Balspelletjes voor honden

Een balspelletje met je hond kan ontzettend leuk zijn. Toch kunnen er ook nadelen aan verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan obsessief gedrag, stress en fysieke klachten.

 • Wil jij graag weten of het gooien met een bal leuk is voor je hond?
 • Ben jij benieuwd hoe vaak je met een bal mag gooien?
 • Wil jij weten wat de voor en nadelen zijn van het gooien met een bal?

Jouw hond zal er baat bij hebben wanneer je begrijpt wat het gooien met een balletje voor hem of haar kan betekenen.

Inhoudsopgave

Doet jouw hond er ook alles voor om de bal te vangen en te pakken krijgen? Dat kan heel goed. Veel honden vinden een bal spelletje heel erg leuk en kunnen uren door gaan. Of, althans? Is dat leuke uitziende gedrag nou wel eigenlijk echt zo leuk? We denken vaak dat omdat de hond zo graag dat balletje wil hebben. Dat hij het leuk vindt. Of zou er wat anders achter zitten? Is het eigenlijk wel zo leuk dat je hond er alles aan wil doen om de bal te krijgen?

Het apporteren met een bal kan echt heel leuk zijn. Begrijp mij niet verkeerd. Ook niet iedere hond is per direct een grote ballen-junkie. Een bal spelletje wordt met de beste intenties gedaan. We willen spelen met onze honden. Alleen het is wel goed om te weten wat er allemaal gebeurt wanneer we met de bal gooien.

Hoef jij de bal maar te pakken en is je hond al helemaal door het dolle heen? Staat hij direct hyper naast je? Heeft hij nergens meer oog voor, behalve de bal? We denken vaak dat dit betekent dat de hond heel erg blij en enthousiast is als hij de bal ziet. Echter betekent het iets anders. Het is opwinding en stress. En dat is niet zo fijn en leuk als dat we denken.

Lees maar eens mee in dit artikel: opwinding bij honden

Ik wil geen ‘party-pooper’ zijn, toch ga ik het doen. Het gooien van een balletje als uitlaatklep gebruiken is eigenlijk helemaal niet zo een goed idee. We denken vaak dat dit een perfecte manier van energie kwijtraken is. Echter is het tegendeel waar. Wist je dat je het gooien van ballen zelfs kunt koppelen aan gedragsproblemen?

Bij het achter na jagen van de bal maakt je hond adrenaline aan. Adrenaline is een stresshormoon. Ook wordt het stofje cortisol aangemaakt. Dit is ook een stresshormoon die in het lichaam van je hond vrij komt bij het achter na jagen van een bal.

Ebook hondengedrag

Daarnaast komt er ook dopamine vrij in de hersenen van je hond. Dit is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Iedere keer dat de hond de bal heeft, heeft hij weer een dopamine dosis gekregen. Dit werkt verslavend voor de hond. Ook de adrenaline heeft een verslavende werking.

In de natuur werkt het zo dat een hond zijn prooi 1 keer vangt. Hij heeft de stress, adrenaline en dopamine nodig om zijn doel te behalen. Alleen heeft de hond dan ook voldoende tijd om weer te herstellen. Bij ons wordt de ‘prooi’ (in dit geval de bal) constant opnieuw gevangen.

Bij het vangen van een prooi zit een heel traject. De geur waarnemen, de prooi volgen en ga zo maar door. Een hond heeft niet altijd succes. Bij het vangen van een bal wel. Zo gemakkelijk als dit met de bal gaat, gaat het niet in echt echt.

Wanneer de prooi is gevangen, wordt de prooi gedood en opgegeten. Door het vele kauwen wordt er ook al stress verlaagd. Na het eten wordt er vaak gerust en geslapen. Allemaal manieren om stress weer te verlagen.

Het lichaam krijgt vaak te weinig tijd om te herstellen van het najagen van een bal. Wanneer je binnen 5-6 dagen weer gooit met een bal kan dit dus voor chronische stress zorgen. Ze kunnen er dus ook juist hyperder van worden. In sommige gevallen soms fysiek afgemat, maar mentaal meer onrust. Dit kan ook weer gedragsproblemen met zich mee brengen, zoals:

 • Het achterna willen gaan van fietsers, joggers en/of auto’s

Niet iedere hond hoeft dit gedrag te ontwikkelen. Wist je dat dit gedrag zich wel snel kan ontwikkelen bij honden die gevoelig zijn voor het najagen van bewegingen? Zoals Border Collies bijvoorbeeld.

 • Kort lontje
 • Niet goed met prikkels kunnen omgaan
 • Prikkelbaar in het algemeen
 • Uitval gedrag
 • Moeilijk alleen kunnen zijn kan beïnvloed worden (het stress level is al hoog!)
 • Achter katten en vogels aangaan
 • Overmatig graven
 • Staart jagen
 • Poten bijten
 • Flanken zuigen
 • Jachtinstinct kan sneller aangezet worden
 • Overmatig likken
 • Sneller gespannen rondom visite, onbekende mensen
 • Weglopen

Er zijn veel honden die een gebrek aan slaap hebben. Het gooien met een bal zorgt voor stress. Doordat de cortisol best lang in het lichaam blijft, blijven ze langer hyper. Hierdoor is er een gebrek aan ontspanning en dit kan betekenen dat er dus ook een gebrek is aan slaap. Omdat het simpelweg moeilijker is om te slapen.

Wist je dat een volwassen hond ongeveer 12-14 uur slaap per dag nodig heeft? En dat dit bij puppy’s en oudere honden kan oplopen tot 18 uur?

In dit artikel schrijf ik over drukke honden > mijn hond is druk

Bij het hebben van een drukke hond denken we dat we vaak de hond veel moeten laten rennen. Zodat hij zijn energie kwijt kan. Maar is dat wel zo? Wist je dat dit voor een omgekeerd effect kan zorgen? Begrijp me niet verkeerd. Lekker en flink wandelen met je hond is goed. Echter is het vaak niet zo als wij denken dat het is. Denk bijvoorbeeld aan het spelen met andere honden of andere situaties.

Ik heb hier een artikel over geschreven, lees je mee?

> spelen met andere honden

Mentale stimulatie is van groot belang. Je kunt beter alternatieven gaan verzinnen wanneer je wilt dat je hond zijn energie kwijt kan. Denk aan speur- en hersenwerk. Simpelweg omdat je wilt dat je hond rust in zijn hoofd krijgt. Rust in zijn hoofd zorgt er voor dat je de basis veranderd. Door dat er mentaal rust is krijg je weer contact met hem en kun je gaan verbinden en gaan samenwerken.

We denken vaak dat een hond die verslaafd is aan zijn bal het heel leuk vindt. Alleen in feite is hij obsessief. En obsessies zijn niet fijn! Obsessies zijn niet ontspannen. Obsessies zijn dwangmatig. Kostte wat het kost, moet je hond die bal hebben, vasthouden of zien te vangen. Herken jij dat?

Menselijk geïnterpreteerd ziet het er vrolijk en enthousiast uit. Alleen daar slaan we de plank flink mis, omdat we het vanuit onze psychologie gaan opvatten.

Obsessies met ballen ontstaan heel snel. Een reden kan zijn dat we vaak teveel en te lang gooien zonder regels en grenzen. We vergeten dat het fijn is voor een hond dat hij begrijp wanneer het ‘klaar’ is.  Daarnaast weten we vaak niet wat de impact zowel geestelijk als lichamelijk is. Enkel voorwaarden tijdens het gooien met een bal kunnen zijn:

 • De hond moet eerst jou aankijken, en als hij heeft gekeken gooi je de bal
 • Je leert dat je de bal ook weer kunt afpakken en beloont hem met een koekje of iets anders wanneer hij dit doet (maak er geen strijd van!)
 • Leer je hond het verschil tussen ‘aan’ gaan en ‘uit’ gaan aan. Door een duidelijk ‘klaar’ commando in te zetten
 • Gooi maar een paar keer met de bal. In plaats van de bal continue te blijven gooien. Heb je wacht momentjes tussen die paar keer gooien. Een paar keer kan 5 keer zijn bijvoorbeeld.
 • Je hond moet zich rustig kunnen gedrag. Bij het opspringen, helemaal hyper zijn, in je hand happen of andere gedragingen kun je beter stoppen en niet meer met de bal gooien. De hond staat stijf van de opwinding en stress!
 • Stop wanneer de hond teveel omhoog schiet
 • Gooi niet met ballen wanneer je hond nog een puppy is. Ook bij oudere honden kun je beter geen balspelletjes meer doen.

Hondencoach Amersfoort

We denken vaak dat we bij drukke honden nog meer met ze moeten doen. Dat ze moeten rennen om hun energie kwijt te kunnen. Maar is dat wel de juiste manier van energie kwijt raken en de hond voorzien in zijn behoeftes?

Het is veel leuker en gezonder voor je hond om de bal te laten opspeuren. Oftewel: verstop de bal en geef je hond het commando om te zoeken. Begin niet te ingewikkeld, zodat je hond begrijpt wat de bedoeling is. Het verstoppen van een bal voorkomt ook de lichamelijke klappen die een hond wel heeft bij het najagen van een bal. In plaats van een bal kun je ook andere voorwerpen verstoppen. Je kunt natuurlijk ook koekjes in boomstronken verstoppen en andere vormen van mentale uitdaging doen.

Mentale stimulatie is van groot belang voor het welzijn van je hond. Wist je dat hersenwerkjes en speurwerk vallen onder mentale stimulatie. Mentale stimulatie zorgt voor rust in het koppie van je hond.

Doe jij al mee aan mijn online workshop?

Al ruim 400 andere mensen gingen je voor. Wat krijg je:

 • Een online sessie van ruim 1 uur
 • Heel veel tips en concrete oefeningen
 • 7-daagse challenge
 • + nog zoveel meer!

Het is erg belastend voor het lichaam van de hond om achter een bal aan te jagen. De hond staat stil, ze rennen (of sprinten is beter gezegd), gaan vervolgens volledig in de remmen om de bal te pakken en rennen weer terug. Dit wordt meerdere keren herhaalt.

Een bal gooien voor je hond zodat hij hem kan najagen zorgt voor veel lichamelijk inspanning. En dat is niet altijd in positieve zin. Je hebt net al kunnen lezen wat dit allemaal teweeg kan brengen. De lichamelijke klachten zijn voor een hond niet altijd voelbaar op het moment zelf (of later) omdat hij door het stofje adrenaline gewoon door blijft gaan.

En dan is er ook nog een gebrek aan het opwarmen van de spieren. Bij het intensief sporten met de hond mag je zeker 20 minuten uittrekken om de spieren op te warmen. Start met een rustige wandeling aan een ontspannen lijn. En sluit af met een rustige draf  (met een ontspannen lijn). Bij een minder intensieve ‘sport’ kan de warming up ongeveer 5-7 minuten duren.

Rekken en strekken, denk je nu misschien. Ja, ook honden moet strekken. Het zorgt ervoor dat een hond zich gemakkelijker kan bewegen. En wordt op die manier beter voorbereid op inspanning. De hond wordt leniger waardoor hij beter in staat is om bewegingscorrecties op te vangen. Bijvoorbeeld bij het verliezen van evenwicht. Je doet dit na het opwarmen van de spieren en bloedsomloop.

Kijk maar eens mee: warming up en cooling down honden.

Wanneer je hond moe wordt neem zijn spierenergie af.  Waardoor het opvangen van de klappen bij het vangen van een bal steeds moeizamer zal gaan. Hij zal dit dan moeten corrigeren met zijn pezen en spieren. Op het moment dat je de spieren en pezen meer belast is het dus logisch dat je hond fysieke klachten (blessures) kan krijgen.

Een bal achter najagen is een forse belasting voor het lijf van de hond. Bij een puppy en een oude hond zijn de beweging van dit ‘spel’ veel te heftig. Een puppy is zich nog volop aan het ontwikkelen. Het hard rennen (achter najagen), de duikbewegingen op de bal en het in één keer rennen is ontzettend belastend voor het lichaam. Omdat de spieren en gewrichten nog niet volop ontwikkeld komen de klappen nog harder aan. Dit zorgt voor problemen. Waar de hond in de toekomst (of direct) last van kan krijgen.

Oudere honden lopen meer gevaar omdat hun gewrichten zwakker zijn geworden en de gewrichten enigszins verzwakt. De klappen opvang kost meer energie en is extra belastend voor het lichaam. De bewegingen van het harde rennen, plotseling stilstaan en het duiken op de bal zijn hele intensieve bewegingen. Hier kunnen fysieke klachten uit ontstaan. Pijn kan ervoor zorgen dat je hond zich niet fijn voelt en  dit kan dus ook in verbinding staan met gedragsproblemen en de hulpvragen die jij eventueel hebt.

Wanneer je hond gevoelige, stijve of erg pijnlijke plekken ervaart kan dat heel vervelend zijn. We onderschatten enorm wat lichamelijke klachten voor invloed hebben op gedragsproblemen.

Je hond kan daar op reageren en dat uiten:

 • Hij valt uit naar andere honden en/of mensen
 • Hij gromt als jij of andere mensen hem willen benaderen of aanraken
 • Hij wil niet dat jij of anderen zomaar in de buurt komen
 • Je mag bepaalde plekken niet aanraken (bijvoorbeeld zijn rug, zijn heupen of andere plekken)
 • Hij vind vachtverzorging (bijvoorbeeld in de vorm van borstelen) niet fijn
 • Of andere gedragingen

Bij gedragsproblemen is altijd goed om eerst uit te sluiten of de hond geen pijn heeft.

Wanneer je een hond hebt met fysieke klachten, ga dan op zoek naar een professional. Bijvoorbeeld een dierenarts, een chiropractor of osteopaat. Zij kunnen jouw goed op weg helpen met het probleem van jouw hond.

Wist jij dat…gedragsproblemen kunnen ontstaan door fysieke klachten? Lichamelijk en geestelijk staat altijd met elkaar in verbinding.

Honden kunnen obsessief raken wanneer er met een balletje of ander voorwerp gegooid wordt. Die obsessiviteit kan leiden tot gedragsproblemen.  Zoals:

 • Jaloers uitziend gedrag
 • Je kunt het speeltje niet meer afpakken/opruimen
 • Hond komt het speeltje niet meer terug brengen
 • Hond begint te grommen of iets dergelijks
 • Vervelend gedrag naar andere honden wanneer jouw hond een speeltje heeft
 • Ballen of voorwerpen van andere honden afpakken
 • Reageren op andere honden die achter ballen aan rennen
 • En dergelijke gedragingen

Naast de hulpvragen die eruit kunnen ontstaan zijn obsessies niet fijn. Een obsessie betekent in feite vooral heel veel stress. En vanuit die stress ontstaan er andere hulpvragen. Bij gedragsproblemen is het vooral belangrijk om de vraag achter de vraag beantwoord te krijgen.

Vertoont jouw hond obsessief gedrag ten opzicht van zijn speeltje en kun je wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag!

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Lydia
Door

Lydia

op 22 Jan 2021

Mijn Lhasa Apso van 3 jaar en 8 maanden "melkt" soms met zijn knuffel. Hij houdt dan de snuit van de knuffel un zijn bek en melkt dan. Daarbij vallen zijn ogen op den duur dicht. Hij heeft geen gedragsproblemen, speelt wel erg graag "balletje gooien en terug brengen", maar er mag geen andere hond bij zijn val komen. Is dat melken nu nog normaal?

Reactie plaatsen