voorbeeld van er super schattig uit zien, maar het is een klein hondje met pit! Die neem je niet ‘zomaar’ even in huis.
Staar je niet blind op de hond van een ander
Daarnaast zou ik ook niet blindvaren op de ervaring van een ander. Dus omdat je buurvrouw een ontzettende leuke Labradoodle heeft. Dat betekent niet dat dat het gemiddelde is van een Labradoodle (of welk ras dan ook).
Zo sprak ik laatst mensen die zeiden dat hun Novia Scotia Duck Tolling Retriever zo rustig was. Zoveel rustiger dan het ras wat ze nu hadden (een Havanezer). Toch is dat absoluut geen gegeven, want er zijn ook ontzettend veel Tollers (andere naam voor het ras) die hyper de pieper zijn, onrustig, darmproblemen hebben en alle kanten opschieten behalve de juiste. Dit is onder andere een gevolg van de ‘hype’ rondom dit ras en het doorfokken.
Daarnaast kan je ook niet zeggen dat omdat de Labrador van de overbuurvrouw sociaal goed is met kinderen en goed met katten kan, dat jouw hond dat ook automatisch kan. Jouw eventuele toekomstige ras X is niet hetzelfde als de andere rashond X. De hond is voor dezelfde doeleinden gefokt, dus in die zin weet je een beetje waar je mee te maken hebt. Maar naast het ras heb je vooral nog te maken met een individu, met zijn eigen voorkeuren, emotionele beleving en noem het maar op.
Kan je een hond nemen als je fulltime werkt?
De vraag is misschien niet alleen of iets wel of niet kan. In de praktijk is veel haalbaar natuurlijk. Alleen ik vraag mij oprecht af waar je dan een hond voor hebt? En ook of je je realiseert of dit voor een dier dat zo sociaal is en van nature niet zozeer gemaakt is om alleen te zijn wel zo’n goed idee is?
Ik vind het welzijnstechnisch een lastige vraag. Want waar heb je dan een hond voor? Heb je dan een weekend hond? Voor wie is de hond dan in huis, als jij hele dagen weg bent?
Ik zou het geheel terecht vinden oom dat verlangen dan te parkeren.
De vraag is ook over wie het verlangen dan gaat. Gaat het dan over jou? Over wat jij graag wilt? Of wat de hond daarin nodig heeft.
Hiermee beweer ik dus niet dat het niet kan. Maar om hem genuanceerd terug te geven vraag ik mij wel op recht of in wie zijn belang er dan gedacht wordt en of het welzijnstechnisch verantwoord is. Mijns inziens denken we er te vaak nog te luchtig en gemakkelijk over.
De hond moet zich maar gewoon even aanpassen. Of ligt dat toch een stuk genuanceerd? Mijns inziens wel.
Hoeveel uur kan een hond alleen blijven?
Op de eerste plaats is er een verschil tussen iets kunnen en iets dat ethisch verantwoord is. Is het ethisch verantwoord om de hond X uren alleen te laten? Een aantal keer per week?
Dat antwoord geef ik dus vooral binnen de context van dit artikel. Gemiddeld genomen denk ik dat het fair is om je hond niet langer dan 4/5 uur alleen te laten. Natuurlijk, misschien heb je eens een uitschieter. En kan in je binnen die uren iemand vinden die langs komt, of die je hond uitlaat. Maar dat is niet de standaard.
Wat voor een hond neem je?
Hier kan je heel veel over zeggen. Er zijn echt tal van opties. We staren vaak blind op 1 ras, maar mijn ervaring is vaak dat er wel een aantal rassen zijn die bij je passen. Naast die rassen zou ik ook heel erg kijken naar karakter. Wat zoek je nou eigenlijk in een hond? Wat kan je geven aan de hond? En de hond daarmee aan jou? Kan jij dat karakter bieden wat het nodig heeft?
Daarnaast zou ik bij een adoptie hond zeker gaan kijken naar karakter. Zoals omschrijvingen van de hond, maar ook de hond beoordelen door hem op te zoeken. Hoewel dit natuurlijk momentopnames zijn, zou ik altijd kijken of het een karakter is (dus echt van individu zelf) wat zich bij jullie zou kunnen ontplooien tot een hond die zich op zijn gemak voelt en past binnen het plaatje de komende X jaren.
Het karakter bepaald soms nog meer dan de rasgebonden eigenschappen. Want rasgebonden eigenschappen zijn niet per se het karakter van de hond.
De zoektocht begint aan de andere kant van de cirkel. Wij beginnen vaak met vragen als: wat vinden we mooi? Of wat past bij ons? En dan gaan we kijken naar rasgebonden eigenschappen? Zonder te kijken naar de rest… maar daar kan je dus ook de plank misslaan.
Is een pup veel werk?
Ja. Daar kunnen we kort en lang over discussiëren. Maar een pup is veel werk. En je kan ook heel hard van de roze wolk afdonderen. Want als het bijt, niet te harden is of wat dan ook doet (wat puppy’s doen) dan heb je daar veel werk van. In het algemeen zit er veel werk in, want je hebt gewoon een kind in huis. Een kind dat niks kent, dat alles nog moet leren, die in een ontwikkelingsfase zit waar alles leuk en interessant is. Die nog moet leren waar de grenzen liggen, hoe hij zich mag gedragen t.o.v. prikkels en ga zo maar door. En niet zelden ligt overprikkeling bij puppy’s op de loer met alle gevolgen van dien.
Dus een puppy is veel werk, je hebt de verzorging om de hond emotioneel, mentaal en fysiek goed op te laten groeien. Dat eenmaal gedaan dan pluk je daar de vruchten van. Maar dat betekent dus ook dat je dat werken wel moet kunnen uitvoeren om die pup emotioneel, mentaal en fysiek gezien stabiel te krijgen. En daar zit werk in, daar zit tijd in, dat heeft ook letterlijk tijd nodig.
Een (buitenlandse hond) volwassen hond of pup adopteren
Als je een hond wil, dan kan je natuurlijk ook er bewust voor kiezen om een volwassen hond of pup te adopteren. Een adoptie pup is vaak snel weer weg. Dat komt omdat er veel animo voor is. Sowieso zijn het vaak de wat jongere honden die sneller geadopteerd worden dan de wat oudere honden. Logisch. Wel jammer natuurlijk.
Nederlandse hond adopteren
Er zijn in Nederland genoeg honden die ter adoptie worden gesteld. Dat kan verschillen van honden die in beslag zijn genomen, tot mensen die niet meer – om wat voor reden dan ook – voor hun hond kunnen of willen zorgen.
Je kan ze vinden in asiels, bij een fokker (omdat de hond daar terugkomt en de goede fokker een nieuw plekje gaat zoeken), op websites zoals verhuisdieren of in Facebookgroepen en bij rasverenigingen.
Je kan er goed voor kiezen om een buitenlandse hond te adopteren. Al denk ik wel dat er ogen en haken aan zitten. Laat je niet verblinden door een schattige foto. En denk verder dan dit “fixen” we wel even. Heel veel buitenlandse honden hebben echt wel een rugzakje bij zich. Of ze hebben flink de tijd nodig om te wennen in onze maatschappij of noem het maar om. In de onderstaande podcast vind je meer informatie over de buitenlandse hond en mijn kijk hierop.
Wat voor een hond past bij mij?
Ik zie vaak dat er best wel wat meer rassen zijn die bij een mens past. En niet maar 1 ras. Ieder voordeel heeft ook meteen zijn nadeel. Ik denk dat we heel vaak de nadelen vergeten mee te nemen in onze overweging. Bijvoorbeeld: we nemen een Labrador Retriever. Super leuk, ze zijn zooooo sociaal. Weet je wat het nadeel is van deze sociale honden? Dat ze – even generaliserend neergezet – naar alles en iedereen toe willen. Je begrijpt dus dat je deze honden te leren hebt dat ze ook prikkels kunnen negeren, zodat jij ook gewoon door kan lopen met een ontspannen lijn als je mensen tegenkomt.
Alle kwaliteiten hebben ook valkuilen. En dat lijken we zowel in onze training als in de beslissing voor een bepaald ras soms te vergeten. Terwijl het wel degelijk consequenties heeft als we ons daar niet bewust van zijn.
Waar moet ik rekening mee houden als je een hond wil aanschaffen?
Dat hangt een beetje af van je wensen. Op de eerste plaats wil je voorkomen dat je een hond bij een slechte fokker of broodfokker vandaan wil halen. Als je wilt kan je deze week (en zelfs binnen 24 uur) nog een hond in huis hebben.
Als je een puppy wil, van een goede fokker (!), dan kan het zijn dat je te maken hebt met een wachtlijst. In dat geval moet je langer wachten. Dat betekent dat je misschien je verlangen nu moet parkeren. Dat zou ik je wel aanraden. Zodat je niet vervolgens bij de broodfokker uitkomt, met alle gevolgen van dien.
Het kan ook zijn dat je al tijdig bent begonnen met je zoektocht of dat je een bepaald moment in gedachten hebt om je hond aan te schaffen. In dat geval is een wachttijd helemaal niet zo erg.
Je ziet vaak vooral een wachtlijst bij honden die heel erg populair zijn op dit moment. Een wachtlijst is er gewoon omdat het vraag en aanbod niet in balans is. Die slechte fokkers zijn er niet zomaar. Daar waar vraag is, kan er ook gesjoemeld worden met het aanbod.
En wat als je een (buitenlandse) hond adopteert?
Stel je gaat een hond adopteren, al dan wel of niet uit het buitenland. Dan kan het zijn dat je heel snel je hond in huis hebt. Je kan misschien een keer of 2 kijken. Je kan er misschien over nadenken. Maar als je ‘ja’ zegt dan kan je je hond ophalen en is hij er klaar voor. Dat is bij een puppy van een goede fokker (!) in de meeste gevallen anders. Tenzij de fokker toevallig nog een nestje over heeft en geen wachtlijst heeft. Anders is het zo dat je namelijk het hele proces meekrijgt. En je dus ook vaker bij de puppy mag kijken. Dan weet je bijvoorbeeld dat moederhond X in april wordt gedekt en ergens in juni een nestje krijgt bijvoorbeeld. Je hebt dan iets meer voorbereidingstijd. Je kan wat meer gaan wennen aan het idee.
Daarnaast is het zo dat je bij een buitenlandse hond gewoon wat minder weet over het hoe/wat. Ik denk dat je veel meer op de kortetermijn beslissingen komt. Alhoewel ik vindt dat de aanschaf van een hond altijd een beetje koffiedik kijken is. Want je kan gewoon niet verder vooruit kijken. Je kan op basis van een inschatting een keuze maken, maar 100% garantie hebt je niet. De ontwikkeling en het uiteindelijk gedrag en karakter van je hond hangt af van veel factoren.
Welke taken komen erbij kijken bij een hond aanschaffen?
Een hond aanschaffen kan vrij eenvoudig zijn. Zeker een adoptie hond. Als je eenmaal een hond tegenkomt waarbij je denkt dat het klikt, kan je een afspraak gaan maken met de desbetreffende partij. Als die afspraak is gemaakt kan je vaak al vrij snel de hond ophalen en meenemen. Dat hangt een beetje af van het beleid van die organisatie. Ik zou altijd adviseren om er een nachtje over te slapen. Want zeker met een adoptie hond kan het allemaal best wel snel gaan.
Bij een puppy, van een goede fokker (!) is het zo dat je vaak wat meer voorbereidingstijd hebt. Omdat je vaak de aankondiging van een nestje krijgt of meemaakt. En dan vervolgens moet die puppy’s misschien nog wel geboren worden. En daarna kan je een paar kijken. En dan duurt het nog een tijdje voor de pup in jouw huis is. Dus dat geeft gevoelsmatig vaak wat meer ruimte.
Het eerste voorbeeld is geen probleem. Mits je je daarop in stelt, alvorens je een hond gaat adopteren.
Taken die er bij komen kijken zijn onder andere:
- Je huis voorbereiden op de komst van een hond
- Verdiep je niet alleen in welke ras bij je past maar ook waar je op moet letten om de hond bij de juiste instantie en betrouwbare fokker vandaan te halen!
- De juiste dingen aanschaffen die nodig zijn als je een hond in huis hebt
- In het geval van een adoptie hond de hond op jouw naam zetten bij de NDG (De NDG registreert chipnummers voor huisdieren).
- Tijd en ruimte vrijmaken om de hond te laten wennen in jouw huis en omgeving (zonder dat ‘ie direct alleen thuis moet zijn omdat jij weer moet werken bijvoorbeeld)
- Research naar wat jij te bieden hebt als toekomstige hondeneigenaar en of dat matcht met de toekomstige hond die ook verlangens en behoeftes heeft
- Verdiep je in welke trainingsmethodieken er zijn en waar jij je hond mee wilt opvoeden, neem niet standaard aan dat iedere fokker of trainer de juiste kennis heeft om jouw hond het juiste te geven
- Lees je van te voren in het gedrag over de hond. Volg alvast een goede online training of lezing over de lichaamstaal van honden. Dat scheelt je achteraf een hele boel gedoe.
- Schrijf op papier waar de hond aan moet voldoen om het een ‘ja’ als beslissing of een ‘nee’ als beslissing te geven. Wat zijn de voorwaarden? Het is simpelzat dat niet iedere hond in ieder huis past. Hoe scherper jij je, doelgroep (om het maar zo even te noemen), helder hebt hoe beter de aansluiting gaat zijn.
- Maak je huis puppyproof. Kijk even of je een aantal dingen – tijdelijk – moet aanpassen. Zoals je voor een baby een box in huis zet of een traphekje plaatst. Dat scheelt je een hele hoop gedoe. Het voorkomt dat je achter de feiten aanloopt.
Wat moet je echt weten alvorens je een hond aanschaft?
Een aantal dingen die je moeten weten alvorens je een hond aanschaft:
- Er zijn (veel!) malafide fokkers die het welzijn van honden op een ernstig laag pitje hebben staan. Ze bieden hondjes aan met pracht en praal met alle gevolgen van dien. Op emotioneel, mentaal en fysiek niveau. Dit zijn de bekende broodfokkers. Er zijn ook veel slechte fokkers.
- Heb je voldoende tijd en liefde die je in de hond kan steken?
- Ben je financieel voorbereid op de hond? Ook op kosten die je van te voren niet had bedacht (training, goede voeding, aanvullende materialen, een trimster als dat nodig is, een hulp als dat nodig is etc).
- Verdiep je in trainingsmethodieken. Wist je dat er veel verschil zit in bij welke hondentrainer jij terecht komt en dat dit invloed heeft op de ontwikkeling van je hond? Wat zijn eigenlijk die verschillen? Wat is welzijnstechnisch verantwoord? Naast waar jij achter staat, zijn er ook gewoon manieren van trainen waarbij je de plank flink misslaat.
- Als je een puppy in huis neemt is het echt net alsof je er een kind bij hebt. Het is gewoon echt veel werk.
- Het kan tegenvallen of anders zijn dan je van te voren had verwacht. Houdt het idee over het hebben en houden van een hond realistisch.
- Vergis je niet in de grootte van de hond en of een hond daar makkelijker van wordt of niet. De grootte zegt niks over de behoeftes, het karakter en de “gemakkelijkheid” van een hond.
- Een kindvriendelijke hond is voornamelijk een hond met een groot tolerantiegehalte.
- Realiseer je dat er hondenetiquettes zijn waar je aan te voldoen hebt vanwege een beleefheidsnorm.
- Als je een hond aanschaft dan zit je daar gewoon de komende jaren aan vast. Het is geen wegwerp middel.
- Je hond is een hond en geen mens. En hoewel er overeenkomsten zijn, is het een ander soort. Die anders communiceert en andere behoeftes heeft. Vermenselijking ligt zo op de loer.
Bij het hebben en houden van een hond komt gewoon veel meer kijken dan alle gezellige dingen. Zoals lekker wandelen in het bos, knuffelen op de bank, 3-4 keer per dag uit laten that’s it.
Je hebt een hond met een genetisch verhaal, je hebt een hond die nog vanalles moet leren over hoe het werkt binnen jouw huishouden of een hond die überhaupt nog alles moet leren omdat hij bijvoorbeeld geadopteerd is vanuit het buitenland of een puppy is.