60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Lichaamstaal hond

Ik geloof dat de lichaamstaal van je hond zo’n groot goed is. Omdat je dan echt zoveel meer verbinding krijgt en kan maken. Je gaat namelijk begrijpen wat je hond van situaties vindt.

Je gaat zien dat je wel op tijd kan inspelen op zijn signalen. Ik geloof oprecht dat als we met z’n allen onze honden goed kunnen lezen, we aanzienlijk minder problemen hebben.

Je hond beter begrijpen

Wanneer je verbinding wilt krijgen en maken met je hond begint dat bij zijn taal begrijpen. Wanneer jij zijn taal begrijpt kan je zoveel eerder inspelen op zijn signalen. Je kan hem beter begeleiden. Maar het is ook direct veel logischer voor je om er naar te handelen.

Daarnaast begrijp je dan ook direct hoe je hond zich voelt. Je weet of je hond zich fijn voelt in situaties of juist niet. Een belangrijke indicator om gedragsproblemen te begeleiden en te voorkomen.

Wil jij alvast (meer) antwoorden op de hulpvraag met je hond? Snuffel dan eens rond in mijn gratis ebook.

Stresssignalen bij je hond

Zowel door positieve als negatieve spanning maakt je hond stresshormonen aan die direct zorgen voor signalen die bekend staan als stresssignalen. Daarom is het belangrijk om te weten wat stress bij honden betekent.  Stress is namelijk geen mentale kwestie. Het gebeurt op fysiek niveau.

Kalmerende signalen

De kalmerende signalen bij honden zijn bekend geworden door Turid Rugaas. Een hond zou deze signalen inzetten om te voorkomen dat er een conflict ontstaat. Honden zijn conflictvermijdende dieren. Dat betekent dat ze met de signalen die ze inzetten aangeven het conflict vermijden.

Een hond zet deze signalen niet bewust in. Toch hebben ze wel dat effect. Zeker in de milde fase waarin er gecommuniceerd wordt. Daarover lees je meer in mijn artikel over de escalatieladder van honden.

Stresssignalen zijn een gevolg van de stresshormonen die in het lijfzitten. En die stresshormonen zijn weer een gevolg van een stressor en de bijbehorende stressresponse. Die stresshormonen zorgen voor een fysieke reactie waar signalen uit ontstaan.

Mijn hond doet “ineens”…

We denken vaak dat onze honden “ineens” iets doen. Toch is er wel degelijke opbouw in signaal. Die opbouw wordt vaak weergegeven met de escalatieladder voor honden.

Wanneer je aan de slag wilt met de hulpvragen van je hond is het altijd belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje van het gedrag van je hond.

Ik begrijp mijn hond niet?

Het kan zijn dat je het gedrag van je hond niet begrijpt. WAAROM doet ‘ie zo? Herkenbare vraag. Bij mij wel. Ik liep zo vaak met die vraag rond. In mijn online trainingen Dog Fundamentals en Ontspannen hond help ik jou op weg. We pakken de hulpvragen aan vanaf de grond. We werken vanuit het fundament. Geen symptoombestrijding, trucjes en nog meer vaardigheden.

Lezing lichaamstaal van je hond begrijpen

Ik heb een uitgebreide lezing gemaakt over de lichaamstaal van honden. 80 minuten lang ga ik je vertellen over de signalen van je hond.

  • Lichaamstaal van de oren van je hond
  • Lichaamstaal van de staart van je hond
  • Lichaamstaal van de ogen van je hond
  • Totaalplaatje van lichaamstaal

We pakken alles op.

>> Krijg toegang tot de lezing lichaamstaal van  je hond begrijpen

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?