60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Wat betekent het als hond zijn oren naar achteren doet?

Hond oren naar achteren
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Oren: ze zijn er in verschillende formaten en standen bij honden. Bij de interpretatie van de stand van de oren van je hond zal je eerst moeten weten van de neutrale stand is. Hoe draagt de hond in “ontspannen/neutrale” stand zijn oren. We moeten niet vergeten dat de oren van de hond ook waarnemers zijn. Dankzij de oren horen ze van alles en daarom bewegen de oren ook alle kanten op.

Naast dat kan een hond met de stand van zijn oren communiceren en daarmee dingen aangeven.

Hond oren naar achteren

De hond heeft oren naar achteren

Een hond kan zijn oren naar achteren richten. Dat kan vriendelijk bedoeld zijn. Het hangt daarom altijd af van het totaalplaatje. Welke signalen zie je eigenlijk allemaal? En wat is de context?

Een hond die zijn oren naar achteren heeft kan ook angstig zijn en/of juist willen vluchten. Het kan ook zijn dat de hond het gevoel heeft dat hij onder druk staat. De hond heeft zich maar een beetje overgeven aan dat wat er is. Je ziet dan bijvoorbeeld dat de hond een kleinere houding aanneemt. Je ziet dat hij niet erg op zijn gemak is. Dan is het meer een stresssignaal van je hond. Kijk wederom altijd goed naar de rest van de signalen.

Hond heeft oren naar achteren

Een vriendelijke begroeting van je hond

Je komt thuis en je hond staat daar al op je te wachten. Zijn staart kwispelt. En bij het kwispelen zie je zijn staart helemaal van links naar rechts gaan en zijn kont wiebelt een beetje mee. De oren staan naar achteren gericht. Je ziet ontspannen oogjes en een ontspannen lijf. De mondhoeken zijn ontspannen en de mond is ontspannen open. Je ziet ontspannen, amandelvormige oogjes. Je hond is duidelijk blij dat je thuis bent. Dit is wel degelijk een ontspannen begroeting.

In deze context is het ook heel logisch dat je hond zijn oren naar achteren draait en gaat het om iets vriendelijks.

Hond oren naar achteren bij begroeting

Wat als je hond zijn oren plat heeft tijdens het aaien?

Het is lastig om te schrijven wat dat betekent voor jullie situatie. Je hebt dan te maken met het totaalplaatje (wederom). Welke signalen zie je allemaal? Vind de hond wel net zo fijn om geaaid te worden als dat wij het vinden om hen te aaien? Of levert het je hond stress op? Signalen die je dan ook kan zien zijn:

Je kan heel goed testen of je hond het fijn vindt om geaaid te worden door even te stoppen. Je wacht even 6 seconden en kijkt dan naar de reactie van je hond.

Loopt ‘ie weg? Gaat ‘ie wat anders doen? Of komt ‘ie juist weer naar je toe omdat je verder moet? Kijk altijd even naar zijn reactie om te beoordelen of hij het fijn vindt. En blijf dat doen. Ga er niet zomaar vanuit dat je hond het fijn vindt.

Daarnaast kan het soms helpen om de hond niet bovenhands te aaien. Gewoon lekker kriebelen op z’n borst bijvoorbeeld werkt vaak beter.

Hond oren naar achteren tijdens aaien

Wat als je hond zijn oren naar achteren heeft tijdens het wandelen?

De context en het totaalplaatje bepalen wederom weer waar het signaal echt over gaat. Het kan zijn dat je hond dit doet terwijl hij aan de lijn loopt. Hij loopt bijvoorbeeld een stukje voor jou en heeft zijn oortjes in de nek (zoals de hond hieronder op de afbeelding). Het kan zijn dat hij daarmee duidelijk ook bezig is met jou. Het kan een vorm van verbinding zijn.

Wanneer het in contact is met andere honden kan het zijn dat je hond zich misschien juist wel weer wat bedreigd voelt. In dat geval ben je zeker afhankelijk van de rest van de signalen en de context waarin de signalen zichtbaar zijn.

Het kan ook zijn dat je hond pijn of ongemak ervaart tijdens het wandelen. Je ziet dan in het algemeen vaak dat de hond “bedrukt” rondloopt.

Hond heeft oren naar achteren

Hondentaal oren

Een hond kan met zijn oren heel veel communiceren. De oren kunnen naar voren gericht staan en naar achteren gericht staan. Er zijn zoveel verschillende types oren dat het verschilt per ras hoe het er uitziet. Daarnaast is de stand van de oren bij het ene ras gewoon gemakkelijker te zien dan bij het andere ras.

Daarnaast ben je altijd, zoals net ook te lezen was, afhankelijk van de neutrale stand van de oren van je hond. Hoe staan de oren van de hond? Dit geldt altijd wanneer je de lichaamstaal van je hond wilt interpreteren. Wat is de neutrale stand van de staart? Oren? Hoe staat een hond in neutrale en ontspannen stand? Wat doen de oren dan? Enzovoort.

Hond oren naar achteren gedragen

Het draait altijd om de context

Je kan niet om de context heen wanneer je bepaalde lichaamssignalen van je hond wilt interpreteren. De hond in de afbeelding hierboven kan bijvoorbeeld heel goed zijn oren naar achteren gericht hebben omdat hij daar een geluid hoort. Dus pin je niet teveel vast op 1 lichaamssignaal om daar vervolgens je conclusies te trekken.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?