60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is speuren?

Wat is speuren voor honden?
deel:

Iedere hond kan speuren. We hoeven een hond niet te leren ruiken. Een hond heeft een fantastische neus die zoveel meer ruikt en vindt dan wij ons kunnen voorstellen. 

Wat is speuren?

Speuren wordt vertaald als het spoor volgen en zoekend nagaan (van Dale). Bij speuren moet je hond een spoor volgen. Daarnaast moet een hond de geuren van andere mensen en dieren bijvoorbeeld leren negeren. Bij speuren wordt je hond zowel lichamelijk als geestelijk flink aan het werk gezet.

Kort gezegd: bij het speuren volgt je hond een spoor totdat hij de persoon, dier of voorwerp gevonden heeft.

Wat is speuren voor honden?

Verschillende vormen

Speuren kent verschillende varianten:

  • Mantrailing
  • Praktijkspeuren
  • Sportspeuren
  • KNPV speuren 
  • Jachttraining:  zweetwerk, cleanboot en speuren

Voor welke honden is speuren geschikt?

Speuren kan al snel voor iedere hond leuk zijn. Ongeacht ras, kruising of leeftijd. Je kunt al gaan speuren met een puppy, maar ook zeker met een senioren hond. Wanneer een hond fysiek beperkt is (gewrichtsproblemen bijvoorbeeld) biedt speuren ook mentale uitdaging aan voor je hond. je hond zal zich flink moeten concentreren en zijn doorzettingsvermogen zal groeien. Het vinden van de ‘vermiste’ zal dan ook de ultieme beloning zijn voor je hond,.

Wat is speuren voor honden?

Speuren als uitlaatklep voor je hond

Wist je dat speuren een fantastische uitlaatklep is voor actieve hond? Maar dat het wat onzekere honden ook kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen bijvoorbeeld? Speuren kun je doen omdat het een activiteit is waarbij je actief samen ben tin de natuur. Het is een fysieke en mentale uitdaging voor je hond en een workout voor jezelf. 

Daarnaast zorgt speuren ook voor een betere band tussen jou en je hond. Je moet nauw samenwerken met je hond. Je leert je hond beter kennen. Het is een hobby of een serieuze sport. Speuren is het allemaal.

Gerelateerde artikelen

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.