Mijn hond valt uit naar mensen

Valt jouw hond uit naar andere mensen en weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt begeleiden? Ik kan je helpen!

Herken jij dit?

Valt jouw hond uit naar andere mensen en voel jij je daar onzeker/machteloos door?
Gromt jouw hond als er mensen aan komen?
Durf jij jouw hond niet meer los te doen in de buurt van andere mensen?
Begint jouw hond te blaffen bij het naderen van andere mensen?
Reageert jouw hond op mensen die voorbij komen lopen?
Heb je al van alles geprobeerd om dit op te lossen, maar werkt niets meer?
Vind jij het spannend om visite te ontvangen door je hond?

Herken jij één van deze ‘problemen’? Dan zit je hier aan het juiste adres. Want er tijd voor verandering!

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende situaties waarin een hond kan uitvallen naar mensen. Hij kan uitvallen wanneer je met hem wandelt, fietst, stilstaat, op een bankje zit, of andere situaties waarin je in aanraking komt met mensen.

 • Opwinding/hyperactiviteit
 • Angst
 • Onzekerheid
 • Frustraties
 • Opgekropte energie
 • Stress/overprikkeling
 • Te weinig mentale stimulatie
 • Gebrek aan de juiste vorm van begeleiding
 • Spanning
 • Weerspiegeling van jouw gedrag
 • Verkeerde manier van benaderen
 • Miscommunicatie tussen mens en hond
 • En zo kunnen er nog meer oorzaken zijn

Er zijn meerdere factoren waardoor jouw hond kan uitvallen. Je moet dus kijken naar het gedrag van je hond. Vergis echter niet dat jij ook invloed hebt op het gedrag van je hond. Soms omdat je gedrag veranderd door je eigen emotie. Misschien vind je het spannend of is door de tijd heen je eigen vertrouwen ook gewoon beschadigd.

Die wisselwerking tussen jou en je hond hebben invloed op elkaar. Simpelweg omdat jij je anders gaat gedragen. Je lichaam reageert op wat je denkt en hoe je je voelt en dat kan zich uiten in spanning opbouwen bijvoorbeeld. Dit kan je hond aanvoelen en dat heeft invloed op elkaar. Wanneer je je hier bewust van bent kun je je hond nog beter begeleiden. Simpelweg omdat je door je eigen zelfreflectie kan kijken naar je eigen gedrag en dus naar je eigen handelingen.

We zeggen vaak dat de hond ‘plotseling’ uitviel. Toch kun je vaak ernstig discussiëren over hoe plotseling dit was. Een hond geeft heel veel signalen aan voordat hij in het stadium komt dat hij gaat ‘uitvallen’. Alleen herkennen we deze signalen vaak niet. Er is altijd een dieperliggende motivatie voor gedrag. Een hond doet nooit zomaar iets. Een hond kan snel zijn, maar dat is wat anders dan niets laten zien. Zeker wanneer er al vaak grensoverschrijdend gedrag heeft plaats gevonden bijvoorbeeld.

Ebook hondengedrag

Honden laten zo ontzettend veel signalen zien.

Lees maar eens mee in dit artikel: Stress signalen bij honden

Al die lichaamssignalen betekenen iets. Niet omdat er per direct iets negatiefs uit ontstaat. Honden communiceren via hun lichaamstaal met hun omgeving. Het is dus van groot belang om te begrijpen wat die signalen betekenen. Die signalen kunnen dus ook een voorbode zijn van iets wat er gaat komen.

 • Blaffen
 • Grommen
 • Tanden laten zien
 • Uitvallen/snappen (niet per se gericht/waarschuwing)
 • Bijten (doorbijten – gericht – schudden – vasthouden)
 • En misschien nog wel erger.
 • Wil jij zelf leren hoe je gedragsproblemen kunt begeleiden?
 • Wil jij je hond nog beter begrijpen?
 • Wil jij nog beter gaan samenwerken en meer balans in de relatie met je hond?
 • Of heb je andere hulpvragen?

Wist je dat ik een online training verzorg die gericht is op het begeleiden van gedragsproblemen?

>> Vind hier alle informatie over de online training

Deze online training bestaat uit drie live sessies en is inclusief gratis toegang tot een besloten community waar jij je vragen kwijt kunt.

Hier vind je alle informatie over de online training! Schrijf je snel in! VOL=VOL!

Wist je dat een hond altijd eerst subtiele lichaamssignalen geeft? Tenzij een hond dus al vaker zijn grenzen heeft aangegeven. Dan kan het zijn dat het inmiddels wel al zo hoog zit bij de hond dat hij inmiddels heel snel in in het echte uitval gedrag schiet. Dat betekent echter nog steeds niet dat een hond ‘zomaar’ of ‘plotseling’ wat doet.

Een hond bouwt altijd op in zijn verhaal.

Kijk, hier op Instagram heb ik een concreet voorbeeld staan met filmpje er bij.

>> Hond laat signalen zien voordat hij hapt

Happen is een manier van een hond om aan te geven dat er iets aan de hand. In feite zijn alle communicatiesignalen van een hond signalen die serieus genomen moeten worden. Alle lichaamstaal is taal waarmee een hond iets aangeeft. Het is 1 van de belangrijkste manieren waarmee een hond kan aangeven wat hij bedoelt. Lichaamstaal is de manier waarop honden communiceren.

Even los van het feit dat happen en bijten geen gewenst gedrag, is het wel zo dat er vaak een gegronde reden voor dit gedrag is (let op: er zijn altijd uitzonderingen).

Happen kan bijvoorbeeld ontstaan omdat de hond direct en op een onhandige en/of vervelende manier (voor honden) aangehaald is. Of omdat er al veel vaker grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden (maar wij de kleine signalen niet zagen).  Misschien is er een hele andere reden waarom je hond dit gedrag vertoont, dat kan. Dit is altijd maatwerk.

De motivatie van honden kan verschillen. Zoals: angst, frustratie, ‘correctie’, stress, spanning e.d. Wees je er dus bewust van dat wanneer je met honden werkt en gedragsproblemen wilt oplossen je altijd zult moeten kijken naar wat jouw hond, jij, de situatie en de omgeving nodig heeft om weer in balans te komen.

Agressieve gedragingen zoals bijten, grommen, uitvallen, happen e.d. zijn nog geen tekenen van een agressieve hond. Het zijn gedragingen die agressief lijken. We denken vaak dat een hond zomaar ‘vanuit het niets’ iets doet. Het tegendeel is vaker waar, de hond communiceert over het algemeen heel subtiel, soms kan een verandering in de stand van de ogen al maken dat een hond wel iets gecommuniceerd heeft. Agressie ten opzichte van mensen kan om verschillende reden zijn:

 • Hond voelt veel spanning bij de persoon (bijvoorbeeld vanwege angst voor honden of andere redenen)
 • De hond is op een manier aangehaald die hij helemaal niet prettig vond
 • De eerste communicatie signalen van de hond zijn niet erkend-  jij of de persoon waar de agressie opgericht is (her)kent deze signalen niet (goed genoeg)
 • Hond ervaart stress bij het contact met mensen (in welke setting dan ook: verjaardag, restaurant, in het bos)
 • Er is zelf spanning of andere lichamelijke klachten in het lichaam van de hond
 • Lichamelijke klachten
 • Dieperliggende motivatie (verstoring in de basiswaardes en behoeftevoorziening)
 • En nog zoveel meer redenen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen doet een hond nooit zomaar iets. Wanneer een hond probleem gedrag vertoont zul je op zoek moeten gaan naar de kern van het probleem! Vanuit die kern kun je aan de slag met dit gedrag.

Als coach voor mens en hond help ik zowel de mens als de hond. Jullie zijn een team en als team zul je moeten samenwerken. Dat samenwerken kan soms wat lastig zijn omdat je elkaar niet begrijpt. Wanneer je kiest voor mij dan leer ik jou:

Volg jij mij al op Instagram en/of Facebook?

Als hondencoach begeleid ik zowel de mens als de hond. Jullie zijn een team en als team zul je moeten samenwerken. Ik kan je daarbij helpen met behul p van een:

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
m.Bannink
Door

m.Bannink

op 16 Apr 2018

Hallo onze keeshond in wolfsgrijs 45 cm Luisterd slecht en blaft en valt echt hevig uit naar andere honden en mensen , net of ze de honden en mensen wil grijpen , en blaffen gaat echt hevig , mensen schrikken zich echt helemaal rot .Wat kan er aan de hand wezen , en welke stappen zou ik eventueel kunnen ondernemen , de keeshond gaat wel goed op met onze andere 2 honden , maar ze speelt wel hardhandig .Onze hond valt uit aan de riem . Hond blaft naar andere honden aan de riem . Hond trekt aan de lijn .Met vriendelijke Groet M.Bannink

Annemarie Rosenbrand
Door

Annemarie Rosenbrand

op 24 Oct 2018

Wij hebben sinds twee jaar een soort Podenco hondje. Ze is naar ons heel lief, maar blaft enorm veel. De laatste tijd wordt ze echt wild als we visite krijgen. Vooral mannen moeten het ontgelden. Ze valt regelmatig aan, springt erg hoog en probeert te bijten. We willen het moment dat ze echt iemand verwond voor zijn, maar weten niet hoe.Ze kan niet los lopen en trekt aan de lijn. Buiten blaft ze naar fietsers en scooters, andere honden is meestal hetzelfde verhaal, het gebeurt maar zelden dat ze rustig gaat snuffelen, meestal valt ze direct uit.Met vriendelijke groet,Annemarie

Manon Smidt
Door

Manon Smidt

op 23 Mar 2021

Hi Annemarie,Ik lees even jouw berichtje hier over je podenco, en heb eigelij precies dezelfde situatie. Ook een podenco, en die ook enorm lief is met mij en mensen dat ze kent, maar onbekenden valt ze ook naar uit. Heb je ondertussen al een oplossing gevonden hiervoor? Of is ze rustigere geworden nu ze wat 'ouder' is? Alvast super bedankt! Mvb, Manon

Karin Visscher
Door

Karin Visscher

op 11 Oct 2019

Hoi wij hebben een kruising chihuahua / skippertje .. wij hebben hem bij mensen opgehaald 4 jaar geleden ... hij is erg onzeker in mijn beleving... hij word helemaal laaiend als de post komt .. zodra er vreemde bij ons over de vloer komen .. reageerd hij erg vel .. mensen kunnen hem niet aaien of pakken .. wij op dat moment ook niet echt... de laatste 3 jaar is hij wel wat bijgedraaid .. maar dat met de post en vreemde mensen .. dat lukt echt niet .. erg vervelend .. met onze kleinkinderen gaat hij super om ... iedergeval met de oudste van 8 jaar .. die kan echt alles met hem doen .. maar dan moet er niemand bij komen op dat moment .. erg beschermend 🙈 we laten hem op straat nu ook los lopen.. dat werkt goed ... aan de lijn word hij erg agressief als er iemand voorbij loopt .. of een andere hond .. ik schaam mij dood door zijn reactie ... mijn vraag is .. hoe kan ik dit nu echt goed aanpakken . Voor ons in huis is hij oké tot zover ...

Reactie plaatsen