60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is mentale stimulatie?

Wat is mentale stimulatie voor honden?
deel:

Mentale stimulatie is een ontzettende belangrijke behoefte voor onze honden.

Wat is mentale stimulatie?

Laten we het even ‘ontleden’. Mentaal = geestelijk en stimulatie = prikkeling/aansporing.

Samengevat? Een hond heeft geestelijke prikkels en voeding nodig om zijn brein gezond te houden. Om een voldaan gevoel te houden.

Mentale stimulatie zorgt er dus voor dat je hond mentaal wordt uitgedaagd. Veel honden worden vooral voorzien in hun fysieke beweging. De balans tussen beide vormen van uitdaging is essentieel om je hond tevreden te houden.

Wist je dat er genoeg honden zijn die hun dag wel komen, zonder deze stimulatie en zich daarin berusten? Zo’n hond verveelt zich vaak wel en kan afstompen. Dat is jammer.

Je hond mentaal moe maken

Snuffelen is ontzettend belangrijk voor een hond. Beide vormen van uitdaging (fysiek en mentaal) kunnen er voor zorgen dat gedragsproblemen verminderen/verholpen worden. Je kunt ze er zelfs mee voorkomen. Alleen fysieke uitdaging is niet voldoende en kan zelfs zorgen voor een vorm van stress.

Alles draait om balans.

Mentale uitdaging wordt daarin nog weleens onderschat. Mentale uitdaging kan heel veel doen voor je hond en zaken zoals onrust, overprikkeling, onderprikkeling en andere zaken voorkomen of wegnemen.

Wat is mentale stimulatie voor honden?

Honden zijn gemaakt om hun neus te gebruiken

Honden zijn gemaakt om hun brein te gebruiken en al helemaal hun neus! Deze staan ook met elkaar in verbinding. Het zoeken naar oplossingen en innovatieve manieren om iets voor elkaar te krijgen zorgt voor geestelijke gezondheid bij je hond. Essentieel om gedragsproblemen en stress te voorkomen.

Een hond wordt eerder moe van mentale stimulatie dan doelloos heen en weer rennen.

Mentale stimulatie voor honden

Mentale stimulatie gaat over veel verschillende dingen. Naast de fysiek activiteit voor je hond heeft hij mentale uitdaging nodig. Soms gaat dat ook gecombineerd. Bijvoorbeeld tijdens speur en detectiewerk. Ontzettend veel hersenwerk is daarvoor nodig.

Dit is dus ook meteen een voorbeeld van mentale stimulatie. Je kunt dan denken aan hondensporten zoals speurwerk, jachttraining, agility etc.

Voorbeelden van mentale stimulatie voor honden kunnen zijn:

  • Goed en veel kunnen snuffelen tijdens de wandeling
  • Hersenwerkjes aanbieden
    • Hersenwerkjes zijn spelletjes waarbij je hond al snuffelend zijn ‘lekkers’ moet vinden bijvoorbeeld
  • Denkspelletjes aanschaffen voor je hond
  • Nieuwe commando’s aanleren
  • Sturing, regels en grenzen en rust aanbieden (is ook een vorm van mentale uitdaging)
Wat is mentale stimulatie voor honden?

Mentale uitdaging voor je hond

In de online workshop mentale uitdaging voor je hond leer je wat de belangen zijn van mentale uitdaging. Je hond wordt uitgedaagd op mentaal niveau. Niet alleen belangrijk, maar ook essentieel. Het zorgt voor meer rust en het verminderd stress. Een verrijking voor het leven van je hond. Doe je ook mee?

>> Ja, ik wil meer weten over de online workshop mentale uitdaging.

Gerelateerde informatie

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.