Labradoodle

Labradoodle
deel:

De labradoodle is eigenlijk geen ras, maar een kruising. Tot op de dag van vandaag is dit ras niet erkend door de overkoepelende organisatie FCI. Maar wat niet is kan nog komen. Veel hondenrassen zijn natuurlijk begonnen als kruising en een zo op zich zelf staand hondenras geworden.

Omdat deze hond bij geen enkele kynologische organisatie geregistreerd is de zuiverheid van dit ras moeilijk te bewaken. Hoewel er wel degelijk een Europese organisatie (ALAEU) is die de zuiverheid van dit ras bewaakt. Is het moeilijk te controleren.

Via ALAEU kan je ook direct de erkende en aangesloten Nederlandse Labradoodle Fokkers vinden.

Je hebt ook de ALAA (Australian Labradoodle Association America) en en ALA (Australian Labradoodle Australia).

Australian Labradoodle

Wat is het karakter van een Labradoodle?

Dat maakt ook direct dat het karakter soms moeilijk te beschrijven is. Eigenlijk niet. Want de Australian Labradoodle kent wel degelijk specifieke kenmerken. Naast dat het individu natuurlijk zelf heel veel bepaald.

Vanwege de enorme populariteit op dit hondenras zijn er veel kruisingen tussen de Labrador en Poedel ontstaan. Deze hond kan heel anders worden dan de officiële (maar nog niet erkende) Australian Labradoodle. Je hebt namelijk geen idee wat er uitkomt. Niet qua karakter, qua vacht en qua uiterlijk.

De Australian Labradoodle is een sociale, intelligente, sportieve hond en leuk om mee te trainen.

Labradoodle

Wat is het verschil tussen de “gewone” labradoodle, Australian Labradoodle en Australian Cobberdog?

In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen de “gewone” labradoodle, Australian Labradoodle en Australian Cobberdog. Al deze termen zijn enorm verwarrend wanneer je een Labradoodle wil aanschaffen. In dit artikel vind je de uitleg nog een paar keer terug. Omdat het belangrijk is om te weten wat je in huis krijgt wanneer je interesse hebt in een “Labradoodle”.

In dit artikel schrijf ik uiteindelijk verder over de “Labradoodle”. Dan doel ik op de originele Australian Labradoodle. Want uiteindelijk is dat de echte Labradoodle.

Labradoodle

Welke rassen zitten er in de Labradoodle?

De “gewone” labradoodle is een letterlijke kruising tussen de Labrador en Poedel.

De Australian Labradoodle heeft daarentegen verschillende “parentbreeds”. De Labrador Retriever, Poedel, Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël, Ierse Water Spaniël en Curly Coated Retriever.

De Australian Cobberdog is eigenlijk dezelfde labradoodle als hierboven beschreven. Het is de Australian Labradoodle in een nieuw jasje. Soms kan er echter wel 1 verschil zijn. Bij de Australian Cobberdog kan de Irish Softcoated Wheaten Terriër voorkomen in de stamboom. Wanneer dat ras niet voorkomt in de stamboom is de Australian Labradoodle en Australian Cobberdog exact dezelfde hond.

De drie grootste, operende, rasverenigingen van de Labradoodle vinden Irish Softcoated Wheaten Terriër geen goede toevoeging aan dit ras en erkennen het daarom niet als Parentbreed.

Er zijn een aantal fokkers, die niet bij de ALAA, ALA of ALAEU aangesloten zijn, die beweren dat er in Australië een erkenning is voor dit ras door de MDBA. Echter kan alleen de FCI (overkoepelende kynologische organisatie) dit erkennen. Zowel de Australian Labradoodle, Australian Cobberdog als “gewone” Labradoodle zijn geen erkende, op zichzelf staande, hondenrassen.

Labradoodle hondenrassen

Welke soorten Labradoodles zijn er?

Je hebt verschillende varianten van de Australian Labradoodle. De mini, medium en standaard.

Schofthoogte mini labradoodle: 35-42 centimeter.
Schofthoogte medium labradoodle: 43-53 centimeter.
Schofthooge standaard labradoodle: 53-63 centimeter.

Verder heb je verschillende vachtkleuren. Zoals: Abrikoos, Blauw, Café, Chocolade, Créme, Kalk, Karamel, Lavendel, Parchment, Rood, Zilver en Zwart.

Alle andere Labradoodles kunnen flink varieëren omdat het “gewone” labradoodles zijn en niet de Australian Labradoodle. Dit kan maken dat ze qua grootte, vacht en dus uiterlijk (flink) verschillen.

Labradoodle hondenras

Is een Labradoodle makkelijk?

Je begrijpt dat ik als hondengedragstherapeut dit altijd een ingewikkelde vraag vind. Omdat ik met regelmaat bij mensen thuis kom die ras X hebben gekozen omdat ze dat zo “makkelijk” leek. En toch waren er hulpvragen. Dat heeft te maken met de kennis over honden en hun gedrag. Daar beginnen ook meteen de hulpvragen. Die kunnen bij iedere hond naar voren komen.

We vinden in onze maatschappij honden makkelijk als ze sociaal gezien alles en iedereen leuk vinden, niet zo snel blaffen, grommen of happen. Als ze sociaal zijn tegenover andere honden.

De vraag is alleen wel wat betekent sociaal gedrag bij honden?

Voordat een labradoodle gaat bijten, happen, lelijk doet tegen honden of mensen ben je wel wat verder van huis. Dat betekent niet dat ze dit niet kunnen. Iedere hond kan bijten.

Ze zijn alleen wel gefokt met de vaardigheden om sociaal goed om te kunnen goed met andere hondenrassen en mensen. Dat blijkt ook uit de rassen waaruit de Australian Labradoodle gefokt is.

Labradoodle een makkelijke hond?

Een sociale Labradoodle.

Alleen sociaal goed om kunnen gaan met prikkels hangen van meer factoren af. Die begint natuurlijk bij de socialisatie. Een goede en ontspannen zwangerschap van de moeder. En twee stabiele ouders en goede genen vanuit de voorouders.

Het betekent ook dat de hond geboren is in huis, in huis heeft geleefd, met zijn moeder, broertjes en zusjes. De puppy is dus niet ergens in een schuur te vinden bijvoorbeeld.

De labradoodle is makkelijk omdat je niet zomaar een hond hebt die in de enkel van een mens hangt. Ze zijn makkelijk omdat je misschien een klein formaatje hebt. Ze zijn makkelijk omdat ze er schattig uit zien en mensen dat leuk vinden.

Ze zijn makkelijk omdat ze niet verharen. Is geen garantie op geen allergische reactie trouwens. Dat zit hem in de eiwitten die in de vacht zitten. Ze zijn makkelijk omdat ze gezellig zijn.

Labradoodle

Welke problemen kan je krijgen met een Labradoodle?

De hulpvragen die ik vaak terug zie komen bij de Labradoodle zijn:

Australian Labradoodle

Kan je een Labradoodle alleen laten?

Ja, je kan een Labradoodle alleen laten. Je ziet bij de Labradoodle weleens dat alleen laten een “dingetje” is. Het heeft te maken met een goede start in het nest. Maar daarnaast natuurlijk met hoe je opbouwt en je hond hebt laten wennen en geleerd hebt om alleen thuis te kunnen zijn.

Wanneer je een hulpvraag hebt met je Labradoodle die hier over gaat heb je nog met zoveel factoren te maken die bepalen wat je moet doen.

Labradoodle

Is een Labradoodle druk?

De Labradoodle kan druk zijn. De vraag is alleen wat je verstaat onder een drukke hond.

Bij een drukke hond denken we ook direct aan een hond die bakken met energie heeft en ontzettend veel nodig heeft qua uitdaging. Begrijp mij niet verkeerd, de Australian Labradoodle is een energieke hond, ze zijn sportief en niet vies van wat uitdaging.

De Labradoodle kan ook druk zijn omdat ze gewoon snel in de opwinding kunnen schieten. Opwinding bij honden heeft ook altijd bepaalde consequenties qua gedrag. Het is een gemoedstoestand waarbij de hond al hoog zit. Het hoeven geen lange momenten te zijn. Tegelijkertijd zorgt het wel voor de aanmaak van stresshormonen. Dat betekent dat je goed moet weten wat stress bij honden betekent.

Deze gemoedstoestand kan er voor zorgen dat je hond:

 • Snel omhoog schiet
 • Een kip-zonder-kop is
 • (Re)Actief kan reageren
 • Veel doet met de informatie, prikkels en signalen om hen heen
 • Super gevoelig zijn
 • Zijn stressemmertje snel vol loopt
Australian Cobberdog

Kan een Labradoodle bijten? Waarom bijt een Labradoodle?

Iedere hond kan bijten. Dus een Labradoodle ook. Bijten is er niet ‘zomaar’. En bij het ene ras kan het wat sneller naar voren komen. Dat heeft niks te maken met “vriendelijkheid”, dominantie of een agressieve hond.

Bijten is een signaal waarmee de hond al heel erg hoog zit op de escalatieladder voor honden.

Maar daarnaast kan bijten ook gaan over:

 • Puppy bijten; mits het niet overmatig is
 • Overprikkeling; bijvoorbeeld bij puppy’s
 • Pijn
 • Tandjes wisselen
 • Behoefte om meer te kauwen
 • Spelen
 • Verveling
Escalatieladder hond Labradoodle

Wat zijn de voordelen van een Labradoodle?

Het is een leuke, gezellige hond. Er zijn verschillende maten van. Dus er is voor ieder wat wils.

Ze verharen niet of nauwelijks. Daarnaast is het een sportieve hond. Je kan echt wel goed met ze op pad. Ze zien er leuk en vriendelijk uit. Daardoor is de hond niet imponerend voor iemand anders, tenzij iemand echt bang is voor honden natuurlijk. Het tolerantiegehalte van de hond ligt hoog, er gebeurt niet zomaar wat in de trant van bijten, agressie, uitvallen door te bijten of andere “gevaarlijke” incidenten.

Het is vooral een sociale hond. Het is ook een gevoelige hond. Dat maakt ze een intiem maatje, en tegelijkertijd zit daar ook meteen een valkuil in.

Labradoodle

Wat zijn de nadelen van een Labradoodle?

Het is een (hele) gevoelige hond. Ik merk dat mensen dit een enorm voordeel vinden, en tegelijkertijd zit het soms in de weg. Ze worden er wiebelig van. Schieten alle kanten op. Als daar een beetje onzekerheid of angst bij zit, dan kunnen ze er onbereikbaar door worden. Dat is allemaal wel te begeleiden, maar dan is het wel belangrijk om de lichaamstaal van honden goed te kennen.

Een nadeel is ook de populariteit en het imago die het daardoor heeft gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de Labradoodle van Yvonne Jaspers bij Boer zoekt Vrouw. Het idee dat je Labradoodle zo goed en gezellig en getraind achter je aan loopt is een illusie. Dat is een combinatie van karakter, goed fok en (veel) training.

Ze kunnen schrikkerig zijn.

Labradoodle

Hoeveel uur slaapt een Labradoodle?

Een hond slaapt gemiddeld genomen tussen de 14-16 uur. Een puppy en oude hond tussen de 18-20 uur. Dat is heel veel! Het is belangrijk om te weten hoeveel slaap een hond nodig heeft. Omdat er uit een gebrek aan slaap altijd hulpvragen komen. En ook bij de Labradoodle komen deze hulpvragen maar al te vaak naar voren. Ze schieten alle kanten op, behalve de goeie.

Labradoodle

Waar slaapt een Labradoodle graag?

Het maakt niet zoveel uit waar een Labradoodle slaapt. Dit hangt op de eerste plaats sterk af van het individu. De Labradoodle is graag bij zijn mensen. Maar hé, dat geldt voor veel honden. Daarnaast is het zo dat het belangrijk is dat de hond een fijne eigen plek heeft. Een plek waar die naar toe kan om te rusten. Of een plek waar jij hem naar toe kan sturen om te rusten. Sommige honden pakken namelijk niet zelf hun rust.

Is de Labradoodle doorgefokt?

De populariteit van een hondenras komt niet altijd ten goede. Enerzijds omdat vraag en aanbod niet meer in verhouding is. We weten, helaas, niet altijd waar we op moeten letten wanneer we een hond aanschaffen en komen zo met veel regelmaat bij een slechte/broodfokker uit.

Ik denk dat we bij populariteit ook weleens de kern van de hond “weghalen”. Er wordt zoveel gefokt en de fokkers schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik vind dat je in gedrag ook veel hyperdepieper Labradoodles tegenkomt, die alle kanten opspringen.

En van origine zijn ze dat niet op die manier.

Labradoodle hond

Wat is de prijs van een Labradoodle?

De prijs van een standaard, medium of mini labradoodle kunnen per fokker verschillen. De kosten van een labradoodle zijn 1700-3000 euro.

De “gewone” labradoodle, zoals eerder in dit bericht beschreven, wordt vaak voor minder geld en via andere platformen (bijvoorbeeld marktplaats) aangeboden.

Hoe oud wordt een Labradoodle?

Een labradoodle kan gemiddeld 10-13 jaar oud worden.

Labradoodle

Waar moet je op letten als je een Labradoodle koopt?

Het begint bij weten waar je op moet letten wanneer je een puppy wilt aanschaffen.

Als je een Australian Labradoodle wilt, ga je opzoek naar een erkende fokker. Dit kan via de website van de ALAEU. Er zijn genoeg andere mensen die “Labradoodles” fokken, wederom weet je dan niet hoe de hond er uit ziet, welke kenmerken er naar voren komt en wat de grootte is. Dit speelt wanneer je een kruising krijgt tussen de Labrador en Poedel.

“Gewone” Labradors zijn vaak te vinden op Marktplaats. De erkende fokker biedt hier niet zijn puppy’s aan. In de meeste gevallen is hier geen wachtlijst voor. Je kan er de klok op gelijk zetten dat een goede en erkende fokker, vanwege de populariteit van deze hond, een wachtlijst heeft. Bij een “gewone” Labradoodle vind je vaak geen wachtlijsten en kan je er zo terecht.

Labradoodle puppy

Wat is het verschil tussen een Goldendoodle en een Labradoodle?

De Goldendoodle is een kruising tussen en Golden Retriever en een Poedel. De “gewone” labradoodle een kruising tussen een Labrador en Poedel. Dan heb je nog de Australian Labradoodle.

Een “gewone” labradoodle of een Australian Labradoodle nemen?

Ik ben in die zin meer een voorstander van de Australian Labradoodle gefokt door een erkende fokker, aangesloten bij de ALAEU. Dat begint bij het simpele feit dat voor de socialisatie een puppy in een thuis omgeving moet opgroeien. Met een stabiele moederhond. Die geen stress heeft of heeft gehad tijdens de zwangerschap. Waarbij er goed voor de honden wordt gezorgd en er al aandacht is voor de socialisatie en andere ontwikkelingen die een puppy een stabiele volwassen hond gaan maken.

Ik heb inmiddels veel Labradoodles in traject gehad die bij slechte fokkers vandaan komen met alle gevolgen van dien. Veel hulpvragen en totaal anders dan je van te voren had verwacht.

Labradoodle

Wat is het verschil tussen een Labradoodle en een Cobberdog?

De “gewone” Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Al kan het best zijn dat er door de tijd heen al weer wat kruisbestuiving is geweest. Dat is vooral goed om te weten omdat je, als je geen echte labradoodle hebt, je het risico loopt op een haar verliezende vacht.

Het grootste verschil tussen deze rassen is dat de Labradoodle een kruising is tussen een Labrador en een poedel. Terwijl de Cobberdog uit meer hondenrassen bestaat.

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.