60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Balspelletjes voor honden: de voor – en nadelen

Balspelletjes voor honden: de nadelen
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Achter een bal aanrennen lijkt al vrij snel iets om de hond moe te laten raken denken mensen. En in eerste instantie lijkt met ballen laten spelen een fantastische uitlaatklep. Maar wist je dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan obsessief gedrag, chronische stress /stress en fysieke klachten. Daarnaast kan de ene hond er ook wat beter mee omgaan dan de andere hond.

Balletje gooien hond

Lijkt gewoon rustig wandelen voor je hond niet voldoende om zijn energie kwijt te raken? Je zoekt iets waarbij hij lekker kan rennen en je misschien zelfs wel snel en effectief die uitlaatklep kan verzorgen.

Misschien doet jouw hond er ook alles voor om de bal te vangen en te pakken krijgen? Dat kan heel goed. Veel honden vinden een bal spelletje heel erg leuk en kunnen uren door gaan.

Of, althans? Is dat ‘leuk’ uitziende gedrag nou wel eigenlijk echt zo leuk? We denken vaak dat omdat de hond zo graag dat balletje wil hebben, dat hij het leuk vindt. Of zou er wat anders achter zitten? Klopt de interpretatie van het gedrag en de signalen wel. Is het eigenlijk wel altijd zo leuk als honden proberen de bal, koste wat het koste, te krijgen?

Het apporteren met een bal kan echt heel leuk zijn. Begrijp mij niet verkeerd. Ook niet iedere hond is per direct een grote ballen-junkie.

Een bal spelletje wordt met de beste intenties gedaan. We willen spelen met onze honden. Alleen het is wel goed om te weten wat er allemaal gebeurt wanneer we met de bal gooien.

is gooien bal hond goed of slecht

Leuke balspelletjes voor honden

Het apporteren met een bal kan echt heel leuk zijn. Begrijp mij niet verkeerd. Ook niet iedere hond is per direct een grote ballen-junkie.

Een bal spelletje wordt met de beste intenties gedaan. We willen spelen met onze honden. Alleen het is wel goed om te weten wat er allemaal gebeurt wanneer je met ballen gooit.

Mijn hond vindt de bal zo leuk

Hoef jij de bal maar te pakken en is je hond al helemaal door het dolle heen? Laat staan als je de bal gooit. Staat hij direct hyper naast je? Misschien heeft hij nergens meer oog voor, behalve de bal? We denken vaak dat dit betekent dat de hond heel erg blij en enthousiast is als hij de bal ziet.

Echter betekent het vaak iets anders. Het is opwinding en stress. En dat is niet zo fijn en leuk als dat we denken. En soms ook moeilijk te onderscheiden van een hond die tevreden enthousiast is. Later in dit artikel schrijf ik nog wat meer over obsessiviteit. Om die redenen kan het een goed idee zijn om te proberen de bal op een andere manier in te zetten. Daar kom ik later in dit artikel op terug.

Mijn hond vindt de bal zo leuk: of toch niet?

Een bal gooien als uitlaatklep, een goed idee?

Ik wil geen ‘party-pooper’ zijn, toch ga ik het doen. Het gooien van een balletje als uitlaatklep gebruiken is eigenlijk helemaal niet zo een goed idee. We denken vaak dat dit een perfecte manier van energie kwijtraken is wanneer een hond teveel energie heeft. Echter is het tegendeel waar. Wist je dat je het gooien van ballen zelfs kunt koppelen aan gedragsproblemen?

Daar komt bij dat veel honden er veel meer baat bij hebben als we ze effectief mentaal uitdagen.

Bij het proberen de bal achter na te jagen maakt je hond adrenaline aan. Adrenaline is een stresshormoon. Ook wordt het stofje cortisol aangemaakt. Dit is ook een stresshormoon die in het lichaam van je hond vrij komt bij het achter na jagen van een bal. Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij chronische stress.

balspelletjes voor honden

Er komt dopamine vrij bij het gooien van een balletje

Daarnaast komt er ook dopamine vrij in de hersenen van je hond. Dit is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen.

Iedere keer dat de hond de bal heeft, heeft hij weer een dopamine dosis gekregen. Dit werkt verslavend voor de hond. Ook de adrenaline heeft een verslavende werking.

Over grenzen heen gaan

Een groot gevaar van achter een bal aanrennen, obessiviteit en de stresshormonen in het lichaam van je hond is dat honden over hun eigen grenzen heen gaan. Dat is deels een gevolg van die stresshormonen. Daardoor pushen ze zichzelf eigenlijk door die grens heen. Ze kunnen ook niet meer goed aanvoelen waar die grens ligt. Misschien herken je dat wel, dat je ziet bij je hond dat die grens op dat moment wat is opgeschoven. Dat geldt ook meteen voor de pijngrens. Ik zei vaak over mijn Tervuerense Herder, die vroeger een ballenjunkie was, hij zou er nog 4 poten voor breken als dat nodig was. Hij zou er alles voor doen om de bal te krijgen.

Balspelletjes voor honden

De hond heeft tijd nodig om te herstellen

In de natuur werkt het zo dat een hond zijn prooi 1 keer vangt. Hij heeft de stress, adrenaline en dopamine nodig om zijn doel te behalen. Alleen heeft de hond dan ook voldoende tijd om weer te herstellen. Bij ons wordt de ‘prooi’ (in dit geval de bal) constant opnieuw gevangen.

Het vangen van een prooi is een heel traject. De hond probeert de geur waar te nemen, de prooi pakken en ga zo maar door. Een hond heeft bij de echte jacht niet altijd succes. Bij het vangen van een bal wel. Zo gemakkelijk als dit met de bal gaat, gaat het niet in echt echt.

Wanneer de prooi gevangen is, wordt de prooi gedood en opgegeten. Door het vele kauwen wordt er ook al stress verlaagd: want kauwen zorgt voor de afbouw van stresshormonen. Na het eten wordt er vaak gerust en geslapen. Allemaal manieren om stress weer te verlagen. Ontdek in dit artikel wat je hond doet als hij stress heeft?

De bal achter najagen kan voor (veel) stress zorgen

De bal achter najagen kan voor (veel) stress zorgen

Het lichaam krijgt vaak te weinig tijd om te herstellen van het najagen van een bal. Wanneer je binnen 5-6 dagen weer gooit met een bal kan dit dus voor chronische stress zorgen. Ze kunnen er dus ook juist hyperder van worden. In dat geval ben je met de kraan open aan het dweilen.

In sommige gevallen is je hond soms fysiek afgemat, maar dan is er mentaal meer onrust. Dit kan ook weer gedragsproblemen met zich mee brengen, zoals:

 • Het achterna willen gaan van fietsers, joggers, mountainbikers en/of auto’s
 • Kort lontje
 • Een volle stressemmer hebben
 • Niet goed met prikkels kunnen omgaan
 • Prikkelbaar in het algemeen
 • Uitval gedrag
 • Moeilijk alleen kunnen zijn kan beïnvloed worden (het stress level is al hoog!)
 • Achter katten en vogels aangaan
 • Overmatig graven
 • Staart jagen
 • Blessures
 • Pijn
 • Poten bijten
 • Flanken zuigen
 • Jachtinstinct kan sneller aangezet worden
 • Sneller gespannen rondom visite, onbekende mensen
 • Weglopen
 • Niet meer luisteren
De bal achter najagen kan voor (veel) stress zorgen

Slaapgebrek bij honden

Er zijn veel honden die een gebrek aan slaap hebben. Het gooien met een bal zorgt voor stress. Doordat de cortisol (5-8 uur) best lang in het lichaam blijft, blijven ze langer hyper. Maar daarnaast is ook adrenaline een grote boosdoener die ervoor zorgt dat je hond maar ‘aan’ blijft staan.

Hierdoor is er een gebrek aan ontspanning en dit kan betekenen dat er dus ook een gebrek is aan slaap. Omdat het simpelweg moeilijker is om te slapen. Het is moeilijk om te slapen omdat de stresshormonen nog door het lichaam gieren.

Wist je dat een volwassen hond ongeveer 12-14 uur slaap per dag nodig heeft? En dat dit bij puppy’s en oudere honden kan oplopen tot 18 uur?

Balspelletjes voor honden

Mijn hond is hyperactief: is ballen gooien een goed idee?

Bij het hebben van een drukke hond denken we dat we vaak de hond veel moeten laten rennen. Zodat hij zijn energie kwijt kan. Maar is dat wel zo? Wist je dat dit voor een omgekeerd effect kan zorgen? Een hond moet zowel fysiek als mentaal uitdaagd worden.

Begrijp me niet verkeerd. Lekker en flink wandelen met je hond is goed. Echter is het vaak niet zo als wij denken dat het is. We vullen de wandelingen vaak kwantitatief in. Waarbij er een gebrek is aan het voorzien aan gedrag dat binnen het ethologische gedragsrepetoire van de hond valt. We vullen de wandelingen vaak in door te lopen in een druk losloopgebied, spel met andere honden, het gooien van een balletje of een blokje om door, wederom de zelfde, straat.

Is bal gooien hond goed idee?

Mentale stimulatie

Mentale stimulatie is van groot belang voor honden. Je kunt beter alternatieven gaan verzinnen wanneer je wilt dat je hond zijn energie kwijt kan. Denk aan speur- en hersenwerk. Simpelweg omdat je wilt dat je hond rust in zijn hoofd krijgt.

Rust in zijn hoofd zorgt er voor dat je de basis veranderd. Door dat er mentaal rust is krijg je weer contact met hem en kun je gaan verbinden en gaan samenwerken. Meestal is dit veel beter dan in volle vaart achter balletjes aan rennen. Ik denk dat wanneer er een gezond niveau is, bijvoorbeeld in het stressemmertje van je hond en het fundament met je hond, dat het niet zo erg is als je hond achter de ballen aanrent.

Is bal gooien hond goed

Veel honden zijn verslaafd aan de bal

In de praktijk zie ik dat de meeste honden eerder verslaafd zijn aan hun balletje, dan dat het perse over ontspanning gaat. Ik denk dat we de consequenties van obessies niet moeten onderschatten. Bij obsessies is er namelijk een gebrek aan ontspanning. Je moet kostte wat het kost dat ene hebben. Obsessies zijn dwangmatig.

Menselijk geïnterpreteerd ziet het er vrolijk en enthousiast uit. Alleen daar slaan we de plank flink mis, omdat we het vanuit onze psychologie gaan opvatten.

Mijn hond is obsessief met de bal

Mijn hond is obsessief met de bal

Obsessies met ballen ontstaan heel snel. Een reden kan zijn dat we vaak teveel en te lang gooien zonder regels en grenzen. Naast dat is het zo dat de stofjes die aangemaakt worden ook zorgen voor de verlsavende werking. We vergeten dat het fijn is voor een hond dat hij begrijp wanneer het ‘klaar’ is.  Daarnaast weten we vaak niet wat de impact zowel geestelijk als lichamelijk is.

Zijn tennisballen goed voor een hond?

Het gebruik van tennisballen bij honden wordt snel gedaan. Echter kleven er wel een aantal nadelen aan het gebruik van echte tennisballen.

Nadelen zijn:

 • Slecht voor het gebit van de hond (materiaal zorgt voor snellere slijtage
 • Als het rubber afbreekt kunnen er stukjes binnenkomen bij de hond
 • De hond kan de bal kaal eten en al die stofjes kunnen in de buik terecht komen

Kan een hond stikken in een tennisbal?

De grootte van tennisballen kan een probleem vormen. Zeker bij de grotere hondenrassen. Als de hond een grote bek heeft en erg enthousiast is dan is een kans op verstikkingsgevaar. De tennisbal kan ingeslikt worden en/of achter in de keel terecht komen.

Is bal gooien gevaarlijk

Hoe leer je je hond aan rustig om te gaan met een bal?

 • De hond moet eerst jou aankijken, en als hij heeft gekeken gooi je de bal
 • Je leert dat je de bal ook weer kunt afpakken en beloont hem met een koekje of iets anders wanneer hij dit doet (maak er geen strijd van!)
 • Leer je hond het verschil tussen ‘aan’ gaan en ‘uit’ gaan aan. Door een duidelijk ‘klaar’ commando in te zetten
 • Gooi maar een paar keer met de bal. In plaats van de bal continue te blijven gooien. Heb je wacht momentjes tussen die paar keer gooien. Een paar keer kan 5 keer zijn bijvoorbeeld.
 • Je hond moet zich rustig kunnen gedrag. Bij het opspringen, helemaal hyper zijn, in je hand happen of andere gedragingen kun je beter stoppen en niet meer met de bal gooien. De hond staat stijf van de opwinding en stress!
 • Stop wanneer de hond teveel omhoog schiet
 • Gooi niet met ballen wanneer je hond nog een puppy is. Ook bij oudere honden kun je beter geen balspelletjes meer doen.
Mijn hond is verslaafd aan een bal

Je drukke hond lekker laten rennen achter een bal?

We denken vaak dat we bij drukke honden nog meer met ze moeten doen. Dat ze moeten rennen om hun energie kwijt te kunnen. Maar is dat wel de juiste manier van energie kwijt raken en de hond voorzien in zijn behoeftes?

Wat zijn leuke balspelletjes om te doen met je hond?

Het is veel leuker en gezonder voor je hond om de bal te laten opspeuren, bijvoorbeeld door de bal verstoppen. Geef je hond het commando om te ‘zoeken’. Begin in dit geval niet te ingewikkeld, zodat je hond begrijpt wat de bedoeling is. In plaats van hier als een kip-zonder-kop die bal te vangen, verzorg je zo al meer in een vorm van mentale uitdaging.

Het verstoppen van een bal voorkomt ook de lichamelijke klappen die een hond wel heeft bij het najagen van een bal. In plaats van een bal kun je ook andere voorwerpen verstoppen. Je kunt natuurlijk ook koekjes in boomstronken verstoppen en andere vormen van mentale uitdaging doen.

bal gooien hond goed

Lichamelijke inspanning bij het gooien van een bal

Het is erg belastend voor het lichaam van de hond om achter een bal aan te jagen. De hond staat stil, ze rennen (of sprinten is beter gezegd), gaan vervolgens volledig in de remmen om de bal te pakken en rennen weer terug. Dit wordt meerdere keren herhaalt.

Een bal gooien voor je hond zodat hij hem kan najagen zorgt voor veel lichamelijk inspanning. En dat is niet altijd in positieve zin. Je hebt net al kunnen lezen wat dit allemaal teweeg kan brengen.

De lichamelijke klachten zijn voor een hond niet altijd voelbaar op het moment zelf (of later) omdat hij door het stofje adrenaline gewoon door blijft gaan.

Waarom rent eenhond achter de bal aan?

Het gebrek aan een warming up

En dan is er ook nog een gebrek aan het opwarmen van de spieren. Bij het intensief sporten met de hond mag je zeker 20 minuten uittrekken om de spieren op te warmen.

Start met een rustige wandeling aan een ontspannen lijn. En sluit af met een rustige draf  (met een ontspannen lijn). Bij een minder intensieve ‘sport’ kan de warming up ongeveer 5-7 minuten duren.

Het gebrek aan warming-up bij balspelletjes

Je hond laten rekken en strekken

Rekken en strekken, denk je nu misschien. Ja, ook honden moet strekken. Het zorgt ervoor dat een hond zich gemakkelijker kan bewegen. En wordt op die manier beter voorbereid op inspanning.

De hond wordt leniger waardoor hij beter in staat is om bewegingscorrecties op te vangen. Bijvoorbeeld bij het verliezen van evenwicht. Je doet dit na het opwarmen van de spieren en bloedsomloop.

Lichamelijke inspanning

Wanneer je hond moe wordt neem zijn spierenergie af.  Waardoor het opvangen van de klappen bij het vangen van een bal steeds moeizamer zal gaan. Hij zal dit dan moeten corrigeren met zijn pezen en spieren.

Op het moment dat je de spieren en pezen meer belast is het dus logisch dat je hond fysieke klachten (blessures) kan krijgen.

Mag een puppy al een bal spelletje doen?

Een bal achter najagen is een forse belasting voor het lijf van de hond. Bij een puppy, jonge honden en een oude hond zijn de beweging van dit ‘spel’ veel te heftig. Een puppy is zich nog volop aan het ontwikkelen.

Het hard rennen (achter najagen), de duikbewegingen op de bal en het in één keer rennen is ontzettend belastend voor het lichaam. Omdat de spieren en gewrichten nog niet volop ontwikkeld komen de klappen nog harder aan. Dit zorgt voor problemen. Waar de hond in de toekomst (of direct) last van kan krijgen.

Mag puppy achter bal aan rennen

Een balletje gooien voor oudere honden een goed idee?

Oudere honden lopen meer gevaar omdat hun gewrichten zwakker zijn geworden en de gewrichten enigszins verzwakt. De klappen opvang kost meer energie en is extra belastend voor het lichaam.

De bewegingen van het harde rennen, plotseling stilstaan en het duiken op de bal zijn hele intensieve bewegingen. Hier kunnen fysieke klachten uit ontstaan. Pijn kan ervoor zorgen dat je hond zich niet fijn voelt en  dit kan dus ook in verbinding staan met gedragsproblemen en de hulpvragen die jij eventueel hebt.

Fysieke klachten van een hond na een balspelletje

Fysieke klachten en gedragsproblemen

Wanneer je hond gevoelige, stijve of erg pijnlijke plekken ervaart kan dat heel vervelend zijn. We onderschatten enorm wat lichamelijke klachten voor invloed hebben op gedragsproblemen.

Je hond kan daar op reageren en dat uiten:

 • Hij valt uit naar andere honden en/of mensen.
 • Hij gromt als jij of andere mensen hem willen benaderen of aanraken.
 • Hij wil niet dat jij of anderen zomaar in de buurt komen.
 • Je mag bepaalde plekken niet aanraken (bijvoorbeeld zijn rug, zijn heupen of andere plekken).
 • Hij vind vachtverzorging (bijvoorbeeld in de vorm van borstelen) niet fijn.
 • Of andere gedragingen.

Bij gedragsproblemen is altijd goed om eerst uit te sluiten of de hond geen pijn heeft.

Zoek een professional

Wanneer je een hond hebt met fysieke klachten, ga dan op zoek naar een professional. Bijvoorbeeld een dierenarts, een chiropractor of osteopaat. Zij kunnen jou goed op weg helpen met het probleem van jouw hond.

Obsessief gedrag bij honden

Honden kunnen obsessief raken wanneer er met een balletje of ander voorwerp gegooid wordt. Die obsessiviteit kan leiden tot gedragsproblemen.  Zoals:

 • Jaloers uitziend gedrag.
 • Je kunt het speeltje niet meer afpakken/opruimen.
 • Hond komt het speeltje niet meer terug brengen.
 • Hond begint te grommen of iets dergelijks.
 • Vervelend gedrag naar andere honden wanneer jouw hond een speeltje heeft.
 • Ballen of voorwerpen van andere honden afpakken.
 • Reageren op andere honden die achter ballen aan rennen.
 • En dergelijke gedragingen.

Naast de hulpvragen die eruit kunnen ontstaan zijn obsessies niet fijn. Een obsessie betekent in feite vooral heel veel stress. En vanuit die stress ontstaan er andere hulpvragen.

Bij gedragsproblemen is het vooral belangrijk om de vraag achter de vraag beantwoord te krijgen.

Hond obsessief met bal

Lees je mee?

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?