Wat is detectiewerk?

Wat is detectiewerk voor honden?
deel:

De neus van je hond optimaal gebruiken en samenwerken met je hond. Detectiewerk leent zich daar uitstekend voor. Naast de professionele vorm, kun je dit ook zelf, op hobbymatig niveau, met je hond gaan doen. Leuk voor jou en je hond 😉.

Wat betekent detectie?

Detectie betekent letterlijk onderzoeken/onthullen. Detectie is het selectief waarnemen van signalen. Je zou dus kunnen zeggen dat de hond de detector is. De neus van de hond wordt gebruikt als detector. Simpelweg omdat hij het waarneeminstrument is. 

Wat is detectiewerk voor honden?

Wat is detectiewerk?

Bij detectiewerk gaat je hond opzoek naar een ‘speciale’ geur in een ruimte. Soms is dat 1 geur, maar het kunnen ook meerdere geuren zijn.  De hond wordt dus aangeleerd om een geur te vinden.

Detectiewerk is een vorm van zoekwerk. Net zoals speuren en reddingswerk ook vormen hiervan zijn.

Wat is detectiewerk voor honden?

Samenwerken met je hond

Bij detectiewerk werk je heel nauw samen met je hond. Jij als begeleider moet de signalen van je hond goed oppikken en (her)kennen. Als begeleider ben jij degene die je hond vraagt om een specifieke geur op te zoeken in een bepaalde ruimte bijvoorbeeld. Jij bent degene die een plan van aanpak maakt en de ruimte verkent om vervolgens je hond het ‘zoek-commando’ te geven. Op deze manier werken je als team nauw samen.

Wat is detectiewerk voor honden?

Professioneel detectiewerk

Honden worden al heel lang ingezet om de mens te helpen. De neus van de hond is een krachtig instrument. Zo zijn er verschillende soorten detectiewerk. Wist je bijvoorbeeld dat honden als detector kunnen worden ingezet bij bepaalde ziektebeelden?

  • Narcolepsie detectiehond: hond signaleert wanneer er een toeval aan zit te komen
  • Addison detectiehond: hond geeft signaal wanneer het cortisol niveau afwijkend is bij zijn mens
  • Bacteriën detectiehond: hond signaleert wanneer er gevaarlijke bacteriën zijn. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis
  • Allergie detectiehond: hond signaleert hetgeen waar de mens (waar hij mee samenwerkt) allergies voor is.  Bijvoorbeeld pinda’s in de omgeving bij een pinda allergie.
  • Kanker detectiehond: hond kan bepaalde geuren ruiken aan het menselijk lichaam die behoren bij bepaalde vormen van kanker
  • Diabetes detectiehond: hond geeft signaal wanneer het bloedsuiker niveau afwijkend is bij zijn mens/baasje.
  • Lijkenzoekhond: hond is gespecialiseerd in het vinden van overleden mensen of dieren
  • Explosieven detectiehond: de hond zoekt explosief materiaal (bijvoorbeeld in bagage op luchthavens)
  • Brandhaard zoekhonden: deze honden vinden geuren die brand versnellen. Denk dan aan spiritus, benzine enzovoort. Deze honden worden hiervoor getraind.
  • Reddingshonden: het zoeken naar levende mensen (onder water, in de sneeuw, in de natuur).
Wat is detectiewerk voor honden?

Waar vindt detectiewerk plaats?

Je kunt detectiewerk op verschillende plekken doen. Zowel binnen als buiten, in winkels, oude fabrieken, loodsen, gebouwen en ga zo maar door. Dat is ook meteen het leuke van detectiewerk. Je kunt het gemakkelijk in je eigen omgeving oefenen en uitvoeren.

Wat is detectiewerk voor honden?

Is detectiewerk wat voor jou en je hond?

Detectiewerk kent vele voordelen. Je hond gaat actief zijn neus gebruiken. Een perfecte vorm van mentale uitdaging. Een hond is immers gemaakt om zijn neus te gebruiken. Het is een manier om je hond een voldaan gevoel te geven. Op alle gebieden een belangrijk facet om je hond tevreden te houden.

Honden met een hoog energie level

Het is een ideale ‘sport’ voor honden met een hoog energielevel. Het kan dan een mooie uitkomst zijn om je hond net dat extraatje te geven.

In principe kan iedere hond detectiewerk doen. Het is bij een hondensport vooral belangrijk om te kijken naar wat jouw hond leuk vind, waar zijn ‘drive’ ligt en vooral wat bijdraagt aan het positief vervullen van zijn behoeftes.

Het voordeel van deze sport is dat het niet een heel hoog adrenaline verhogend gehalte heeft. Ten opzichte van flyball of agility bijvoorbeeld. Lees daarover meer in dit artikel: wat is stress?

Wat is detectiewerk voor honden?

Hoe gaat detectiewerk er aan toe?

Detectiewerk moet aangeleerd worden. Om het even zo aan te duiden. Daar wordt mee bedoeld dat je hond getraind moet worden om specifieke geuren te vinden. In detectietraining zijn er verschillende niveaus. Je leert bij deze trainingen hoe je je hond aanleert om een geur op te zoeken. Je leert ook hoe je je hond hiervoor kunt motiveren. Daarnaast is het belangrijk om de lichaamstaal van je hond te leren herkennen. Een essentieel onderdeel van de training.

Gerelateerde artikelen

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.