Mijn hond is overprikkeld | gedragsproblemen | Aniek Wendt
arrow_drop_up arrow_drop_down
16 oktober 2017 

Mijn hond is overprikkeld

Er zijn overal prikkels. Niet alleen voor jou maar ook voor je hond. We horen geluiden, we zien mensen en dingen, voelen van alles aan en ruiken veel. Als wij dat al doen, dan kun jij je wel voorstellen dat je hond dat zeker doet. Is jouw hond overprikkeld?

Herken jij dit?

 • Kan jouw hond maar weinig prikkels verdragen?
 • Heb jij het idee dat je hond heftiger reageert wanneer hij overprikkelt is?
 • Heeft jouw hond de neiging om te slopen of te knagen/kauwen op spulletjes?
 • Luistert jouw hond niet als hij overprikkeld is?
 • Loopt jouw hond de hele tijd te drentelen?
 • Is jouw hond onrustig aan de riem, happen in de riem, broek, alles van de grond willen pakken enzovoort?
 • Alles extreem in de gaten houden?

Herken jij één van de bovenstaande punten? Zou jij willen weten of je hond overprikkeld is en wat je hier aan kan doen? Ik help je graag!

Mijn hond is overprikkeld

Overprikkeling bij honden kan zeker voorkomen. Wist je dat het onderscheid tussen overprikkeling en onderprikkeling soms moeilijk te onderscheiden is? Je hond kan overprikkeld zijn, maar ook een gebrek hebben aan prikkels. Oftewel: gedragsuitingen die ontstaan vanuit een teveel aan prikkels of een gebrek aan prikkels lijkt erg veel op elkaar. Het geven van beweging moet wel in balans zijn met het geven van regels, verwachtingen en rust. Alleen beweging en mentale stimulatie geven is niet voldoende. Integendeel het kan zelfs in je nadeel werken wanneer je niet zorgt voor voldoende rust en verwachtingen.

Overprikkeling verschilt per locatie

Het klinkt misschien een beetje gek dat overprikkeling per locatie verschilt. Maar stel je hebt een hond die helemaal niet zo goed kan om gaan met prikkels en je woont midden in Den Haag? Dan is dat niet de meest ideale locatie. Daarnaast kan je ook het tegenover gestelde hebben, er zijn honden die iets meer prikkels en uitdaging juist fijn en uitdagend vinden. Het is belangrijk om hier balans in te vinden. Wat heeft jouw hond nodig?

Symptomen van overprikkeling bij honden

Er zijn heel veel symptomen die als communicatie middel dienen. Wanneer je hond één van deze gedragingen vertoont is het handig om je af te vragen of dat ontstaat vanuit overprikkeling of vanuit gebrek aan prikkels.

Overprikkeling bij honden

Gebrek aan prikkels

Een gebrek aan prikkels kan er voor zorgen dat je hond zich gaat vervelen. De hoeveelheid beweging, mentale stimulatie en uitdaging die je moet geven verschilt heel erg per hond. Je hebt te maken met de leeftijd van je hond, het ras, de gezondheid en grootte. Je moet altijd zorgen voor balans. Jij bent degene die balans kunt creëren. In de hondenwereld is niks zwart-wit, simpelweg omdat je met levende wezens samenwerkt, dat wat voor jou hond wel werkt hoeft voor de hond van de buurman niet te werken.

Beweging is een belangrijke behoefte van de hond, een hond trekt van nature rond om te voorzien in zijn andere behoeftes, voedsel, rustplek, voortplanting enzovoort. Maar zoek altijd de balans en houd rekening met de locatie, de situatie, de hond enzovoort.

Lees ook dit artikel:

Mijn hond is onderprikkeld

Regels stellen en verwachtingen creëren

Het komt heel vaak voor dat we wel voorzien in beweging maar geen regels en verwachtingen creëren. Je kunt je voorstellen dat dit samen in balans moet zijn. Regels zijn niet (alleen) voor jou, maar juist ook voor je hond. Regels, grenzen en beperkingen zorgen er voor dat de hond weet waar hij/zij aan toe is. Juist tijdens situaties waarin jouw hond dit het meest nodig heeft.

Hoeveel, in welke vorm en op welke manier jouw hond die regels nodig heeft dat verschilt per hond en situatie (maatwerk). Veel regels die we hebben in en buitenshuis zijn voor ons zelf. Als de hond niet op de bank mag of alleen in de kofferbak van de auto, dan is dat omdat wij de bank netjes willen houden of omdat we de auto schoon willen houden. Soms kan het verstandig zijn om de regels en grenzen die jij hebt onder de loep te nemen? In welk belang zijn deze grenzen gesteld en wat heeft jouw hond daaraan? Help je hem daar echt mee? Dat zou je belangrijkste uitgangspunt moeten zijn.

Groepen leven in structuur

Of het nu mensen zijn, honden, paarden of andere levende wezens die van nature in groepen leven. In groepen is er altijd een vorm van structuur. Die structuur zorgt er voor dat je weet waar je aan toe bent. Je weet wat de regels zijn, wat de grenzen zijn en de beperkingen die daar soms mee gepaard gaan. Die regels zorgen voor rust, orde, structuur en verwachtingen. Dit is ook voor honden zo. Er zijn honden die behoefte hebben aan het krijgen van regels omdat ze niet in staat zijn om het zelf te bedenken (dat verschilt dus per hond). Wanneer jij je ze daarbij een handje helpt creëer je rust.

Voldoende rust/slaap

Volwassen honden slapen gemiddeld 12 tot 14 uur per dag! Wanneer een hond te weinig slaapt is hij fysiek en mentaal niet in staat om alles te verwerken. Denk hierbij aan prikkels en lichamelijke bewegingen. Wanneer een hond uitgerust is is hij beter in staat om de prikkels en lichamelijke activiteiten te verwerken. Veel honden hebben een tekort aan rust omdat ze ons de hele dag achtervolgen, overal op reageren etc. Dat is een signaal dat je hond behoefte heeft aan rust. Veel mensen verwachten dat de hond dit zelf oppakt, maar het tegendeel is vaak waar, hier moeten wij onze honden bij helpen. Door je hond duidelijk te maken wat jij van hem verwacht, begrijpt hij beter wat er van hem verwacht wordt. Op dat moment geef je je hond een taak.

 

Mijn hond is overprikkeld

 

Een kort lontje

Heel vaak denken we dat onze honden zomaar wat doen. Dat ze in één keer op andere honden afstruinen, uitvallen, weglopen, een geurtje volgen of ander ‘ongewenst’ gedrag vertonen. Wees je er van bewust dat honden veel minimale signalen afgeven die ze vaak al laten zien wat hij gaat doen. Honden die ‘overprikkeld’ zijn reageren nog sneller op situaties omdat ze een korter lontje hebben. Dit kortere lontje kan gecreëerd zijn omdat ze de plek/situatie te heftig vinden, het spannend vinden, geen of te weinig rustig krijgen waardoor ze de prikkels niet goed kunnen verwerken.

Is jouw hond overprikkeld?

Als hondencoach help ik hond en baas om weer balans te ervaren. Ik help je dan ook graag door middel van een consult, coachingstraject, VIP-dag of workshop. Wanneer je kiest voor mij leer ik jou hoe je:

 • Je hond voldoende rust kunt geven
 • Voorkomt dat je hond overprikkelt raak
 • Het dieperliggende probleem te herkennen
 • In dezelfde taal als je hond te communiceren
 • De juiste vorm van beweging en mentale stimulatie te gebruiken
 • Begeleiding op maat kan geven –iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders

Wil jij meer weten of heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Sandra

Door

Sandra

op 19 February 2018

Hallo, Onze Max is net 1 jaar oud en wij merken vanaf het begin dat hij overprikkeld is wat zeer waarschijnlijk te maken heeft met de broodfokker waar wij hem weg hebben. Helaas kwamen wij daar later pas achter en willen er alles aan doen om het voor hem en voor ons draaglijker te maken. Wandelen met hem gaat prima zolang wij maar niemand tegen komen. Luisteren doet hij dan ook prima. Maar zodra wij visite krijgen is hij onhandelbaar. Springen en er alles voor over hebben om (vooral) maar bij het gezicht van degene te komen wat behoorlijk dreigend overkomt. Onze kinderen durven al geen vriendjes meer mee te nemen. Hoe maken we van hem een vrolijke gezinshond? We zien wel in dat hij het allemaal heel erg goed bedoeld.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?