Mijn hond is ongedurig: wat nu?

Mijn hond is ongedurig: wat nu?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Ongedurig : voelt jouw hond zich vaak ongedurig of gestresst? Merk jij dat je hond last heeft van de stress? Weet jij hoe het komt en wat de oorzaak is?

Gedragskenmerken van een gestresste hond

Wat voor een gedrag hoort bij ongedurig? En hoe uit zich dit? Hieronder vind je wat voorbeelden:

Herken jij dit en kun je wel wat hulp gebruiken?

Mijn hond heeft last van stress

Wanneer een hond ongedurig is is er eigenlijk sprake van stress. Stress is vervelend voor een hond, want in feite is je hond dan gespannen op dat moment. Er zijn zoveel redenen waardoor een hond gestresst kan raken:

 • in spannende situaties (auto rit, knallen, angst voor bepaalde dingen enzovoort)
 • de invloed van de stress van het baasje
 • frustraties (door te weinig beweging bijvoorbeeld)
 • enzovoort

Daarom is het altijd belangrijk om te weten wat je hond doet als hij stress heeft.

Oorzaken

Weet jij de oorzaken? Ik niet want ik ken de hond en de situatie niet, maar hieronder vind je wat voorbeelden:

Stress kan schadelijk zijn

Stress is schadelijk wanneer je spreekt van chronische stress en dat heeft te maken wanneer je hond niet meer naar het ‘nulpunt’ terug gebracht kan worden. Wanneer je hond constant gestresst is, is dit niet alleen onprettig voor de hond (en baas), maar ook niet goed voor de gezondheid.

Signalen van stress bij een hond

Mijn hond heeft stress

Het is heel belangrijk om je te realiseren dat wanneer een hond zich goed herstelt van stress en niet zoveel aan de hand is. Het is niet zo fijn maar met wat tips en trucs kun je daar wel wat aan doen.

Chronische stress, daarin tegen is vervelender en kan zelfs schadelijk zijn voor een hond. Wanneer je hond met regelmaat één van de bovenstaande signalen vertoont dan kan het zijn dat je hond meer stress ervaart dan wellicht gezond voor hem is.

Het is niet zo dat wanneer jij één van de bovenstaande punten herkent in je hond dat jouw hond met zekerheid stress heeft. Als je twijfelt neem dan contact met mij op. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn van dit gedrag of de lichamelijke klachten.

4 tips om stress bij honden te voorkomen of te verhelpen

Stress is voor niemand fijn. Hieronder vind je wat tips om het stress niveau van je hond te verlagen of te voorkomen

1. Voldoende beweging

Iedere hond heeft een verschillende energie level, maar de meeste honden hebben baat bij een wandeling van 1 tot 1,5 uur per dag. Wanneer een hond te weinig beweging krijgt heb je te maken met een hond met overtollige energie die daardoor gefrustreerd kan raken en zelfs probleem gedrag kan vertonen. Wanneer je 1 uur hebt gewandeld kun je dit aanvullen (over de hele dag verdeeld) met kortere wandelingen (15-20 min) waarbij je hond lekker kan snuffelen.

Extra tip:  voor honden met teveel energie kan het heel goed zijn om te gaan fietsen (Fietsen met je hond: hoe doe je dat?) Ook hebben deze honden baat bij het gooien met de bal of het gooien van de frisbee.

2. Mentale uitdaging 

Vrijwel net zo belangrijk als fysiek uitdaging is mentale uitdaging. Het kan je helpen als je jouw hond dagelijks iets geeft om over na te denken. Laat je hond bijvoorbeeld door het huis voorwerpen zoeken of ga met je hond hersenwerkjes doen of speuren.

3. Stel regels en grenzen  

Het stellen van regels en grenzen is net zo belangrijk als de beweging, wanneer een hond wel voldoende beweging krijgt maar niet te horen krijgt wat de regels en grenzen zijn dan kan het heel goed zijn dat hij
alsnog door het huis stuitert, wat leidt tot stress. Het is heel belangrijk dat iedereen in het huishouden zich consequent houdt aan de regels. Zodat het voor de hond duidelijk is wat er van hem verwacht wordt. Hoe voorspelbaarder de omgeving van de hond, hoe minder stress hij zal ervaren.

4. Rust 

Rust is heel belangrijk voor een hond. Zoals je al hebt kunnen lezen slaapt een hond gemiddeld 14 tot 16 uur. Zorg dat je hond kan herstellen van dingen die hij heeft meegemaakt.

Gedragsproblemen of stress bij een hond staan maar zelden op zichzelf. Zowel jij (de eigenaar) en de omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Het probleem gedrag of de stress is een symptoom van een vaak dieperliggend probleem.

Stress en training

Je hond trainen wanneer hij gestresst is kan nadelig zijn. Dat kan te maken hebben met dat wanneer je alleen door middel van training je hond aanleert dat hij niet meer bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld een auto rit, dat hij in zijn kern nog steeds angstig en onzeker is. Gedragsproblemen kunnen symptomen zijn van een dieper liggend probleem.

Voordelen zijn echter dat je hond meer zelfvertrouwen kan krijgen, een taak kan krijgen enzovoort.

Ervaart jouw hond stress?

 • Ervaar jij problemen met jouw hond?
 • Weet je niet helemaal zeker of jouw hond stress heeft?
 • Wil je graag weten waar het gedrag vandaan komt?
 • Wil je graag jouw hond helpen?
 • Vertoont jouw hond één van de bovengenoemde signalen van hierboven?

Dan kan het heel goed zijn dat je wel wat hulp kan gebruiken.

Waarom kiezen voor mij?

 • Wanneer je mij inschakelt ga je direct aan de slag met het probleem.
 • Je krijgt begeleiding op maat, ieder probleem en iedere hond is anders, we kijken wat past bij jou.
 • Ik zit snel bij de kern van het probleem
 • Ik laat jouw zien en ervaren wat je kunt doen om het problemen te veranderen
 • Je leert zelf het probleem oplossen
 • Je gaat ervaren wat verschillende gemoedstoestanden van je hond zijn
 • Je leert te werken vanuit lichaamshouding en energie

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.