60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Schotse Herdershond

Hondenrassen: Schotse herdershond
deel:

De charmante Schotse herdershond. Ook wel bekend als collie. Een herdershond met een prachtige vacht. De meesten van onze herkennen de Schotse herdershond misschien wel van de klassieke film Lassie komt thuis. Wil je meer weten over de Collie? Lees dan verder.

De Schotse herdershond

De Film laat een vriendelijke en intelligent karakter zien. Een hond die graag wil samenwerken met zijn baasjes. Net zoals in de film zijn Collie dit ook over het algemeen. Laat je in het algemeen niet alleen leiden door typische raskenmerken. De hond is op de eerste plaats een individu. Wil je een Collie? Houd daar dan rekening mee. Wie is de hond als individu zijnde?

Karaktereigenschappen Collie.

Bij dit hondenras denken de meeste mensen aan een hond met een zijdeachtige vacht en spitse snuit. Er zijn echter wel verschillende varianten.

Kortharige Schotse herdershond

Zo is er ook een kortharige Collie. Niet alle Collies hebben de typische sable-witte kleur, net zoals Lassie. De Collie is niet alleen mooi om te zien, maar ze zijn ook intelligent. Je kunt de Collie een heleboel dingen leren, zoals bijvoorbeeld schapen hoeden, wild opsporen, of terrein bewaken.

Collies hebben een schofthoogte tussen 51 en 61 cm.

Hondenrassen: Schotse herdershond

Kleuren van de Schotse herdershond

 Er zijn collies in de volgende kleurvariaties:

  • Sable
  • Tricolour
  • Bluemerle
  • Wit

Sable is een bruin/goudachtige kleur en de collie heeft deze kleur normaalgesproken op de kop en het lichaam. De borst en poten zijn vaak wit gekleurd. Bij tricolour collies is het lichaam en met name de rug zwart gekleurd. Bluemerle collies hebben een grijskleurig lichaam met zwarte stipstrepen. Bij alle kleuren collies is de kop bruin/goudkleurig en de borst wit.

Hondenrassen: Schotse herdershond

Levensverwachting van de Schotse herdershond

De gezondheid van dit ras hangt van heel veel standaarden af. Ze zijn zeker niet onbekend met erfelijke afwijkingen. Houd daar rekening mee. De levensverwachting ligt tussen de 10-14 jaar. Goede voeding, een goede fokker (die gezondheid voorop stelt) en andere factoren spelen een grote rol op de gezondheid van dit ras.

Hondenrassen: Schotse herdershond

Oorsprong van dit ras

De Schotse herdershond is al sinds de 13e eeuw bekend in Schotland en heeft daar ook zijn oorsprong. De Schotse herdershond werd gebruikt als herdershond en tentoonstellingshond. De typisch spitse snuit heeft de collie van het ingefokte hondenras Barzoi. Verder is de Engelse setter ook ingefokt. Deze hond pas prima binnen een gezin. Uiteraard staat en valt alles met een goede opvoeding en kennis van hondengedrag.

Overweeg je om een collie aan te schaffen?

De collie, een echt buitendier gaat graag een flink stuk wandelen. Als je deze hond als huisdier wilt dan is het dus aan te raden dat je genoeg tijd hebt voor het dier om lange wandelingen in de natuur van minstens een uur per dag te maken. Aangezien langharige collies een erg dikke vacht hebben is het belangrijk om deze af en toe goed uit te dunnen. Ben je op zoek naar een collie dan weet je nu welke variaties er allemaal bestaan.

>> Waar moet ik opletten als ik een puppy wil aanschaffen?

Hondenrassen: Schotse herdershond

Rasgroep 1 – Herdershonden en veedrijvers

Deze hond valt onder rasgroep 1,  herdershonden en veedrijvers.

> Klik hier voor meer informatie over de herdershonden en veedrijvers in het algemeen.

Rashonden die in deze rasgroep vallen zijn:

Wil jij een hond die bij je past?

Een hond uitzoeken die bij je past is van groot belang. Het gaat er niet om dat je alleen maar een hond uitzoekt die je leuk vindt. Ook de match tussen jullie karakter speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel een hond op basis van wat je hart ingeeft te kopen. Denk goed na voor je een hond koopt en overweeg of je echt alle tijd hebt om de hond een goed plekje te geven.

Ik help je graag bij de juiste match tussen jou en je hond en de opvoeding.

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?