60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Hond gromt naar visite: wat betekent dat?

Hond gromt bij visite
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Heb jij een hond die gromt naar visite/bezoek? Misschien tijdens het ontvangen van de visite. Of juist wanneer de visite eenmaal zit.

Als je hond gromt naar visite is het belangrijk om het niet zien als iets dominants of agressiefs. Je hond is wel degelijk aan het communiceren. Dus het is het wel belangrijk om het grommen serieus te nemen.

Herken jij dit:

Jouw hond gromt als:

  • Er visite binnenkomt
  • De visite in beweging komt
  • De visite weer vertrekt
  • De visite hem/haar wil aanhalen

Wat betekent het als je hond gromt naar de visite?

Grommen kent veel onderlagen. Het is dus eerst goed om te weten wat het grommen van hond betekent.

Grommen is een communicatiesignaal. Het is heel normaal gedrag. Het is ook een dreigendsignaal en kan een voorbode zijn voor ander gedrag zoals: snappen, happen of bijten.

De ene hond gaat hier sneller in over dan de andere hond.

Een hond die gromt naar de visite wil iets duidelijk maken. Laten we kijken of we kunnen luisteren!

Oorzaken van het grommen naar visite:

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het grommen naar visite.

De hond:

  • Gromt bij het aaien vanwege lichamelijke klachten; het doet hem pijn/is de voorspeller van iets negatiefs
  • Vindt het spannend dat de visite (en alle bombarie die daarbij komt kijken) over de vloer komt
  • Vindt de onvoorspelbaarheid van de visite lastig
  • Vindt bepaalde visite ingewikkeld (bijvoorbeeld mannen met een donkere stem, sorry mannen!)
  • Vindt het niet fijn om geaaid te worden door vreemden
  • Heeft een negatieve ervaring met visite
  • Moeite met de afstand tussen hem en de prikkel (hij vindt het lastig dat ze zo in zijn persoonlijke zone komen en heeft het gevoel dat ‘ie wat met de visite moet maar het niet wil).
Hond vindt visite spannend en gromt

Grommen en lichamelijk ongemak

Als je hond lichamelijk ongemak ervaart dan kan het zijn dat grommen een manier is om dat aan te geven. Grommen is wel al een grof signaal. De kans bestaat dat je hond in het verleden al andere signalen heeft gecommuniceerd om aan te geven dat hij het ingewikkeld vindt dat hij aangehaald wordt. Dat noemen ze een opbouw in de conflictsignalen. Deze wordt vaak weergegeven met behulp van de escalatieladder.

Het grommen kan ook “ineens” ingezet worden als je hond “ineens” lichamelijk ongemak ervaart. Met het grommen geeft je hond dus aan het echt niet fijn te vinden. Hij wil dat het stopt.

Het kan zijn dat je hond dit bij visite en/of vreemde mensen wel laat zien. Maar bij jullie niet. Het kan ook zijn dat je hond het zowel bij jullie als bij anderen inzet wanneer hij geaaid wordt.

Ik zou in deze gevallen altijd pijn uitsluiten om deze (belangrijke!) oorzaak op te pakken.

Hond gromt bij visite

Wat als je hond visite ingewikkeld vindt?

Het kan zijn dat je hond de visite gewoon ingewikkeld of spannend vindt. Dat kan natuurlijk om verschillende redenen zijn. Je hond heeft negatieve ervaringen. Je hond vind het lastig dat ze in zijn persoonlijke zone komen. Of je hond vindt het ingewikkeld dat de visite iets van hem wil zoals aanhalen en aaien.

Soms kan het verstandig zijn om je hond juist minder te betrekken bij de visite. Maak een plekje waar hij, eventueel afgeschermd, zich kan afzonderen. Een puppyren of bench (niet al te lang) kan daar een ondersteuning bij zijn. Met een puppyren of traphekje kan je ook gemakkelijk zones afschermen. Als je hond daar zijn behoeftes heeft liggen. Als het echt gaat over de emotie. Bijvoorbeeld je hond heeft nu een negatieve associatie met de visite. Dan is het noodzakelijk om wat te doen aan de emotie (van negatief naar positief/neutraal) richting visite.

Dan kan het alsnog verstandig zijn om een hulpmiddel zoals een puppyren in eerst instantie in te zetten zodat je goed kan trainen.

Hond gromt naar visite

De hond vindt de opwinding – die bij visite ontvangen hoort – lastig

Sommige honden reageren heel erg op de energie van opwinding. Daarmee wordt bedoelt dat als de energie ook maar een beetje omhoogschiet jouw hond daar heel gevoelig voor is. Sommige honden kunnen dan juist schieten in de angst en ook grommen als signaal laten zien. Het voelt het stressemmertje van de hond zodanig dat hij moeite heeft om te herstellen.

De opwinding kan bijvoorbeeld ontstaat aan het begin. Je ontvangt visite. De deurbel gaat. Jij en de visite zijn enthousiast. De opwindingschiet omhoog. Laat staan als je dat nog een paar keer herhaalt omdat er een verjaardag is en er meerdere mensen op visite komen.

Of misschien heb je wel een feestje en schiet de opwinding daarom omhoog.

Je kan er dan voor kiezen om je hond op bepaalde momenten even af te zonderen (mits hij daar mee om kan gaan!). Of eventueel hulpmiddelen zoals een puppyren of bench gaat inzetten om hem tijdens die pieken te begeleiden.

Hond gromt bij visite ontvangen

De hond heeft een negatieve ervaring met visite

Het kan zijn dat de visite de voorspeller van iets negatiefs is. Dat hoeft niet eens per se echt zo te zijn. Althans niet met de visite die nu binnenkomt. Het kan zijn dat je in het verleden een ervaring hebt gehad met visite die iets te hoog opliep. Je hond kan dat zijn gaan associeren met iets negatiefs.

Wat ook zou kunnen is dat je je hond (flink) hebt gecorrigeerd wanneer hij bepaald gedrag liet zien tijdens het hebben en ontvangen van visite. Dit kan maken dat de hond dit is gaan koppelen met de visite. De visite is dus eigenlijk de voorspeller van iets negatiefs. Je hond kan gaan grommen om te laten zien dat hij de situatie als bedreigend, spannend en zeer ongemakkelijk ervaart.

Hond gromt bij visite

Wat te doen als je hond gromt naar visite?

Er valt heel veel over te zeggen. Op de eerste plaats omdat het maatwerk is. De vraag begint natuurlijk bij wanneer en waarom is jouw hond grommen gaan inzetten. Het kan ook zijn dat je een adoptiehond hebt en dat je dit gedrag niet van jongs af hebt gezien. Of dat je geen opbouw hebt gezien. Het is er altijd geweest.

Dan kan het wat lastiger zijn om misschien uit te vinden waarom je hond doet wat ‘ie doet.

Tegelijkertijd betekent dat niet dat je er niks mee kan. Zoals hierboven al beschreven staat kan je gaan werken aan management. Situaties beter en anders inrichten om te voorkomen dat je steeds in die situaties rolt. Daarnaast is pijn uitsluiten bij een grommende hond altijd een goed advies. Je wilt gewoon zeker weten dat je hond geen pijn heeft. En pijn herkennen bij honden is lastig. Ook al denk jij dat er niks is. Dat kan maar zo eens heel anders zijn.

Een negatieve emotie richting de visite

Tegelijkertijd wil je wat doen aan de emotie (negatief) richting visite. Maar daarbij zal er wel ook gekeken moeten worden naar wat dan die negatieve voorspeller is. Zijn dat bepaalde mensen? Zijn dat bepaalde handelingen? Is dat een bepaald moment? Is dat de afstand die de hond heeft tussen de visite? En ga zo maar door.

Hond gromt naar visite en ervaart negatieve emotie

Moet je je hond corrigeren als hij gromt naar visite?

Wordt jij nu (heel) boos en corrigeer je je hond op je hond als hij gedrag X vertoont bij het ontvangen en hebben van visite? Kijk dan eens of je dat achterwege kan laten. Je hond ervaart het al als negatief en jij wordt ook nog eens boos. Hier wordt het niet positiever van en zelfs negatiever. In feite doen we er een schepje boven op.

Het is wel een logische reactie. Het kan zelfs ontstaan vanuit een schrik reactie. En voor je het weet heb je je hond flink toegesproken. Probeer er eens anders naar te kijken. Natuurlijk mag jij een menselijke reactie hebben. En je mag ook (flink) balen. Maar daarnaast is je hond er ook. Hij gromt om iets aan te geven. En vanuit dat vertrekpunt zul je opzoek moeten gaan naar antwoorden. Wat heb je nodig om het grommen niet meer in te zetten? Wat maakt dat je gromt? Wat kunnen we daaraan doen?

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?