Hoeveel slaap heeft een hond nodig? Een belangrijke vraag. Wist je dat slaap ervoor zorgt dat je hond fysiek en mentaal goed kan herstellen? Dat is bij honden niet anders dan bij mensen. Er zijn veel honden die te weinig slapen. Lees je mee?
Hoeveel hoort een hond te slapen?
Er zijn verschillende getallen te vinden wanneer je zoekt op hoeveel slaap een hond nodig heeft. Gemiddeld genomen heeft een volwassen hond 14-18 uur per 24 uur aan slaap nodig.
Dit geldt voor alle honden ook actieve hondenrassen (werklijnen/honden met een hoog energielevel). Juist actieve honden hebben deze rust nodig, omdat hun prikkelemmertje sneller vol kan zitten. Daarnaast kan het voor deze honden moeilijker zijn om zelfstandig hun rust te pakken in huis.
Hoeveel slaap heeft een puppy nodig?
Een puppy heeft heel veel slaap nodig. Gemiddeld 18-20 uur per dag in 24 uur. Dat betekent dat je hond dus maar 4-6 uur per dag wakker is!
Veel puppy’s vertonen gedrag vanuit overprikkeling. Omdat ze te weinig rust krijgen. Dit geldt ook voor jonge honden in het algemeen.
Hoeveel slaapt een hond in de nacht?
Hoeveel honden ’s nachts slapen hangt vaak af van onze nachten. Gemiddeld genomen slapen wij 8 uur per dag. Een hond slaapt als het goed is ook tijdens deze uren. Echter is alleen slapen in de nacht voor een hond niet voldoende. Wanneer je hond ’s nachts 8 uur slaapt, hoort hij daarnaast ook nog 6-8 uur te slapen om dat gemiddelde van 14-18 uur aan slaap in 24 uur te pakken.
Mijn hond slaapt te weinig
Wat gebeurt er als je hond te weinig slaapt? Dan kom je in feite in een vicieuze cirkel terecht. De stresshormonen blijven maar razen in het lichaam en de hond krijgt geen of te weinig tijd om te herstellen hiervan. Die vicieuze cirkel zorgt ervoor dat de stress niet vermindert.
Heel veel honden zijn rusteloos en druk door die stresshormonen die in dat lichaam blijven gieren. Dat komt omdat deze stresshormonen aanzetten tot actie. Dat is een proces. Dat is wat stresshormonen zoals cortisol en adrenaline doen. Dit zorgt er voor dat veel honden reageren op iedere geluidje, opspringen bij iedere beweging, weinig stil liggen en ‘ogenschijnlijk’ de hele dag willen spelen bijvoorbeeld.
Wat doet slaap voor je hond?
Conclusie: slapen is fundamenteel. Honden slapen meer dan wij mensen en het is voor jouw hond erg belangrijk.
Het:
- Zorgt voor herstel. Zowel fysiek als psychisch (indrukken verwerken)
- Leegt het prikkelemmertje van je hond
- Voorkomt dat het prikkelemmertje van je hond gevuld raakt
- Zorgt voor een afbouw aan stresshormonen in het lichaam van je hond
- Zorgt voor een positief effect op het leervermogen van je hond
- Zorgt voor betere concentratie, geheugen en prestatie
- Houdt het immuunsysteem gezond
- Voorkomt prikkelbaarheid (je hond kan minder hebben overdag)
Oorzaken slaapgebrek
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor slaapgebrek bij honden. Het kunnen meerdere redenen zijn.
Oorzaken kunnen zijn:
- Gebrek aan sturing, regels en grenzen (je niet de hele dag achtervolgen, verplicht rusten etc.)
- Er is geen eigen mand/plaats
- Onrustige omgeving om te slapen
- Geen rustige, veilige en behaaglijke plek
- Slapen in een verlichte ruimte (kan invloed hebben op de slaap van een hond)
- Geen fijne mand of plek
- Teveel beweging en actie
- Teveel activiteiten overdag (laat staan als dit elke dag het geval is)
- Gebrek aan mentale uitdaging (hoodzakelijk fysiek uitdaging)
- Lichamelijke klachten
- Teveel stress
- Onbekende omgeving (het kan zijn dat je hond hier minder goed slaapt)
- Angst
- Teveel opwinding
Hoe zorg je er voor dat je hond gaat slapen?
- Veilige en rustige slaapplek
Zorg ervoor dat je hond op een plek ligt die hem een veilig gevoel geeft. Een rustige plek is ook aan te raden. Dat kan zijn bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Daarnaast kun je rekening houden met manden/benches die vlak bij een deuropening, raam o.i.d. staan. Dit kan voor continue blootstelling aan prikkels zorgen. Hierdoor krijgt de hond geen rust krijgt. - Betere slaapplek voor je hond
Hiermee wordt een betere mand/kussen bedoeld. Eén die groot en dik genoeg is om lekker in te slapen en het lichaam tot rust te komen. Wij slapen ook het liefst op een goed matras, toch? Een mand waarbij de hond in verschillende houdingen kan liggen zodat hij zijn eigen voorkeurshouding kan kiezen. Een plek die groot genoeg is voor zijn hele lichaam zodat hij, zo gewenst, ook languit kan liggen. - Afgesloten rustplek (is voor sommige honden nodig)
Een afgesloten rustplek kan essentieel zijn om je hond goed te laten rusten. Een plekje waar het rustig is en er niet constant iets gebeurd bijvoorbeeld. - Een bench
Een bench kan een groot verschil maken en je hond veel rust geven. Ook voor volwassen honden. Ideaal ook voor honden die moeite hebben om je niet te achtervolgen. Een deken over de bench heen (afgeschermd van prikkels + een donkere omgeving) kan ook helpen. Zorg wederom voor een fijn kleed/kussen in de bench. - Laat je hond eventueel op de bank slapen
Mag je hond op de bank? Slaapt hij daar goed? Maak daar gebruik van. Het is niet erg om je hond op de bank te laten. Hij wordt er niet dominant van of de baas in huis. Als je hond hier goed tot rust komt is dat prima. Wil je dit niet? Ook geen probleem. Zoek in ieder geval een fijn en comfortabel alternatief. - Zorg voor verschillende slaapplekken
Soms kan het helpen om op verschillende plekken in huis een slaapplek te creëeren. Op die manier biedt je mogelijkheden om zelf te kiezen waar hij/zij wil slapen. - Werken aan het ‘plaats’ commando
Leer je hond aan dat hij je niet de hele tijd achtervolgt. Dit vraagt om impulscontrole. Leer dan bijvoorbeeld het ‘plaats’ commando daar bij. - Vaste routine en regels
Zorg voor een dagelijks ritme waarin er voldoende ruimte is voor voldoende beweging en mentale uitdaging. Geef voldoende aandacht en (verplichte) rust.
Slaapt jouw hond veel overdag?
Het is goed om in kaart te krijgen hoeveel jouw hond slaapt in zijn totaliteit. De nachturen plus de uren die hij overdag slaapt. Schrijf eens op hoeveel (of misschien dus wel hoe weinig) uren jouw hond slaapt. Soms denkt men dat hun hond teveel slaapt.
Tel de uren eens op en vraag je maar eens af of het echt te veel is. Een hond die zijn behoeftes kwijt kan in fysieke en mentale uitdaging en aandacht krijgt zal overdag ook veel slapen. Dat is goed en normaal.
Onderprikkeling
Druk gedrag in huis (en vervolgens daar buiten) kan zowel door onderprikkeling als overprikkeling ontstaan. Houd hier rekening mee. Er zijn nog genoeg honden in Nederland die een rondje door de wijk lopen en verder weinig mentale uitdaging en bijvoorbeeld aandacht krijgen. Dit zorgt voor frustratie en (veel) opgekropte energie.
Het is moeilijk om je rust te vinden of te luisteren naar ‘verplichte’ rust als je je ei niet kwijt kan. Wanneer je nog vol energie zit, maar je constant maar rustig en stil moet zijn kan dat moeizaam gaan. Dit betekent ook stress voor een hond en daardoor dus ook een te volle prikkelemmer. Onderprikkeling zorgt absoluut voor ‘druk’ en ‘ongewenst’ gedrag in huis.
Overprikkeling
Wanneer er sprake is van overprikkeling is het logisch dat je hond constant aan staat. De stresshormonen razen door zijn lijf. Hormonen die aanzetten tot actie en beweging. Ieder geluidje, iedere beweging, er moet op van alles gereageerd worden. Geef jij voldoende beweging, aandacht, mentale uitdaging en (verplichte) rust aan je hond?
Dat honden overprikkeld zijn is niet zo gek. We stellen ze bloot aan veel prikkels, doen veel met ze. Ze hebben veel contact met andere honden, mensen e.d. Daarnaast is er in huis vaak weinig rust. Dit zorgt ervoor dat je hond constant ‘aan’ staat en te weinig rust krijgt. De stresshormonen kunnen niet of moeilijk afbouwen hierdoor.
Probleemgedrag door slaapgebrek
Heel veel honden staan de hele dag aan. Ze slapen te weinig en krijg daarnaast ook nog vele vormen van activiteiten en blootstelling aan prikkels. Dat daar gedrag uit ontstaat is niet zo gek. We worden allemaal prikkelbaar van slaaptekort, dat is bij mensen niet anders.
Voorbeelden van gedrag dat hieruit kan ontstaan is:
- Je overal achtervolgen
- Overmatig blaffen
- ‘Druk’ doen
- Reageren op ieder geluidje of beweging (binnen en buiten)
- Angstig gedrag vertonen
- Reactief zijn
- Minder goed kunnen concenteren
- Sneller gespannen zijn
- Leervermogen neemt af
- ‘Overenthousiast’ zijn
- Overprikkeld reageren buiten
- Uitvallen aan de lijn
- Niet meer luisteren
- Gefrustreerd/geïrriteerd zijn
- Kort lontje hebben
- Enzovoort
Het is belangrijk om uit te sluiten of jij je hond wel voldoende uitdaging, aandacht en rust geeft. Er zijn nog teveel honden die een (enorm) gebrek aan beweging hebben en dat werkt averechts, frustrerend en zorgt voor minstens zoveel stress.
Beweging betekent niet alleen fysieke uitdaging, maar juist ook mentale uitdaging. Je hond leren te rusten en heb daar bij helpen is essentieel.
Lees ook: Wat is mentale uitdaging?
Mag je een hond storen als hij slaapt?
Nee, dat is zonde zijn van het rust moment. Zeker in gezinnen zie je maar al te vaak dat honden door de kinderen al snel gewekt worden. Leer ze dat wanneer de hond slaapt hij met rust gelaten moet worden. Slaap is ontzettend belangrijk voor je hond.
Houd daar rekening mee en stoor ook zelf niet zijn eigen slaap. Het kan daarnaast ook vervelend uitpakken want een hond die wakker schrikt kan daar met, voor ons, ongewenst gedrag op reageren.
Slaapt jouw hond niet, of te weinig?
Er zijn heel veel honden die niet zelf hun rust (kunnen) pakken. Het is belangrijk om je hond daar bij te helpen. Zorg er voor dat jij degene bent die ze begeleid in deze rust. In de wandelpaden komt het vaak voorbij dat men zegt ‘hij pakt nooit zijn rust’.
We gaan er nog wel eens van uit dat wanneer een hond deze rust niet pakt, hij dit niet nodig heeft. Dat is niet helemaal het geval. Door de stresshormonen, die aanzetten tot actie, komt hij niet tot rust en lukt het ook niet om dit ‘uitknopje’ te vinden. Help jij je hond voldoende in het begeleiden van (verplichte) rust?
Wat kan ik voor jou betekenen?
Als coach voor mens en hond werk ik altijd vanuit de motivatie. Gedragsproblemen zijn er niet zomaar. Door te kijken naar wat de hond je duidelijk wil maken. Door te kijken naar het onderliggende probleem kun je je hond pas echt helpen. Daarnaast zorg ik voor dat jij en je hond nog beter kunnen samenwerken. Wil je meer weten? Of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.
Lees je mee?
Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen: