60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Bearded Collie

Hondenrassen: Bearded Collie
deel:

Het kan daarom Wil je meer weten over een Bearded Collie? Lees dan zeker verder en ontdek wat dit hondenras uniek maakt.

De Bearded Collie

De Bearded Collie is een zachtaardige, leergierige herdershond. Oorspronkelijk komt het ras uit Schotland. Ze werden gebruikt voor het beschermen en bij elkaar drijven van schapen. Ze zijn actief en hebben daarom veel aandacht nodig. Ook de opvallende vacht vereist de nodige aandacht. Hieronder wordt verder ingegaan op een aantal kenmerken van dit herdershondenras.

Het uiterlijk van de Bearded Collie

De kop van de Bearded Collie heeft een wat vierkante vorm. De neusspiegel, het onbehaarde topje van de neus, is groot en bijna altijd zwart. De ogen zijn groot en stralen vriendelijkheid uit. De staart die laag is aangezet, staat iets hoger bij enthousiasme en actie en zal naar beneden hangen tijdens een rustmoment. De reu heeft een schofthoogte (afstand van grond tot schouder) van 53-56 cm. De teef blijft iets kleiner, die haalt maximaal een schofthoogte van 53 cm. Hun gewicht varieert tussen de 18 en 27 kilo.

Vacht

De Bearded Collie heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is lang en stug. De ondervacht is wollig en zeer zacht. De haren worden van kop/wangen naar borst steeds langer, hierdoor lijkt het of de hond een baard (in het Engels: beard) heeft. De imponerende vacht heeft veel verzorging nodig. De Bearded Collie heeft meestal een combinatie van kleuren. De voorkomende kleuren bij dit ras zijn:

  • Bruin
  • Zwart
  • Zand
  • Blauw/grijs
Hondenrassen: Bearded Collie

Verzorging

De vacht van de Bearded Collie vereist veel verzorging. Er moet wekelijks geborsteld worden en dat klusje kan zo een uur in beslag nemen. Door het soort vacht en door de speelsheid van de hond blijft er snel vuil in de haren hangen. Het is raadzaam om de vacht eerst op te laten drogen en om daarna het vuil er voorzichtig uit te borstelen. Deze vacht kan beter niet gewassen worden. Dat is niet goed voor de kwaliteit.

De grote ogen zijn gevoelig. Na het slapen kan er wat ‘slaap’ in de ogen achterblijven. Dit kan zich ophopen in de ooghoeken. Met een schoon vochtig doekje kan dit voorzichtig verwijderd worden.

Hondenrassen: Bearded Collie

Karaktereigenschappen Bearded Collie

Kenmerkend voor het ras is het zachtaardige, gevoelige en intelligente karakter. De sociale hond is leergierig en past zich snel aan.

De Bearded Collie is een levendige hond, maar als er vaak genoeg met hem gespeeld en gewandeld wordt, zal dit binnenshuis geen probleem vormen. Ze worden gemiddeld 14 jaar, maar zelfs op die hoge leeftijd kunnen ze nog speels zijn. Ook hun behoefte aan contact met het gezin blijft.

Hondenrassen: Bearded Collie

Past een Bearded Collie bij jou?

Kortom, als je op zoek bent naar een Bearded Collie dan vind je het leuk om actief aan de slag te gaan met je hond en schrik je niet van een vieze vacht. Een vacht die bovendien veel verzorging en aandacht nodig heeft. Bovenal ben je bereid om een vriendschap met deze trouwe viervoeter aan te gaan. Het is belangrijk dat deze honden zowel fysieke als mentale uitdaging krijgen.

>> Wat is mentale uitdaging?

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?