Er zijn zoveel honden op de wereld. Er zijn verschillen soorten en maten en voor ieder wat wils. Een rashond moet voldoen aan een bepaalde criteria.
Wat is een rashond?
Rashonden zijn honden die zijn gefokt volgens een officiële rasstandaard. Een rasstandaard betekent eigenlijk een ontwerp voor een ‘standaard’ uiterlijk en gedrag. Er zijn dus altijd bepaalde kenmerken typerend voor een ras. Een rashond moet aan 3 voorwaarden voldoen:
- De rasstandaard van het ras
- En een vader en moeder die tot hetzelfde ras behoren
- Een stamboek die geregistreerd is
De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent momenteel meer dan 345 hondenrassen.
Wat is FCI (Fédération Cynologique Internationale)?
Soorten rashonden
Er zijn veel verschillende soorten rashonden. We hebben deze verschillende hondenrassen onderverdeeld in 10 groepen. We noemen dat rasgroepen. Rashonden werden van oorsprong gefokt om ons te helpen. Ze hadden een doel en op basis daarvan zijn de groepen gesteld.
Ontdek hier alle rasgroepen:
- Rasgroep 1 – Veedrijvers en herdershonden
- Rasgroep 2 – Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
- Rasgroep 3 – Terriërs
- Rasgroep 4 – Dashonden (teckels)
- Rasgroep 5 – Spitsen en oertypen
- Rasgroep 6 – Lopende honden en zweethonden
- Rasgroep 7 – Voorstaande honden
- Rasgroep 8 – Retrievers, spaniëls en waterhonden
- Rasgroep 9 – Gezelschapshonden
- Rasgroep 10 – Windhonden
Rashond kopen
De voordelen van een rashond zijn dat je weet wat voor kenmerken, grootte en karakter je krijgt. Wees je er wel van bewust dat deze kenmerken geen gegeven zijn. Zeker qua gedrag is het lastig om in te schatten of je hond daadwerkelijk aan die kenmerken voldoet. Je hond als dier In de eerste plaats is je hond een dier, dan een soort (hond), dan een ras en dan een naam. Wij hebben de neiging om deze feiten om te draaien, voor ons zijn de naam van de hond en het ras heel belangrijk. Het is belangrijk om je te realiseren dat je te maken hebt met een dier. De hond die zijn eigen psychologie kent en die anders is dan die van ons als mens.
Karakter is niet altijd een garantie
We kopen vaak een ras zonder verder te kijken naar het karakter van de individu. Naast het uiterlijk van de hond is het vooral belangrijk om te kijken wat het karakter is. In een nestje leven allemaal verschillende individuen. Ongeacht dat een bepaalt aan bepaalde kenmerken moet voldoen heb je ook nog te maken met de individu zelf. Vragen die je jezelf kunt stellen voor aanschaf van een hond zijn:
- Wat kan ik de hond bieden?
- Kan ik voorzien in de behoeftes van de hond? (voldoende beweging, regels en grenzen, ruimte, verzorging etc)
- Hoeveel zin en tijd heb ik om te voorzien in deze behoeftes?
- Weet ik wat de kenmerken van het ras zijn dat ik graag wil?
- Heb je tijd en geld om te investeren in een (ras)hond? (Voer, dierenartskosten, cursusgeld, hondenspeeltjes, sporten etc)
- Heb ik tijd voor het volgen van een cursus om mijn hond op te voeden?
- Wat verwacht ik van de hond zelf? (Vriendelijk, aanhankelijk, mensenvriend, op de baasgericht, jachtinstinct, etc)
- Heb ik voldoende ruimte voor de hond?
- Heb ik tijd voor de hond naast mijn, fulltime,baan?
- En dergelijk
Nadelen Rashond
Helaas kampen veel rashonden met erfelijke afwijkingen. De meeste mensen staan hier niet zo van te kijken. Vaak schrikken we niet meer zo van een hond met Heupdysplasie, Epileptische aanvallen of oogafwijkingen.Het is wel belangrijk om je te realiseren dat veel erfelijke afwijkingen zijn ontstaan door het doorfokken met honden. Honden leven al een lange tijd bij ons in huis. Steeds minder moet een hond nuttig zijn, maar vooral een leuke huisgenoot. Door deze behoeftes zijn we vooral gaan fokken op alles wat wij mensen leuk en schattig vinden. Ofwel: alle uiterlijke kenmerken werden belangrijk en alle goede genen zijn (langzaamaan) verloren gegaan. Door deze fokkerij zijn (vooral de populaire honden) niet altijd even gezond meer. Sommige kampen zelfs met grote ademhalingsproblemen, chronische hoofdpijn en nog zoveel meer. In deze lijst vind je een overzicht met alle erfelijke afwijkingen van rashonden. Het is van belang dat je voorziet in de behoeftes van de hond?
- Kun je je hond voldoende bieden? (Beweging, regels en grenzen, ruimte, uitdaging, veiligheid etc)
- Is de hond gezond?
Wat is de prijs van een rashond?
De prijzen van een rashond verschillen enorm. Je kunt ze tussen een bedrag van€600 tot €3500 (of meer) aanschaffen. De prijzen per hond verschillen ook en hangt ook elke af van het ras. Oorzaken die invloed kunnen hebben op het bedrag zijn:
- Populaire hondenrassen kunnen duurder zijn
- Onbekende, ‘unieke’ hondenrassen zijn vaak duurder in aanschaf (bijvoorbeeld een Beauceron)
- De prijs kan hoger zijn wanneer de hond uit een ‘goeie lijn’ komt – kampioenshonden bijvoorbeeld zijn duurder in aanschaf
Waarom is een rashond zo ‘duur’?
Naast de bovenstaande punten die invloed hebben op het bedrag van een hond, zijn er ook nog de kosten die een fokker maakt. Deze kosten kunnen er voor zorgen dat de puppy duurder lijkt. Maar wanneer je een eerlijke en goede fokker vindt zul je al snel kunnen berekenen dat de kosten niet zo gek bedacht zijn. Kosten die een fokker maakt kunnen zijn:
- Dekreu
- HD onderzoek teef en reu
- Oogonderzoeken
- Test patella luxatie
- Gedragstest
- Showuitslag
- Progesteron prikken
- Piton spuiten, antibiotica, nutridrops
- Extra voeding moederhond
- Voeding (vlees bijvoorbeeld) voor de puppies
- Keizersnede
- Vlees en supplementen voor de pups
- Attributen voor puppies en moederhond
- Etc.
Je kunt je wel voorstellen dat al deze dingen bij elkaar opgeteld voor veel kosten zorgen.
De 10 populaire rashonden in Nederland
- Labrador retriever
- Duitse herder
- Golden Retriever
- Berner Sennenhond
- Staffordshire Bull Terriër
- Chihuahua
- Boxer
- Franse Bulldog
- Cavalier King Charles Spaniël
- Engelse Bulldog