60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Golden Retriever

Hondenrassen: Golden Retriever
deel:

De Golden Retriever is een lieve en zachte hond. Met z’n lieve donkere ogen is bijna iedereen wel weg van deze hond. Het is een hond die vriendelijk is.

Golden Retrievers

Golden retrievers zijn honden die graag betrokken zijn bij hun familie/gezin. We zijn vrijwel allemaal dol op dit hondenras. De Golden retriever heeft een half lange vacht. Van nature “Golden”, maar tegenwoordig net zo vaak wittig. Ik noem de Golden Retriever zoals je ze nu vaak ziet de Golden Retriever familiehond. Dan begrijp je in dit artikel het onderscheid wat beter.

De Golden Retriever is een hond die van nature het aangeschoten wild ophaalt en apporteert naar zijn baas. De Goldens zijn van origine echte apporteurs. Ze staan bekend om hun zachte beet. Zodat ze het geapporteerde wild in goede en verkoopbare staat zou blijven.

Het is een relatief grote hond. Met een schofthoogte (schouderhoogte) van 56-61 centimeter bij reuen en 51-56 centimeter bij teefjes.

Golden Retriever rashond

Golden Retriever pup

De Golden Retriever pup is natuurlijk ontzettend schattig. Misschien sta je op het punt om je te verdiepen in het ras of een Golden retriever pup aan te schaffen. Je wilt misschien graag een hond met een officiële stamboom.

Weet wel dat ook broodfokkers kunnen doen overkomen alsof jouw hond een stamboom en paspoort heeft. Ook al is dat niet het geval. Daarnaast betekent een stamboomhond niet per se een gezonde hond!

Het is een goed idee om je hond bij een goede en erkende fokker te halen. Weet daarom goed waar je op moet letten als je een puppy wil aanschaffen. Zo voorkom dat je hond bij een broodfokker of slechte fokker vandaan komt.

Koop om die reden een Golden Retriever pup bij een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging.

De Golden retriever werkt graag. Het is een hond waar je prima ook gehoorzaamheidstraining mee zou kunnen doen.

Al moet je ook weten dat je geen herdershond aan je lijn hebt. Het is een hondenras die sneller afgeleid kan zijn, zijn eigen gang weer gaat of de nut van de oefeningen niet altijd in ziet.

Dit is niet wat je van de originele Golden Retriever zou kunnen verwachten. Alleen je moet je realiseren dat veel Golden Retrievers door het doorfokken helemaal niet meer zo zijn qua karakter als origineel bedoeld is. Dat is anders bij de Golden Retriever jachtlijnen.

Golden Retriever puppy

De doorgefokte Golden Retriever

De doorgefokte Golden Retriever is vaak witter dan van origine bedoelt is. Het is niet de originele kleur van de Golden (wat logisch klinkt gezien de naam toch?). Daarom is het jachtinstinct in veel gevallen op die manier niet altijd zo aanwezig.

Verkijk je er echter niet op en ga daardoor niet achterover leunen. Het instinct kan wel aanwezig zijn. Probeer dan ook goed op deze punten te trainen. Om te voorkomen dat het een hulpvraag wordt.

Evenals de drang om in iedere waterpoel te willen springen. Hoe eerder je je hond leert hier een balans in te vinden, hoe minder je een hulpvraag gaat krijgen.

De doorgefokte Golden Retriever heeft een ander uithoudingsvermogen dan van origine bedoeld is. Het is een hond die gemiddeld zit qua uithoudingsvermogen. Ik maak daarbij onderscheid tussen de showlijnen en gemiddelde familiehond en de werklijnen van dit ras. Daarnaast vergelijk ik het met honden zoals een Jack Russel Terriër, Mechelse herder of Duitse Pointer qua uithoudingsvermogen en ‘drive’ om te willen werken en conditioneel. Uiteraard is het altijd maatwerk.

Rashond golden retriever

Jachtlijn Golden Retriever

De jachtlijn/werklijn Golden Retriever is warm goud. Ze hebben een actieve eigenaar nodig die weet van de drive die gefokt is voor de jacht. Je ziet dat veel fokkers van de jachtlijnen ook verwachten dat je dit kan waarmaken. Deze honden komen niet zomaar op een plek terecht waar geen erkenning is voor deze ‘drive’.

Het is een hond die goed om kan gaan met andere dieren (dat geldt ook voor tegenwoordige Golden familiehond). Deze werklijn Golden Retriever heeft een groot uithoudingsvermogen. Een goede neus en is niet vies van wat uitdaging!

Golden Retriever jachtlijn

Volwassen Golden Retriever

De golden retriever is een vriendelijke rashond. Die wel wat beweging nodig heeft. Toch is dat altijd een relatief begrip. Want wat is dan voldoende beweging? En welke vorm van beweging geef je dan? Uren wandelen met deze honden is niet nodig. Daarnaast zijn er ook nog verschillende foklijnen.

Tegenwoordig zie je de Golden Retriever vooral als familiehond en daardoor ook flink doorgefokt. Je kan daardoor discussiëren over hoe erg de originele lijn nog aanwezig is bij deze honden. Het is van origine een echte jachthond.

Golden Retriever hondenras

Hoeveel beweging heeft een hond Golden Retriever nodig?

De neus van de Golden Retriever is goed ontwikkeld en daarom behoort speuren ook tot 1 van de opties om je hond tevreden te houden. Dat geldt uberhaupt voor het uitdagen van je hond. Alleen maar uithoudingsvermogen creëren heeft je hond niks aan.

Voorzie ook in mentale uitdaging. Biedt de Golden Retriever bijvoorbeeld hersenwerk aan. Je kan ook een hondensport volgen die past bij het ras. Zorg daarnaast altijd voor een balans in de activiteiten die je hond aanbiedt. Dit is om te voorkomen dat het figuurlijke stressemmertje van je hond overloopt.

We denken vaak dat een hond die veel beweging nodig heeft uren moet wandelen. Toch betekent je hond uitdaging zoveel meer dan dat.

Als je hier alles over wilt leren dan kan je mijn cursus Challenge Your Dog volgen. Zodat je begrijpt wat een hond nodig heeft en je hond op die manier in zijn behoefte kan voorzien. En daarmee ook hulpvragen tackelen! Perfect voor zowel de overprikkelde als de onderprikkelde hond.

Golden Retriever

Kan een Golden Retriever goed met andere honden?

De Golden Retriever kan wel degelijk met andere honden. Wel heeft het te maken met de ervaringen die een hond heeft opgedaan. Daarnaast heb je altijd te maken met de escalatieladder voor honden.

We denken vaak dat omdat er niks gebeurd, tussen andere honden, er nik is. Toch moet je je daar niet op verkijken.

Heel veel signalen herkennen wij niet waardoor we nog weleens missen of de hond zich nou ontspannen voelt of niet. Daarom is het altijd belangrijk om je goed te verdiepen in de lichaamstaal van de hond. Hoe beter je begrijpt wat je hond communiceert, hoe beter je hulpvragen kan voorkomen.

Escalatieladder voor honden

Is de Golden Retriever een rustige hond?

De Golden Retriever kan een rustige hond zijn. De vraag is alleen wel wat dat betekent? Het verschil in jachtlijn en de show/familiehond lijnen zijn zeker aanwezig.

Zowel op het gebied van activiteiten die je aanbiedt als ook de gezondheid (en daarmee conditie) zie je dit verschil. Door het doorfokken kan het zijn dat er meer erfelijke aandoeningen zijn dan gewenst is.

Naast de rasgebonden kenmerken van het ras ben je altijd afhankelijk van het individu. Ik ken Golden Retrievers die rustig zijn en beheerst.

Ik ken daarentegen ook Golden Retrievers die overal van omhoog schieten. Dat betekent niet dat ze niet zachtaardig en rustig zijn. Het betekent wel dat daar hulpvragen uit kunnen ontstaan.

Zoals:

In huis is de Golden Retriever over het algemeen rustig. Hij slaat van nature niet snel aan als de deurbel gaat. De hond is sowieso niet heel snel vocaal en blaft niet veel.

Visite kan fatsoenlijk ontvangen worden. Dat betekent vooral dat je niet zo snel “lelijk” gedrag gaat zien. Zoals wij mensen dat dan ervaren. Dat komt omdat de Golden Retriever rustig blijft en de mensen vriendelijk onthaald. Maar, het kan ook zijn dat je Golden Retriever juist overenthousiast raakt als de bel gaat/er mensen over de vloer komen. Dit kan voor de bijbehorende hulpvragen zorgen.

De golden retriever is niet heel waaks te noemen.

Golden Retriever rustige hond

Kan een Golden retriever goed met kinderen overweg?

De Golden Retriever staat bekend als een hond die goed overweg kan met kinderen, andere huisdieren en andere honden. Het is niet zomaar dat het de ideale familiehond lijkt te zijn. Het is een hond die hoort in de rasgroep 8 – Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

Een kindvriendelijke hond of een hoog tolerantielevel

De Golden Retriever wordt als een makkelijke en kindvriendelijke hond gezien.

Mijn vraag is altijd is de hond kindvriendelijk? Of moet er veel gebeuren voordat het escaleert? En dat laatste is het geval.

De graadmeter in onze maatschappij lijkt namelijk te zijn “als er niks gebeurt, is er niks”. Toch gaat het gedrag van honden (en vooral wat ze communiceren) verder dan dat.

De Golden Retriever is sociaal vaardig en gericht op mensen. Het is een hond die zorgzaam kan zijn en mensen ook echt leuk vindt. Als je dat vergelijkt met de gemiddelde herder die daarentegen vaak, in eerste instantie, wat terughoudend kan zijn richting mensen.

Golden Retriever

Ideale gezinshond: kindvriendelijk betekent niet alles goed en fijn vinden

De hond die kindvriendelijk is hoeft niet per se iets te hebben met kinderen. Het tolerantiegehalte van de Golden Retriever is groot. Dat komt omdat ze gefokt zijn voor andere doeleinden.

Iedere hond kan bijten, grommen en zijn lip optrekken. Ook de Golden Retriever. Iedere hond kan agressie laten zien. Voor dat je die, grove, signalen ziet bij een Golden Retriever kan het wat langer duren.

Daarnaast heeft de Golden Retriever in principe een relatief groot stressemmertje. Dat betekent dat het langer duurt voordat hij “gevuld” is. Daarbij moet je wel rekening houden met het individu. Het individu bepaalt uiteindelijk hoe de hond zich voelt, gedraagt en in het leven staat.

Golden Retriever

De “makkelijke” Golden Retriever laat wel zien hoe hij iets ervaart

In dit filmpje hieronder zie je een prachtige Golden Retriever pup met een kind. Je zou denken: “er gaat niks mis?” Toch gebeurt er wel degelijk wat. De puppy laat allerlei signalen zien. Ook puppy’s hebben een interne beleving en communiceren dat met hun signalen en gedrag.

Welke stresssignalen zie je in het onderstaande filmpje?

Voorbeeld Golden Retriever puppy

Wat gebeurt als je hond signalen laat zien waar wij niks mee doen?

Ik beschreef al dat de Golden Retriever een hoog tolerantiegehalte heeft. Gedrag dat uit deze signalen kan ontstaan kunnen ook zijn happen in het gezicht.

De puppy hierboven laat zien dat hij het spannend, ingewikkeld en ongemakkelijk voelt. Hij voelt zich bedreigd en onzeker. Dat zie je duidelijk aan de conflict en stresssignalen.

De hond kan hierdoor een negatieve leerervaring krijgen. Hierdoor kan een hulpvraag ontstaan. Een hond laat dit hier al zien. Ik noem dat altijd het vroege stadium van eventuele gedragsproblemen.

Dat kan negatief agressief gedrag zijn. Je kan dan denken aan blaffen, happen, grommen, lip optrekken, lelijk doen. Gedrag dat bij een Golden niet zomaar naar voren komt.

Daarentegen kan een Golden dezelfde onderliggende interne beleving hebben. Maar het gedrag komt anders naar voren. De hond schiet door in zijn gedrag. Hij laat een Fiddle About zijn. Hij kiest voor een ander copingmechanisme zoals vluchten of bevriezen. Of hij raakt overenthousiast, overprikkeld, druk, niet meer voor rede vatbaar en/of hyperactief.

Escalatieladder Golden Retriever

Wat maakt de Golden Retriever minder makkelijk?

De Golden Retriever lijkt een makkelijk hond. Maar ze kunnen wel degelijk eigenzinnig zijn.

Wanneer de Golden iets in zijn kop heeft, zit het niet in zijn kont.

Als ze hun focus ergens op hebben gefocust is er ook wel wat nodig om ze daar uit te krijgen.

Ik zeg weleens “ze hebben een beetje een bord voor hun kop”. Niet omdat ze dom zijn, integendeel! De hond is magnifiek. Je kan super goed met ze trainen. Maar het is op een andere manier dan bij de gemiddelde herder. Die ik altijd even stereotype als voorbeeld gebruik als het over hondentraining gaat.

Dat maakt dat de Golden van jou kan vragen om duidelijkheid. Hij wil weten waar ‘ie aan toe is. Het kan ook maken dat je moeite moet doen om tot hem door te dringen. Daarnaast zitten zijn sociale vaardigheden weleens in de weg. Iedere kracht kent een valkuil.

Het kan zijn dat je Golden altijd maar naar iedereen toe wil. De Golden kan enorm doorschieten in zijn gemoedstoestand. Deze sociale vaardigheden kunnen zorgen voor overenthousiast en druk uitziend gedrag.

Golden Retriever hondenras

Een echte waterhond!

De Golden Retriever is een echte waterhond. De Golden houdt er van. En zwemmen is één van zijn geliefde bezigheden. Van origine zijn de Golden Retrievers echte jachthonden. De Golden Retriever heeft een waterbestendige ondervacht. Het doorfokken kan deze vacht wel hebben aangetast.

Wordt de Golden Retriever oud?

Een gezonde hond kan oud worden. Dat geldt ook voor een Golden Retriever.

Al zijn artrose, gewrichtspijnen en andere lichamelijke klachten geen onbekende lichamelijke problemen bij deze honden. Het kan al op jonge leeftijd aanwezig zijn. Het doorfokken is hier wel degelijk een oorzaak van.

Het vraag en aanbod is niet meer in verhouding.

De Golden Retriever kan. om en nabij. een jaar of twaalf worden. Mijn ervaring is dat je er niks over kan zeggen. Er zijn Golden Retrievers die door erfelijke afwijkingen en veel lichamelijke klachten niet ouder worden dan 7 en er lopen er een paar rond van een jaar of 14.

Wordt een Golden Retriever oud?

Kan een Golden Retriever goed alleen thuis zijn?

De Golden Retriever zou een hond kunnen zijn die goed alleen thuis kan zijn. Alles hangt af van wat en hoe je dit hebt aangeleerd. Daarnaast heb je ook te maken met welke start je hond heeft gehad. Honden van broodfokkers of slechte fokkers kunnen hier andere gedragingen in laten zien. De Golden Retriever is niet per se een ras die snel verlatingsangst laat zien. Uiteraard ben je altijd afhankelijk van de individu. We kunnen niet “standaard” zeggen dat iedere Golden Retriever goed alleen thuis kan zijn.

Daarnaast is “goed alleen thuis zijn” een vaardigheid die je je hond aanleert. Je hond moet daar aan wennen en mee leren omgaan.

Hoe lang mag een Golden Retriever alleen thuis zijn?

In het algemeen geldt dat je liever je hond niet langer dan een uur of 5 alleen thuis wil laten. Soms zijn er uitzondering. Soms is het wat meer. Dat is niet direct erg. Maar het gaat er wel om dat je dan een goed plan hebt. Iemand die jouw hond uitlaat, privé of met een hondenuitlaatservice. Daarnaast is het belangrijk dat dit niet te vaak voorkomt. Elke dag werken en je hond veel alleen thuis laten zou ik niet adviseren. Neem dan geen hond!

Kan je met een Golden Retrievers gedragsproblemen krijgen?

Er zijn wel degelijk een aantal problemen waar je tegen aan kan lopen met een Golden Retriever:

 • Prooinijd
 • Angst
 • Alles van de straat eten wat ze tegenkomen
 • Bezitterig zijn over speeltjes (bal, tak etc)
 • Alles en iedereen leuk vinden (en daardoor geen oog meer hebben voor jou)
Golden Retriever gedragsproblemen

Hoe vaak moet je een Golden Retriever uitlaten?

Net zo vaak als ieder ander ras. Je biedt een hond minimaal 4 keer de kans om zijn behoefte te kunnen doen. Dat is het minste wat je kan doen. De hoeveelheid beweging die dit ras nodig heeft verschilt een beetje zoals in dit artikel ook al beschreven is.

Hoe duur is een Golden retriever puppy?

Een Golden retriever puppy van een goede fokker kost tussen de 1.000 en 2.000 euro. Naast de aanschafkosten heb je altijd nog te maken met dierenarts kosten, puppytraining, hondengedragscoaching (zo nodig), voeding, eventuele supplementen en andere kosten.

Oorsprong Golden Retriever

De Golden Retriever komt uit Schotland. Alle retrievers hebben ongeveer dezelfde voorouder. In Engeland wilden ze graag een jachthond die specialist was in een bepaalde taak. Ze werkten daardoor samen met verschillende rassen. De Pointers om het wild aan te wijzen en de Spaniels om het wild te apporteren.

Maar toen het jachtgeweer zijn intrede deed was er minder nodig. Maar ze wilden wel een hond ontwikkelen die de afstand tot het geschoten wild kon afleggen. Door het geweer werd die afstand groter. Ze hadden dus een hond nodig met een goed ontwikkelde neus, een goede conditie en die met gemak door het water heen gaat om het wild te apporteren.

Over de ontwikkeling van de Golden Retriever kwam pas in een later stadium wat meer informatie.

Golden Retriever uit schotland

De tweede helft van de negentiende eeuw.

In 1865 werd er een gele Retriever geboren uit zwarte hond. Deze hond werd gekocht door Lord Tweedmouth. In Brighton. Die gele retriever werd Nous genoemd.

Die hond werd gekruisd met een Tweed Waterspaniel. Een uitgestorven ras. Deze hond was leverkleurig en had een langkrul harige vacht.

De uitkomst van deze kruising waren honden die goudgeel waren. Dit vormde de basis van de Golden Retriever. Deze gele retrievers kruisden ze hond met een Flatcoated Retriever, Ierse Setter, Labrador Retriever en de Tweed Waterspaniel. Met een drupje Bloedhond ontstond daar onze huidige Golden Retriever. Dankzij Lord Tweedmouth.

Erfelijke aandoeningen Golden Retriever

Er zijn wel degelijk erfelijke aandoeningen bekend bij de Golden Retriever.

 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Oogafwijkingen zoals cataract
 • Kwaadaardige tumoren
 • Slechte Gewrichten
 • Progressieve Retina Atrofie (Retina Atrofie is een oogafwijking)
 • Allergieën

Golden Retriever roze of zwarte neus?

Men ziet bij de Goldens graag een zwarte neus. Niet alle Golden Retrievers voldoen tegenwoordig aan die voorwaarden meer. Het kan zijn dat de zwarte neus van je hond roze wordt. Dit kan te maken hebben met ouderdom. Het wordt ook wel een sneeuwneus genoemd. Dit betekent dat de hoeveelheid zonlicht invloed heeft op de kleur van de neus.

Golden Retriever zwarte neus

Wat voor soorten Golden Retrievers zijn er?

Tot 1913 was dit ras niet erkend. Tot die tijd werden ze uitgebracht als Flatcoated Retrievers met een afwijkende kleur. Soms is er de verwarring dat er verschillende Golden Retrievers zijn. Alleen er is maar 1 Golden Retriever. Maar er zijn wel verschillende Retrievers.

Denk dan aan de hondenrassen:

Curly Coated Retriever

Een Golden Retriever puppy kopen?

Dit artikel is er om alle kanten van de Golden Retriever te laten zien. Het zijn rustige, vriendelijke en sociale honden. Ze zijn makkelijk omdat je niet zo snel tegen agressie problemen aanloopt. Ongeacht dat iedere hond dit wel zou kunnen.

Het is een hond die door de populariteit niet altijd even gezond meer is. Daarnaast is de hond flink doorgefokt waardoor je niet (altijd) meer kan spreken over een originele Golden Retriever.

Er is een verschil tussen de werklijn Golden Retriever en de familiehond/showlijn. De Golden Retriever kan wel degelijk hulpvragen laten zien. En voor je een puppy aanschaft is het belangrijk om te beoordelen bij welke fokker je die vandaan haalt om te voorkomen dat het een broodfokker of slechte fokker is.

Heb je deze hondenrassen al bekeken?

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?