Het belang van snuffelen voor je hond

Het belang van snuffelen met je hond
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Snuffelen is ontzettend belangrijk voor je hond. In dit artikel deel ik waarom dat snuffelen zo van belang is. Laat jij je hond voldoende snuffelen?

Je hond laten snuffelen

Snuffelen betekent aandachtig de geur van iets opnemen. En laat dat nou precies zijn waar honden goed in zijn. De neus is één van de belangrijkste en best ontwikkelde zintuigen van de hond. We kunnen ons niet eens voorstellen hoe goed een hond kan ruiken.

Snuffelen is belangrijk voor je hond omdat ze op die manier informatie ontvangen. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het verlaagt stress en ze worden er mentaal moe van!

Wist je dat een hond 125 tot 300 miljoen reukcellen heeft? Bij mensen zijn dit 5 miljoen reukcellen. Dat is dus minstens 25 keer zoveel. Daarnaast is het hersendeel dat met geur te maken heeft groter bij honden dan bij mensen. Bij de hond is dit 35% en bij de mens 5%. Dat is dus 7 keer zo groot.

Het belang van snuffelen met je hond

Wat zijn de voordelen van je hond laten snuffelen

Snuffelen is natuurlijk gedrag voor de hond. Het werkt stressvol en frustrerend wanneer je hond dit niet voldoende kan doen. Snuffelen is de manier voor je hond om informatie te verzamelen. De vraag is dan dus ook, waarom zou je hond niet mogen snuffelen? Even uitzonderingen daar gelaten.

Soms kan het goed zijn om het snuffelen wat te managen zodat het in de juiste banen begeleid wordt. Veiligheid staat voor op. Wanneer je wandelt met je hond doe je dat voornamelijk om in zijn behoeften te voorzien, houd er rekening mee dat snuffelen daar ook onder valt. Geef je hond lekker de tijd om uitgebreid te snuffelen.

Er is overal geur. Niet alleen op die verse plekken die jij misschien ook waarneemt. Integendeel. Geur van vorige week is ook geur! Geuren van mensen, dieren, soortgenoten en noem het op. Je hond ruikt ze allemaal.

Het belang van snuffelen met je hond

Snuffelen zorgt voor een sterk ontwikkelde neus

Het kan voorkomen dat er door te weinig snuffeltijd de hond teveel gaat vertrouwen op zijn andere zintuigen. Zoals zijn ogen bijvoorbeeld. Het nadeel hiervan is dat de hond andere signalen waarneemt. Dit kan nadelig uitpakken omdat de hond dan dus ook flink wat informatie mist. Op die manier kan het zijn dat situaties bedreigender overkomen. Een hond die zijn neus minder goed gebruikt kan explosiever reageren.

Om de hond (weer) beter te leren snuffelen is meer snuffeltijd aanbieden tijdens de wandelingen een mogelijkheid om het beter te ontwikkelen.

De wereld in kaart brengen

Er valt zoveel over snuffelen te zeggen. Het voordeel van een hond die snuffelt is dat hij zijn omgeving in kaart brengt. Daarnaast is het in feite ook een sociaal stuk. Het is te vergelijken met het lezen van de krant of het luisteren naar de radio. Honden leven in de wereld van geuren. Iets wat wij ons niet volledig kunnen voorstellen. Voor een deel ook omdat zicht ons belangrijkst ontwikkelde zintuig is. Stel je eens voor als je zicht zintuig weg zou vallen?

Het voordeel van de tijd krijgen om de omgeving in kaart te brengen is minder stress. Als je hond informatie binnen krijgt, kan hij de prikkels waarschijnlijk ook beter plaatsen.

Het belang van snuffelen met je hond

Geur is identiteit en emotie

Iedere individu heeft een uniek geur. Dat verschilt per situatie en gemoedstoestand. Geur geeft zoveel informatie dat een hond niet zomaar ruikt aan bepaald graspolletje. Hij ruikt en vindt informatie. Bijvoorbeeld dat Bobby daar vorige week ook geplast heeft en minder goed in zijn vel zit. Een hond kan op die manier ook waarnemen wie er zojuist langs zijn gelopen.

Daarnaast is geur ook emotie. Wanneer er een emotie is reageer je daar fysiek op. Deze emotie brengt fysieke veranderingen zoals zweet, veranderend hartslag, veranderende ademhaling enzovoort. Dieren kunnen dit ruiken. Honden worden niet ‘zomaar’ ingezet als speur hond bij vermiste personen, als politiehonden, enzovoort.

Creëer een bubbel

Op het moment dat je hond gaat snuffelen gaat hij zijn zicht zintuig minder goed gebruiken. Zeker wanneer je dit vaker gaat inzetten en de neus van je hond echt de tijd en de ruimte geeft om informatie te vergaren. Wanneer de hond zijn zicht zintuig minder gaat gebruiken kan hij zich meer afsluiten van de omgeving. Dit kan stress verlagen en reacties op de omgeving doen verminderen. Dit kan ontstaan omdat je hond zich meer focust op het snuffelen dan op de omgeving.

Het kan zijn dat dit wel eerst getraind moet worden. Vergelijk het een beetje met het trainen van een spier. Als je hond al een tijdje niet op deze manier heeft gewandeld, dan kan het zijn dat hij meer op zijn zicht zintuig is gaan vertrouwen/leunen.

De kunst is dus dat je je hond bewust de tijd gaat geven om te snuffelen en dit gaat opbouwen om in deze bubbel te komen.

Snuffelen trainen

Hoe meer activiteiten je met je hond gaat doen gericht op zijn neus, des te beter zijn neus zich zal ontwikkeld. Het is dan ook van belang om dit zintuig goed in tact te houden. Omdat je anders heel vaak ziet dat de hond op zijn andere zintuigen gaat vertrouwen, terwijl die van origine minder goed ontwikkeld zijn. De hond kan daardoor veel informatie missen die essentieel zijn om met die prikkel om te gaan bijvoorbeeld.

De neus trainen van je hond betekent dat je dagelijks hersenwerk aanbied. Dat je je hond lekker laat snuffelen en hem in de hersenwerkjes ook echt uitdaagt. Zodat het snuffelen (weer) vanzelfsprekend wordt.

Wist je dat een hond wel 300 keer per minuut inademt en er daardoor steeds een nieuw toevoer aan verse lucht is?

Zie ook: Zelf een snuffelmat maken

Het belang van snuffelen met je hond

Doe eens een snuffelwandeling met je hond

Tijdens een snuffelwandeling mag je hond snuffelen waar hij wil en zolang hij wil. Uiteraard staat veiligheid voorop. Dus links en rechts moet je wat bijsturen als de situatie er onveilig van wordt.

De snuffeltijd staat voorop tijdens een snuffelwandeling. Dit is belangrijker dan de duur van de wandeling.  Je hond raakt meer voldaan van 30 minuten overal en nergens uitgebreid snuffelen dan van 30 minuten wandelen met hele stukken zonder te snuffelen.

Hoe ga je te werk?

Het mooiste is om je hond lekker aan te lijnen met een lange losse lijn en een tuig! Vervolgens ga je naar buiten om je hond de ruimte te geven om te snuffelen. Wanneer je hond dit niet gewend is kan het helpen om gewoon wat meer en vaker stil te gaan staan. Desnoods beloon je hem zelfs voor het snuffelen. Maak het positief. Snuffelen kan en mag! “Toe maar”.

Laat je hond zelf de route bepalen. Zelf de route bepalen betekent niet ineens midden op straat wandelen of een drukke weg ‘plots’ over steken. Afhankelijk van de situatie geef je je hond meer of minder lengte aan de lijn.]

Hier vind je enkele voorbeelden van lange lijnen en tuigjes:

Biothane hondenlijn:

De biothane hondenlijn is een perfecte lijn om mee op stap te gaan!

Y-tuig voor je hond

Er zijn verschillende tuigjes op de markt. Een Y-tuig zit het fijnst voor je hond.

Ontspannen wandelen

Het kan maar zo zijn dat je hond ontspannen gaat wandelen wanneer je meer ruimte geeft aan de lijn. Je hond lekker laten snuffelen is goed voor hem of haar. Je voorziet in een hele belangrijke behoefte. Daarnaast wandel je tenslotte voor je hond toch? Althans, om zijn behoeftes te doen. Maar zijn behoeften doen betekent ook snuffelen en informatie vergaren.

Je hond zal meer ontspannen wanneer hij volledig de tijd krijgt om te snuffelen. Dat betekent dus dat jij gewoon even moeten wachten. Geen haast! En hoe doe je dat als je wel haast hebt? Dan kan je nog beter een korter rondje qua afstand maken, waarbij er wel goed gesnuffeld is, dan andersom.

Je hoeft niet altijd naar een losloopgebied. Als je hond het aan kan is het wandelen in een woonwijk super leuk. Kun je je voorstellen hoeveel je hond daar wel niet zou moet ruiken met al die verschillende geurtjes om hem heen?

Het belang van snuffelen met je hond

Boekentip: De wereld van je hond door Alexandra Horowitz

In dit boek ‘de wereld van je hond door Alexandra Horowitz‘ neemt Alexandra je mee op weg in de wereld van hoe een hond ziet, ruikt en daardoor weet.

Hoe “zien” honden met hun neus?

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.