60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is tongelen?

Wat betekent tongelen?
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Tongelen is een stresssignaal. Het is onderdeel van de lichaamstaal van honden. Tongelen is een signaal waarbij de hond al in een vroeg stadium aangeeft iets als bedreigend of spannend te ervaren.

Wat betekent tongelen bij honden?

Waar staat tongelen in de escalatie ladder?

Je ziet hierboven een afbeelding van de zogenoemde escalatieladder. De escalatieladder geeft een opbouw in conflict weer. De escalatieladder voor honden is geen vast gegeven met een chronologische opbouw. Je ziet tongelen niet in het rijtje staan op de afbeelding hierboven.

Als je hond tongelen in zet dan kan hij iets als spannend ervaren. Er ontstaat conflictgedrag. Je hond staat nog in de groene/lichtgele zone van de escalatieladder. Een super mooi signaal dus.

Tongelen is een stress signaal

Tongelen geeft wel degelijk aan dat je hond iets van de situatie vindt. Ik laat daarmee in het midden waar het dan echt over gaat. Dat hangt sterk van de situatie af.

Tongelen is een signaal die je serieus moet nemen. Dat is omdat je hond daarmee naar jou toe met hele subtiele communicatie laat weten dat hij het misschien wel ingewikkeld vindt. Of liever niet heeft. Of niet helemaal begrijpt wat je nou van hem verwacht.

In alle gevallen kan het voor ongemak, spanning en een innerlijk conflict zorgen.

Hoe ziet tongelen eruit bij honden?

Hoe ziet een tongel eruit?

Een tongel kan je herkennen wanneer je hond zijn tong even uit zijn mond haalt. Dit kan een klein stukje zijn, of zelfs tot tegen de neus aan. De hond kan het ook meerdere keren halen.

Je ziet deze Dalmatiër hieronder meerdere keren tongelen.

Je ziet nooit maar 1 signaal

Je hond communiceert continu en veel. Ook deze Dalmatiër laat meer zien dan alleen maar een tongel.

Een paar signalen die hij ook laat zien:

  • Oogwit laten zien
  • Oortjes naar achteren
  • Korte, ietwat gespannen kwispel
  • Smakken
  • Gefronste wenkbrauwen
  • Rimpel in zijn neus

Deze hond tilt ook zijn lip op en laat zijn tanden zien. Maar veel Dalmatiërs kunnen dit doen. Het staat bekend als de “Dalmatiërs lach”. Toch gaat dit vaak niet over lachen. Maar meer over een innerlijk conflict.

De context en het totaalplaatje

Je kan nooit op basis van 1 lichaamssignaal conclusies trekken. Je zult altijd naar het totaalplaatje moeten kijken. Dus naar de gehele lichaamstaal van je hond.

Daarnaast ben je qua interpretatie sterk afhankelijk van de context.

Is deze hond aan het tongelen?

De foto hieronder laat je een hond zie die zijn bek aflikt. Maar is deze hond aan het tongelen? Of misschien wel zijn bek aan het aflikken? De persoon die de foto heeft gemaakt kan de hond wel in een mooie positie willen krijgen met wat lekkers.

Een hond kan dan zijn bek aflikken en op dat moment op de foto zijn gezet. De hond kan zo’n grote camera ook wel degelijk als spannend en bedreigend ervaren en (onder andere) een tongel laten zien.

Tongelen: je hond weet het even niet zo goed.

Nuances zijn heel belangrijk bij het interpreteren van lichaamstaal. Zoals je hierboven al hebt gezien kan je nooit zeggen “hij kwispelt dus hij is blij”.

Ik zie dat een tongel soms ook even zichtbaar is als de hond even niet zo goed weet wat er nou van hem verwacht wordt. Min of meer is dat conflict gedrag. Je hond ervaart een innerlijk conflict: “hé, wat gaan ze doen?” of “hé, wat verwacht je nou van mij?”.

De context en het totaalplaatje zijn dus super belangrijk voor de juiste interpretatie.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?