Mechelse herder

Hondenrassen: Mechelse herder
DEEL

Wil je meer weten over de Mechelse Herder? Het uiterlijk, de verzorging of het karakter en of dit hondenras voor jou wel de geschikte keuze is? Hieronder lees je er alles over.

De Mechelse herder

De Mechelse herder is één van de vier Belgische Herders. De andere 3 herders zijn:

Oorsprong Mechelse herder

Eind 1890 werden Belgische herdershonden gebruikt voor het drijven en hoeden van schaapskuddes. Omdat er steeds minder schaapskuddes waren, werd deze Belgische herdershond ook voor speuren, waken en verdedigen ingezet en werd het een veelzijdige gebruikshond.

Pas rond 1950 werd de Mechelse Herder, vernoemd naar de Belgische stad Mechelen, een apart hondenras. Tegenwoordig worden ze gebruikt als reddingshond, lawinehond of politiehond maar zijn ook als huisdier populair. Omdat dit hondenras in het wispelturige Belgische klimaat is ontstaan, kunnen Mechelse Herders zich heel goed aan de omgeving en weersomstandigheden aanpassen.

Hondenrassen: Mechelse herder

Hoe ziet een Mechelse Herder eruit?

Een Mechelse Herder ziet er krachtig, gespierd en atletisch uit. De beharing van de vacht is dicht met een wollige ondervacht, de kleur van de is vaalrood met zwarte punten.

De kop heeft een zwart masker, de oren zijn ook zwart. De ogen zijn donker en amandelvormig. De staart wordt nooit hoger dan horizontaal gedragen.

De schofthoogte varieert bij reuen van 60 to 66 centimeter en bij teefjes van 56 tot 62 centimeter.

Hondenrassen: Mechelse herder

Wat is het karakter van een Mechelse Herder?

De Mechelse Herder is een actieve hond. Hij lijkt onvermoeibaar en staat bekend om zijn intelligentie. Het is een moedige hond die absoluut bereid is om voor je te werken. Ze hebben een sterke drang om samen te werken met hun baasje/begeleider.

Ze zijn van nature waakzaam en hebben een beschermingsdrang, waardoor het ras zeer geschikt is als waak- of politiehond. Doordat de hond precies weet wat hij wil en daarin zijn zin zal doordrijven, is het niet voor iedereen een geschikte hond.

Hondenrassen: Mechelse herder

Wat is de levensverwachting van de Mechelse Herder?

Een Mechelse Herder wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Alleen voor baasjes met veel tijd

Ben je op zoek naar een Mechelse Herder? Realiseer je dan dat het een werkhond in hart en nieren is. Om hun energie kwijt te raken hebben ze veel beweging nodig. Daarnaast hebben ze ook behoefte aan geestelijke afleiding.

>> Wat is mentale uitdaging?

Je zult ze een groot plezier doen met hondensporten zoals africhting, behendigheid, flyball of gevorderde gehoorzaamheid. Deze hond zal volledig op jou gefixeerd zijn. Je kiest dus voor een levenslange, actieve en slimme kameraad. Je moet bij dit hondenras als baas wel stevig in je schoenen staan.

Schaf je hond alleen bij een erkende fokker aan!

>> Waar moet ik opletten als ik een puppy wil aanschaffen?

Hondenrassen: Mechelse herder

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1,  herdershonden en veedrijvers.

> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Download mijn gratis ebook

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.

Download mijn gratis ebook

Als je dit gratis ebook downloadt, krijg je met regelmaat gratis tips om te werken aan de relatie met je hond. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk je mijn privacyverklaring.
Ebook Aniek Wendt