De Briard is een trouwe herdershond. Een hond die graag samenwerkt met de mens. Wil je meer weten over de Mechelse Herder? Het uiterlijk, de verzorging of het karakter en of dit hondenras voor jou wel de geschikte keuze is? Hieronder lees je er alles over.
De Briard
Hij mag er dan wel uitzien als een elegant model met zijn lange zwierige haren, vergis je niet, de Briard is een heuse werkkracht als het moet. Hoewel deze herdershond niet geschikt voor beginners, heb je met de juiste opvoeding ongetwijfeld een trouwe en waakzame gezinshond aan je zijde.
Oorsprong van de Briard
Chien de berger de Brie. Dit is de naam die de Franse Briard in de 18de eeuw kreeg nadat de moedige viervoeter de moordenaar van zijn eigenaar kon vatten.
Door zijn alertheid, intelligentie en moed werd de langharige viervoeter in de 19de eeuw erkend als een rasechte herder. Sindsdien werd de soort veel ingezet tijdens WO I en WO II als hulphond voor het Rode Kruis of om berichten door te geven.
Velen overleefden de strijd niet. De Briard moest bewust gefokt worden om dit ras bestaande te houden. De Briard is in Frankrijk uitgegroeid tot één van de meest geliefde hondenrassen.
Hoe ziet een Briard eruit?
De herdershond is te herkennen aan zijn langharig uiterlijk en stevig postuur. De middelgrote viervoeter met de typische snor en baard, heeft dubbele wolfsklauwen op de achterpoten en een behaarde staart met een haak op het uiteinde die laag wordt gedragen.
De weelderige lokken van de Briard, die hard en droog als geitenhaar aanvoelen, zijn minstens 7 cm lang terwijl de ondervacht net wollig en licht is. De herder komt het meest voor in alle tinten zwart, grijs of fauve.
De schofthoogte van de Briard bij reuen varieert tussen 62 en 68 cm en bij teven tussen 56 en 64 cm. De gespierde herder zijn gewicht schommelt tussen 30 kg en 40 kg.
Levensverwachting van de Briard.
Er zijn ontzettend veel factoren die invloed hebben op de gezondheid van dit ras. Denk aan goede voeding, voldoende beweging. Maar ook het vinden van de juiste fokker. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 12 jaar.
Wat zijn karaktereigenschappen van de Briard?
Zoals een echte schapenhoeder is de Briard een beschermer van zijn territorium en is hij bereid om te werken. Daarnaast is hij waaks, vriendelijk, zelfstandig en heeft hij een uitstekend reactievermogen. Door veel beweging en uitdagingen waar de Briard ook nog eens zijn jachtinstincten kan gebruiken, komt deze herder helemaal tot zijn recht.
Onbevreesd
De Briard is van origine gefokt met een onbevreesd karakter. Zoals ze dat noemen. Houd hier rekening mee. Een geweldige kwaliteit in het werk wat ze van origine moeten doen. Dit zorgt o.a. voor het ‘pittige’ karakter.
Een typisch kenmerk aan dit hondenras is zijn terughoudendheid t.o.v andere mensen. In het algemeen niet onbekend bij de herdershond. Met de juiste opvoeding en geschikte eigenaren kan deze hond prima functioneren binnen een gezin.
Opzoek naar een Briard?
Kortom, ben je op zoek naar een trouwe en zelfstandige compagnon die maar al te graag met je gaat wandelen en waakt over jouw eigendom, dan is de Briard de perfecte hond voor jou! Laat je niet enkel leiden door het ‘schattige’ en leuke uiterlijk. Dit is een hond met pit!
Schaf je hond alleen bij een erkende fokker aan!
>> Waar moet ik opletten als ik een puppy wil aanschaffen?
Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers
Deze hond valt onder rasgroep 1, herdershonden en veedrijvers.
> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.
Wil jij een hond die bij je past?
Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.
Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.