Mijn hond valt uit naar mensen, waarom? | hondencoach Aniek Wendt
arrow_drop_up arrow_drop_down
21 mei 2017 

Mijn hond valt uit naar mensen

Valt jouw hond uit naar andere mensen en weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt begeleiden? Ik kan je helpen!

Herken jij dit?

Valt jouw hond uit naar andere mensen en voel jij je daar onzeker/machteloos door?
Gromt jouw hond als er mensen aan komen?
Durf jij jouw hond niet meer los te doen in de buurt van andere mensen?
Begint jouw hond te blaffen bij het naderen van andere mensen?
Reageert jouw hond op mensen die voorbij komen lopen?
Heb je al van alles geprobeerd om dit op te lossen, maar werkt niets meer?
Vind jij het spannend om visite te ontvangen door je hond?

Herken jij één van deze ‘problemen’? Dan zit je hier aan het juiste adres. Want er tijd voor verandering!

Waarom valt een hond uit naar andere mensen?

Er zijn veel verschillende situaties waarom jouw hond uitvalt naar mensen. Hij kan uitvallen wanneer je met hem wandelt, fietst, stilstaat, op een bankje zit, of andere situaties waarin je in aanraking komt met mensen.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Opwinding/hyperactiviteit
 • Angst
 • Onzekerheid
 • Frustraties
 • Opgekropte energie
 • Stress/overprikkeling
 • Te weinig mentale stimulatie
 • Gebrek aan de juiste vorm van begeleiding
 • Spanning
 • Weerspiegeling van jouw gedrag
 • Dominantie
 • En zo kunnen er nog meer oorzaken zijn

De weerspiegeling

Wanneer jouw hond uitvalt naar mensen heb je te maken met meerdere factoren. Je moet dus zeker kijken naar het gedrag van jouw hond maar ook jij hebt invloed op het gedrag van je hond. In de meeste gevallen bouwen we zelf ook spanning op wanneer we met onze hond een probleem ervaren. Dat kan al zo zijn omdat je met je hond andere mensen tegenkomt en dus bij voorbaat denkt: “Hé, daar gaan we weer!”. Je lichaam reageert daar op en zal spanning opbouwen, waardoor je je hond een extra aanleiding geeft om uit te vallen. Wanneer je je hier bewust van wordt kun je je hond nog beter begeleiden.

 

Tijd voor verandering?

Wanneer jij één van deze problemen ervaart dan is het tijd voor verandering. Tijd om te gaan samenwerken met je hond, zodat jullie weer een team worden en vanuit die kracht weer op pad kunnen gaan!

Wil jij:

 • Weer ontspannen zijn bij het ontvangen van visite?
 • Graag ontspannen willen zijn tijdens het ontmoeten, ontvangen en passeren van mensen?
 • Het vertrouwen in je hond terug krijgen?
 • Zelf leren hoe jij je hond het beste kunt begeleiden?
 • Dat je hond jouw kan vertrouwen en respecteren?
 • Samenwerken met je hond?

Hond hapt naar mensen

Happen is een manier van een hond om aan te geven dat er iets aan de hand. Is feite is alles wat een hond doet een communicatie signaal van een verstoringen. Een verstoring klinkt meteen zo heftig, maar in principe is dit één van de mogelijkheden die een hond heeft om iets duidelijk te maken. Even los van het feit dat een hond niet mag happen en bijten, is het wel zo dat er vaak een gegronde reden voor dit gedrag is (let op: er zijn altijd uitzonderingen).

Happen kan bijvoorbeeld ontstaan omdat de hond direct en op een onhandige, vervelende manier (voor honden) aangehaald is. Of misschien is er een hele andere reden waarom je hond dit gedrag vertoont. Daarnaast is het zo dat de motivatie van de hond verschillend kan zijn. Zoals: angst, frustratie, ‘correctie’, stress, spanning e.d. Wees je er dus bewust van dat wanneer je met honden werkt en gedragsproblemen wilt oplossen je altijd zult moeten kijken naar wat jouw hond, jij, de situatie en de omgeving nodig heeft om weer in balans te komen.

Hond toont agressie naar mensen

Agressieve gedragingen zoals bijten, grommen, uitvallen, happen e.d. zijn nog geen tekenen van een agressieve hond. Het zijn gedragingen die agressief lijken. We denken vaak dat een hond zomaar ‘vanuit het niets’ iets doet. Het tegendeel is vaker waar, de hond communiceert over het algemeen heel subtiel, soms kan een verandering in de stand van de ogen al maken dat een hond wel iets gecommuniceerd heeft. Agressie ten opzichte van mensen kan om verschillende reden zijn:

 • Hond voelt veel spanning bij de persoon (bijvoorbeeld vanwege angst voor honden of andere redenen)
 • De hond is op een manier aangehaald die hij helemaal niet prettig vond
 • De eerste communicatie signalen van de hond zijn niet erkend- alleen jij of de persoon waar de agressie opgericht is kent deze signalen niet (goed genoeg)
 • Hond ervaart stress bij het contact met mensen (in welke setting dan ook: verjaardag, restaurant, in het bos)
 • Er is zelf spanning of andere lichamelijke klachten in het lichaam van de hond
 • En nog zoveel meer redenen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen doet een hond nooit zomaar iets. Wanneer een hond probleem gedrag vertoont zul je op zoek moeten gaan naar de kern van het probleem! Vanuit die kern kun je aan de slag met dit gedrag.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als hondencoach help ik zowel de baas als de hond. Jullie zijn een team en als team zul je moeten samenwerken. Dat samenwerken kan soms wat lastig zijn omdat je elkaar niet begrijpt. Wanneer je kiest voor mij dan leer ik jou:

 • Waar het gedrag van jouw hond vandaan komt
 • Hoe je dit gedrag kunt begeleiden
 • Hoe je als een (h)echt team kunt samenwerken
 • Wat jouw hond communiceert – en hoe je daar op in kunt spelen
 • Werken vanuit de instinctieve behoeftes van de hond
 • En nog zoveel meer!

Kun jij wel wat hulp gebruiken en ben je opzoek naar iemand die jou en jouw hond gaat begeleiden en zich richt op maatwerk? Dan kan ik jou helpen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Mijn aanbod

Als hondencoach begeleid ik zowel de mens als de hond. Jullie zijn een team en als team zul je moeten samenwerken. Ik kan je daarbij helpen met behul p van een:

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
m.Bannink

Door

m.Bannink

op 16 April 2018

Hallo onze keeshond in wolfsgrijs 45 cm Luisterd slecht en blaft en valt echt hevig uit naar andere honden en mensen , net of ze de honden en mensen wil grijpen , en blaffen gaat echt hevig , mensen schrikken zich echt helemaal rot . Wat kan er aan de hand wezen , en welke stappen zou ik eventueel kunnen ondernemen , de keeshond gaat wel goed op met onze andere 2 honden , maar ze speelt wel hardhandig . Onze hond valt uit aan de riem . Hond blaft naar andere honden aan de riem . Hond trekt aan de lijn . Met vriendelijke Groet M.Bannink

Annemarie Rosenbrand

Door

Annemarie Rosenbrand

op 24 October 2018

Wij hebben sinds twee jaar een soort Podenco hondje. Ze is naar ons heel lief, maar blaft enorm veel. De laatste tijd wordt ze echt wild als we visite krijgen. Vooral mannen moeten het ontgelden. Ze valt regelmatig aan, springt erg hoog en probeert te bijten. We willen het moment dat ze echt iemand verwond voor zijn, maar weten niet hoe. Ze kan niet los lopen en trekt aan de lijn. Buiten blaft ze naar fietsers en scooters, andere honden is meestal hetzelfde verhaal, het gebeurt maar zelden dat ze rustig gaat snuffelen, meestal valt ze direct uit. Met vriendelijke groet, Annemarie

Karin Visscher

Door

Karin Visscher

op 11 October 2019

Hoi wij hebben een kruising chihuahua / skippertje .. wij hebben hem bij mensen opgehaald 4 jaar geleden ... hij is erg onzeker in mijn beleving... hij word helemaal laaiend als de post komt .. zodra er vreemde bij ons over de vloer komen .. reageerd hij erg vel .. mensen kunnen hem niet aaien of pakken .. wij op dat moment ook niet echt... de laatste 3 jaar is hij wel wat bijgedraaid .. maar dat met de post en vreemde mensen .. dat lukt echt niet .. erg vervelend .. met onze kleinkinderen gaat hij super om ... iedergeval met de oudste van 8 jaar .. die kan echt alles met hem doen .. maar dan moet er niemand bij komen op dat moment .. erg beschermend 🙈 we laten hem op straat nu ook los lopen.. dat werkt goed ... aan de lijn word hij erg agressief als er iemand voorbij loopt .. of een andere hond .. ik schaam mij dood door zijn reactie ... mijn vraag is .. hoe kan ik dit nu echt goed aanpakken . Voor ons in huis is hij oké tot zover ...

Reactie plaatsen

Koekje erbij?