Mijn hond springt tegen mensen op

Honden kunnen opspringen tegen mensen of dat nu vreemde mensen zijn, visite is of dat jij dit zelf bent. Ze springen! Dit gedrag kan heel vervelend zijn en soms hebben we van alles geprobeerd maar is het nog steeds niet gelukt om dit gedrag te veranderen. Wil jij meer weten?

Herken jij dit?

Springt jouw hond tegen mensen op?
Kun jij de visite niet rustig ontvangen omdat je hond tegen hen opspringt?
Springt jouw hond tijdens het wandelen tegen andere mensen aan?
Wil jij leren hoe je dit springen moet afleren?
Ben je benieuwd waarom je hond opspringt?
Springt jouw hond tegen jou op?

Wanneer je hond tegen andere mensen (en/of jou) aanspringt, kan dat heel vervelend zijn. Dat is niet omdat je je hond vervelend vindt, maar omdat je het gedrag vervelend vindt. Wist je dat het afleren van springen helemaal niet zo ingewikkeld is? Ik kan je helpen!

Mijn hond springt tegen mensen op

Er zijn honden die tegen mensen opspringen. Dat gedrag kan op verschillende manieren en in verschillende situaties naar voren komen.  Honden kunnen springen tegen visite aan, tegen jou aan als je weer thuis komt, maar soms ook tegen wildvreemde in het bos. Dat gedrag is heel vervelend en in sommige gevallen kan het ook gevaarlijk zijn.

Waarom springen honden?

Oorzaken van het springen kunnen zijn

 • Teveel opwinding (verkeerde gemoedstoestand)
 • Aangeleerd gedrag door jou zelf (beloning bijv.)
 • Niet consequent afgeleerd
 • Weinig  ‘respect’
 • Stress
 • Altijd in jouw ruimte
 • Impulsen niet onder controle
 • Enzovoort

Ebook hondengedrag

Opspringen hond afleren

Onze lichaam geeft ons het reflex om ons lichaam terug te trekken. Dit reflex krijg je automatisch. Je hebt al een paar stappen naar achtergezet of je omgedraaid voor je het weet. Honden communiceren door middel van lichaamshouding en energie. Wanneer jij je omdraait of een stap naar achteren zet geef je al de ruimte aan je hond. In feite zeg je: “Wil je mijn ruimte er ook bij hebben?” Dat is geen probleem. Maar je wilt juist het tegenovergestelde toch? Je wilt dat je hond niet de hele tijd tegen je opspringt.

opspringen-hond-afleren

Wat moet je doen?

Loop in de richting van je hond, en maak jezelf groot. Jouw lichaamshouding gaat jou helpen om dit voor elkaar te krijgen. Je zet rustig een stap naar voren op het moment dat je hond tegen jou aanspringt.

Wat kan ik voor jou betekenen?

 • Ik leer je het springen te stoppen
 • Je leert waarom je hond tegen jou aanspringt
 • Al snel zul je ontdekken hoe jij in dezelfde taal kunt communiceren als je hond (lichaamshouding en energie)
 • Ik vertaal voor jou wat jouw hond communiceert
 • We werken vanuit rust en respect!
 • Je leert hoe je je hond het beste kunt begeleiden.

Mijn aanbod

Als hondencoach help ik jou graag met je problemen. Want er is zeker een oplossing voor het probleem, maar soms zitten we zo te staren op onze eigen problemen. Door middel van hondencoaching begeleid ik jou en jouw hond.

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Marianne
Door

Marianne

op 09 May 2021

Interessant, ik had dit artikel nog niet gelezen, maar had wel al eenzelfde techniek uitgeprobeerd. Een buurmeisje heeft een vrij grote herder die luid blaft en opspringt. Zodra ik binnenkwam, sprong de hond met haar poten op mijn middel en toen ik mijn arm voor me hield, haakte zij haar voorpoten om mijn arm en 'steunde' erop, terwijl ze in mijn gezicht blafte. Ik stapte eerst terug, van schrik, maar de hond gaf me een duw met haar lijf en drukte me naar de hal. Bij de tweede 'op-spring'-poging stapte ik met mijn arm voor mijn borstkas vooruit. De hond viel bijna om, maar heeft me sindsdien bij het binnenkomen met rust gelaten. Alleen dwangmatig spijkerbroeken en handen aflebberen, tot de eigenaar haar met twee handen aan de halsband moet wegsleuren. Gelukkig hoef ik er niet vaak langs.

Reactie plaatsen