Mijn hond valt uit naar mensen: wat nu?

Hond valt uit naar mensen
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Valt jouw hond uit naar andere mensen en weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt begeleiden? Ik kan je helpen!

Herken jij dit?

  • Valt jouw hond uit naar andere mensen en voel jij je daar onzeker/machteloos door?
  • Gromt jouw hond als er mensen aan komen?
  • Durf jij jouw hond niet meer los te doen in de buurt van andere mensen?
  • Begint jouw hond te blaffen bij het naderen van andere mensen?
  • Reageert jouw hond op mensen die voorbij komen lopen?
  • Heb je al van alles geprobeerd om dit op te lossen, maar werkt niets meer?
  • Vind jij het spannend om visite te ontvangen door je hond

Herken jij één van deze ‘problemen’? Dan zit je hier aan het juiste adres. Want er tijd voor verandering!

Waarom valt een hond uit naar andere mensen?

Er zijn verschillende situaties waarin een hond kan uitvallen naar mensen. Hij kan uitvallen wanneer je met hem wandelt, fietst, stilstaat, op een bankje zit, of andere situaties waarin je in aanraking komt met mensen.

Oorzaken kunnen zijn:

Mijn hond valt uit zonder waarschuwing

De wisselwerking tussen jou en je hond

Er zijn meerdere factoren waardoor jouw hond kan uitvallen. Je moet dus kijken naar het gedrag van je hond. Vergis echter niet dat jij ook invloed hebt op het gedrag van je hond. Soms omdat je gedrag veranderd door je eigen emotie. Misschien vind je het spannend of is door de tijd heen je eigen vertrouwen ook gewoon beschadigd.

Die wisselwerking tussen jou en je hond hebben invloed op elkaar. Simpelweg omdat jij je anders gaat gedragen. Je lichaam reageert op wat je denkt en hoe je je voelt en dat kan zich uiten in spanning opbouwen bijvoorbeeld. Dit kan je hond aanvoelen en dat heeft invloed op elkaar.

Wanneer je je hier bewust van bent kun je je hond nog beter begeleiden. Simpelweg omdat je door je eigen zelfreflectie kan kijken naar je eigen gedrag en dus naar je eigen handelingen.

Mijn hond valt uit zonder waarschuwing

We zeggen vaak dat de hond ‘ineens’ uitviel, zonder waarschuwing. Toch kun je vaak ernstig discussiëren over hoe plotseling dit was. Een hond geeft heel veel signalen aan voordat hij in het stadium komt dat hij gaat ‘uitvallen’. Alleen herkennen we deze signalen vaak niet.

Er is altijd een dieperliggende motivatie voor gedrag. Een hond doet nooit zomaar iets. Een hond kan snel zijn, maar dat is wat anders dan niets laten zien. Zeker wanneer er al vaak grensoverschrijdend gedrag heeft plaats gevonden bijvoorbeeld.

Stresssignalen bij honden

Honden laten zo ontzettend veel signalen zien.

Al die lichaamssignalen betekenen iets. Niet omdat er per direct iets negatiefs uit ontstaat. Honden communiceren via hun lichaamstaal met hun omgeving. Het is dus van groot belang om te begrijpen wat die signalen betekenen. Die signalen kunnen dus ook een voorbode zijn van iets wat er gaat komen.

In de escalatieladder voor honden zie je vaak dat honden wel degelijk opbouwen in hun signalen.

Wat valt er onder uitvallen?

  • Blaffen
  • Grommen
  • Lip optrekken
  • Tanden laten zien
  • Uitvallen/snappen (niet per se gericht/waarschuwing)
  • Bijten (doorbijten – gericht – schudden – vasthouden)

Subtiele lichaamssignalen

Wist je dat een hond altijd eerst subtiele lichaamssignalen geeft? Tenzij een hond dus al vaker zijn grenzen heeft aangegeven. Dan kan het zijn dat het inmiddels wel al zo hoog zit bij de hond dat hij inmiddels heel snel in in het echte uitval gedrag schiet. Dat betekent echter nog steeds niet dat een hond ‘zomaar’ of ‘plotseling’ wat doet.

Een hond bouwt altijd op in zijn verhaal.

Kijk, hier op Instagram heb ik een concreet voorbeeld staan met filmpje er bij.

Hond hapt naar mensen

Happen van honden is een manier om aan te geven dat er iets aan de hand. In feite zijn alle communicatiesignalen van een hond signalen die serieus genomen moeten worden. Alle lichaamstaal van de hond is taal waarmee een hond iets aangeeft.

Het is 1 van de belangrijkste manieren waarmee een hond kan aangeven wat hij bedoelt. Lichaamstaal is de manier waarop honden communiceren.

Mijn hond valt uit naar mensen

Geen gewenst gedrag, wel vaak logisch gedrag

Even los van het feit dat happen en bijten geen gewenst gedrag, is het wel zo dat er vaak een gegronde reden voor dit gedrag is (let op: er zijn altijd uitzonderingen).

Happen kan bijvoorbeeld ontstaan omdat de hond direct en op een onhandige en/of vervelende manier (voor honden) aangehaald is. Of omdat er al veel vaker grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden (maar wij de kleine signalen niet zagen).  Misschien is er een hele andere reden waarom je hond dit gedrag vertoont, dat kan. Dit is altijd maatwerk.

De motivatie van honden kan verschillen. Zoals: angst, frustratie, ‘correctie’, stress, spanning e.d. Wees je er dus bewust van dat wanneer je met honden werkt en gedragsproblemen wilt oplossen je altijd zult moeten kijken naar wat jouw hond, jij, de situatie en de omgeving nodig heeft om weer in balans te komen.

Hond toont agressie naar mensen

Agressieve gedragingen zoals bijten, grommen, uitvallen, happen e.d. zijn nog geen tekenen van een agressieve hond. Het zijn gedragingen die agressief lijken. We denken vaak dat een hond zomaar ‘vanuit het niets’ iets doet.

Het tegendeel is vaker waar, de hond communiceert over het algemeen heel subtiel, soms kan een verandering in de stand van de ogen al maken dat een hond wel iets gecommuniceerd heeft. Agressie ten opzichte van mensen kan om verschillende reden zijn:

  • Hond voelt veel spanning bij de persoon (bijvoorbeeld vanwege angst voor honden of andere redenen)
  • De hond is op een manier aangehaald die hij helemaal niet prettig vond
  • De eerste communicatie signalen van de hond zijn niet erkend-  jij of de persoon waar de agressie opgericht is (her)kent deze signalen niet (goed genoeg)
  • Hond ervaart stress bij het contact met mensen (in welke setting dan ook: verjaardag, restaurant, in het bos)
  • Er is zelf spanning of andere lichamelijke klachten in het lichaam van de hond
  • Lichamelijke klachten
  • Dieperliggende motivatie (verstoring in de basiswaardes en behoeftevoorziening)
  • En nog zoveel meer redenen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen doet een hond nooit zomaar iets. Wanneer een hond probleemgedrag vertoont, zul je op zoek moeten gaan naar de kern van het probleem! Vanuit die kern kun je aan de slag met dit gedrag.

Op deze site vind je een kennisbank vol met blogs over het gedrag van je hond. Heb je deze blogs al gelezen:

Lees ook:

Doe de gratis STRESS test
Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van jouw hond beïnvloedt.

Doe de gratis STRESS test

Ontdek in 1 minuut hoe stress het gedrag van je hond beïnvloedt.