60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Mijn hond is agressief: hoe ga je hiermee om?

Mijn hond is agressief: hoe ga je hiermee om?
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Is jouw hond agressief en wil je graag weten wat je daar aan kunt om zijn gedrag in de juiste banen te leiden? Ik kan je daarbij helpen!

    Herken jij dit?

    • Is jouw hond agressief naar andere honden?
    • Is jouw hond agressief naar jou?
    • Vertoont jouw hond agressie naar andere mensen?
    • Zou je willen leren hoe je om moet gaan met dit agressieve gedrag?
    • Wil jij ontdekken wanneer je hond agressief is?

    Is jouw hond agressief en wil je graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn om dit gedrag te begeleiden? Ik kan je helpen!

    Agressief gedrag bij honden

    Agressie is een term die heel breed is en al snel gebruikt wordt. Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, ‘dreigende’ houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.

    De term agressie wordt in sommige gevallen nog al snel gebruikt, want de vraag blijft natuurlijk altijd waarom je hond deze manieren van communiceren gebruikt. Is dat echt agressie of ziet er iets achter?

    Angst agressie hond afleren

    Agressie ontstaat niet zomaar. In de meeste gevallen heeft angst een grote invloed op het ‘agressieve’ gedrag van de hond. Vanuit angst kan een hond veel gedragingen vertonen die van nature niet bij hem passen. In feite vraagt een hond daar om begeleiding, maar die vergeten we vaak te vergeten.

    Soms zelfs onder mom van: “Ze lossen het zelf maar op”. Maar je hond communiceert iets naar jou toe en wanneer je dat op de juiste manier begeleidt, zul je zien dat niet alleen jij daar baat bij hebt, maar dat je ook je hond een handje helpt!

    Dominantie agressie hond

    De term dominantie wordt al net zo snel gebruikt als agressie. We denken al snel dat we een dominante hond hebt. Het tegendeel is vaker waar. Want in de meeste gevallen is het zo dat de hond alleen ‘dominante’ lichaamshoudingen vertoont als symptoom.

    Achter deze signalen zit een dieper liggend probleem. We denken bij dominantie vaak alleen maar aan honden met een hoge staart, borstel, oren om hoog enzovoort. Maar de vraag blijft altijd of de hond dan ook daadwerkelijk agressief is of dat hij iets anders communiceert.

    Hond agressief naar baas

    Agressie is niet alleen maar gericht op andere honden, integendeel! Er zijn veel baasjes die bekend zijn met agressief op hen gericht. De heftigheid van agressie kan verschillen. Zo kan het zijn dat je hond niet wil dat je zijn bot of speeltje afpakt of hij trekt zijn lip om omdat hij niet van de bank af wil enzovoort.

    Het is heel belangrijk om je ter realiseren dat dit gedrag niet normaal is, daarnaast zul je moeten achterhalen waarom je hond dit gedrag vertoont. Een hond doet nooit zomaar iets. Wat is het dieperliggende probleem van dit gedrag?

    Zie ook: Mijn hond is agressief wanneer hij eet

    Mijn hond is agressief: hoe ga je hiermee om?

    Agressieve hond laten inslapen?

    Het is een verschrikkelijk onderwerp om te bespreken, maar er zijn nog steeds veel honden die ingeslapen worden omdat ze agressief zijn. In de praktijk blijkt ook vaak dat een hond nog wel te helpen is maar dat je wel bereid moet zijn om opzoek te gaan naar mogelijkheden.

    Zo kun je een hondencoach in schakelen, een nieuw thuis zoeken voor de hond, een cursus volgen, je verdiepen in de psychologie van honden en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt ondernemen. Soms lijkt het alsof er niks meer te behalen valt, maar voor dat je besluit je hond in te laten slapen zou ik mij goed verdiepen in de mogelijkheden die er zijn en of dit daadwerkelijk de enige oplossing is die er is!

    Wat kun je doen?

    Er zijn een paar tips die je kunnen helpen om dit gedrag te verbeteren of op te lossen. Het is wel belangrijk dat je je realiseert dat agressie een heel breed probleem kan zijn. Waarom vertoont jouw hond dit gedrag? Er is geen standaard oplossing, want iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders.

    • Voldoende beweging: een hond kan enorm gefrustreerd raken wanneer er gebrek aan beweging is. Beweging is één van de eerste behoeftes van een hond. Maar soms krijgt een hond te weinig beweging. Zorg er voor dat je je beweging aanpast aan het ras, gezondheid, leeftijd enzovoort.
    • Regels en grenzen: regels zijn er niet om je hond te straffen! Integendeel, ze geven je hond structuur. Regels maken dat er orde is. Soms kan het zo zijn dat je hond even iets niet kan of mag doen, omdat het niet uit komt, omdat het gevaarlijk is. Daarnaast zijn er honden die heel erg behoefte hebben aan regels en grenzen omdat ze daar meer zelfvertrouwen van krijgen.
    • De kern ontdekken: Ga eens onderzoeken waar het gedrag vandaan komt. Je hond doet nooit zomaar iets. Wanneer je de kern van het probleem kunt vinden, vindt je zoveel meer dan alleen de agressieve symptomen behandelen!

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?