Wat is triggerstacking?

Wat is triggerstacking
Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

Als je hond prikkels ziet dan gebeurt er iets op intern niveau. Eigenlijk een chemisch proces: er worden stresshormonen aangemaakt. En dat hangt af van de emotie die er achter ziet.

Als je hond ineens, explosief gedrag laat zien, dan kan het zijn dat je te maken hebt met triggerstacking.

Wat betekent triggerstacking bij honden

Triggerstacking is een opeenstapeling van prikkels. Bij triggerstacking betekent dat er in een korte tijd spannende gebeurtenis kort op elkaar plaatsvinden. Er is geen tijd om te herstellen. Dit kan voor een heftige stressresponse zorgen en dat resulteert bij jouw hond altijd in bepaald gedrag.

Dit kan dus ook al zijn wanneer je nog maar net buiten loopt met je hond. Maar als je buiten bent staan daar ineens wat mensen te kletsen, er lopen 2 honden (1 op afstand en 1 dichter bij) en de kat van de buren zit lekker in de voortuin. Op afstand hoor je nog een vrachtwagen met een zware motor. En boem bats! Weg is je hond. Hij schiet ineens uit zijn slof. Terwijl hij net nog rustig leek te zijn.

Spannende situaties: het emmertje loopt zo over…

Het zijn vaak spannende situaties die voor trigger stacking kunnen zorgen, maar wist je dat positieve spanning ook een rol speelt bij het vullen van het stressemmertje en invloed kan hebben op het stressemmertje van je hond?

Let op, er kunnen hier ook andere oorzaken een rol spelen. En niet zelden speelt aangeleerde hyperactiviteit een belangrijke rol bij dit gedrag.

Wat is triggerstacking?

Je bent over de tolerantiegrens heen

Bij triggerstacking ben je over de tolerantiegrens van je hond heen. Je hond kan de prikkels niet meer filteren. En daar hoort bepaald gedrag bij zoals:

Mijn hond doet ineens.

Bepaald gedrag (zoals uitvallen) lijkt vaak onverwachts bij honden en zonder waarschuwing. Toch zijn er wel degelijk redenen voor dit gedrag en zelfs wel voorbodes. Triggerstacking is zo’n uitschieter. Waarbij je hond “ineens” iets doet. Vergelijk het een beetje met wat “overdreven” reageren. Het is niet overdreven. Maar zo komt het wel over. Je zult daarom moeten wat stress bij honden betekent en dat het niet anders is dan een reactie op een emotie.

Wat is triggerstacking

Donna de Labrador

Donna volgt een traject bij mij. Ze valt uit naar andere honden. Niet allemaal zijn ze even spannend, maar het is wel lastig voor haar. Op een gegeven moment staan we op een plek waar van alle kanten honden aan komen. Nog op afstand… maar Donna ervaart dit wel degelijk als (zeer) bedreigend. Ook komt er nog iemand aan met een kinderwagen en iemand op een scootmobiel met daarbij twee honden.

Donna is ineens niet meer voor rede vatbaar. Het lukt haar gewoon niet meer om de prikkels nog te filteren. Er was geen tijd meer, geen ademruimte. Ze reageert heftig op de plek en het duurt even voor ze weer wat herstelt. Dit was een mega shot in haar stressemmertje en heeft er voor gezorgd dat we maar naar huis zijn gegaan. Het had geen zin meer om verder te gaan! Donna zat vol. Boem! Basta! Genoeg was het!

Supplementen

Om stress te verlagen bij je hond is het goed om te weten wat je hond doet als hij stress heeft. Daarnaast zijn er verschillende ondersteuningen die je hond kunnen helpen wanneer de hond wel wat hulp kan gebruiken.

Supplementen of andere ondersteuningen zijn niet de oplossing, maar ze ondersteunen wel. In sommige gevallen lijkt het zelfs nog meer invloed te hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld dat probiotica voor honden ontzettend ondersteunend kan zijn omdat uit steeds meer onderzoek blijkt dat de darmen en de hersenen nauw met elkaar communiceren en een verstoring in de darmbacteriën het éénn en ander teweeg kan brengen.

Ondersteuningen kunnen zijn:

  • Zylkéne
  • Bachbloesems op maat
  • CBD olie
  • Bachbloesem Rescue
  • Strezz mix van Phytonics
  • Relaxopet
  • Thundershirt
  • Puur nervo
  • Tijdelijk inzetten van gedragsmedicatie (onder begeleiding van een deskundige + dierenarts)

Lees ook:

Samenwerken met je hond ebook
Download nu mijn gratis ebook
Word een goed team met je hond door zijn gedrag te begrijpen.