Je hond vertoont bepaald gedrag wat ongewenst is in jouw ogen. Je wilt het niet. Je weet niet hoe je je hond moet temmen en dus druk je hem maar tegen de grond. Of misschien heb je daar weleens van gehoord. Je bent benieuwd wat het inhoud en wat het doet.
De vraag is niet of iets wel of niet mag. Want hé, wie ben ik of een ander om dat te beslissen voor jou. Maar de vraag is wel waarom? En waarvoor is het eigenlijk nodig? En wat als het niet nodig is? Welke mogelijkheden heb je eigenlijk?
Heel vaak heeft het te maken met perceptie verbreden en kennis. Dat geldt ook in dit geval.
Waarom zou je je hond tegen de grond drukken?
Eén van de redenen waarbij mensen dit doen is dominantie. Omdat we denken dat gedrag ontstaat door dominantie drukken we de hond op de grond. Een hond wordt op de grond gedrukt om hem te laten zien wie de baas is. Dat is direct één van de misverstanden over leiderschap. Je hond zou op dat moment een voor jou onderdanige houding aannemen. Niet eens vanuit eigen keuze (als dat al zo zou werken), maar ook nog eens volledig geforceerd. Het wordt onder “dwang” gedaan en de hond leert er niks van. Wellicht dat ‘ie in het verzet gaat, er zijn genoeg honden die spartelen en helemaal gek worden.
Een onderdanige hond? Of een hond die zich geïntimideerd voelt?
Er zijn ook honden die zich overgeven en alles ondergaan. Dat betekent echter niet dat ze op hun gemak zijn en dit doen om dat ze jou nu op de hoogste rang hebben zitten. Integendeel, ze zijn waarschijnlijk onder de indruk.
Een hond kan hierdoor wel stoppen met het gedrag. Het is een vorm van straffen waardoor het gedrag kan doen afnemen. Alleen het is mijns inziens niet de manier om de band met je hond te versterken. En te werken aan het echte probleem. Daarnaast is het bij deze uitvoering belangrijk om te weten wat je doet. En vooral daar gaat het vaak mis. We verheffen ons stem of schreeuwen naar de hond. We zijn boos of voelen ons gefrustreerd. Die energie werkt niet mee. Daarnaast is onze timing vaak niet best. Dus naast dat ik het niet zou adviseren is het ook niet voor iedereen weggelegd om dit “goed” uit te voeren.
Het is gewoon niet nodig. Zelfs niet als je vindt dat jij wel de baas bent over je hond. Zelfs dan zijn er nog tal van mogelijkheden om samen te werken met je hond en het ongewenste gedrag van je hond te doen laten stoppen.
Het is gewoon zonde, je wilt niet met je hond samenwerken omdat hij onder de indruk is van jou. Je wilt samenwerken omdat jij jouw hond begrijpt en je hond jou. En daar valt in dit geval veel winst te behalen.
Wanneer zouden mensen dit willen inzetten?
Ik zie vaak dat we dit willen inzetten bij de volgende gedragingen:
- Wanneer de hond druk is
- Als hij richting jou hapt
- Wanneer hij in de riem bijt
- Om een hyperactieve hond te kalmeren
- Bij ongewenst gedrag richting de visite
- Bij een Fiddle About (om de hond te kalmeren)
- Wanneer je hond uitvalt zonder waarschuwing
- “Dominant” gedrag richting honden
- Als je hond wil bepalen hoe het er aan toe gaat
- Wanneer je hond niet luistert
- Als een hond gromt
- Wanneer de hond rijgedrag laat zien
- Als de hond erg waaks is
- Wanneer de hond blaft in de tuin
- Als een hond (puppy) in huis plast
Het vermenselijken van je hond
Er wordt vaak gezegd dat we eens moeten ophouden met honden te vermenselijken. Je kan daar heel lang over filosoferen. Want wat houdt dat dan in vermenselijken? Maar mijn vraag is vooral: waar ligt dan de grens?
Want ik zie vaak dat we enerzijds vinden dat vermenselijking niet mag en het tegelijkertijd wel toepassen.
Stel je vind dat je hond je niet mag vermenselijken, het is een dier, jij bent de baas. Ze leven in roedels met een duidelijk hiërarchische structuur. Is het dan zo dat jij als mens die hiërarchie kan bepalen? Jij bent toch een mens? En je hond een hond? Je kan toch niet zijn moederhond na doen of doen alsof je een “alpha hond” bent?
We hebben het dan over “natuurlijk” communiceren. Maar er is toch niks natuurlijks aan communiceren als mens zoals wij denken dat honden dat doen? En dat dan op de hond toepassen?
Hoe kan jij dan een dominante alfa reu na doen, als mens? Ik geloof niet dat zo werkt. Een aanrader kan zijn om het boek dit is de hond van John Bradshaw te lezen.
Het is een hele lastige kwestie om op bepaalde fronten wel iets mogen toe te passen omdat we niet mogen vermenselijken en op andere fronten niet. Toch gebeurt dat in de praktijk wel.
Dat zijn woorden toepassen op momenten die ons wel uitkomen en op andere momenten niet.
Er wordt gezegd dat het hondentaal is… En hoewel ik denk dat je daar nog ontzettend veel nuances in kan aanbrengen, is dit het belangrijkste punt: we zijn geen hond!
Al doen we ons best, we zijn het niet.
Gedrag van honden
Gedrag van honden gaat niet over goed of fout. Integendeel! Gedrag is een gevolg van iets. Gedrag gaat niet over jou uittesten of de baas willen zijn. Gedrag gaat niet over jou een beetje lopen te pesten.
Gedrag gaat over jouw hond: wat heeft hij te vertellen? Wat zit er achter dat gedrag? Betekent dit dat je alles maar goed moet vinden en dat je een lopende koektrommel moet worden? Nee, gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.
Voor mij is het altijd belangrijk om naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond te kijken. Het betekent vooral dat er werk aan de winkel is: je kennis vergroten over hondengedrag, jou eigen hond en alles wat er mogelijk is.
Oorzaken ongewenst gedrag kunnen zijn
Het is logisch dat bepaald gedrag ongewenst is. Maar ongewenst is wat anders dan ongerechtvaardigd. Het kan voor je hond volkomen logisch zijn om dit gedrag te laten zien omdat er altijd een onderlaag is bij gedragsproblemen.
Het kan zijn dat jij bepaald gedrag niet fijn vindt. En dat mag ook. Jij bent er ook. Alleen de kans dat jouw hond zich niet fijn voelt (in die situatie) is zeer aannemelijk!
- Stressemmer zit vol
- Negatieve leerervaringen
- Slechte, verkeerde of geen socialisatie
- Negatieve emoties richting bepaalde prikkels
- Stress bij honden
- Aangeleerde hyperactiviteit
- Opwinding
- Pijn
- Hij weet niet wat wel de bedoeling is/heeft dat nooit geleerd
- Er wordt vooral gecorrigeerd en gestraft
- We herkennen de lichaamstaal van honden niet
- We zien en herkennen de subtiele signalen van de hond niet (escalatieladder voor honden)
- Je hond is van een broodfokker/slechte fokker
- Er wordt niet in zijn behoefte voorzien
- Er is sprake van overprikkeling
- Of juist onderprikkeling: de hond verveelt zich
Mag je een pup tegen de grond drukken?
Ik kan mij voorstellen dat je met je pup soms echt even niet meer weet wat je moet. Dat kan gaan van overmatig bijten, blaffen, je pup wil niet wandelen, je puppy is overprikkeld en andere gedragingen.
Vergeet niet dat je een piep klein wezentje in huis hebt die ALLES nog moet leren. En daar leg je precies de vinger op de zere plek! Je moet het hem aanleren. Het is zoveel malen effectiever dan.
Het heeft niks te maken met dat je pup zijn plek maar moet kennen! Integendeel.
Schaamte
Heb jij dit nou een keer gedaan? En wil je het eigenlijk helemaal niet? Laten we dan de schaamte er vanaf halen. Ik weet nog goed dat ik bij een kynologische instructeur opleiding zat en dat er een vrouw was die zich zo schaamde en het met zoveel moeite eindelijk durfde te vertellen.
Ze had een hond waar ze op moest passen tegen de grond geduwd. Ze werd er helemaal gek van en wat ze ook deed: niks werkte.
Die schaamte is zonde, we moeten er juist over praten. Je hond is niet direct mishandeld. Alleen het is niet de manier waarop je met je hond wilt samenwerken. Het kan anders.
We doen het omdat we niet weten! Omdat we niet weten welke tal van opties er nog zijn.
Positief trainen werkt niet! Je moet een hond corrigeren
Weet je wat het is? Dit is materie om over te filosoferen. Die begint bij het hebben van de juiste kennis over positief opvoeden. Ik vind ook dat er nog een verschil is tussen positief opvoeden en welzijnsgericht opvoeden. Positief opvoeden kent ook nog wel verschillende lagen en dus eigenlijk veel interpretaties.
Veel mensen denken dat je een soort lopende koektrommel moet zijn zodat je hond alles voor het koekje doet. We zeggen dan dat dit geen band opbouwen is. En daar valt wat over te zeggen, eigenlijk sla je de plank dan mis. Dat betekent alleen dan weer niet dat je niet kan positief opvoeden.
Het is niet erg als je hond het voor het koekje doet. Soms zelfs best handig. Alleen je hond goed trainen, begint bij begrijpen hoe honden leren. Op een positieve en welzijns gerichte manier werken betekent ook je hond duidelijk begeleiding geven en regels en grenzen meegeven om te functioneren in onze maatschappij. Positief opvoeden betekent je hond iets leren zodat hij het kan opslaan. Niet dat hij het doet om het koekje en het alleen maar kan met koekje. Dat noem ik het McDrive effect.
Er zijn zoveel mogelijkheden! Als we dan toch filosoferen kunnen we ook nog even ingaan op corrigeren: want ook dat kent zoveel lagen.
Wat is dat dan corrigeren? Ik vind je hond op de grond drukken echt zonde! Als je dan wilt corrigeren, omdat je denkt dat het nodig is, zijn daar ook zoveel andere mildere gradaties voor. Het kan zoveel anders. Weet wel dat corrigeren heel vaak gewoon echt niet nodig is. Je moet goed weten wat je doet en vooral de lichaamstaal van je hond kennen. Dan zal je al snel zien dat je op tijd kan inspelen op zijn gedrag en het op een positieve manier begeleiden.
Ik spreek uit ervaring. Been there. Done that. Ik vind ook dat er een groot verschil is tussen domineren en leiderschap.
Mijn hond vertoont ongewenst gedrag: wat nu?
Laten we beginnen met een hoopgevend bericht: er zijn nog tal van opties. Echt waar! In het verleden heb ik op verschillende manieren gewerkt en ben ik vanuit verschillende methodieken aan de slag gegaan. Ik heb nog nooit een hond op de grond hoeven drukken omdat hij “zogenaamd” ongewenst gedrag vertoont. Ongewenst gedrag gaat bijna altijd over ons. We hebben torenhoge verwachtingen van onze honden.
Uiteraard is niet al het gedrag gewenst, maar dat betekent niet dat het gedrag geen logisch gevolg is van wat er daadwerkelijk speelt.
Het is gewoon niet nodig, er is niks natuurlijks aan en er ligt nog een scala aan mogelijkheden voor je. Als je die mogelijkheden wilt zien dan begint dat bij bewustwording. Je kan niet veranderen wat je niet weet. Je perceptie mag verbreed worden en er gaat een wereld voor je open.
Het is zonde als je denkt dat je dit je opties zijn om je hond en zijn gedrag in de juiste banen te leiden.
Conclusie?
De vraag gaat niet over of het mag. De vraag is waarom je het zou willen? Ik zou je adviseren om je visie op hondengedrag te verbreden. Je hoeft geen lopende koektrommel te worden als jij er anders naar kijkt. Dat is het hele idee van meningen, we hebben ze allemaal. Dat betekent alleen ook weer niet direct dat dit een goede en fijne manier is. Je hebt inmiddels wel begrepen dat mijn advies zou zijn om het niet te doen.
Je hond is geen robot. Je kan tegen gedragingen aanlopen, dat is niet anders. Het is een levend wezen.
Er is een middenweg, het kan zoveel malen anders. En misschien lees je dit allemaal wel en heb jij niet per se de mening dat dit zo zou moeten zijn. Maar dacht je gewoon dat het een manier was om je hond te begeleiden, in dat geval geldt hetzelfde advies. Er zijn nog zoveel mogelijkheden. Er gaat een wereld voor je open wanneer je je verder gaat verdiepen in hondengedrag.