60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Honden leren contextgebonden: wat betekent dat?

Honden leren contextgebonden
Picture of Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Wanneer je traint met je hond kan het maar zo zijn dat hij het in een bepaalde situatie wel doet en in andere situaties niet. Herkenbaar?

Een klassiek voorbeeld is natuurlijk dat je hond het op de hondenschool wel doet maar vervolgens daarbuiten niet.

Wat betekent contextgebonden leren?

Honden leren contextgebonden. Dit wordt ook wel gesitueerd leren genoemd. Dat betekent dat de context/situatie dus invloed heeft op hoe jouw hond iets geleerd heeft.

Stel jij doet oefeningen op de hondenschool. Jouw hond voert deze oefeningen keurig uit en het gaat heel goed. Toch hoeft dat geen garantie te zijn dat jouw hond dit buiten de hondenschool ook keurig uitvoert.

Wat je hond dus leert is onlosmakelijk verbonden met de context en situatie waarin de kennis verworven is.

Honden leren contextgebonden

Wat zijn de consequenties van contextgebonden leren?

Waarom wil je weten wat contextgebonden leren betekent voor je hond?

Het verklaart waarom jouw hond in bepaalde veranderende situaties iets niet kan/niet zo uitvoert als normaal. En dat kan enorm frustreren. Omdat je het zo goed aan het trainen bent in die andere context. Bijvoorbeeld bij jou op de hondenschool of in de straat.

Vervolgens ben je buiten de hondenschool of op een andere plek in de woonwijk (ik noem maar wat) en je hond lijkt alle vaardigheden verloren te zijn.

Wat betekent contextgebonden leren?

Manieren om je hond te leren omgaan met verschillende contexten

De meeste simpele en effectieve manier is om je hond in verschillende situaties de vaardigheid aan te leren. Soms kan het goed zijn om een stapje terug te doen in de moeilijkheidsgraad van de “vaardigheid” die je wilt aanleren. En vervolgens ga je extra belonen. Op deze manier geef je je hond de kans om te leren. Zonder er vanuit te gaan dat hij het in nieuwe situaties ook kan.

honden leren contextgebonden

Waar kan een andere context of situatie nog meer voor zorgen?

Een andere setting, situatie of context kan voor sommige honden emotioneel gezien veel verandering geven. Sommige honden schieten daar enorm van omhoog. Andere honden vinden het heel erg ingewikkeld.

Stel je loopt altijd alleen met je hond in een lekker rustig losloopgebied. Je hebt besloten om deze keer met iemand te gaan wandelen samen met hun hond. De honden kennen elkaar wel een beetje. En jij en de persoon waar je mee gaat wandelen kennen elkaar ook. Toch is het voor die hond ingewikkeld dat de setting nu zo anders is dan normaal.

Je merkt dat dit invloed heeft op zijn gedrag. Hij is sneller gestresst, zit hoger in zijn energie. Op sommige momenten kost het je meer moeite om tot hem door te dringen. Daar waar het normaal zonder enige moeite voor elkaar te krijgen is.

contextgebonden leren hond

Het is geen ongehoorzaamheid

Honden leren dus sterk contextgebonden. Ze beheersen de oefening op de ene plaats wel. Zonder dat dit betekent dat ze het op een andere plaats, in een andere setting ook beheersen. Dit is geen ongehoorzaamheid. Het heeft ook niks te maken met dominantie of dat je hond de baas speelt. De hond begrijpt in een andere situatie simpelweg niet wat er van hem gevraagd wordt.

Dus we kunnen eigenlijk niet zeggen “hij weet donders goed wat de bedoeling is”. Want daar kan je dus over discussiëren.

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.

Download mijn gratis ebook

“Stress verminderen bij je hond door hem beter te begrijpen”
Volg jij mij al op Instagram?