Mijn hond wil niet geaaid worden door vreemden
4 min. leestijd

Mijn hond wil niet geaaid worden door vreemden

Wil jou hond niet geaaid worden door andere mensen? Misschien heb je al veel geprobeerd, maar begrijp je niet waarom je hond dit doet. Honden zijn anders dan wij mensen en vaak verwachten wij van onze hond dat ze altijd sociaal reageren. Maar is dat terecht?

Herken jij één van de volgende kenmerken?

Wil jouw hond niet door onbekende mensen geaaid worden?
Kunnen andere mensen jouw hond niet aanhalen op straat?
Deinst jouw hond achteruit wanneer iemand hem wil aaien?
Kan jouw hond zelfs happen als iemand hem wil aaien?
Gromt jouw hond wanneer iemand hem wil aaien?
Is jouw hond asociaal naar vreemden toe?

Herken jij dit en kun je wel hulp gebruiken? Ik kan je helpen!

Waarom willen honden niet altijd geaaid worden?

Het verschilt per hond natuurlijk, maar er zijn genoeg honden niet gecharmeerd van onze enthousiaste begroeting. Dat is niet meteen asociaal, maar misschien houdt jouw hond er wel van om eerst de kat uit de boom te kijken. Er zijn genoeg honden die het heel bedreigend vinden overkomen wanneer ze zomaar geaaid worden door wildvreemde. En dat kan natuurlijk heel goed, want ook wij mensen verschillen in het maken van contact. Het is heel belangrijk om daar respect voor te hebben en jouw hond de ruimte te geven.

Mens vs. hond

Het is iets menselijk om meteen een andere hond te gaan aaien en vaak herkennen we de lichaamssignalen van de hond niet goed of op tijd genoeg om de hond de ruimte te geven die hij communiceert. Dus als wij niet zien wat de hond ons probeert duidelijk te maken en welke waarschuwingen hij daarbij geeft, dan kan het heel goed zijn dat je hond zich wel gaat verdedigen.

Hond valt uit naar mensen

Hoe ga je daarmee om?

Het is als eerste belangrijk om te accepteren dat je hond wellicht de ruimte nodig heeft alvorens hij begroet wordt, dat is niet asociaal of agressief, maar het is hoe jouw hond in elkaar zit, het hoort bij zijn karakter. Het is heel belangrijk om naar de signalen van de hond te kijken, dan mag je denken aan zijn oren, zijn ogen, zijn neus en zijn staarthouding. Ook is het belangrijk dat je niet meteen oog-contact maakt omdat dit voor veel honden heel bedreigend kan zijn!

Je hond naast je laten zitten

Wist je dat je soms je hond al kunt helpen door hem naast of achter je neer te zetten? Op dat moment bescherm jij je hond en kunnen andere mensen hem ook minder snel gaan aaien. Als jij weet dat je hond behoefte heeft aan ruimte, kun je dit heel duidelijk communiceren naar andere mensen.

Ebook hondengedrag

De verandering

Soms is een hond verlegen, kijkt hij eerst de kat uit de boom, heeft hij/zij tijd nodig om jouw eerst te ruiken alvorens vreemden je hond begroeten. Vaak willen we dit oplossen, zoals we zelf geholpen willen worden, maar de vraag is of dit bij honden ook zo werkt!

Als jij graag wilt dat je hond geaaid wordt en je plaatst je hond constant in die positie, terwijl hij/zij daar nog niet klaar voor is zet je je hond eigenlijk voor blok. Wanneer jij je hond rustig de tijd geeft om vreemden te begroeten geef je hem het vertrouwen en respect dat hij het in zijn eigen tempo mag doen.

Conclusie

Wanneer jij je hond naast of achter je neer zet bescherm jij de roedel in plaats van andersom. Daarnaast bescherm je je hond zodat hij eerst zelf rustig kan ruiken wie er bij gekomen is. Het is heel belangrijk om de lichaamssignalen van je hond te herkennen en daar respect voor te hebben. Luister naar zijn taal en laat hem rustig wennen en de begroeting in zijn eigen tempo doen. Wanneer jij je hond op de juiste manier begeleidt, is hij niet meer asociaal of agressief, maar heeft hij even de tijd en ruimte nodig.

Wil jij graag hulp bij dit probleem?

Ik help je om de lichaamssignalen van je hond te begrijpen en te herkennen
Ik leer jou in dezelfde taal te spreken als je hond, zodat we miscommunicatie voorkomen
Ik leer jou de basisbeginselen van hondenpsychologie, zodat je begrijpt wat je hond jouw vertelt
Ik leer jou hoe je je hond op de juiste manier kan begeleiden
Ik leer jou hoe jij je hond beter kunt begrijpen en dus weer kunt vertrouwen met vreemden
Ik leer je hoe je dit probleem zelf kunt aanpakken

Wil je meer weten of kun je wel wat hulp gebruiken?

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Anne
Door

Anne

op 29 Apr 2018

Waar kan ik een stikker ? vinden mij niet aanhalen Mijn hond herplaatsen en uit buitenland Broodfok of zwerver 1 jaar lang gaat inde verdediging heel snel als handen te echt bij komen ze bijt niet mar de tanden schampen wel eens dus wil ik vaar haar en mij zelf de een waarschuwen niet aaien is geen optie want dan nog steeds laat maar ruiken hand naar haar toe hoop dat je ons kan helpen groet Anne en Luna

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

  • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
  • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
  • 66 pagina's veel leesplezier!
  • Inclusief gratis spelletjes!