60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond valt uit naar mensen: wat nu?

Hond valt uit naar mensen
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Valt jouw hond uit naar andere mensen en weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt begeleiden? Ik kan je helpen!

    Herken jij dit?

    • Valt jouw hond uit naar andere mensen en voel jij je daar onzeker/machteloos door?
    • Gromt jouw hond als er mensen aan komen?
    • Hapt jouw hond naar voorbijgangers?
    • Durf jij jouw hond niet meer los te laten in de buurt van andere mensen?
    • Begint jouw hond te blaffen bij het naderen van andere mensen?
    • Reageert jouw hond op mensen die voorbij komen lopen?
    • Heb je al van alles geprobeerd om dit op te lossen, maar werkt niets meer?
    • Vind jij het spannend om visite te ontvangen door je hond

    Waarom valt een hond uit naar andere mensen?

    Er kunnen natuurlijk tal van redenen zijn waarom dit gedrag vertoont. Het is daarom belangrijk om altijd naar het totaalplaatje van gedragsproblematiek van de hond te kijken. Iedere hond heeft weer een andere motivatie voor dit gedrag. En meestal zijn er verschillende factoren die een rol spelen.

    Er zijn verschillende situaties waarin een hond kan uitvallen naar mensen. Hij kan uitvallen wanneer je met hem wandelt, fietst, stilstaat, op een bankje zit, of andere situaties waarin je in aanraking komt met mensen.

    Oorzaken kunnen zijn:

    En zo kunnen er nog verschillende oorzaken zijn

    Mijn hond valt uit zonder waarschuwing

    De wisselwerking tussen jou en je hond

    Er zijn meerdere factoren waardoor jouw hond kan uitvallen. Je moet dus kijken naar het gedrag van je hond.

    Soms speel jij een belangrijke rol in het gedrag van je hond. Ofwel omdat jij degene bent die het kan veranderen. Maar misschien ook wel omdat je iets in stand houdt. Stel je hond heeft een keer iets gedaan ten opzichte van een mens, dan gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Als dit bij jou zorgt voor verkramping dan heeft dat vaak weer een soort ping-pong effect.

    Ik zie ook vaak een thema voorbij komen die gaat over persoonlijke ontwikkeling: hoe vind jij de ontmoeting op straat met andere mensen? Ga je je aanpassen, ben je bezig met de ander? Ben je bezig met je zelf? Wordt je onzeker of wat dan ook? Het is informatie waar een hond wat mee doet, zonder waardeoordeel.

    Dit betekent ook niet dat jij nu moet denken dat je geen goede leider bent van je hond. Want er zwerven behoorlijk wat misverstanden over leiderschap bij honden in hondenland.

    Wanneer je je hier bewust van bent kun je je hond nog beter begeleiden. Simpelweg omdat je door je eigen zelfreflectie kan kijken naar je eigen gedrag en dus naar je eigen handelingen.

    Mijn hond valt uit zonder waarschuwing

    We zeggen vaak dat de hond ‘ineens’ uitviel, zonder waarschuwing. Toch kun je vaak ernstig discussiëren over hoe plotseling dit was. Een hond geeft heel veel signalen aan voordat hij in het stadium komt dat hij gaat ‘uitvallen’. Alleen herkennen we deze signalen vaak niet.

    Er is altijd een dieperliggende motivatie voor gedrag. Een hond doet nooit zomaar iets. Een hond kan snel zijn, maar dat is wat anders dan niets laten zien. Zeker wanneer er al vaak grensoverschrijdend gedrag heeft plaats gevonden bijvoorbeeld.

    Stresssignalen bij honden

    Honden laten zo ontzettend veel signalen zien.

    Al die lichaamssignalen betekenen iets. Niet omdat er per direct iets negatiefs uit ontstaat. Honden communiceren via hun lichaamstaal met hun omgeving. Het is dus van groot belang om te begrijpen wat die signalen betekenen. Die signalen kunnen dus ook een voorbode zijn van iets wat er gaat komen.

    In de escalatieladder voor honden zie je vaak dat honden wel degelijk opbouwen in hun signalen.

    Wat valt er onder uitvallen?

    • Blaffen
    • Grommen
    • Lip optrekken
    • Fixeren
    • Er naar toe willen
    • Op de grond gaan liggen
    • Tanden laten zien
    • Uitvallen/snappen (niet per se gericht/waarschuwing)
    • Bijten (doorbijten – gericht – schudden – vasthouden)

    Subtiele lichaamssignalen

    Wist je dat een hond altijd eerst subtiele lichaamssignalen geeft? Tenzij een hond dus al vaker zijn grenzen heeft aangegeven. Dan kan het zijn dat het inmiddels wel al zo hoog zit bij de hond dat hij inmiddels heel snel in in het echte uitval gedrag schiet. Dat betekent echter nog steeds niet dat een hond ‘zomaar’ of ‘plotseling’ wat doet.

    Een hond bouwt altijd op in zijn verhaal.

    Kijk, hier op Instagram heb ik een concreet voorbeeld staan met filmpje er bij.

    Hond hapt naar mensen

    Happen van honden is een manier om aan te geven dat er iets aan de hand. In feite zijn alle communicatiesignalen van een hond signalen die serieus genomen moeten worden. Alle lichaamstaal van de hond is taal waarmee een hond iets aangeeft.

    Het is 1 van de belangrijkste manieren waarmee een hond kan aangeven wat hij bedoelt. Lichaamstaal is de manier waarop honden communiceren. Happen kan een manier zijn om aan te geven dat de hond wil dat het stopt. Met ‘het’ bedoel ik dan bijvoorbeeld de frontale ontmoeting (honden lopen van nature in een curve), geaaid worden, over de hond heen buigen, hand op het hoofd, voorbij wandelen op een smal pad etc.

    Mijn hond valt uit naar mensen

    Hond valt uit naar mensen op straat

    Wat kan je doen als je hond hapt naar voorbijgangers? Stel je loopt ergens en je passeert andere mensen, wees je je dan als eerste bewust van het natuurlijke gedrag van je hond. Voor iedere hond is een frontale ontmoeting iets waarbij je vaak wel stress signalen ziet. Ik noem ze liever signalen van ongemak in dit geval. Sommige honden “dealen” er mee, maar vinden het wel even een gekke situatie. Andere honden gaan opbouwen. Dat zou jouw hond kunnen zijn.

    Dat betekent dan ook direct dat dit is waar je naar kan kijken: welke signalen laat je hond nog meer zien?

    Bijvoorbeeld:

    • Een curve willen maken (bochtje, of ineens van links op de stoep rechts tegen de bosjes aan willen lopen)
    • (Oversprong gedrag) snuffelen (de hond gaat ineens druk snuffelen)
    • Langzamer lopen
    • Ineens juist sneller gaan lopen
    • Kop laag gaan dragen
    • Lage houding in nemen (beetje sluipen)
    • Oren naar achteren
    • Jou al een keer aankijken (contact zoeken)
    • Bek aflikken
    • Oogwit laten zien
    • Kop afwenden

    Zijn dit signalen die je herken?

    Ik zou zeggen: vergroot de afstand, let op de signalen van je hond, leidt hem even af, strooi daarna wat koekjes op de grond en leer hem dat hij lekker bij jou in bubbel mag blijven! Zo voelt hij ook dat hij niks met die andere mensen hoeft.

    Geen gewenst gedrag, wel vaak logisch gedrag

    Even los van het feit dat happen en bijten geen gewenst gedrag, is het wel zo dat er vaak een gegronde reden voor dit gedrag is (let op: er zijn altijd uitzonderingen, maar zelfs dsan).

    Happen kan bijvoorbeeld ontstaan omdat de hond direct en op een onhandige en/of vervelende manier (voor honden) aangehaald is. Of omdat er al veel vaker grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden (maar wij de kleine signalen niet zagen).  Misschien is er een hele andere reden waarom je hond dit gedrag vertoont, dat kan. Dit is altijd maatwerk.

    De motivatie van honden kan verschillen. Zoals: angst, frustratie, ‘correcties’, stress, spanning e.d. Wees je er dus bewust van dat wanneer je met honden werkt en gedragsproblemen wilt oplossen je altijd zult moeten kijken naar wat jouw hond, jij, de situatie en de omgeving nodig heeft om weer in balans te komen.

    Hond toont agressie naar mensen

    Agressieve gedragingen zoals bijten, grommen, uitvallen, happen e.d. zijn nog geen tekenen van een agressieve hond. Het zijn gedragingen die agressief lijken. We denken vaak dat een hond zomaar ‘vanuit het niets’ iets doet.

    Het tegendeel is vaker waar, de hond communiceert over het algemeen heel subtiel, soms kan een verandering in de stand van de ogen al maken dat een hond wel iets gecommuniceerd heeft. Agressie ten opzichte van mensen kan om verschillende reden zijn:

    • Hond voelt veel spanning bij de persoon (bijvoorbeeld vanwege angst voor honden of andere redenen)
    • De hond is op een manier aangehaald die hij helemaal niet prettig vond
    • De eerste communicatie signalen van de hond zijn niet erkend-  jij of de persoon waar de agressie opgericht is (her)kent deze signalen niet (goed genoeg)
    • Hond ervaart stress bij het contact met mensen (in welke setting dan ook: verjaardag, restaurant, in het bos)
    • Er is zelf spanning of andere lichamelijke klachten in het lichaam van de hond
    • Lichamelijke klachten
    • Dieperliggende motivatie (verstoring in de basiswaardes en behoeftevoorziening)
    • En nog zoveel meer redenen.

    Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen doet een hond nooit zomaar iets. Wanneer een hond probleemgedrag vertoont, zul je op zoek moeten gaan naar de kern van het probleem! Vanuit die kern kun je aan de slag met dit gedrag.

    Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?