60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mechelse herder

Hondenrassen: Mechelse herder
deel:

Wil je meer weten over de Mechelse Herder? Het uiterlijk, de verzorging of het karakter en of dit hondenras voor jou wel de geschikte keuze is? Hieronder lees je er alles over.

De Mechelse herder

De Mechelse herder is één van de vier Belgische Herders. De andere 3 herders zijn:

Oorsprong Mechelse herder

Eind 1890 werden Belgische herdershonden gebruikt voor het drijven en hoeden van schaapskuddes. Omdat er steeds minder schaapskuddes waren, werd deze Belgische herdershond ook voor speuren, waken en verdedigen ingezet en werd het een veelzijdige gebruikshond.

Pas rond 1950 werd de Mechelse Herder, vernoemd naar de Belgische stad Mechelen, een apart hondenras. Tegenwoordig worden ze gebruikt als reddingshond, lawinehond of politiehond maar zijn ook als huisdier populair. Omdat dit hondenras in het wispelturige Belgische klimaat is ontstaan, kunnen Mechelse Herders zich heel goed aan de omgeving en weersomstandigheden aanpassen.

Hondenrassen: Mechelse herder

Hoe ziet een Mechelse Herder eruit?

Een Mechelse Herder ziet er krachtig, gespierd en atletisch uit. De beharing van de vacht is dicht met een wollige ondervacht, de kleur van de is vaalrood met zwarte punten.

De kop heeft een zwart masker, de oren zijn ook zwart. De ogen zijn donker en amandelvormig. De staart wordt nooit hoger dan horizontaal gedragen.

Schofthoogte Mechelse herder

De schofthoogte van de varieert bij reuen van 60 to 66 centimeter en bij teefjes van 56 tot 62 centimeter.

Hondenrassen: Mechelse herder

Wat is het karakter van een Mechelse Herder?

De Mechelse Herder is een actieve hond. Hij lijkt onvermoeibaar en staat bekend om zijn intelligentie. Het is een moedige hond die absoluut bereid is om voor je te werken. Ze hebben een sterke drang om samen te werken met hun baasje/begeleider. Ze zijn prachtig en je kan echt fantastisch met ze trainen. Werkelijk fantastisch. De drive om alles voor je te doen is gigantisch.

En dat is ook meteen de valkuil, want ze slaan bijna door. Daarnaast is trainen niet de oplossing om gedragsproblemen te voorkomen of te begeleiden. En dat zie je vaak direct terug bij deze hondenrassen. De vaardigheden zitten in de weg om de emotie of andere onderliggende oorzaken nog te voelen en te bereiken.

Ze zijn van nature waakzaam en hebben een beschermingsdrang, waardoor dit ras zeer geschikt is als waak- of politiehond. Ze gaan door het vuur voor hun baas. Klinkt leuk, maar heeft ook zijn weerslag. Ik zal zeker niet zeggen dat dit een geschikte hond is voor iedereen.

Mechelse herdershond

Is de Mechelse herder gevaarlijk?

Nee, althans.. niet zomaar. Kijk de Mechelse herder is een super krachtige, conditioneel sterk en getalenteerde hond. Ze zijn prachtig. Ze zijn gefokt voor bepaalde doeleinden die anders zijn dan de Labradoolde. Om maar even een stereotype vriendelijke hond te noemen. Tegelijkertijd betekent dat niet dat ze per definite gevaarlijk zijn.

Mensen zijn vaak bang voor ze omdat ze een herder zijn. Dat werkt voor sommige mensen al nadelig. En omdat ze dan ook nog eens zo’n grote zwarte kop hebben. Niet iedereen vindt ze er even vriendelijk uit zien.

Kan een Mechelse herder gevaarlijk zijn? Nou laten we eerst benadrukken dat iedere hond gevaarlijk kan zijn en kan bijten. Alleen het tolerantiegehalte bij deze honden ligt wel anders. Het werkt anders. Als deze hond hulpvragen heeft die gaan over reactiviteit, agressie dan heb je wel een echte hond aan de haak geslagen. Ongeacht wat de onderliggende motivatie ziet dit er al vrij snel heftig uit. Het is heftiger.

Ik leg daar meer over uit in mijn artikel over het hondenras de Golden Retriever. Die we vaak in huis nemen als een gezellige, makkelijke en (kind)vriendelijke hond.

Gedrag is er niet zomaar. Dit ras wordt met regelmaat verkeerd begrepen, met alle gevolgen van dien.

Mechelse herder

De escalatieladder voor honden

Een hond communiceert met behulp van signalen hoe hij zich voelt. In hondenland geven we de opbouw in conflict signalen weer met behulp van de escalatieladder voor honden. Dat betekent dat je kan zien hoe een hond opbouwt in zijn signalen in een conflict. Een conflict klinkt heel zwaar, maar eigenlijk kan dat bij van alles zijn waarmee je hond mee in aanraking komt. Je hond communiceert met deze signalen wat hij van de situatie vindt.

Hierom is het altijd belangrijk om te weten wat de lichaamstaal van honden betekenen.

Escalatieladder Mechelse Herder

Wat is het verschil tussen Mechelse herder en een Duitse herder?

Dat begint bij de oorsprong. De Mechelaar is een Belg en de Duitse herder een Duitser. De Duitse herder is op de eerste plaats veel grover gebouwd. Grovere poten, een zwaardere bouw en ook wel een ander karakter. Zeker de Duitse herder van tegenwoordig is echt wel een andere hond. Je hebt zeker ook verschil tussen de kortharige Duitse herder en de langharige, oud, Duitse herder. De Duitse herder kan een stuk rustiger zijn dan de Mechelaar. Dit zie je bij de Oud Duitse herder zeker meer terug.

Mechelse herder

Duitse herder v.s. Mechelse herder

Een Duitse herder is zo een 10 kilo zwaarder. Hij is daardoor een stuk minder beweeglijk en behendig met al die massa. Daardoor is de huidige Duitse herder minder geschikt voor politiewerk bijvoorbeeld. Door de jaren heen is dit veranderd, omdat de Duitse herder er nu wat anders uitziet dan in het verleden,

Conditioneel verschillen deze honden ook wat van elkaar. Tegelijkertijd worden ze beiden ingezet voor ondersteuning bij ons werk zoals reddingshond, politiehond, drugshonden, veiligheidsdienst.

Een nadeel van de Duitse herder is dat ze flink doorgefokt zijn. Je zal dan naar een echte goede fokker moeten gaan om te voorkomen dat je een te doorgezakte achterhand hebt. Naast dat heb je nog te maken met de andere klachten. Op rashondenwijzer kan je meer informatie vinden.

Duitse herdershond

Hoeveel kost een Mechelaar?

De prijzen verschillen nogal. Je wilt op de eerste plaats je Mechelse herder bij een goede en erkende fokker vandaan halen. Het is dus belangrijk om te weten waar je op moet letten als je een puppy wilt aanschaffen. Je wilt voorkomen dat je bij een broodfokker of slechte fokker terecht bent gekomen.

Wees je er wel direct van bewust dat een stamboomhond niet per se een gezonde hond betekent.

De kosten van een Mechelaar kunnen liggen tussen de 500-2000 euro.

Hondenrassen: Mechelse herder

Wat is de levensverwachting van de Mechelse Herder?

Een Mechelse Herder wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Alleen voor baasjes met veel tijd

Ben je op zoek naar een Mechelse Herder? Realiseer je dan dat het een werkhond in hart en nieren is. Om hun energie kwijt te raken hebben ze veel beweging nodig. Daarnaast hebben ze ook behoefte aan geestelijke afleiding. Een druk leven? Elke dag werken? En zelf geen actieve levensstijl hebben? Ik zou opzoek gaan naar wat anders en je dit ras niet adviseren.

>> Wat is mentale uitdaging?

Je zult ze een groot plezier doen met hondensporten zoals africhting, agility, flyball, speuren, detectiewerk, reddingswerk of gevorderde gehoorzaamheid. Deze hond zal volledig op jou gefixeerd zijn. Je kiest dus voor een levenslange, actieve en slimme kameraad.

Schaf je hond alleen bij een erkende fokker aan!

>> Waar moet ik opletten als ik een puppy wil aanschaffen?

Mechelse herder problemen: wat kom je tegen?

De Mechelse herder is een hond met een klein stressemmertje. Ze lijken zo ontzettend stoer deze honden, en dat zijn ze ook wel. Tegelijkertijd zijn het hele gevoelige honden. We hebben de neigingen deze honden met de harde hand op te voeden en te straffen als ze iets doen wat niet goed is. Maar dat is totaal misplaatst. Überhaupt natuurlijk om je hond op die manier op te voeden. Deze gevoelige honden hebben het nodig om op een positieve en vooral welzijnsgerichte manier getraind te worden.

Mechelse herdershond

Mechelse herder als gezinshond

Ik denk dat iedere hond een gezinshond kan zijn. We spreken vaak over kindvriendelijke hondenrassen zoals de Golden Retriever of Labradoodle. De Mechelse herder zou ook kunnen. Natuurlijk zit er een verschil, ook qua rassen. Maar met de juiste opvoeding en begeleiding zou het prima kunnen.

Het heeft ook te maken met of je de behoeften van de hond voldoende kent. Zowel van het ras als de ethologische behoeften die bij de hond zelf horen.

Wanneer een hond niet voldoende begrepen, uitgedaagd en honds kan zijn gaat zich dat tegen je keren. Dat ga je direct terug zien in gedrag. En dan is het wel een probleem.

Hondenrassen Mechelse herder

Je moet je hond begrijpen

Uiteindelijk gaat het vooral over je hond begrijpen. Er niet vanuit gaan dat je hond alles maar moet kunnen en leuk vinden. Dat vind ik ook bij de stereotype familiehonden. Alleen daar lijkt het nooit “mis” te gaan. Deels heeft dat te maken met de kenmerken en waar ze voor gefokt zijn.

Ook het tolerantielevel speelt hierbij een rol. Het is hun grootste kracht en tegelijkertijd grootste valkuil.

Het is een feit dat je met een (jong) gezin minder tijd hebt en wellicht je aandacht ergens anders op richt. Dat zou zeker een nadeel kunnen zijn. Omdat het dan bijvoorbeeld niet haalbaar is om de hond voldoende te geven.

Mechelse herder

Wambo de Belgische herder

Ik ben zelf opgegroeid met twee Tervuerense herder. Hij groeide op in een gezin met 4 jonge kinderen (de jongste bijna een jaar en de oudste 7). Wij woonden echter vrij. Hij moest er zijn om het erf te bewaken. Hij was veel buiten. En ook wel binnen bij ons. Hij had veel ruimte.

Tegelijkertijd, weet ik nu, werd deze hond ook te weinig uitgedaagd. Hij had dan wel een grote tuin. Maar hij werd niet voorzien in rasgebonden behoeften. Maar los van dat was hij perfect met ons. We waren 1 grote familie. Als er vriendjes kwamen spelen blafte hij wel, soms ging hij dan in de tuin achter het hek. En kwam hij er later bij. Dit kwam ook omdat andere kinderen hem spannend vonden. Tegelijkertijd zorgde hij met ziel en zaligheid voor deze kinderen en piepte hij als ze weer vertrokken.

Mechelse herder in gezin

Waarom geen Mechelse herder aanschaffen?

Ik zie in de praktijk veel Mechelaars die herplaats worden omdat we toch niet voldoende tijd (meer dan we hadden verwacht) blijken te hebben voor de hond. Omdat blijkt dat er toch wel veel werk in zit. Omdat we ze toch wat te zenuwachtig en actief vinden.

Als je alleen op uiterlijk deze prachtige hond in huis neemt, dan ben je bij de Mechelaar echt op het verkeerde adres. Daar kom je niet mee weg.

In een (jong) gezin kan het probleem zijn dat je niet altijd kan geven wat deze honden wel nodig hebben.

Daarnaast moet jezelf ook een bepaalde “drive” hebben. Een “drive” om te wandelen, een actief leven te leiden eventueel hondensporten te ondernemen. Deze hond heeft het nodig om uitgedaagd te worden en als dat een totale mismatch gaat worden heb je hoe dan ook een probleem.

Naast de verwachtingen die een hond van jou heeft, moet je ook naar jouw verwachtingen kijken. Kan een Mechelaar daar aan voldoen? Anders sta je al direct 10 punten achter.

Deze honden zijn gemakkelijk te trainen. Maar dat betekent niet dat je daardoor geen hulpvragen kan hebben. Het opvoeden van je hond gaat namelijk niet alleen maar over vaardigheden aanleren.

Hondenrassen: Mechelse herder

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1:  herdershonden en veedrijvers.

De volgende rashonden behoren ook tot deze rasgroep.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!
Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

Is je hond overprikkeld? Doe de test!

Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
Volg jij mij al op Instagram?