Waarom vertoont mijn hond bepaald gedrag?
9 min. leestijd

Waarom vertoont mijn hond bepaald gedrag?

Gedrag is gecompliceerd. Wij mensen zijn druk bezig met het gedrag verklaren, zowel bij mensen als bij dieren. We zijn druk bezig met ontwikkelingen en hechten waarde aan deze ontwikkelingen. Maar wat is nou eigenlijk de bron van gedrag?

Herken jij dit?

 • Heb jij geen idee waarom je hond doet wat hij/zij doet?
 • Begrijp je het gedrag van je hond niet?
 • Denk jij te weten waar het gedrag van je hond vandaan komt?
 • Ben jij benieuwd naar een diepere informatiebron over gedrag?

aniek-wendt-amersfoort-hondencoach

De bron van gedrag

Bron wordt vertaald als de plek waar men informatie vandaan haalt. Het begin van, de afkomst… (bron: encyclo.nl)

Als bron wordt vertaald als de plek waar men informatie vandaan haalt, is het ook belangrijk om informatie te vertalen. Wat is informatie? En wie bepaald welke informatie de juiste informatie is? Op basis van welk, gegrond, onderzoek bepalen wij wat de juiste informatie is? Informatie wordt vertaald als de verstrekking van kennis, de kennis die iemand te horen krijgt.

Ebook hondengedrag

Wat wordt er bedoeld met informatie

Informatie kun je zien als kleine impulsen die je toelaat in je systeem. Deze impulsen bekijk je vanuit je eigen referentiekader. Van daaruit combineer je ze met andere denkbeelden, overtuigingen of waarheden. Je kiest er bewust of onbewust voor iets met de informatie te doen, of juist niet. Op basis van de informatie die wij waarnemen trekken wij onze conclusies. De hele dag door doen wij onbewust aannames. Anders gezegd: we interpreteren er flink op los. Zonder dat we merken wat de consequenties hier van zijn.

waarom-vertoont-mijn-hond-dit-gedrag

 

De bron van gedrag

De bron is dus de plek waar de informatie vandaan komt. Een realistische vraag die je aan jezelf kunt stellen ‘is de informatie die ik krijgt de juiste informatie?’. Heb jij alle informatie verkregen om een aanname te doen en hoe heb je dit geïnterpreteerd? Met welke verkleuringen, opvattingen en bril heb jij deze informatie waargenomen?

Gedrag is een waarneming, jouw waarneming. Veel mensen zeggen ‘mijn hond doet zo omdat…’, maar wie zegt dat dit de juiste waarneming is? Dit is op basis van jouw kennis, waarneming, informatie, referentiekader, aanname, interpretatie, normen en waarden en ga zo nog maar even door.

Iedere situatie, iedere bron van het verhaal is anders! Waarom dan voor iedere hond dezelfde invulling?

waarom vertoont hond dit gedrag

Gekleurde bril

Meestal hebben we niet door dat ons referentiekader zoveel invloed heeft. Dit speelt vaak op onbewust niveau. Ga maar eens na; hoe vaak denk je wel niet ‘wat een gekke opvatting heeft die ander’ of ‘wat een onzin kraamt die ander uit’. Als je herkent dat je dergelijke gedachtes wel eens hebt, realiseer je dan dat dit slechts jouw overtuigingen zijn. Belandt niet in de valkuil dat jij ook daadwerkelijk gelijk hebt.

Aannames checken

Aannames checken kan best ingewikkeld zijn. Het vraagt een vorm van zelfreflectie en bescheidenheid en bovendien kunnen er ook emoties naar boven komen en hoe ga je daar dan mee om? Je aanname checken kan dus ook betekenen dat jij geen gelijk hebt en dat toegeven is best een flinke stap!

Lichaamstaal van de hond

We zien bij de hond bepaalde lichaamsgegevens die vaak als een vast gegeven geïnterpreteerd wordt. Kwispelen is daar het mooiste voorbeeld van. Veel mensen denken dat een hond die kwispelt een blije hond is. Kwispelen kan juist ook spanning, stress of opwinding betekenen. Oftewel: kwispelen heeft meerdere betekenissen.

Lichaamstaal is een extreem belangrijke informatiebron voor de hond. Onder andere door lichaamstaal communiceert de hond met zijn omgeving. Wij hebben daar andere tools voor. Al wordt onze non-verbale communicatie enorm onderschat. Er zijn onderzoeken die aantonen dat onze communicatie tussen de 70-90% uit non-verbale communicatie bestaat. Dat is best hoog, vind je niet?

waarom vertoont hond dit gedrag

De hond en zijn woordenschat

Waarom zou een hond geen bredere woordenschat hebben? Waarom zou een hond geen synoniemen.net mogen kennen? Wie heeft bepaald dat bepaalde stresssignalen betekenen dat de hond stress ervaart? Want dit betekent dat er al een aanname in de waarneming ligt. Op basis van welke informatie maken wij deze aannames? Dat geldt overigens ook voor andere aannames: wie bepaalt dat een hond met een hoge staart dominant is? Wie bepaald dat wanneer een hond blaft dat dit agressie is of omdat hij aandacht wil?

Het betekent niet dat deze waarneming niet ook juist kan zijn. Het gevaar is dat deze interpretaties vaak als waarheid worden aangenomen waardoor we vast blijven pinnen op één aanname. Dit zorgt voor tunnelvisie en op dat moment blokkeer je dus je eigen groei en de groei van je hond.

Net als mensen, reageren honden, per situatie verschillend.

Waarom vertoont hond bepaald gedrag

Het is jouw aanname

Een aanname kan best gevaarlijk zijn. Waarom? Omdat we vaak niet de volledige bron kennen, echter wordt er vaak wel wat geconcludeerd. Een foto of filmpje is daar het mooiste voorbeeld van. We zien een foto of een filmpje en op basis daarvan doen we een aanname. Maar als foto’s die binnen 1/2000 seconden al genomen kan worden onze informatie bron is, is dat te kort door de bocht, toch? Als een filmpje van 3 minuten genomen in een behandelproces van 5 weken al een waarneming is, is dat dan niet ook te kort door de bocht? We doen vaak aannames op basis van de gezichtsuitdrukkingen van de hond, gebaseerd op onze menselijke interpretaties.

Hoe de hond zich voelt op deze foto hieronder kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Zo kan het zijn dat de hond:

 • net flink op zijn  ‘donder heeft gekregen’ omdat hij, in onze ogen, iets fout heeft gedaan
 • gewoon lekker op de veranda ligt
 • juist aan het klieren is en na het nemen van deze foto opstaat en door de tuin heen rent!

Dit zijn enkele waarnemingen die kunnen opkomen wanneer je de foto ziet. De vraag is, wat is er waar?

waarom vertoont een hond bepaald gedrag

Ontdek wat de bron van het gedrag is

We nemen even twee uitingen die een hond kan vertonen: blaffen en grommen. Als alle soorten blaffen en grommen die een hond kan vertonen hetzelfde zou betekenen, waarom is de oplossing dan soms zo moeilijk te vinden? Waarom is er dan niet 1 oplossing voor alle honden? Jouw uiting van huilen, boos zijn of enthousiasme wordt toch vaak gedreven vanuit een andere bron? Bronnen kunnen zijn:

 • Frustratie
 • Onbegrip
 • Overprikkeling
 • Onderprikkeling
 • Onvervulde (instinctieve) behoeftes
 • Pijn/lichamelijke ongemak
 • Enthousisasme
 • Opwinding
 • Omgeving (bepaald door de mensen om je heen, sfeer/energie/dynamiek in de groep etc)
 • Onbegrip
 • Niet (h)erkend worden
 • Situatie
 • Enzovoort

Ga niet zomaar van iets uit

Als je de bron van het gedrag van je hond herkent, kun je je hond daadwerkelijk helpen. Dan doe je namelijk aan maatwerk. De ervaring leert dat 1 opvatting of methode over gedragsproblemen bij honden niet altijd het probleem begeleid omdat er überhaupt geen zwart-wit uitgangspunten zijn. Juist niet bij levende wezens.

Er zijn meerdere wegen om die naar Rome leiden. Oftewel: verschillende manieren om een doel te bereiken.

Vertoont jouw hond probleem gedrag?

Probleem gedrag is in feite al een aanname. Het gedrag van je hond wordt door ons mensen vaak als probleem ervaren. De hond ervaart het ook wel degelijke als een probleem, maar dan vaak vanuit een stukje onbegrip. Het ‘probleem gedrag’ van je hond is geen gedrag om jouw te pesten. Het is zichtbaar gedrag dat laat zien dat er een verhaal gaande is waar niemand naar luistert. Omdat het verhaal niet begrepen wordt. Het is dus geen ‘verkeerd’ gedrag, het is een symptoom om iets duidelijk te maken. Je hond heeft hulp nodig.  Hoe die hulp er uit ziet hangt af van de bron van het verhaal!

Het is vaak anders dan het lijkt…

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Als coach voor mens en hond richt ik mij op het geheel. Ik denk dat er geen zwart-witte uitgangspunten zijn. Om die reden kijk ik naar wat jij, de hond en de situatie nodig heeft. Ik leer jou dus om het bredere geheel te zien en dus ook per situatie in te spelen op wat er nodig is. Voor wie dan ook. In een relatie is het een kwestie van geven en nemen om harmonie te creëren.

aniek-wendt-amersfoort-hondencoach

Hoe kan ik jou helpen

Ik kan jou helpen met behulp van een:

Heb je dit al gelezen?

 

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!