arrow_drop_up arrow_drop_down
Mijn hond springt tegen visite op

Mijn hond springt tegen visite op

Springt jouw hond tegen de visite op? Vind jij of je visite dat vervelend gedrag maar heb je geen idee hoe je dit kunt afleren?

Herken jij dit?

 • Springt jouw hond tegen je visite op?
 • Wordt je hond helemaal hyperactief/overenthousiast als er mensen binnen komen?
 • Stopt jouw hond niet met springen – of is het moeilijk te doorbreken?
 • Vind jouw hond werkelijk alles en iedereen leuk?
 • Heb je al van alles geprobeerd maar lukt het je niet om dit gedrag te doorbreken?

Wanneer je hond tegen de visite aanspringt kan dit moeilijk af te leren zijn. Omdat je hond dit gedrag bij anderen uitvoert is het moeilijker om daar invloed op te hebben. Ik kan je daarbij helpen, want er is wel degelijk een oplossing voor dit gedrag.

Mijn hond springt tegen de visite op

Het spring gedrag van je hond kan soms vervelend en lastig zijn. Niet omdat het extreem gedrag is, maar omdat het zo lastig is om te begeleiden. Wanneer je een puppy hebt is het allemaal nog schattig en leuk misschien, maar wat doe je als je hond uitgroeit tot een hond van 30 kg? Daarnaast is het zo dat kleine hondjes dit gedrag ook veel kunnen tonen omdat mensen kleine hondjes minder vervelend dan grote honden. Wat logisch is, want je kunt beter 10 kg tegen je aan laten springen dan 30 kg. Hoe dan ook, het gedrag is vervelend en vraagt om begeleiding.

hond-springt-tegen-visite-op

Waarom springen honden?

Het opspringen van honden bestempelen we vaak met enthousiasme en genegenheid, toch hoeft dat niet zo te zijn. Het kan ook stress, frustraties een verkeerde gemoedstoestand of iets anders zijn. Het opspringen wordt vaak ook beloont, soms gebeurt dat alleen in de puppyperiode, maar het kan ook wanneer de hond volwassen is.

Redenen van het opspringen van je hond kunnen zijn:

 • Je hond heeft nooit geleerd dat hij niet mag springen – hij weet niet wat hij wel moet doen
 • Hij wordt altijd enthousiast begroet door jou of gezinsleden wanneer je terugkomt in huis
 • De hond krijgt direct aandacht van de visite
 • Als puppy mocht je hond wel springen, maar nu hij groter wordt is het vervelend
 • De hond kent de grenzen van jouw persoonlijke ruimte niet
 • Er zijn geen regels en grenzen
 • Hond is gefrustreerd – door pijn, gebrek aan beweging, regels en verwachtingen enzovoort

Ebook hondengedrag

Wat is je persoonlijke ruimte/afstand?

Ieder mens heeft een halve meter om zich heen wat je je persoonlijke ruimte kunt noemen. Die persoonlijke ruimte is voelbaar. Veel mensen herkennen het gevoel wel wanneer iemand anders heel dicht tegen je aan gaat staan. Dat vinden we vaak niet fijn. Niet omdat de persoon die tegenover ons staat niet aardig is, maar omdat iemand volledig in jouw ruimte zit.

Het gekke is dat onze honden altijd, te pas en te onpas, in onze ruimte mogen komen.  Bij honden storen we ons kennelijk minder aan dit gedrag, integendeel! We vinden het zelfs leuk. Dat we het leuk vinden is nog niet zo punt, maar hoe leren we onze hond dan toch aan dat hij niet zomaar te pas en te onpas bij anderen in de persoonlijke ruimte springt?

Mijn hond spring tegen de visite op

Onderlinge respect van honden

Honden met een rustige gemoedstoestand zullen van nature niet zomaar bij een andere hond in zijn ruimte springen. Er wordt eerst beleefd begroet zoals honden dat doen. Je ziet vaak dat wanneer een hond (puppy) dit wel doet dat dat gedrag door andere honden ‘gecorrigeerd’ wordt. Onderling hebben honden respect voor elkaars ruimte.

Aangeleerde hyperactiviteit

Er zijn honden die wel in de ruimte van andere honden springen. Ik noem dat vaak aangeleerde hyperactiviteit. Aangeleerde hyperactiviteit is ontstaan door associaties die de hond is gaan leggen door ons toedoen. Aangeleerde hyperactiviteit kan ontstaan vanuit een gebrek aan regels en verwachtingen, waardoor de hond niet weet wat wel of niet bedoeling is.

Springt jouw hond tegen jou op?

Vaak zie je gebeuren dat wanneer honden tegen andere aanspringen ook tegen hun baasjes aanspringen. Soms is dat alleen bij terugkomst van het werk bijvoorbeeld, maar het kan ook vaker en op andere momenten zijn. Om dit gedrag af te leren is het wel van belang dat je het opspringen eerst afleert bij jou zelf. Als hij tegen jou mag aanspringen, waarom dan niet tegen anderen?

Wat kan ik voor jou betekenen?

Het opspringen van je hond kan gemakkelijk af te leren zijn, al zul je wel moeten achterhalen waarom jouw hond springt. Wanneer je de motivatie weet, weet je ook hoe je het gedrag kunt begeleiden.

Wil jij graag dat je hond niet meer tegen jou of andere aanspringt? Ik help je graag.

Waarom mijn hulp inschakelen?

Wanneer je mijn hulp inschakelt leer je:

 • Hoe jij zelf dit probleem kunt begeleiden
 • Waarom je hond tegen de visite of andere aanspringt
 • Wat je wel en niet moet doen om dit gedrag te begeleiden
 • Leer je de bron van dit probleem te herkennen en erkennen
 • De behoeftes van je hond kennen en daar aan te voldoen
 • Je hond te begeleiden – honden doen nooit zomaar wat

Wanneer jij mijn hulp inschakelt leer je nog zoveel meer. Als je kiest voor mij krijg je maatwerk, iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders. Wil jij weten waarom jou hond springt en hoe jij dat zelf kunt begeleiden? Ik help je graag.

Mijn aanbod

Als hondencoach begeleid ik zowel hond als baas. Jij en je hond zijn een team. Wanneer je hond gedragingen vertoont die je niet helemaal begrijpt of vervelend is, is er vaak sprake van miscommunicatie. Honden doen nooit zomaar iets. Wanneer je opzoek bent naar hulp, kan ik je begeleiden met behulp van een:

Nog meer artikelen over het opspringen van je hond

Gerelateerde informatie

Springen is vaak niet alleen het probleem, zo kan dit gedrag gepaard gaan met:

Over de schrijver
Hi! Ik ben Aniek Wendt. Ik ben coach voor hond en mens. Dat wil zeggen dat ik die combinatie in mijn werk heel belangrijk vind. Als coach neem ik alle factoren mee simpelweg omdat, mijn inziens, er maar weinig dingen zwart-wit zijn in het leven. Jouw hond heeft een verhaal, dat verhaal kan ik vertalen, wanneer ik dat combineer met jouw verhaal, jouw samenwerking komen we tot de diepere kern. Werken vanuit een helend vermogen zodat we vanuit die diepgang aan de slag kunnen gaan! Dan ga je hele mooie dingen in beweging zetten en jezelf en je hond heel erg helpen.
Reactie plaatsen

Gratis ebook

Voorkom problemen door de juiste keuzes te maken

Zelf aan de slag met de gedragsproblemen van je hond

 • Concrete praktijkvoorbeelden en tips
 • Ontdek de waarneming van de wereld van je hond
 • 66 pagina's veel leesplezier!
 • Inclusief gratis spelletjes!
Koekje erbij?