Wat betekent het als je hond fronst?

Wat betekent fronsen hond?
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Fronsen is een stresssignaal en ontstaat eigenlijk door de spieren in het voorhoofd die worden aangespannen. Wanneer een hond fronst zie je dit duidelijk. Maar het is vooral belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Je kan geen lichaam signalen interpreteren op basis van 1 lichaamsdeel.

Hond fronst

Waarom fronst een hond?

Wanneer een hond zich onzeker voelt kan hij met zijn wenkbrauwen fronsen. Het ziet er uit alsof je hond zich bezorgd voelt. De hond voelt zich waarschijnlijk gespannen. Het kan zijn dat hij de situatie als bedreigend en angstig ervaart.

Hond fronst

Een hond die fronst kan ogenschijnlijk een beetje “boos” kijken.

Je ziet op de afbeelding hieronder een poedel met een frons. Je ziet het streepje tussen beide ogen en een gefronste blik. Andere signalen die je ziet bij de poedel (rechter hond) zijn:

Waarom fronst een hond?

Je hond fronst omdat hij zich onzeker, gespannen of angstig voelt

Het fronsen van je hond is maar 1 signaal. Wanneer een hond in een bepaalde situatie terecht komt kan het dus zijn dat je dit signaal even ziet. Situatie waar dit signaal zichtbaar kan zijn kunnen zijn:

Wanneer je hond:

Welke signalen kan je nog meer zien in combinatie met fronsen?

Dat hangt natuurlijk totaal af van de context. Maar signalen die je ook kan zien kunnen zijn:

Wat betekent het als je hond fronst

De escalatieladder voor honden

De escalatieladder bij honden geeft weer hoe een conflict opbouw bij honden kunnen zijn. Het lijkt vaak alsof onze honden “ineens” uitvallen. Toch is dat niet het geval. Het gaat vaak over zoveel meer. En er gebeurt vaak zoveel meer. De escalatieladder geeft zowel een opbouw in signalen weer, als een punt waar je hond zou kunnen staan.

De escalatieladder van je hond kennen is heel belangrijk. Zodat je weet hoe hij opbouwt in conflictsituaties. Ook voor het stressemmertje van je hond is het belangrijk dat je weet wat er intern speelt bij je hond.

Wat betekent het als je hond fronst?

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.