60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat is Fiddle About?

Wat is Fiddle About?
deel:

Fiddle About is een dol of gek moment van je hond. Dat ‘ineens’ lijkt te ontstaan. Dit gedrag krijgt vaak de verkeerde interpretatie.

Wat is Fiddle About?

Fiddle About is 1 van de 4 copingmechanisme.

>> Lees hier wat een copingmechanisme is.

Dit gedrag zie je niet direct terug bij honden die per se heel bang zijn. Wel komt dit voor bij honden die iets spannend/ingewikkeld/ongemakkelijk vinden en in feite proberen hier van af te komen. Het is gedrag dat er grappig, dol en gek uitziet. Toch gaat het daar niet over.

Voorbeeld

Stel je moet iets doen wat je spannend vindt dan kun je daar op verschillende manieren op reageren. Een manier kan zijn dat je ‘doorschiet’ in de spanning. Dat je clownesk gaat doen, veel lachen, praten en noem het maar op. Met als doel om die spanning kwijt te raken.

Een voorbeeld kan ook zijn dat er humor wordt ingezet in situaties waarbij de humor eigenlijk niet per se gepast is. De humor helpt dan om de stress te laten afvloeien.

Wat is Fiddle About?

Hoe ziet Fiddle About eruit?

De Fiddle About kan er op verschillende manieren uit zien, maar een van de meeste herkenbare is wel de ‘gekke 5 minuten’.

Met herkenbaar bedoel ik dat we het gedrag dat ontstaat uit spanning, ongemak en ingewikkelde situaties niet per se herkennen als spanning omdat het er grappig, enthousiast en gek uit kan zien.

Een hond die bijvoorbeeld buiten een andere hond tegenkomt en dit spannend vindt kan vervolgens rondjes gaan rennen. Dit gebeurd vaak met een ingetrokken bips en ze rennen van de ene naar de andere kant. Je kunt dan wel de conclusie trekken dat het niet over spel gaat.

Het kan ook zijn dat je hond dit ‘ogenschijnlijk’ in één keer doet tijdens het wandelen. Een grote kans dat het je hond teveel wordt. Zijn emmertje kan dan vol zitten.

Het gaat dus ook over meer dan alleen maar wat rondjes rennen, want in feite heeft je hond spanning in zijn lijf. Dat ‘rondrennen’ is een manier om die spanning te laten afvloeien.

De hond schiet door in zijn stress

Je kunt de Fiddle About op verschillende manieren herkennen. In principe kun je zeggen dat je hond doorschiet in zijn stress level. Dat stress level kan zowel door positieve als negatieve spanning verhogen. Het gedrag lijkt vaak ineens te ontstaan. Het ziet er clownesk uit, gek, grappig en ‘dolletjes’. Betekent niet dat dit is wat je hond voelt.

In de meeste gevallen gaat er niet een lampje branden omdat het niet gaat over een mega bange hond. Het is ook logisch dat wij als mensen dit gekke gedrag interpreteren als leukigheid. Zeker ook in contact met honden ziet het eruit alsof het over wat anders gaat dan spanning. Bijvoorbeeld dat ze lekker aan het spelen en rondrennen zijn.

Wat is Fiddle About?

Het is qua interpretatie logischer als een hond met spanning een staart tussen zijn benen heeft. Dat hij bij jou komt staan, wegkruipt, wegloopt, ontwijkt etc.

Spanning zorgt voor stresshormonen in je lichaam. Je kunt op verschillende manieren reageren op die spanning en vanuit deze stresshormonen. Dat hoeft niet alleen maar op de manier zoals bijvoorbeeld de hond op de foto hieronder laat zien.

Wat is Fiddle About?

Je hond vindt wel degelijk iets van de situatie

Wel gaat het over wat je hond laat zien. Dat hij duidelijk laat zien dat hij iets van de situatie vindt. Dat het hem ongemak oplevert of spanning bijvoorbeeld. Oftewel: hij moet van die stress af. Het is belangrijk om dit waar te nemen en de juiste interpretatie hier aan te geven.

Een Fiddle About kan op verschillende momenten plaatsvinden. Het verschilt per hond en situatie. Ook het gedrag wat de hond laat zien kan verschillen.

Positieve spanning kan ook zorgen voor Fiddle About

Door positieve spanning kan een hond ook een Fiddle About vertonen. Positieve stress bestaat ook. Dit betekent dus ook dat die hormonen in zijn lichaam zitten. Bijvoorbeeld, de hond raakt opgewonden bij het zien van de riem en daardoor schiet hij door in zijn stress level. Voor de beeldvorming. We noemen dit vaak enthousiast gedrag. ‘Hij wil zo graag’. Er kan meer achter dit gedrag verschuilen. Er kan ook van alles uit ontstaan.

Wat is Fiddle About?

Enkele voorbeelden van Fiddle About bij honden

  • Hij gaat rondjes rennen in huis
  • Rondjes rennen in de tuin en graven
  • De hond ziet buiten iets en gaat graven op de grond
  • In een keer op de rug liggen en maar (gek) rollen op de grond
  • Ontzettend hard rondrennen wanneer hij een hond ziet bijvoorbeeld
  • Gek gedrag vertonen op zijn mand (er over heen scheuren met zijn neus, z’n rug rollen en gek doen)
  • Op de bank springen en heen en weer rennen
  • Enzovoort

Een keer een Fiddle About zien is niet zo erg. Zie je dit met regelmaat gebeuren? Dan is het wel belangrijk om dit in acht te nemen en hier wat mee te doen en de oorzaak te achterhalen.

Puppy’s en jonge honden

Bij jonge honden en puppy’s kun je dit nog vaker voorbij zie komen met als oorzaak toch vaak overprikkeling. Je ziet dit ook vaak aan het einde van de dag/in de avond komen.

Wat is Fiddle About?
Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.