60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Verschil tussen leiderschap en dominantie

Verschil tussen leiderschap en dominantie
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wanneer mensen het woord ‘leiderschap’ lezen krijgen ze óf de rillingen óf ze worden enthousiast. Hoe kan dat?

Is leiderschap hetzelfde als domineren?

 • Waar denk jij aan bij het woordje leiderschap?
 • Vind jij dat de baas zijn over je hond hetzelfde is als leiderschap?
 • Is domineren en imponeren hetzelfde als leiderschap?
 • Wil jij leren hoe je leider kunt zijn zonder te onderdrukken?

Hondengedrag

Er is altijd discussie geweest over hoe je een hond moet opvoeden of trainen en daar zal altijd discussie over blijven.

Dat is begrijpelijk: geen twee honden zijn gelijk en geen twee eigenaars zijn hetzelfde. Als er één de waarheid zou spreken (en we denken allemaal dat we dat doen) zouden er geen problemen meer zijn. Immers bestaat er dan één waarheid en dus één oplossing.

Wat is het verschil tussen domineren en leiderschap?

Een ‘dominante’ eigenaar die vervelende of wrede methoden gebruikt om zijn hond iets te leren is geen leider. Een leider is niet prikkelbaar maar evenwichtig. Het is ook niet een ijdeltuit of een egotripper. Tegenwoordig vinden we dat we onze hond als gelijke moeten behandelen (lees: als mens). We stellen geen grenzen meer.

We zijn de grenzeloze generatie, niet alleen wat betreft honden. We vinden strikt gehoorzamen niet meer nodig, want we willen geen ‘ongemak’ voor de honden. We willen een vrije en antiautoritaire opvoeding. Dit kan zijn vanuit onkunde, maar niet zelden vanuit gemakzucht.

Anti-autoritair opvoeden

We willen onze hond gelukkig maken (en terecht) en vandaar uit gaan we onze hond vermenselijken. Maar een hond is geen mens en een mens geen hond. Een hond is instinctief en heeft andere standpunten (nodig) dan wij als mensen.

Ofwel: als een hond niet luistert krijgt hij een flinke opdonder! “Ik zal wel eens even laten zien wie de baas is!”

Er zit veel lading op bij woorden als leiderschap, dominantie en autoritair omdat er gedacht wordt aan het ‘oude systeem’.

Daarmee wordt bedoeld dat de gehoorzaamheid van de hond niet overeenkwam met het gewenste gedrag, maar op de ervaring dat de hond door zijn baas gestraft werd omdat hij het ‘bevel’ niet opvolgde. Ofwel: als een hond niet luistert, krijgt hij een flinke opdonder! “Ik zal wel eens even laten zien wie de baas is!”

Het ‘oude’ systeem werkt niet!

Ik ben er van overtuigd dat het vroeger niet op die manier lukte en nu nog steeds niet. Een leider zal geen onnodige leed veroorzaken. Leider zijn van je hond is geen vrije keuze, maar de verantwoordelijkheid die je pakt. De bescherming die je geeft en de kans om je hond, hond te laten zijn. De hond heeft geen klap van een krant nodig.

Wanneer ben je géén leider?

Een leider is niet iemand die domineert. Daar ontstaat vaak het grootste misverstand. Een leider is positief, anders zou het een tiran of dictator zijn. Daar hebben we angst voor en geen respect. Een leider is niet arrogant en verwaand. Honden hebben geen status nodig waarmee ze hun positie willen verhogen. Dat is gewoon bepaald vanaf het moment dat ze geboren worden.

Ze nemen wel hun verantwoordelijkheid waar wij in hun ogen falen. Bij gebrek aan leiderschap moeten ze wel want hun instinct dwingt hen daartoe.

Ze nemen wel hun verantwoordelijkheid waar wij in hun ogen falen. Bij gebrek aan leiderschap moeten ze wel want hun instinct dwingt hen daartoe.

Wanneer ben je wel een leider?

Elke hond, van welk ras dan ook, is een individu en heeft een bepaalde geest en karakter. Het is aan ons om de hond als individu de kans te geven een hond te zijn. Ik geloof dat er verschillende vormen en uitwerkingen van leiderschap zijn.

Iedere hond is anders en vraagt om andere begeleiding en dus om een andere leiderschapskwaliteiten. Kwaliteiten kunnen zijn, zelfverzekerd, assertief, rustig, gevoelig, krachtig, zacht en nog zoveel meer. Als leider begeleid jij je hond door de situaties heen waar hij daar om vraagt, hoeveel, hoe vaak, wanneer en op welke manier verschilt per hond.

Kenmerken van een leider

Een leider is:

 • begeleider
 • opleider
 • correct
 • doordacht
 • accuraat
 • doortastend
 • positief
 • kalm
 • assertief
 • beschermend

Leider zijn dus is een full time job. Niet af en toe of voor het één wel en het ander niet. Op die manier zorg je voor een gelukkige en ontspannen hond die wel temperament heeft maar zichzelf niet nerveus maakt.

Schakel mijn hulp in

 • Ik leer jou hoe je op de juiste manier je hond kunt begeleiden
 • Bij mij leer je werken vanuit rust, samenwerking, vertrouwen en respect
 • Ik leer je werken vanuit lichaamshouding en energie
 • Je werkt op basis van je eigen gedrag – omdat jij ook invloed hebt je hond
 • Ik leer je communiceren in dezelfde taal als je hond

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?