De kennisbank over gedragsproblemen! 

Snuffel lekker verder...

Mijn hond trekt 

aan de lijn

Het is heel vervelend als je hond alsmaar aan de lijn trekt. Maar waarom doen honden dat? En wat kun je er aan doen om dit probleem gedrag op te lossen? Want is het niet zo dat we allemaal graag met een ontspannen lijntje lopen?  In dit artikel vind je meer informatie!

Welke methode moet ik

 kiezen voor mijn hond?

Er zijn zoveel verschillende methodes om je hond te begeleiden. Maar voor welke moet je kiezen. Ik denk dat er een aantal factoren zijn die invloed hebben op jouw keuze en het resultaat. Wil jij weten wat jouw keuze beïnvloed en weten wat jij het beste kunt kiezen? 

Mijn hond is bang voor vuurwerk

Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem bij honden. Wat op zich niet zo gek is, want het is voor honden natuurlijk een heel gek fenomeen. Wil jij ontdekken wat je kunt doen om je hond begeleiden tijdens harde knallen/vuurwerk? Wil jij meer weten?

Mijn hond

is hyperactief

Is jouw hond hyperactief of heb jij een ADHD hond? Dan kan dat heel vervelend zijn. Wist je dat gedragsproblemen zelfs gepaard kunnen gaan met deze gemoedstoestand van de hond? Wil jij ontdekken hoe jij je hond kunt het beste kunt begeleiden?

Impulscontrole bij

honden

Reageert jouw hond ook op van alles en nog wat? Heb jij geen contact meer met hem wanneer hij impulsief zijn instincten achter na gaat? Je hond is instinctief en het is heel logisch dat hij heel primair reageert. Wil jij weten hoe je dit kunt begeleiden?

Mijn hond blaft 

als de bel gaat

Reageert jouw hond wanneer de bel gaat? Gaat dat gepaard met veel blaffen en heb je geen of nauwelijks contact meer met hem? Zou je graag willen ontdekken waarom je hond dit doet en hoe je dit gedrag kunt begeleiden? Lees in dit artikel meer.

Mijn hond wil niet geaaid worden door vreemden

Vind jouw hond het niet prettig om geaaid te worden door vreemden? En veroorzaakt dit zelfs problemen? Zoals bijten, wegkruipen, grommen of ander gedrag? Dan is de kans groot dat je meer wilt weten over dit gedrag en hoe je dit kan begeleiden. Klik snel verder!

Mijn hond valt 

uit aan de riem

Valt jouw hond uit aan de riem? Is dat uit val gedrag naar honden, mensen, katten, kinderen? Of iets heel anders. Dan wil jij vast graag weten waarom je hond dit doet en vooral hoe je dit moet begeleiden. Honden doen nooit zomaar iets, ook al lijkt dat soms zo. 

Mijn hond reageert 

(valt uit) op katten

Reageert jouw hond op katten? En uit zich dat aan uitval gedrag aan de lijn tot er achter aan rennen als hij los is? In dat geval wil jij graag vast weten waarom je hond dit gedrag vertoont. Want je wilt voorkomen dat hij een kat achterna jaagt of erger voorkomen. Meer weten?

Hoe leer ik mijn hond rustig worden aan de fiets?

Fietsen is een heerlijke manier om je hond voldoende beweging te geven. Maar is jouw hond helemaal hyperactief wanneer je gaat fietsen en krijg je hem niet meer rustig omdat je zo wat om ver getrokken wordt? Dan kan het wel eens gevaarlijk zijn om met hem te fietsen. Wil jij weten wat je moet doen?

Mijn hond 

is ongedurig

Is jouw hond onrustig? Reageert jouw hond op (vrijwel alle) prikkels? Voelt je hond zich niet op zijn gemak en heb jij het idee dat hij veel stress ervaart? Vervelend hé? Want je wilt graag een ontspannen blije hond. In dit artikel vind je nog meer informatie en tips voor jouw hond die ongedurig is. Ontdek hier meer!

Waarom moet je hond 

kalm en rustig zijn?

Is jouw hond ook vaak hyperactief en niet voor rede vatbaar? In dit artikel leer je wat de positieve effecten zijn van een rustige en kalme hond. Je zult al snel ontdekken dat dit geen saaie honden zijn, maar stabiele en evenwichtige honden. Ontdek hier de misverstanden over blije en saaie honden!

Mijn hond kan

 niet loslopen

Kan jouw hond niet loslopen? Heeft hij geen oog meer voor jou of loopt hij weg? Dat is vervelend hé! Want je wilt zo graag dat je hond lekker kan rond snuffelen en spelen met andere honden. Wil jij meer informatie en tips over dit gedrag. Lees dan snel verder.

Hoe leer ik 

mijn hond loslopen?

We willen heel graag dat onze honden los kunnen lopen op de daarvoor bedoelde plekken. Maar dit is ook heel spannend. Want wat nu als je hond eens niet zulk fijn gedrag vertoont als hij los is? Zoals weglopen, niet meer luisteren of erger? Wil je graag meer ontdekken?

Mijn hond volgt 

mij overal

Volgt jouw hond je overal? Maakt niet uit waar je heen gaat? Vind je dit vervelend gedrag of heb je het idee dat dit gepaard gaat met ander (probleem) gedrag van je hond, maar heb je geen idee wat je hier aan moet doen. Ik kan je helpen. Ontdek hier meer over dit gedrag!

Waarom blaffen

honden?

Dat honden blaffen is geen nieuwtje. Maar waarom doen ze dat?  En hoe zorg jij er voor dat je dit gedrag op de juiste manier kan begeleiden. Honden mogen blaffen. Maar er zijn soms situaties dat het wel weer moet stoppen of dat je graag wilt weten hoe je dit kunt ombuigen. Wil je meer weten?

Vanaf welke leeftijd mag je met een hond fietsen?

Fietsen met je hond is een ideale manier om je hond voldoende beweging te geven. Maar vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk fietsen? En waar moet je op letten? Fiets is leuk, maar er zijn altijd bepaalde factoren waar je op moet letten wanneer je dit gaat oppakken. In dit artikel vind je meer informatie!

Mijn hond is agressief  wanneer hij eet

Heeft jouw hond baknijd? Gromt hij altijd als jij in de buurt bent of is zijn gedrag nog veel erger dan alleen maar grommen? Wil jij graag weten waar dit gedrag vandaan komt en hoe je dit kunt begeleiden, zonder dat je hond denkt dat je zijn eten afpakt? In dit artikel vind je nog meer informatie!

Wanneer is een hond dominant?

We denken al snel dat onze honden dominant zijn. Maar wist je dat er achter dominante uitingen vaak een dieperliggend probleem ligt, zoals angst, onzekerheid enzovoort? 

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Honden hebben voldoende beweging nodig. Bij voldoende beweging kun je gedragsproblemen voorkomen. Maar wat is voldoende beweging en hoeveel? Ontdek hier meer.

Hoe vaak mag je met een bal of frisbee gooien?

Met een bal of frisbee gooien is super leuk! Maar honden kunnen daarmee wel veel vragen van hun gewrichten. Het is daarom verstandig om hier bewust mee om te gaan. Meer weten?

Mijn hond valt uit naar 

andere honden

Niet alle honden zijn gecharmeerd van andere honden. Ze vinden ze vervelend, imponerend of onbeleefd. Kan jouw hond niet met andere honden? Ontdek hier meer.

Mijn hond valt uit naar

 andere mensen

Honden kunnen uitvallend gedrag vertonen naar mensen. In de meeste gevallen is het een communicatie middel. Maar toch wil je het niet. Meer weten over dit gedrag?

Het vermenselijken

 van honden

Op basis van gedragingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen proberen we onze hond te verklaren. Maar kan dat wel? In de meeste gevallen niet.

Hoe leer ik mijn hond wandelen zonder trekken?

We willen allemaal graag ontspannen kunnen wandelen met onze hond. Want hoe meer ontspanning er is hoe meer plezier we ervaren. Wil jij graag weten hoe je ontspannen kunt wandelen? Ik kan je helpen!

Mijn hond eet poep. Waarom eten ze poep?

Wij worden er vaak niet zo blij van: honden die poep eten! Het is een vervelend en vies probleem die soms maar moeilijk op te lossen kan zijn. Wil jij weten wat je kan doen en waarom je hond dit doet? Ik kan je helpen.

Mijn hond springt tegen mensen op

Honden kunnen opspringen tegen mensen of dat nu vreemde mensen zijn, visite is of dat jij dit zelf bent. Ze springen! Dit gedrag kan heel vervelend zijn en soms lukt het niet om dit te veranderen. Meer weten?

Opspringen hond afleren

Dat honden opspringen is een veel voorkomend 'probleem'. 

Springt jouw hond tegen jou op of wil je voorkomen dat je hond dit gaat doen? Heel begrijpelijk. Want in sommige situaties kan het heel vervelend en soms zelfs gevaarlijk zijn.

Mijn hond komt niet

 als ik hem roep 

Komt jou hond niet als je hem roept? Heb je al van alles geprobeerd en lukt het je niet om dit probleem aan te pakken? 

Of wil je graag voorkomen dat je hond niet (meer) komt als jij hem roept. Lees dan snel dit artikel.

Hond leren komen op commando

Niet alle honden luisteren naar hun naam. Sommige honden gaan volledig hun eigen gang.

 Soms zijn ze  niet meer voor rede vatbaar wanneer ze iets lekkers ruiken of andere honden tegenkomen. 

Mijn hond is bang voor de stofzuiger

Is jouw hond bang voor de stofzuiger? Kruipt hij weg, wil hij de stofzuiger aanvallen, raakt hij extreem gestresst of vertoont hij ander gedrag? Dan is de kans groot dat je wilt weten waar dit gedrag vandaan komt. Wil je meer weten?

Hond laten wennen aan de stofzuiger

Is jouw hond bang voor de stofzuiger? Dan wil je vast graag weten hoe je dit gedrag kunt ombuigen. Het is heel belangrijk om je hond te helpen waar hij kan. Een hond vertoont nooit zomaar ongewenst gedrag.

Heb jij een ADHD hond of hyperactieve hond?

Is jouw hond erg hyperactief en vraag je je wel eens af of hij geen ADHD heeft? In dit artikel lees je waarom je hond zich zo druk gedraagt en wat je daaraan zou kunnen doen. Wil jij graag weten hoe je je hond kunt kalmeren?

Hyperactieve hond kalmeren

Is jouw hond ook zoveel hyperactief en vind je het maar lastig om dit gedrag om te buigen. In veel gevallen is er sprake van aangeleerde hyperactiviteit en de kunst is om dit om te buigen naar rust. Wanneer je werkt vanuit rust, bereik je zoveel meer. Meer weten?

Mijn hond is agressief

Denk jij dat je hond agressief is? Of vertoont hij agressieve gedragingen. In de meeste gevallen zijn het 'symptomen' van een dieperliggend probleem. Honden zijn niet zomaar agressief en ook maar zelden echt agressief. Wil jij ontdekken wat het dieperliggende probleem is?

Hond leren omgaan met zwangerschap

Ben jij zwanger en wil je je hond leren hoe daar mee om te gaan? Misschien omdat hij zich anders gedrag of ter voorbereiding op de uitbreiding van het gezin? Ontdek hier meer informatie.

Hond laten wennen aan baby

Wil jij graag je hond goed voorbereid op de komst van de baby? Of is de baby er al en vertoont jouw hond ander gedrag ten opzichte van je baby. Wil je graag je hond helpen en begrijpen waarom hij dit doet? 

Hond uit het asiel adopteren

Wil je graag een hond aanschaffen en overweeg je om er eentje uit het asiel te halen? Er zijn een aantal punten waarop je moet letten. Wil jij graag weten wat je wel of niet moet doen?

Hond vraagt om aandacht

Vraagt jouw hond continu om aandacht en wil je graag weten waarom hij dit doet? Misschein wil je dit gedrag oplossen of beter begrijpen. In dit artikel vind je nog meer informatie. 

Mijn hond verveelt zich

Honden kunnen zich wel zeker gaan vervelen. Wanneer je hond zich verveelt is de vraag welke behoefte er achter ligt. Wil jij weten hoe jij je hond kan helpen?

Hond is overprikkeld

Is jouw hond overprikkeld? Overprikkeling kan zeker voor komen bij honden. Wist je dat overprikkeling en onderprikkeling erg op elkaar kan lijken?

Lichaamstaal van je hond

De lichaamstaal van je hond (h)erkennen is erg belangrijk. Het kan gedragsproblemen voorkomen. Wil jij hier meer over weten?

Mijn hond luistert niet

Luistert jouw hond niet wanneer hij dat eigenlijk wel zou moeten doen en wil jij weten wat je daar aan kan doen? Ontdek meer in dit artikel.

Hond beschermt mij

Sommige honden vertonen beschermend gedrag en dit kan soms erg vervelend worden. Wil jij weten wat je hier aan zou kunnen doen?

Mijn hond waakt niet

Het kan heel goed zijn dat je een (waak) hond in huis hebt die niet waakt, maar dat wel zou moeten doen. Wil jij weten hoe dat kan?

Hond springt tegen mij op

Springt jouw hond tegen jou op en zou je willen waarom hij/zij dit doet en hoe je dit gedrag kunt begeleiden zodat het niet meer of minder gebeurt?

Hond wil altijd bij mij liggen

Wil jouw hond de hele tijd bij jouw liggen en ben je benieuwd of dat erg is en wat dit gedrag betekent? In dit artikel ontdek je meer hierover.

Hond wil niet in de auto

Wil jouw hond niet in de auto? Dat is niet alleen onhandig voor jou, maar vooral vervelend voor je hond. Wil jij weten wat dit gedrag betekent en wat je kan doen?

Hond blijft mij aankijken

Blijft jouw hond jou aankijken, aanstaren en om aandacht vragen en zou je willen weten wat dit gedrag betekent en wat je er aan zou kunnen doen? 

Mijn hond plast in huis

Plast jouw hond in huis? Wist je dat daar heel veel redenen voor kunnen zijn. Wil jij ontdekken waarom jouw hond in huis plast en wat je zou kunnen doen?

Symptomen verlatingsangst

Heeft jouw hond misschien verlatingsangst? Ontdek in dit artikel de symptomen van verlatingsangst en wat je hieraan zou kunnen doen!

Stress signalen bij honden

Heeft jouw hond stress? Wil jij herkennen wanneer je hond stress ervaart en hoe zich dat uit? In dat artikel vind je alle stressignalen op een rijtje!

Mijn hond is bang voor baby

Is jouw hond voor jullie baby of ben je bang dat dit gaat gebeuren omdat je hond snel angstig is? Ontdek hier wat je kunt doen om dit te begeleiden!

Mijn hond blaft aan de riem

Blaft jouw hond aan de riem? Bijvoorbeeld bij het naderen van andere honden, mensen of iets anders? Wil jij weten wat je daar aan kan doen?

Hond leren aaien

Wil jouw hond niet zo graag geaaid of aangeraakt worden door andere mensen en zou je willen weten waarom dat zo is en wat je daar aan zou kunnen doen?

Angstige hond

Hoe om te gaan met een angstige hond? Dat is een goede vraag! Wist je dat wel zeker je hond kunt helpen en dat deze angsten goed te begeleiden zijn?

Hond op de plaats leggen

Blijft jouw hond niet zo goed op zijn plaats liggen of wil je weten hoe je dit kunt aanleren? In dit artikel lees je waarom en hoe je dit kunt doen!

Mijn hond hapt naar mensen

Hapt jouw hond naar mensen en zou je graag willen ontdekken waarom dit gedrag er is en wat je daar aan zou kunnen doen? Lees hier meer!

Wat vinden honden leuk?

Wil jij weten wat je hond(en) leuk vind(en) om te doen? Het is belangrijk om de behoeftes van je hond te vervullen. Lees meer informatie in dit artikel.

Je hond aanlijnen

Wanneer moet je je hond aanlijnen en waarom is het zo belangrijk dat je je hier aan houd en rekening houdt met anderen?

Hond teveel aandacht geven

Kun je je hond teveel aandacht geven? En waarom zou daar een valkuil inzitten? Wil jij weten of dit ook zo is en wat je daaraan zou kunnen doen?

Hond schooit/bedelt om eten

Schooit of bedelt jouw hond vaak om eten en wil je weten wat je hier aan zou kunnen doen en waar dit gedrag vandaan komt?

Mag een hond overal liggen?

Mag een hond overal liggen? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan en wat voor gedrag kan dit uitlokken? Wil je meer weten?

Mag hond op de bank liggen?

Mag een hond nou wel of niet op de bank liggen? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten wanneer je dit wel of juist niet toe laat?

Hoe moet je hond groeten?

Hoe moet je een hond begroeten? In dit artikel lees je een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een hond wilt benaderen.

Trainen met je hond (tips)!

Wil je trainen met je hond en kun je daarvoor nog wel wat extra tips gebruiken? In dit artikel vind je nog meer over hoe je dit kunt doet.

Wanneer heeft een hond het te warm?

Wanneer heeft een hond het te warm en waar moet je op letten tijdens warm weer?

Mijn hond is bang voor onweer

Is jouw hond bang voor onweer? En wil je graag weten wat je daaraan kunt doen? Lees snel dit artikel!

Mijn hond is heel (erg) aanhankelijk

Is jouw hond aanhankelijk en wil je weten of dit goed of slecht is en wat je er eventueel aan kunt doen?