60.000+ ebook downloads

50.000+ bezoekers per maand

20.000+ online cursisten

Rijgedrag van honden

Wat is rijgedrag bij honden
Foto van Aniek Wendt
Aniek Wendt
Ik ben sinds 2016 actief als coach voor mens en hond.
deel:

In dit artikel:

    In dit artikel:

    Rijgedrag bij honden kan altijd voorkomen. In verschillende situaties. Ieder ras kan het doen. En het kan op verschillende leeftijden gebeuren.

    Toch heeft rijgedrag iets wat schaamte bij ons triggert. Het werkt wat lastig. Maar waar gaat het rijgedrag van jouw hond nou eigenlijk over?

    Waarom gaat een hond rijden?

    Dominantie, de baas willen zijn en seksuele gevoelens zijn al snel verklaringen voor het rijgedrag van een hond. In de meeste gevallen gaat rijgedrag hier niet over. 9 van de 10 keer heb je te maken met oplopende en hoge spanning. Redenen kunnen zijn overprikkeling of zich
    oncomfortabel voelen.

    Door rijgedrag kalmeert de hond zichzelf. Het lijf maakt o.a. testosteron als reactie op stress. Testosteron zet dit gedrag aan. Stress bij honden is geen mentaal probleem, maar is een fysiek reactie.

    Wat betekent het rijgedrag van honden

    Situaties waarin je hond rijgedrag kan laten zien

    • Spel tussen honden: de gemoederen lopen te hoog op. Overprikkeling als gevolg. Rijgedrag om te kalmeren.
    • Je hebt het huis vol visite gehad. Je hond gaat later op een kussen rijden.
    • Hond komt een andere hond tegen en de spanning loopt op waardoor hij gaat rijden op de andere hond.
    • De deurbel gaat, de spanning loopt op, er komt visite binnen en je hond gaat tegen de visite aanrijden.
    • Bij de (jonge) kinderen
    • Hond komt thuis van een wandeling en gaat op een knuffel, kleedje of kussen rijden.
    • Als er veel opwinding is. Honden reageren vaak snel op deze gemoedstoestand.
    Wat betekent het rijgedrag van honden?

    Rijgedrag bij honden

    Hond klemt om been

    Het klemmen om een been gaat over rijgedrag. Soms zie je heel duidelijk rijgedrag. Soms zie je het niet.

    Een hond die klemt om jouw been heeft dus vaak de onderliggende motivaties zoals in dit artikel is beschreven.

    Het is niet erg als je hond om een been klemt, maar je wilt het wel begeleiden. Biedt je hond een goed alternatief uit en haal hem liefdevol uit dat gedrag/die situatie.

    De kunst is natuurlijk om de situatie te voorkomen. Dat kan je doen wanneer je je hond voldoende kan lezen qua lichaamstaal en begrijpt hoe hij zich voelt in een bepaalde situatie. Vanuit die informatie kan je een plan de campagne maken.

    Hond klemt om been

    Moet je een hond die gaat rijden laten castreren?

    Rijgedrag is een copingsmechanisme. Een manier om te dealen met de stress die je hond ervaart. Castreren van de hond is niet de oplossing omdat je wat moet doen aan de interne onrust. Die pak je aan door te weten waar die interne onrust door ontstaat (kan van alles zijn). De kunst is om te achterhalen waar de spanning vandaan komt.

    Daarnaast is het belangrijk om naar het totaalplaatje van de hulpvraag van je hond te kijken. Hoe (ontspannen) voelt hij zich? Zo kan je een opbouw voorkomen. Zeker als dit gedrag zich vaker herhaalt.

    Hond met rijgedrag laten castreren?

    Castratie kan wel werken, maar…

    Castratie kan wel werken. Vooral voor ons, als mensen. Het is logisch dat als het lichaam minder testosteron kan aanmaken het gedragssysteem wat daarbij hoort minder snel in werking wordt gezet.

    Het nadeel is alleen dat de hond nog steeds niet heeft leren omgaan met de spanning in bepaalde situaties.

    Door te castreren ga je voorbij aan de onderliggende oorzaak. Er speelt vaak geen seksueel motief. Het is een symptomatische aanpak dus.

    Er bestaat een kans dat je hond hierdoor juist ander gedrag gaat ontwikkelen. Omdat de kern van het probleem, interne onrust, niet behandeld is. Je wilt symptoombestrijding mijns inziens zoveel mogelijk voorkomen.

    Rijgedrag van honden

    Wat te doen bij rijgedrag hond?

    Je hoeft op de eerste plaats niet boos te worden. Ook je stem verheffen of schreeuwen is niet nodig.

    Je hond begrijpt er op die manier toch niks van en het levert alleen maar nog meer spanning op. Bovenop het gevoel wat er al was.

    Daarnaast is dit gedrag niet “fout”, “slecht” of “dominant”. Dus hoef je het ook niet te corrigeren/bestraffen.

    • Werk aan de onderlaag: waardoor ontstaat het gedrag?
    • Pak de onderliggende emotie op: zorg voor een andere emotie richting een bepaalde prikkel
    • Werk aan het stresslevel van je hond
    • Biedt je hond iets anders om rustig te worden
    • Biedt je hond ter plekke iets aan om de stress te kanaliseren (iets te kauwen, likken of rust)
    • Haal je hond er liefdevol uit (je wilt dit niet als standaardoplossing vanuit je hond krijgen)
    • Strooi wat koekjes op de grond, zodat ‘ie kan snuffelen en kalmeren
    • Optioneel (als je hond niet teveel omhoog schiet) kan je ook even een touwtrekspelletje doen
    • De lichaamstaal van je hond goed begrijpen; zodat je op tijd kan inspelen op zijn gedrag
    Wat betekent het rijgedrag van honden?

    Hoe het rijgedrag van je hond afleren?

    Rijgedrag kan een gevolg zijn van overprikkeling. Het is de hond teveel geworden en door te gaan “rijden”, op een voorwerp bijvoorbeeld, kalmeert hij zichzelf.

    Die ontspanning ontstaat door de ontspannende hormonen die op dat moment worden aangemaakt en de tegenhanger zijn van de stresshormonen die in zijn systeem aanwezig zijn.

    In dat geval is het de kunst om balans te krijgen in het stressemmertje van je hond. Niet alleen dan, maar je wilt dit altijd rechttrekken. De kunst is dus om te achterhalen wat je hond zo overprikkelt laat worden en hoe je de gemoedstoestand van je hond kan verlagen.

    Wat betekent het rijgedrag van mijn hond?

    De hond ervaart spanning/een ongemakkelijk gevoel

    Rijgedrag kan zichtbaar zijn op het moment dat je hond in een bepaalde situatie(s) een ongemakkelijk gevoel en/of spanning ervaart. De hond raakt natuurlijk overprikkelt door de prikkels die hij tegenkomt en de emotie die hij daarbij ervaart. Met o.a. behulp van counterconditionering en desensitisatie kan je aan de slag met de emotie.

    In principe is de stressemmer legen niet voldoende. Je wilt namelijk wat doen met de oorzaak van het vullen van dat stressemmertje.

    Mag je het rijgedrag van je hond toestaan?

    Je MAG het rijgedrag van je hond wel toestaan. Maar toch zou ik het even op een positieve manier in andere banen leiden.

    Je wilt voorkomen dat dit de “normale” gang van zaken gaat worden. Je erkent en hebt het begrip voor de overprikkeling of ingewikkelde spannende situatie. Je biedt een alternatief aan om te kalmeren.

    Je werkt daarnaast aan de onderliggende oorzaak waardoor je hond zich ongemakkelijk/gespannen voelt in een bepaalde situatie.

    Wat betekent rijgedrag hond?

    Rijgedrag van je hond tegen jou als baas

    Dit gedrag wordt nog weleens geïnterpreteerd als dominantie. Laat die gedachte maar los. Daar wordt de relatie met je hond een stuk leuker van. Je hond is jou niet aan het domineren.

    Je hond is kennelijk wel gespannen. Misschien op dat moment, als reactie op een prikkel. Misschien is je hond overprikkeld. Het kan ook zijn dat jij bij hem (op dat moment!) een ongemakkelijk gevoel/spanning oplevert.

    Misschien ben je wel even heel gek aan het doen, knuffel je je partner of is er iets anders waarvan je hond niet zo goed weet wat hij met de situatie aan moet.

    Wat betekent rijgedrag van hond?

    Puppy rijdt op kussens, been of andere spullen

    Bij puppy’s kan rijgedrag best vaak voorkomen. Het stressemmertje van je hond kan (veel) sneller vol zitten dan bij een volwassen hond. Rijgedrag kan dus een uiting zijn van een overprikkelde pup.

    Daarnaast kan het zijn dat je hond bepaalde situaties als spannend en ongemakkelijk ervaart. Daar is niet een leeftijd aangebonden. Daardoor kan rijgedrag ontstaan.

    Wat betekent het rijgedrag van mijn puppy?

    Waarom rijdt een puppy?

    Rijgedrag bij puppy’s gaat zeker over stress. De hond is overprikkeld. Het is hem te veel. Hij vindt iets ingewikkeld of spannend. Je ziet ook vaak gedrag als een pup die:

    Neem daarom altijd rustig je dagplanning eens onder de loep. Zorg ervoor dat je hond voldoende kans krijgt om te slapen. Je zal daarvoor wel moeten weten hoeveel slaap een hond nodig heeft.

    We verwachten best wel veel van onze honden. En dus ook puppy’s. Kijk eens of je wat minder kan doen. Minder confrontaties met andere honden en dat soort dingen. Laat je puppy lekker rondstruinen en ontdek eens wat snuffelen voor je hond kan betekenen.

    Kijk of je minder confrontaties heb en voldoende hersteltijd voor je hond.

    Waarom rijdt een puppy?

    Vanaf welke leeftijd kan een puppy rijgedrag vertonen?

    Omdat vaak gedacht wordt dat rijgedrag gaat over seksueel gedrag komt deze vraag vaak vraag naar voren. Want wat als je puppy 3 maanden is en rijgedrag vertoont? Is dat dan een soort vervroegde pubertijd?

    Je hebt nu kunnen lezen dat in de meeste gevallen rijgedrag niet gaat over dominantie en seksueel gedreven gedrag. Dus er kan op iedere leeftijd rijgedrag zichtbaar zijn.

    Je hoeft je pup dus niet op zijn “plaats” te zetten. Zodat hij weet wie de baas is. Nee, leiderschap kent heel wat misverstanden in hondenland. Je puppy vindt gewoon iets ingewikkeld. En heeft geen seksuele interesse.

    Wat betekent het rijgedrag van je puppy?

    De puberende hond en rijgedrag

    Het kan zijn dat je puberende hond sneller rijgedrag inzet. Hij zit vol in de hormonen en de testosteron giert door zijn lijf. Je hebt al kunnen lezen dat testosteron het bijbehorende gedragssysteem in werking zet: rijgedrag dus.

    Doe het gewoon even wat rustiger aan met je puberende hond. Vermijd wat meer confrontaties. Zorg voor voldoende slaap en begeleid hem eventueel met ondersteunde hulpmiddelen zoals Hypersex druppels van Puur of Bachbloesem Druppels.

    Ga niet direct van start met castreren. Dat is echt zonde. Ik ben niet voor of tegen castreren. Alleen omdat het niet over seksueel gedrag gaat castreer je een hond op een zeer cruciaal moment in zijn ontwikkeling. Wacht dan tenminste totdat je hond zich goed ontwikkelt heeft. Maar wees niet te vroeg.

    Je wilt niet dat het symptoombestrijding wordt.

    In deze puberende fase kan je er goed voor kiezen om je hond (meer momenten) goed af te schermen. Aan de lijn wandelen, niet altijd de confrontaties met andere (jonge) honden. Prikkelvrije wandelingen en voldoende (verplicht) slapen.

    Wat betekent rijgedrag

    De bejaarde hond en rijgedrag

    Wist je dat een bejaarde hond ook rijgedrag kan vertonen? Ik heb zelf zo’n oude hond in huis hier. Hij ziet niet zo goed meer. Hij zit helemaal in zijn eigen wereld. Hij hoort nog wel goed.

    Doordat hij zo in zijn eigen wereld zit schrikt ‘ie nog weleens van een hond. Als ik echt in een losloopgebied loop waar veel andere honden zijn lijn ik hem dan nog wel eens aan. Loopt hij aan een lange losse lijn van 10 meter. Kan hij lekker zijn ding doen (snuffelen!) en voelt hij zich minder gestresst.

    Je ziet hier duidelijk dat de situaties met andere (jonge) honden hem spanning opleveren. Ze zijn snel, ze zijn druk, soms ietwat onbeleefd. Dus dat zorgt bij hem snel voor dit gedrag. In het verleden ook zo geweest.

    Mijn hond was gecastreerd maar kon alsnog rijgedrag laten zien. Hij is op later leeftijd (5 jaar) gecastreerd. Ga er dus niet vanuit dat wanneer je castreert, je van al je problemen af bent.

    Wat betekent het rijgedrag bij honden?

    Volwassen hond rijdt op puppy

    Zoals ik al in het begin van dit artikel schreef kan iedere hond dit doen. Ongeacht leeftijd, ras en situatie.

    Het kan zijn dat je volwassen hond de puppy ingewikkeld vindt. Misschien weet hij niet zo goed wat hij er mee aan moet. Het kan ook zijn dat je hond de puppy spannend vindt. Het beweegt alle kanten op, het blijft maar doorgaan en noem het op.

    Daarnaast kan het wel degelijk zijn dat de pup dramt, zich niet zo “beleefd” opstelt en over een grens heen gaat. De volwassen hond vindt het een ingewikkelde situatie.

    Het kan ook zijn dat jouw hond niet per se zit te wachten op het contact met de puppy. Dit kan een manier zijn om dat aan te geven. Het rijgedrag wordt aangezet vanuit een emotie die hem spanning oplevert. De kunst is dus om de signalen van je hond op tijd te herkennen. Zodat je eerder kan inspelen op zijn gedrag.

    En inderdaad, ook volwassen honden kunnen niet zitten te wachten op puppy’s. Ook al lijkt er geen kwaad in zin. Ook al lijkt het alsof er niks gebeurd.

    Wat betekent het rijgedrag van honden?

    De escalatieladder bij honden

    De escalatieladder van honden geeft de opbouw in een conflictsituatie aan. Dat klinkt heel zwaar. Het gaat hier om een conflict die jouw hond ervaart. Bijvoorbeeld zoals de situatie hierboven met de puppy. Het kan dus zelfs al gaan over een innerlijk conflict. De hond weet niet zo goed wat ‘ie met de situatie aan moet.

    Je zou rijgedrag als conflictgedrag/stresssignaal kunnen interpreteren. Dat betekent een gele, misschien oranje zone. Als het gaat over de opbouw in communicatie.

    Ik denk dat rijgedrag ook wel degelijk meer kan betekenen als de hond het met (veel) regelmaat laat zien. Dan geeft hij duidelijk aan dat het het allemaal wel erg veel is.

    escalatieladder van honden, rijgedrag

    Hond rijdt in de lucht

    Soms zie je niet altijd dat je hond echt op een bepaald voorwerp gaat rijden. Je hond kan ook rijgedrag vertonen waarbij je ziet dat ‘ie “rijdt”. Zonder zijn benen om iemand heen te klemmen of echt een voorwerp vast te pakken. De onderliggende oorzaak gaat alsnog vaak over de beleving van de hond met rijgedrag als gevolg.

    Het rijgedrag is een gevolg van het hormoon testosteron die aangemaakt wordt als reactie op een prikkel of prikkels bijvoorbeeld. Het is een stressrespons en testosteron zet dit gedragssysteem in werking. Logisch toch?

    Wat betekent het rijgedrag van honden?

    Een opgewonden gemoedstoestand en rijgedrag bij honden

    Een opgewonden gemoedstoestand bij honden werkt maar zelden positief. Opwinding kan ontstaan door zowel positieve als negatieve spanning. Alleen uit opgewonden gedrag ontstaat praktisch altijd iets. Vaak iets wat wij niet hadden bedacht van te voren. Je hond gaat ineens opspringen, bijten, een plas doen of noem het op.

    Je begrijpt: rijgedrag valt daar ook onder. Een hoge gemoedstoestand hebben zorgt eigenlijk voor een vol(ler) stressemmertje van je hond.

    Stress verlagen in het algemeen

    Als je aan de slag wilt met het rijgedrag van je hond. Dan is het op de eerste plaats belangrijk om de stressresponse die ontstaat te neutraliseren. Dat betekent dat je wat gaat doen aan de veroorzaker van stress. Zodat je de kern echt aanpakt.

    Over het algemeen moet er wel ook wat gebeuren aan het stresslevel van de hond. Er moet wat uit de figuurlijke stressemmer. Daarbij kan je ook denken aan ondersteuningen in de vormen van medicatie of supplementen op verschillende manieren bijvoorbeeld zoals:

    • Probiotica voor honden
    • Zylkéne
    • Relaxopet
    • Thundershirt
    • Bach bloesems op maat gemaakt
    • Bach bloesem rescue
    • Lavendel olie of andere etherische olie op een bandana
    • Strezz van Phytonics
    • CBD olie
    • Puur Nervo

    Lees ook:

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!
    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is.

    Is je hond overprikkeld? Doe de test!

    Ontdek in 1 minuut of overprikkeling het probleem van jouw hond is
    Volg jij mij al op Instagram?