60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Probiotica voor honden: alles wat je moet weten

Probiotica voor honden
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Probiotica voor honden kan een belangrijke rol spelen bij zowel het optimaliseren van fysieke en mentale/emotionele hulpvragen van de hond.

Bij de hulpvragen van de hond is er altijd de vraag wie was er het eerste? De kip of het ei?

Probiotica voor honden

Fysieke klachten bij honden en probiotica

Oftewel: zijn er fysieke klachten vanwege stressfactoren (zoals emotionele/mentale hulpvragen). Of zijn er hulpvragen vanwege fysieke klachten?

Een goede darmflora is essentieel op veel verschillende niveau’s. Het draagt bij aan een gezonde hond. Maar we weten inmiddels dat een goed ontwikkelde en gezonde darm ook invloed lijkt te hebben op de gedragsproblemen met onze honden.

Het ondersteunen van de darmgezondheid van je hond biedt verschillende voordelen, en probiotica supplementen behoren tot de meest effectieve methoden om dit te bereiken. Maar wat is probiotica?

Probiotica voor honden

Wat is probiotica?

In de darmen zitten miljoenen bacteriën. Zowel goede als slechte bacteriën. Slechte bacteriën zijn niet slecht. Mits er maar de juiste balans is en de slechte bacteriën niet de overhand krijgen.

Laten we eerst eens gaan kijken naar wat probiotica voor honden eigenlijk is? Probiotica bevat levende micro organismen. Zoals bacteriën en gisteren, die van nature in het spijsverteringskanaal van honden voorkomen. Deze klein beestjes zijn super goed om het evenwicht van de darmflora te behouden en de spijsvertering te bevorderen,

Het spijsverteringsstelsel van je hond is de sleutel tot zijn algehele welzijn. Het speelt een cruciale rol bij het opnemen van voedingsstoffen en het bestrijden van ziekteverwekkers. Een evenwichtige gezonde darmflora is dus essentieel om deze functies optimaal te laten verlopen.

>> Klik hier voor meer informatie over de Probiotica Forte van Dog Suppy.

Probiotica voor honden

Bij welke problemen gebruik je probiotica voor honden?

 • Slechte ontlasting (er dient hierbij ook naar de oorzaak gekeken te worden zoals slechte voeding, stress en angst bijvoorbeeld)
 • Hotspots
 • Dunne ontlasting
 • Verharen
 • Misselijkheid (herkennen we niet altijd/ kent verschillende oorzaken)
 • Buikpijn (herkennen we niet altijd)
 • Winderigheid
 • Moeite met ontlasten
 • Bij het voorgeschreven krijgen van een antibioticakuur
 • Snel en veel ziek
 • Veel ontstekingen
 • Algehele weerstaand
 • Acute diarree
 • Betere spijsvertering
 • Honden met een lage weerstand
 • Bij een slechte huid (dus voor het creëren van een betere huid)
 • Tijdens en/of na een antibiotica kuur
 • In de periode van voor/na vaccineren
 • Bij allergieën
 • Een slechte en doffe vacht
 • Roos op de huid
 • Om de hond gezond te houden
 • Om het welzijn van de hond te verhogen
 • Bij het hebben van gedragsproblemen met je hond
 • Gevoelige darmen
 • Na/tijdens giardia (en eventuele vele en verschillende kuren)
 • Bij/na slechte voeding (optimalisatie van voeding is dan sowieso een must)
 • Tijdens stressvolle periodes (veranderingen zoals verhuizen, vakanties, vuurwerk etc)
 • Gras eten (kan ook duiden op wat anders!)
Wat is probiotica voor honden?

Voordelen van probiotica voor honden?

 • Goede darmbacteriën gaan weer de overhand krijgen waardoor er weer de juiste stofjes aangemaakt kunnen worden die een positieve invloed hebben op bijvoorbeeld angst en stress.
 • Gezonde spijsvertering: Probiotica supplementen helpen de spijsvertering van je hond te optimaliseren. Ze kunnen helpen bij het verminderen van veelvoorkomende spijsverteringsproblemen zoals diarree, constipatie en een opgeblazen gevoel. Een gezonde spijsvertering betekent dat je hond optimaal profiteert van zijn voeding.
 • Versterkt het immuunsysteem: Een evenwichtige darmflora heeft ook invloed op het immuunsysteem van je hond. Een sterker immuunsysteem betekent dat je harige metgezel beter bestand is tegen virussen, ontstekingen en infecties. Dit vertaalt zich in minder bezoeken aan de dierenarts en een langer, gezonder leven voor je hond.
 • Minder allergieën: Probiotica kunnen ook helpen bij het verminderen van allergische reacties bij je hond. Ze stimuleren een gezonde immuunrespons en verminderen ontstekingen die vaak gepaard gaan met allergieën. Dit kan leiden tot minder jeuk bij honden en irritatie, waardoor je hond zich comfortabeler voelt in zijn eigen vacht.
 • Verbeterde huid en vacht: Een gezonde darm is gekoppeld aan een glanzende vacht en een jeukvrije huid. Als je hond last heeft van huidproblemen, kan probiotica voor hondeneen onderdeel zijn in je plan de campagne naar herstel.
 • Probiotica helpt bij het in balans brengen van de darmflora en een goede darmwerking
Voordelen-probiotica-hond

De werking tussen de hersenen en darmen bij je hond

De nervus vagus (zenuw) verbindt de darmen en de hersenen. Dit wordt de darm-hersen-as genoemd. Met behulp van goede bacteriën in de darmen worden er stoffen (neurotransmitters en hormonen) aangemaakt zoals serotonine bijvoorbeeld. Deze stoffen spelen een rol bij de gedragsproblemen van onze honden. Je vindt daar al wat meer informatie over in het artikel “wat is stress bij honden?”.

Het is namelijk zo dat via die darmen de stofjes de hersenen bereiken.

Als er een disbalans is in de darmen van de hond, bijvoorbeeld door een gebrek aan goede darmbacteriën, dan kan de boodschap die doorgegeven wordt naar de hersenen juist angst en depressie bevorderen.

Als er dus niet voldoende goede darmbacteriën aanwezig zijn dan verstoort dit de aanmaak van goede hormonen en neurotransmitters (zoals serotonine).

Het stresssysteem wordt namelijk geactiveerd waardoor er juist hormonen zoals cortisol worden aangemaakt die enorm in verbinding staan met angst, gestresst en depressieve gevoelens.

Probiotica voor honden

Serotonine bij honden

Serotonine is een neurotransmitter. Eigenlijk een soort chemische boodschapper tussen de hersenen.

Serotonine helpt bij het doorgeven van signalen tussen neuronen. Serotonine speelt een belangrijke rol bij stemming, slaaplust, emoties reguleren, eetlust en andere belangrijke processen in het lichaam.

De amygdala (een klein onderdeel van de hersenen) is betrokken bij het verwerken van emoties. Alleen wanneer er sprake is van veel stress (bijvoorbeeld als gevolg van angst als onderliggende emoties) dan is er vaak een verstoring in de amygdala. Serotonine helpt bij het reguleren van de activiteit van hersengebieden zoals de amygdala.

Je belandt in een vicieuze cirkel. De vraag is altijd: waar is de bal begonnen te rollen? Wat is het daadwerkelijk probleem dat aangekeken moet worden?

Probiotica voor honden

Wat is de relatie van probiotica en de hulpvragen met je hond?

Als je gaat kijken naar wat er op fysiologisch gebied gebeurt bij je hond op het moment dat er een hulpvraag is, wordt het een logisch gevolg dat probiotica voor honden helpt.

Wist je dat bijvoorbeeld een vorm van angst een zeer grote rol speelt bij gedragsproblemen die we hebben?

Dan hoef je niet alleen maar te denken aan de hond die met de staart tussen zijn benen loopt of bibberend in huis zit. Angst (en de signalen/gedragingen die er bij honden) gaat over zoveel meer dan dat.

Probiotica voor honden zorgt er voor dat er weer voldoende goede bacteriën in de darmen zijn en er daardoor weer balans is. Dit zorgt direct voor de aanmaak van meer goede stoffen en hormonen.

Die weer een direct verbinding en dus invloed hebben op de werking van de hersenen (waar onder andere de verwerking van emoties bijvoorbeeld gereguleerd wordt).

Probiotica voor honden

Angst, stress en probiotica voor honden

Bij hulpvragen met de hond is het altijd belangrijk om de vinger op de zere plek te leggen. Waardoor ontstaat wat nou eigenlijk? En waar staat dit mee in verbinding? Hoe je het ook wendt of keert staat alles met elkaar in verbinding en kan het één niet zonder het ander.

Je moet dat zo zien (even plat geslagen uitgelegd) als de darmflora niet in balans is dan weet je nu dat dat dit invloed heeft op de chemische boodschappers naar de hersenen toe en dus kan dit angst, stress en depressie tot stand brengen.

Anderzijds kan het zijn dat door bepaalde onderliggende emoties (zoals angst) richting bepaalde prikkels er een stressresponse ontstaat.

Die zorgt voor de aanmaak van stresshormonen zoals bijvoorbeeld cortisol en adrenaline. Deze stofjes beïnvloeden de pH- en zuurstofniveaus in de darm. Dit kan er voor zorgen dat de omgeving minder geschikt is voor goede darmbacteriën en daardoor juist toegankelijker is voor slechte bacteriën.

Probiotica voor honden

Verlatingsangst en probiotica

Hoewel er echt nog wel meer onderzoek nodig is naar de werking tussen de darmen en de hersenen en wijzen steeds meer onderzoeken uit dat angst al in de darmen begint. Het één kan niet zonder het ander. Bij verlatingsangst heeft een hond continu veel stress.

Er zijn veel verschillende vormen van verlatingsangst. Stress beïnvloedt de natuurlijk omgeving van de darmen op een negatieve manier waardoor er onvoldoende serotonine wordt aangemaakt.

Steeds vaker is er bewijs dat de darm en de invloed van serotonine een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling en behandeling van overmatige angst en depressie.

Als er sprake is van (verlatings)angst of andere gedragsproblemen los je het niet alleen op met een supplement. Je kan het er wel mee ondersteunen. Uiteraard ga je ook aan de slag met de hulpvraag op een ander level zodat je de kern aanpakt.

Probiotica voor honden

Oorzaken verstoorde darmflora

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de darmflora uit balans is. Aangezien de darmen nauw samenwerken met de hersenen is altijd de vraag waar wat begint.

 • Antibiotica kuur
 • Eenzijdig dieet
 • Parasieten
 • Giardia infectie
 • Slechte voeding (teveel aan koolhydraten, gebrek aan tryptofaan)
 • Vaccinaties
 • Als pup zijnde bepaalde medicatie of antibiotica kuur gekregen
 • Stress
 • Ontwormingskuren
 • Een hond die van zichzelf een slechter ontwikkeld darmstelsel heeft
Probiotica voor honden

Mogelijke bijwerkingen van Probiotica voor je hond

Hoewel probiotica over het algemeen als veilig worden beschouwd voor honden, kunnen sommige viervoeters in de beginfase van gebruik milde bijwerkingen ervaren.

Deze bijwerkingen zijn meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen vaak na verloop van tijd naarmate het lichaam van de oudere hond zich aanpast aan de nieuwe bacteriën.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende mogelijke bijwerkingen:

 • Verandering in ontlasting: Een van de meest gemelde bijwerkingen is een verandering in de consistentie of frequentie van de ontlasting. Sommige honden kunnen aanvankelijk last hebben van zachte ontlasting of zelfs milde diarree. Dit komt meestal doordat de probiotica de darmflora aanpassen. In de meeste gevallen stabiliseert de ontlasting na verloop van tijd.
 • Winderigheid: Sommige honden kunnen gasvorming ervaren bij het begin van probiotica-supplementatie. Dit kan leiden tot winderigheid of een opgeblazen gevoel. Net als bij veranderingen in de ontlasting, past het lichaam van de hond zich meestal aan en verminderen deze symptomen na verloop van tijd.
 • Milde buikklachten: In zeldzame gevallen kunnen honden aanvankelijk last hebben van milde buikpijn of ongemak. Dit is meestal van korte duur en verdwijnt na verloop van tijd.

Het is belangrijk op te merken dat deze bijwerkingen meestal mild zijn en van tijdelijke aard. Ze moeten niet leiden tot ernstig ongemak voor je hond. Als de bijwerkingen echter aanhouden of verergeren, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Wanneer je hond bestaande medische aandoeningen heeft of andere medicijnen gebruikt kan je altijd eerst je dierenarts raadplegen voor je begint met de probiotica.

Hond probiotica bijwerkingen

Is probiotica goed voor je hond?

Probiotica is een hele mooi ondersteuning voor je hond. Ik denk dat heel veel honden wel een oppepper kunnen gebruiken.

Er zijn ontzettend veel honden die last hebben van (chronisch) stress. Honden waarvan het stressemmertje (continu) vol zit.

Er zijn ontzettend veel honden die slechte voeding krijgen die onvoldoende ondersteunend zijn voor de hond als dier. Denk dan bijvoorbeeld ook te veel suikers, gebrek aan eiwitgehalte, veel (slechte) granen en/of veel koolhydraten. En zo zijn er nog voldoende andere zaken die goed ogende voeding toch niet zo goed laat blijken.

Het is essentieel om op te merken dat probiotica supplementen geen wondermiddelen zijn voor alle problemen, maar ze kunnen zeker bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond.

Daarnaast zou ik altijd verder kijken. Je wilt altijd het totaalplaatje in oog houden. Ik zou naast het toedienen van probiotica ook kijken of er een verandering in voer nodig is bijvoorbeeld. En zo kan je nog verder gaan kijken naar het totaalplaatje van de hond.

Is probiotica goed voor honden?

Voeding en probiotica

Wist je dat voor de productie van serotonine, je weet wel die neurotransmitter waar ik net over deelde, het eiwit tryptofaan nodig is? Tryptofaan haalt een hond uit zijn voeding. Althans… als er voldoende eiwitten inzitten. Het kan ook zijn dat er teveel eiwitten in zitten. In dat geval is er sprake van teveel concurrentie. Als er te weinig eiwitten in zitten (en dit zie je veel voorkomen) kan dit leiden tot een tekort aan serotonine.

Maïs kan soms ook een negatieve invloed hebben op de aanmaak van serotonine. In de voeding van honden is het ook belangrijk dat magnesium en B6 aanwezig zijn bijvoorbeeld. Zodat de tryptofaan het ook kan omzetten naar serotonine.

Probiotica voor honden

Hoe lang mag je probiotica gebruiken hond?

Je kan probiotica prima een langere tijd geven. Al is en blijft dit natuurlijk altijd maatwerk. Zo kan je probiotica preventief geven. Bijvoorbeeld omdat je in een situatie komt die voor veel veranderingen zorgt. Of bijvoorbeeld omdat je hond een antibioticakuur krijgt.

Bij honden met een chronische en/of aangeboren darmklachten kan je probiotica doorlopend blijven gebruiken. Je kan het ook een tijd gebruiken om voor de juiste balans. Vervolgens ga je kijken wat er weer nodig is. Op deze manier werk je altijd vanuit het totaalplaatje en op maat.

Probiotica voor honden

Kun je probiotica voor mensen aan honden geven?

Technisch gezien zou het misschien kunnen. Alleen de zuurtegraad in de maagsappen bij honden is vele malen hoger dan bij mensen. De kans is zeer klein dat de bacteriën goed en wel aan komen in de darmen. Fysiologisch gezien zijn er overeenkomsten tussen de mens en de hond. En tegelijkertijd zijn er natuurlijk verschillen. Dit is zo’n verschil. Ik zou adviseren om bewust probiotica voor honden te kopen. Ook om te voorkomen dat er andere toevoegingen zijn waar de hond niet tegen kan/nodig heeft.

Hoe lang probiotica aan hond geven?

Kan probiotica ook niet werken?

De resultaten van probiotica hangen een beetje af van op welke manier en met welke intentie je dit inzet. Ik zie vaak dat we al onze hoop vestigen op bijvoorbeeld zo iets als supplementen, kruiden, homeopatische ondersteuningen, medicatie en noem het maar op.

Het is echter wel essentieel om wat te doen aan het daadwerkelijke probleem. Hiervoor is het advies om een deskundige in huis te nemen die je hierbij kan ondersteunen op dat vakgebied. Anders doe je alsnog aan symptoombestrijding en ben je aan het dweilen met de kraan openen.

Je ontkomt er niet aan dat je naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond gaat kijken. Zodat je alles bij langs gaat en op een holistische wijze de hulpvraag aanpakt.

Als je bijvoorbeeld probiotica in huis neemt omdat je hond aan zijn pootjes likt en vervolgens trek je de conclusie dat het niet werkt. Althans, jij ziet het verschil niet, dat betekent niet dat er op intern niveau niks veranderd.

Dan kan het maar zo zijn dat je wat anders aan te kijken hebt. In dat geval is probiotica alsnog een goede ondersteuning omdat je in alle gevallen werkt aan een goede darmflora.

Alleen likken aan de pootjes kan ook gaan over onderliggend pijn, bijvoorbeeld bij honden met artrose zie je dit ook voorbij komen (ook jonge honden kunnen artrose hebben). Wederom is het dus belangrijk om naar de kern van het probleem te kijken.

Op het moment dat de probiotica niet werkt of je bepaalde hulpvragen erdoor ziet ontstaan zoals hierboven beschreven dan betekent het niet direct dat probiotica niet ondersteunend is.

Dan. kan er nog van alles ten grondslag liggen waar naar gekeken moet worden.

Probiotica voor honden

Wat is de beste probiotica voor honden?

Nu je bekend bent met de voordelen positief effect van van probiotica voor je hond, is het tijd om de juiste keuze te maken voor je trouwe metgezel.

Hier zijn enkele tips die helpen bij het kiezen:

 • Diverse Bacteriën: Kies een probiotica met een verscheidenheid aan bacteriestammen voor optimale voordelen.
 • Aanvullende ingrediënten: Controleer of het supplement andere ingrediënten bevat die de darmgezondheid ondersteunen, zoals prebiotica, postbiotica en parabiotica.
 • Kwaliteit en Betrouwbaarheid: Opteer voor een gerenommeerd merk met positieve beoordelingen en aanbevelingen.

Na het begrijpen van deze informatie, ben je goed voorbereid om de juiste probiotica voor je hond te kiezen. Maar we begrijpen dat het nog steeds lastig kan zijn om de juiste keuze te maken.

Hond probiotica

Hoe moet je probiotica geven aan je hond?

Er zijn ontzettend veel opties wanneer je je gaat verdiepen in probiotica. Er zijn verschillende varianten in de vorm van poeders en snoepjes bijvoorbeeld. Wat je kiest hangt af van je hond en mogelijkheden. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om probiotica aan te schaffen en in verschillende varianten.

Je kan de poeder bijvoorbeeld los geven bij het voer (over het voer heen) of in het geval van snoepjes kan je het los geven. Je kan van alles zeggen over deze verschillen die er zijn.

Hoe je de probiotica aan je hond geeft hangt af van de variant die je hebt. Vervolgens bepaalt het product ook de voorgeschreven dosering.

Probiotica heeft een bepaalde smaak. Dit kan ook per probiotica wel verschillen. Probiotica snoepjes worden vaak niet als probleem gezien.

Je kan de probiotica snoepjes combineren met paté, smeerkaas of hun dagelijkse portie (natte) voeding, zodat ze er toch van kunnen smullen. Het kan goed werken om de probiotica op een lege maag te geven.

Mijn advies zou altijd zijn om ook te gaan upgraden in je voer. Zodat je letterlijk goede stoffen toedient. “Goede voeding” is een een betje een container begrip. Je zou hiervoor eens contact kunnen opnemen met mij of een voedingsdeskundige voor honden benaderen.

Probiotica voor honden

Probiotica forte van Dogsuppy

Er zijn tal van mogelijkheden om een merk te kiezen. En er is niet maar 1 heilige weg. Ik ken wel een mooi product en dat is de Probiotica Forte van Dogsuppy. Een product met ontzettend veel positieve beoordelingen, een goede reputatie heeft en bestaat uit hoogwaardige kwaliteit aangevuld met prebiotica, postbiotica en parabiotica.

Krijg nu 15% korting op jouw dogsuppy probiotica: klik hier.

Probiotica voor honden

In een wereld waar gezondheid en welzijn voor onze huisdieren topprioriteit zijn, zijn probiotica snoepjes dus een slimme keuze om onze harige vrienden het beste te geven.

Dus, waar wacht je nog op? Verwen je trouwe metgezel met de smakelijke en gezonde probiotica snoepjes zoals die van Dogsuppy. Je hond zal met zijn kwispelende staart je er voor eeuwig en altijd dankbaar voor zijn.

** Dit artikel is geschreven vanuit de expertise van en door Aniek Wendt maar wel in samenwerking met Dogsuppy. Dat betekent dat er gelinkt wordt naar hun product, waar ik achter sta. Gezien er meerdere wegen naar Rome leiden zit er geen heiligheid in. En zijn er tal van opties. Ze hebben wel zeer degelijke producten, bakken met ervaringen en tal van reviews waar veel hondeneigenaren antwoorden door vinden. Ik kan niet anders dan toejuichen gezien het welzijnsverhogend werkt voor honden. Ik hoop daar inhoudelijk nog wat aan toe te voegen zodat je leert wat het gedragstechnisch voor je hond kan betekenen.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?