Mijn hond is agressief

Is jouw hond agressief en wil je graag weten wat je daar aan kunt om zijn gedrag in de juiste banen te leiden? Ik kan je daarbij helpen!

Herken jij dit?

Is jouw hond agressief naar andere honden?
Is jouw hond agressief naar jou?
Vertoont jouw hond agressie naar andere mensen?
Zou je willen leren hoe je om moet gaan met dit agressieve gedrag?
Wil jij ontdekken wanneer je hond agressief is?

Is jouw hond agressief en wil je graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn om dit gedrag te begeleiden? Ik kan je helpen

Agressief gedrag bij honden

Agressie is een term die heel breed is en al snel gebruikt wordt. Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, ‘dreigende’ houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.

De term agressie wordt in sommige gevallen nog al snel gebruikt, want de vraag blijft natuurlijk altijd waarom je hond deze manieren van communiceren gebruikt. Is dat echt agressie of ziet er iets achter?

Ebook hondengedrag

Angst agressie hond afleren

Agressie ontstaat niet zomaar. In de meeste gevallen heeft angst een grote invloed op het ‘agressieve’ gedrag van de hond. Vanuit angst kan een hond veel gedragingen vertonen die van nature niet bij hem passen. In feite vraagt een hond daar om begeleiding, maar die vergeten we vaak te vergeten. Soms zelfs onder mom van: “Ze lossen het zelf maar op”. Maar je hond communiceert iets naar jou toe en wanneer je dat op de juiste manier begeleidt zul je zien dat niet alleen jij daar baat bij hebt maar dat je ook je hond een handje helpt!

Dominantie agressie hond

De term dominantie wordt al net zo snel gebruikt als agressie. We denken al snel dat we een dominante hond hebt. Het tegendeel is vaker waar. Want in de meeste gevallen is het zo dat de hond alleen ‘dominante’ lichaamshoudingen vertoont als symptoom. Achter deze signalen zit een dieper liggend probleem. We denken bij dominantie vaak alleen maar aan honden met een hoge staart, borstel, oren om hoog enzovoort. Maar de vraag blijft altijd of de hond dan ook daadwerkelijk agressief is of dat hij iets anders communiceert.

Hond agressief naar baas

Agressie is niet alleen maar gericht op andere honden, integendeel! Er zijn veel baasjes die bekend zijn met agressief op hen gericht. De heftigheid van agressie kan verschillen. Zo kan het zijn dat je hond niet wil dat je zijn bot of speeltje afpakt of hij trekt zijn lip om omdat hij niet van de bank af wil enzovoort. Het is heel belangrijk om je ter realiseren dat dit gedrag niet normaal is, daarnaast zul je moeten achterhalen waarom je hond dit gedrag vertoont. Een hond doet nooit zomaar iets. Wat is het dieperliggende probleem van dit gedrag?

Mijn-hond-is-agressief

Agressieve hond laten inslapen?

Het is een verschrikkelijk onderwerp om te bespreken, maar er zijn nog steeds veel honden die ingeslapen worden omdat ze agressief zijn. In de praktijk blijkt ook vaak dat een hond nog wel te helpen is maar dat je wel bereid moet zijn om opzoek te gaan naar mogelijkheden. Zo kun je een hondencoach in schakelen, een nieuw thuis zoeken voor de hond, een cursus volgen, je verdiepen in de psychologie van honden en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt ondernemen. Soms lijkt het alsof er niks meer te behalen valt, maar voor dat je besluit je hond in te laten slapen zou ik mij goed verdiepen in de mogelijkheden die er zijn en of dit daadwerkelijk de enige oplossing is die er is!

Wat kun je doen?

Er zijn een paar tips die je kunnen helpen om dit gedrag te verbeteren of op te lossen. Het is wel belangrijk dat je je realiseert dat agressie een heel breed probleem kan zijn. Waarom vertoont jouw hond dit gedrag? Er is geen standaard oplossing, want iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders.

 • Voldoende beweging: een hond kan enorm gefrustreerd raken wanneer er gebrek aan beweging is. Beweging is één van de eerste behoeftes van een hond. Maar soms krijgt een hond te weinig beweging. Zorg er voor dat je je beweging aanpast aan het ras, gezondheid, leeftijd enzovoort.
 • Regels en grenzen: regels zijn er niet om je hond te straffen! Integendeel, ze geven je hond structuur. Regels maken dat er orde is. Soms kan het zo zijn dat je hond even iets niet kan of mag doen, omdat het niet uit komt, omdat het gevaarlijk is. Daarnaast zijn er honden die heel erg behoefte hebben aan regels en grenzen omdat ze daar meer zelfvertrouwen van krijgen.
 • De kern ontdekken: Ga eens onderzoeken waar het gedrag vandaan komt. Je hond doet nooit zomaar iets. Wanneer je de kern van het probleem kunt vinden, vindt je zoveel meer dan alleen de agressieve symptomen behandelen!

Waar kan ik je mee van dienst zijn?

Als hondencoach help ik mens en hond graag om het evenwicht weer te herstellen. Er zijn vaak zoveel meer mogelijkheden dan wij denken. Vertoont jouw hond agressieve gedragingen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Mijn aanbod:

Wat mag je verwachten?

Tijdens een consult of één van de trajecten die je bij mij volgt leer je heel veel. Iedere situatie, elke hond en elk mens is anders, dus ik bied altijd maatwerk aan. Maatwerk is zo belangrijk omdat er geen standaard oplossing is voor het gedrag van je hond.

 • Je leert werken van uit lichaamshouding en energie (de manier waarop honden communiceren)
 • Je gaat begrijpen waarom je hond doet wat hij doet
 • Ik vertaal voor jou wat je hond jouw laat zien (weerspiegeling)
 • We werken vanuit de behoeftes van jouw hond – wat heeft de hond nodig?
 • Ik lever altijd maatwerk – wat hebben jij, jouw hond en de situatie nodig?
 • Je gaat de psychologie van je hond begrijpen
 • Je leert zelf het probleem op te lossen

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap. Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌.
Jan Vogel
Door

Jan Vogel

op 08 Apr 2018

Beste Aniek, sinds 3 dagen hebben wij een 3-jarige Mechelse Herder in huis, een schat van een hond in en rond het huis, maar nu komt mijn probleem; Als ik met haar ga wandelen wordt ze heel agressief naar bomen, palen, verkeersborden. Ze springt er gillend tegen op, bijt er in, hangt aan de takken en zelfs aan de verkeersborden. Als ik haar er van af trek met de lijn, gaat ze zeer agressief aan de lijn trekken met heel veel kracht en grommen, ik kan haar er haast niet van af krijgen, en als ik de lijn dan los kan trekken springt ze wel 2 meter hoog om hem weer te bemachtigen, en verder te gaan met trekken, ik kan haar dan moeilijk de baas worden, en moet heel veel kracht gebruiken. Eenmaal weer thuis is het de liefste hond. Wat kunnen wij hier tegen doen?. Graag uw advies. Vriendelijke Groet, Jan Vogel.

Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!